Šta je novo?

Maximus II Formula + ata DVD-R problem

xaver

Čuven
Učlanjen(a)
28.02.2004
Poena
620
Danas sam nesto rezao i vidim da je disk pun gresaka nakon rezanja. To mi se desilo i ranije aki sam mislio da je domedija. Znaci ja bez problema skinem fajl sa DVD-a ali rar-ove ne mogu da otpakujem jer prikazuje dosta gresaka.

E sad, siguran sam da su mi uredjaju u redu jer do nedavno na starijoj ploci (P5B deluxe) nisam imao problema sa njima.

U pitanju su DVR-111 i DVR-112. Od pocetka ima problem sto prilikom podizanja sistema kontroler ih "seca" vise puta, i bootovanje traje duze.

Verujem da je nesto sa drajverima za kontroler. Inace DVD-ovi mi se vide kao SCSI uredjaju u device manger-u. E sad, STAT portovi su u AHCI modu ali su DVD-ovi na ATA grani. Tako mi je bilo podeseno i ranije pa nije bilo problema.

da li je neko imao ovakvih problema?

Ranije je bila neka procedura da zamenim drajvere za DVD-ove, stavim Standard IDE cannels ali to moze i ovde sa tim sto imam problema sa njima u radu ako to stavim.

sad sam nesto cackao i cini mi se da sad reze ok, instalirao sam nove drajvere Marvell 61xx sataRaid Driver V1.2.0.60 i cini mi se da je ok mada...

i dalje mi DVD-R-ove vidi kao SCSI uredjaje, pritom ih prijavljuje kao removable SCSI DVD.
Ja sam SATA kontroler postavio daradi u AHCI modu sto koliko razumem ne bi trebalo da afektuje ATA kontroler (za njega postoji posebno podesavanje u biosu). Ako izforsiram "standard IDE kontroler" dobijem DVD-ove u PIO modu ISKLJUCIVO, ne mogu da ih nikako poteram da rade UDMA.
DVD u PIO mogu je neupotrebljiv, nema rezanja, citanje je katastrofa, pritom dere CPU dok radi.

Vidim da se na netu jos ljudi zali na ovaj problem pa reko mozda je neko nasao neko resenje

Nazad
Vrh Dno