Šta je novo?

Max Blast ?

Grunt

Čuven
Učlanjen(a)
22.07.2002
Poena
690
Imam staru VX plocu iz '97-me a kupio sam novi Maxtor od 80GB na 7200 da li mogu ovaj hard da stavim u moju makinu bez kupovanja ATA kontrolera uz pomoc Max Blasta ? Ako da sta treba da uradim ?

Trebalo bi da ti odradi posao. Skini program sa Maxtorovog sajta i instaliraj sa njim EZ-Drive (samo prati uputstva) nakon cega ce ti traziti da podesis velicine particija nakon cega ce sam formatirati disk (ne treba ti fdisk).
Pre toga proveri da li mozda postoji novija verzija bios-a za tvoju plocu, jer je to elegantnije resenje posto kad instaliras EZ-Drive najverovatnije da ces imati probleme ako taj hard hoces da poneses kod nekog ortaka, mada postoji neki programcic s kojim se i to da resiti....
:wave;

Probao sam i nije islo :( Kada sam napravio boot disk i podigao makinu usao u Max Blast on mi kaze da ima nov i neformatiran drajv i pita da li hocu da ga formatiram ja kazem da hocu a on meni kaze ERROR invalid drive ili tako nesto ! Posle toga zatvorim taj prozor i probam rucno iz menija ali opet isto pokaze mi hard kao parked ja ga nabacim na master mesto i kliknem na njega da ga formatiram ali neide opet ista greska !
Kod ortaka ploca prepozna hdd i kod njega mi je dao da ga formatiram i particionisem ali mi neda da instaliram EZ BIOS valjda zato sto ga je ploca prepoznala !

Grunt je napisao(la):
Probao sam i nije islo :( Kada sam napravio boot disk i podigao makinu usao u Max Blast on mi kaze da ima nov i neformatiran drajv i pita da li hocu da ga formatiram ja kazem da hocu a on meni kaze ERROR invalid drive ili tako nesto ! Posle toga zatvorim taj prozor i probam rucno iz menija ali opet isto pokaze mi hard kao parked ja ga nabacim na master mesto i kliknem na njega da ga formatiram ali neide opet ista greska !
Kod ortaka ploca prepozna hdd i kod njega mi je dao da ga formatiram i particionisem ali mi neda da instaliram EZ BIOS valjda zato sto ga je ploca prepoznala !
Pretpostavljam da si koristio novi MaxBlast Plus II.
To sto ti pise da je disk parked je samo wizard koji ti objasnjava kako da instaliras novi hard, povezes kablove... tra-la-la.
Izadji iz tog wizard-a, pa pod cini mi se tools nadji opciju "Install EZ-Drive" (naravno na masini gde hoces da instaliras hard). Pitace te za particije gde moras da vodis racuna da ti dozvoljava da napravis samo dve tipa 8GB i ostatak (ako ti za drugu particiju stavi -xxGB to znaci da treba da povecas prvu particiju)...
Ajde javi da li je uspelo.

Probacu ovih dana jer nemam floppy u mojoj makini :) Cisto sumnjam da ce da mi proradi jer sam ja najveci baksuz na svetu ali hvalati na pomoci u svakom slucaju !

Cisto jedno kratko pitanje jer bas na svakoj ploci novi HDD-eji mogu da prorade uz pomoc Max Blasta ili ima ploca na kojoj to jednostavno neide ?

Grunt je napisao(la):
Cisto jedno kratko pitanje jer bas na svakoj ploci novi HDD-eji mogu da prorade uz pomoc Max Blasta ili ima ploca na kojoj to jednostavno neide ?
Ako ploca vidi hard u BIOS-u (naravno, prijavljuje pogresan kapacitet) mora da proradi u 99.99% slucajeva.
Ako se hard uopste ne vidi ni u BIOS-u (ili ga uopste ne vidi ili sto je cesci slucaj blokira se komp kada pokusa da prepozna hard ili iz BIOS-a ili pri boot-ovanju ako podesis detekciju na Auto) sanse su 50-50. Ako ne upali fora sa MaxBlastom jedino da cekas da se eventualno pojavi nova verzija BIOS-a (ako si vec probao sa flesovanjem).

Znao sam :) Znao sam da sam baksuz jer moja ploca blokira kada pronalazi HDD , idem sutra kod ortaka da pokusam jos jednom sa MAX Blastom, nadam se da ce uspeti ! Znaci procedura je sledeca udjem u BIOS stavim auto detect i kada se podize makina pritisnem F4 da preskoci traganje drajva jer bi inace blokirala masina, posle toga starta se Max Blast idem na cancel pa na instal EZ BIOS pa odatle pratim uputstva ! Imas jos neku sitnicu da mi kazes mozda ? Ako ne pozeli mi barem srecu jer necu samo tako da protracim 100 evra koliko sam dao na novi hard :(

Grunt je napisao(la):
Znao sam :) Znao sam da sam baksuz jer moja ploca blokira kada pronalazi HDD , idem sutra kod ortaka da pokusam jos jednom sa MAX Blastom, nadam se da ce uspeti ! Znaci procedura je sledeca udjem u BIOS stavim auto detect i kada se podize makina pritisnem F4 da preskoci traganje drajva jer bi inace blokirala masina, posle toga starta se Max Blast idem na cancel pa na instal EZ BIOS pa odatle pratim uputstva ! Imas jos neku sitnicu da mi kazes mozda ? Ako ne pozeli mi barem srecu jer necu samo tako da protracim 100 evra koliko sam dao na novi hard :(
Kao prvo, ne vredi ti da to radis kod ortaka, jer on ima drugu plocu :(
Moras da radis na svojoj masini...
Ako ti blokira masina prilikom detekcije harda, onda iskljuci detekciju, otkaci sve diskove da ti ne prave dodatne probleme i u BIOS-u stavi primary i secondary Master/Slave na None.
Boot-uj sa diskete sa MaxBlast-om i on bi morao da ti nadje hard. Kad potera onaj glupavi Wizard izadji iz njega i (cini mi se da je u Tools meniju) instaliraj EZ-Drive, resetuj masinu, podesi sve ponovo u BIOS-u i obavezno se pomoli, jer su male sanse da ce to uspeti.
Pare definitivno nisu bacene.
Potrazi noviju verziju BIOS-a za tvoju plocu, pa pokusaj sa flash-ovanjem...
Ako nista od toga ne upali, ostaje ti jedino ili da menjas plocu ili da menjas hard za manji :(

Vrh Dno