Šta je novo?

mATX kućišta, diskusija

BitrAtE

Moderator
Urednik
Super Moderator
Učlanjen(a)
24.08.2003
Poena
1,085
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7800X3D @ NZXT Kraken Elite 240 AIO
Matična ploča
Gigabyte B650M AORUS ELITE AX ICE
RAM
32GB (2x16GB) Kingston FURY Renegade DDR5 RGB DDR5-6000 CL32-38-38 @1.35V
GPU
GIGABYTE RTX 5080 AERO OC SFF
Storage
Kingston KC3000 PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD (2TB + 1TB)
Zvuk
Edifier S880DB MKII / Edifier T5 Sub @ AudioQuest DragonFly Black / Asus ROG Delta II Wireless
PSU
NZXT C1200 Gold ATX 3.1
Kućište
GIGABYTE C201 PANORAMIC ICE
Monitor
Asus ROG Swift OLED PG32UCDM
Miš & tastatura
Asus ROG Strix Scope II 96 Wireless Gaming + ASUS ROG Harpe Ace Aim Lab Edition @ Razer Pro Glide XXL
Ostale periferije
C1 55" & PS5 & Q990B
Mobilni telefon
Samsung S25 Ultra
Pametni uređaji
Huawei GT2 Pro, GT4 Silver Elite, GT5...
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Bilo mi dosadno a imao sam kod sebe Thermaltake Divider 170 TG Snow, pa reko da prepakujem komponente i ga probam par dana čekajući AP201 TG.

Solidan kvalitet izrade, simpatično i izgleda ali nije šampion sa temperaturama što se grafike tiče. Malo čudan raspored za napajanje koje je tik ispod grafike, okrenuto da izduvava direktno u nju, odmah sam pomislio da će to biti problem. Međutim u loadu grafika takođe duva u napajanje pa je taj dio je tu prilično "hladan", nema toplog vazduha tako da ne vjerujem da bitnije utiče napajanje na temperaturu grafike. Svakako, grafika posle par 3D markova bude prilično topla, ukoliko se zatvori stranica ide do nekih 65c dok je hotspot oko 100c, kad se stranica skine bude 57c / 91c. Kod AP201 su mi temperature bile niže, doduše stalno sa otvorenom stranom, ne mogu se sjetiti temperatura dok je mesh stranica bila u funkciji.

Što se funkcionalnosti tiče dođe sa 2x120mm TT ARGB fana, ima dosta prostora za cable managment, ima dosta prostora u toj kutiji u dnu gdje je napajanje da se smjeste kablovi od napajanje i ekstenderi, takođe pozadi prilično ima lufta da se svi kablovi lijepo smjeste. U kutiji je još i HDD ladica gdje mogu da idu 2x2.5" ili 1x3.5". Mislio sam u startu da će biti problema jer ima dosta kablova od kućišta i prilično su dugački, možda i duži nego šta bi trebalo, dođe integrisan i mini kontroler gdje ima dodatni 5V ARGB i 4-Pin fan slot.

Prilozi

• IMG_1633.jpg
    IMG_1633.jpg
    109.3 KB · Pregleda: 112
  • IMG_1634.jpg
    IMG_1634.jpg
    125.3 KB · Pregleda: 91
  • IMG_1635.jpg
    IMG_1635.jpg
    140 KB · Pregleda: 76
  • IMG_1636.jpg
    IMG_1636.jpg
    148.4 KB · Pregleda: 72
  • IMG_1637.jpg
    IMG_1637.jpg
    153.1 KB · Pregleda: 86
Poslednja izmena:
Update:

Zamijenio fabričke TT ventove koji su baš loše izgledali (kao rgb prve generacije) sa NZXT AER RGB 2, naprijed 2x140 i pozadi 1x120.

Mnogo više mi se dopada diskretniji prsten rgb u strogo bijeloj/svjetlo plavoj boji od TT šareniša :D Uz to mi se čine da dosta bolje hlade, radiću testove, svakako se veća promaja osjeća u kućištu :)

Prilozi

• IMG_1746.jpg
    IMG_1746.jpg
    127.5 KB · Pregleda: 49
  • IMG_1747.jpg
    IMG_1747.jpg
    137.9 KB · Pregleda: 50
  • IMG_1748.jpg
    IMG_1748.jpg
    107.1 KB · Pregleda: 55
Solidan kvalitet izrade, simpatično i izgleda ali nije šampion sa temperaturama što se grafike tiče. Malo čudan raspored za napajanje koje je tik ispod grafike, okrenuto da izduvava direktno u nju, odmah sam pomislio da će to biti problem. Međutim u loadu grafika takođe duva u napajanje pa je taj dio je tu prilično "hladan", nema toplog vazduha tako da ne vjerujem da bitnije utiče napajanje na temperaturu grafike.
Mozda je napajanje pogresno okrenuto? Inace, napajanje ne izduvava nego uvlaci vazduh, osim ako nije neka modifikacija van standarda,
Inace kuciste staklo 3mm, bez usb c ...

Da, da moja greška, definitivno je intake pa je pozicija onda i logična jer ga hladi grafička karta. Ne fali mi posebno usb c ali jeste bzv s obzirom da na ploči imam front konektor.
Sve u svemu neće se dugo zadržavati kod mene, za sada ga neka, možda ga zamijenim Fractal Design Pop Mini i Jonsbo D31, ako se ne pojavi nešto zanimljivo u narednih par mjeseci.

Ko bese ima Asus AP201 Prime, kakve su temperature?
Iz nekog razloga mi je simpaticno, i nesto imam plan da stavim novu konfiguraciju na pod (na one ikea tockice za kucista), tj da mi ne bude na stolu vise kuciste.
Ovo nije skupo, delimicno je malo, moze koliko vidim da se lepo skocka masina unutra, a da nije sendvic fazon.

Naravno prvi pick mi je Fractal North, ali iz nekog razloga, mislim da mi je ovo bolji izbor. Posto krojim plan, videcemo.

Baci pogled na r/mffpc na Redditu, ima gomila buildova sa AP201...možda dobiješ inspiraciju i info.

Jonsbo ima jedno ili dva kućišta koja su popularna tamo, takođe...

Stigao DC LT520 white, samo sam ga montirao jer sam nešto premoren ali djeluje super. Tek treba da se poigram sa pozicijom za radiator (a i pumpu trebam okrenuti), jer su stavili cijevi lijevo i onda padaju bukvalno na rear vent na kućištu, u suštini ne smeta niti kači ali estetski djeluje loše. Ako ću da zadržim top poziciju za radiator moram da ga okrenem naopako kao ovaj lik ali onda se vidi ovaj sticker i šaraf na radiatoru što mi je malo bzv jer je bijeli pa je upečatljivije. Mada, front su mi 2x140 NZXT AER RGB 2 tako da ukoliko ne smislim neku improvizaciju pa na radiator uspijem da zakačim ove fenove, ide radiator naopačke svakako :)

Prilozi

• IMG_0631.jpg
    IMG_0631.jpg
    142.4 KB · Pregleda: 45
  • IMG_0633.jpg
    IMG_0633.jpg
    178 KB · Pregleda: 48
  • IMG_0634.jpg
    IMG_0634.jpg
    181.4 KB · Pregleda: 63
Poslednja izmena:
Evo ga na pravu stranu sada ali kao što rekoh morao je radijator naopako u tom slučaju, barem za top mount. Nije veliki problem jer kad se zatvori stranica kućišta ne vidi se ovaj ćošak radijatora.

Što se tiče temperatura šta znam, posle Cinebencha 70c max dok ako je PBO on, ide na 91c max. Treba uzeti u obzir da je vrelo ljeto i da je ambientalna temperatura visoka, 28-29c (imao upalu uva pa je klimu ne palim ovih dana) pa i to dosta utiče...

Prilozi

• IMG_0675.jpg
    IMG_0675.jpg
    244.4 KB · Pregleda: 44
  • IMG_0676.jpg
    IMG_0676.jpg
    224.3 KB · Pregleda: 40
  • IMG_0678.jpg
    IMG_0678.jpg
    137.3 KB · Pregleda: 37
  • IMG_0679.jpg
    IMG_0679.jpg
    151.1 KB · Pregleda: 38
  • IMG_0680.jpg
    IMG_0680.jpg
    134.4 KB · Pregleda: 44
Što baš to? Ima finih mATX kućišta sa meshom, Asus AP201, Jonsbo D41 ili Cooler Master NR400 za ispod 10000 ili Antec NX200M i Cooler Master MB311L za slične pare kao TT...ima ih još, siguran sam.

Ako baš hoćeš TT, ima neke proreze sa strane pa bi verovatno malo pomogli ventovi napred ali ne Bog zna koliko...

Ovo je baš lepo (video uživo) i oko 4.000 je black a oko 5.000 white (koje ciljam).

Ako ces TT, definitivno da stavis dva venta napred. Bice toplije unutra u odnosu da je mesh varijanta ali zavisi i sta ces da imas sve unutra i koliko ce da se greje. Bice to u redu u principu.
Ali svakako je bolja opcija neka mesh varijanta/model.

Najtoplija komponenta će biti RX 6600. Razmišljam da ventovi napred ne prave samo buku jer koliko mogu po povuku vazduha kroz te sitne proreze sa strane?

Pa nece da prave buku, postavis ih da rade na odredjenu brzini i to je to. Bez njih ti ne savetujem da sklapas racunar. Kako si mislio da ubacis svez vazduh u kuciste? Takodje jedan pozadi da izvlaci je neminovan.

Nazad
Vrh Dno