Šta je novo?

Hardver mATX konfiguracija i prepakivanje ventilatora

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

ZeeGerman

Čuven
Učlanjen(a)
05.01.2002
Poena
725
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7800X3D & DeepCool LS720 WH
Matična ploča
Gigabyte AORUS Elite AX ICE AMD B650
RAM
32GB Corsair Vengeance DDR5-6000 CL30
GPU
PowerColor 7800 XT Hellhound Spectral White
Storage
Samsung 980 PRO 1TB & 2x500GB SSDs
Zvuk
on board
PSU
THERMALTAKE Toughpower GF A3 Snow 850W
Kućište
Lian Li O11 Dynamic EVO RGB
Monitor
DELL 27" VA S2722DGM
Miš & tastatura
Logitech MX Master 3S & Genesis Thor 303
Ostale periferije
Synology DS 220+
Laptop
DELL Latitude 5410
Tablet
Samsung Galaxy Tab S7+
Mobilni telefon
Honor Magic6 Pro
Pametni uređaji
Usisivač!? Jesam učestvovao u diskusiji, ali baš da koristim tako nešto.... :D
Pristup internetu
  1. Optički internet
Tokom leta treba da sklopim sinu računar, koji će pre svega da se koristi za 1080p/1440p igranje, uz surf i "igranje" u office-u (potrebe jednog osnovca). Manje-više imam sliku kako bi to sve trebalo da izgleda, ali kako bih izbegao "bisere" koje sam imao prilikom sklapanja svoje konfiguracije, imam nekoliko nedoumica i pitanja:

Kućište mora biti što manje (biće na stolu, prilično limitiran prostorom). Klinac je fiksirao Jonsbo D31 (mesh, ekran verzija). Moj prvi izbor je bio LianLi DAN Cases A3-mATX...ali...klinja video ekran i teško da će odustati. U teoriji, zbog prostora bi zapravo najviše leglo neko uspravno kućište tipa Corsair 2000d ili neki TT. Verovatno kupujem ovde (KP ili gde god.)

CPU se lomim između Ryzena 7600 i 7700. Još većam da li je benefit doplatiti razliku za 7700. Ovo kupujem u Kini (i poručujem koliko već sutra)

MB će biti neka što jeftinija B650 ploča, a jedina obavezna stavka je da ploča ima WiFi. Obzirom da ću ploču da dovučem iz GER, vidim da u ekonomskoj klasi imam dva AS Rock modela (RS PRO i PG Lightning) i MSI Gaming Plus. Raspon cena ove tri ploče na mindfactory-u je 140-160 evra. Sumnjam da mogu povoljnije od ovoga. Sugestije?

GPU kupujem kao poslednju stavku i upitna je i zbog raspoloživih finansija u datom momentu (verovatno avgust). Pucam na 7700 XT, ali nije u kamen upisano...možda bude i karta starije generacije, možda bude i polovna. U svakom slučaju 350-400 evra će da bude gornja granica, jer ću karticu kupiti ovde.

Za PSU, HDD i RAM nemam neke dileme, pa da ne činim temu većom nego što treba.

Kapiram da će za CPU hlađenje biti skroz ok sa Thermalright Peerless Assassin 120 (moram još da pročitam koja je razlika između obične i SE verzije). Alternativno, možda neki be quiet (dark rock 4/dark rock 4 pro/dark rock slim)? Moram da pazim na veličinu zbog limita koje ima kućište. Vrv i ovo dovlačim iz GER.

* * *

Hlađenje kućišta (airflow) mi je najveća dilema, jer sam zamislio nešto za šta sam ubeđen da mogu da izvedem, ali nemam blage veze kako:

Ako kućište bude Jonsbo D31 (a 99,9% da hoće), stavio bih 3x120 intake na pod i 3x120 exhaust na plafon. Na pod bi stavio verovatno Phanteks M25 (korektna cena, može u daisy-chaining), ali sam otvoren za predloge. Cilj je da bude što jednostavnija montaža (manje kablova, itd). Za 3x120 exhaust na plafon - stavio bih 3 postojeća ventilatora koja imam na svom računaru (originalni ventilatori sa AIO-a - DeepCool LS720), a za svoj AIO bih poručio još 3 LianLi TL ventilatora (da uklopim sa ostatkom, jer su mi ostali case ventilatori LianLi TL). Ovi DeepCool ventilatori su prilično bučni i opasno me nerviraju, a opet ne bih da ih se rešim ako mogu da ih iskoristim. Ovde me muče dve stvari (možda nije za ovu temu...ali da ne razvodnjavam upit na dve forumske teme):

1. Mogu li uopšte da povežem LianLi TL fanove na DC AIO i da sve to radi kako treba? (gledam uputstvo od AIO-a i nije mi najjasnije).
2. Mogu li (i kako) ovi DC 120mm ventilatori sa AIO da se nakače direktno na ploču (daisy-chaining)

1717613333801.png

Razlike između originalnog i SE Pirles Asesina su uglavnom kozmetičke prirode. SE ima "klot" ventilatore, bez antivibracionih padova i toplotne cevi nisu "sakrivene" kao kod originala.
Što se hlađenja tiče, razlike su mizerne (SE je za nijansu bolji). Dark Rok 4 je u ovom momentu prevaziđen i nema šta da traži pored većine dual tauer kulera koji su se pojavili u protekle 2-3 godine, ni po ceni, ni po performansama (posebno kad su jači procesori u pitanju).
Pored Pirles Asesina, skoro sam uzeo i Jonsbo U5, koje je slično koncipirano kao i D31. Kupio sam 5 DipKul FK120 ventilatora - 2 zasebno i 3 u paketu. Uz ova tri sam dobio fan hab za 4 ventilatora. Hab ne zahteva dodatno napajanje. 4 venta sam povezao na njega, jedan na ploču. Tako da sam problema sa kablovima od ventilatora nisam imao.
Ti možeš da razmisliš i o aRGB ventovima od DipKula, jer oni imaju mogućnost dejzičejn povezivanja, a nisu naročito skupi.

Što se hardvera tiče, nema potreba da uzimaš 7700, 7600 je sasvim dovoljan za njegove potrebe.
Peerless Assasin je dovoljno dobar, a ako uzimaš u Germaniji možeš da potražiš i Phantom Sprit 120 SE, malko je bolji a i dalje jeftin.

Za RAM potraži GSkill Flare X5 6000 CL30. Ako ne nađeš može neka druga 6000 CL30/32 memorija.

B650 Pro RS je dobra ploča, malo bolja od Gaming Plus (osim USB portova pozadi, tu je MSI bolji), ASRock se generalno dobro pokazao na AM5 i par ljudi sa foruma ima tu ploču i zadovoljni su...

Asrock B650 Pro RS je odlična i vrlo "bogata" ploča. Što se processora tiče 7600 je solidan i za igre i sve ostalo ali pošto izgleda da ti nije neka žurba, sačekaj da počne prodaja 9000 serije iduećeg meseca, pašće cena 7000 sigurno.

Kolegi je potrebna mikro ATX ploča, jer je Jonsbo D31 mikro ATX kućište.

Asrock B650 Pro RS je odlična i vrlo "bogata" ploča. Što se processora tiče 7600 je solidan i za igre i sve ostalo ali pošto izgleda da ti nije neka žurba, sačekaj da počne prodaja 9000 serije iduećeg meseca, pašće cena 7000 sigurno.
Još danas je 135 evra sa kodovima za popust. Teško da može jeftinije od toga :)
Mada...možda i hoće, ali nisam siguran da će AE davati kodove ove vrednosti u naredna 2 meseca, tako da mi je logika da poručim sad...taman će da stigne do kraja jula.

Kolegi je potrebna mikro ATX ploča, jer je Jonsbo D31 mikro ATX kućište.

Da da, ali ja sam i mislio na mATX verziju ASrock B650 Pro RS ploče. Zapravo, sve tri koje sam spomenuo u inicijalnom komentaru - mislio sam na mATX verzije istih (ATX verzije su skuplje).
ASrock B650 Pro RS mATX verzija je 157 evra, dok je ista ta, samo bez WiFi-a malo jeftinija (142 evra), ali baš mi treba WiFi.

Pa....suštinski ista stvar (po pitanju finansija). Jednostavnije je onda uzetiodmah ploču sa postojanjem čipa.
Ok, "presečeno" za ploču, CPU i CPU hladnjak.

Ostaje mi samo muka oko case fanova i moje "presipanje iz šupljeg u prazno". Možda pitanje i nije za ovu temu, ali donekle i jeste. Anyone?

+1 za Jonsbo D31, imam baš to screen/mesh i nemam problema sa temperaturama. Bottom 2x140 kao intake, top 2x140 da izduvava, rear 1x120, izduvava takođe. Stavio sam i front 120 kao intake ali apsolutno nikakvih promjena nisam imao pa sam ga skinuo.

Vrh Dno