Šta je novo?

matsonic

starke

Čuven
Učlanjen(a)
05.10.2002
Poena
601
Dakle zanima me kakve su to plovce u globalu i dali i dal cu se *****ati ako je kupim .....cena im je jako jeftina pa sam sumnjicav po pitanju kvaliteta.
konkretno me interesuje model 8137c (via KT266a chipset).
ako neko ima bilo kakave informacije ili iskustva sa ovom plocom neka kaze..ako pak neznate nista konkretno o tom modelu pomogla bi mi ocena doticne firme u celini .
Hvala!

Nemoj se zezati sa tim plocama!Kad vec uzimas uzmi ASUS.Te ploce su najbolje.Ima i ostalih modela koji su odlicni(Abit,MicroStar.......)Zato pamet u glavu.:p

Moje misljenje je da je za te pare plocha dosta solidna. Imam prilike da ih na poslu svaki dan maltretiram i iz iskustva mogu reci da te pare vredi. Normalno je da kompletna integracije nije bash najbolje resenje, ali svoj posao odradjuje i prilichno je stabilna.

Nemojte komentarisati nesto sto niste probali.
Ploce zasluzuju perporuku po pitanju stabilnosti i kompatibilnosti. Nisu neki sampioni brzine i OC, ali zaostatci su akademski. Ako ti treba ploca za malo para da je pouzdana i radi sa svime i svacime (KT266A ima dva slota za SDRAM i dva za DDR i provereno rade bez problema, bez mesanja dva razlicita tipa memorije) slobodno kupi Matsonic.

prvo da se zahvalim na pomoci...
cvele hvala na brizi...znam sta su asus,abit itd.(da imam kesh uzeo bi nesto od toga)...ova ploca mi je privukla paznju svojom niskom cenom s obzirom na kt266a pa me je zbog toga interesovalo kakva je ...sto se tice ploce ovaj model nema nista integrisano osim zvuka ...tako da cu je najverovatnije uzeti.
Hvala jos jednom svima!

[Kad vec uzimas uzmi ASUS.Te ploce su najbolje.Ima i ostalih modela koji su odlicni(Abit,MicroStar.......)
Nevezano za konkretan odgovor... ;)

Za ovaj forum sam i cuo 'po zlu', kao 'ma, tamo kad pitas npr. gde ima jeftin cooler za Slot1 - odmah te spopadnu: nemoj da si glup, uzmi Asus (najskuplji model), DDR400, taj-i-taj CPU koji moze da se klokuje 35%, sacekaj ATI 9700 Pro stize za neki dan...'. boom

Ne treba to bas svakom, neko nema para a neko ima ali mu opet ne treba sve naj-naj. Dobar je i Matsonic za neke potrebe, inace bi Asus drzao celo trziste... :)

Moje misljenje je da je MATSONIC ******.Nije to zbog toga sto na pr. nikad nisam cuo za tu firmu(ili nesto slicno)vec znam ortaka koji uvozi i prodaje te ploce.I sam mi kaze da su nikad gore.Drugo probao sam jednu kod druga(doduse za Intel-a) koji isto tako nije hteo da doda 20-30 evra i evo sad nezna sta ce.Bios nikad siromasniji......Nikako ne preporucujem tu plocu.E sad ako mislis da je ta ploca super u odnosu cena/performanse onda...........sta da ti kazem..........

ZorMi je napisao(la):
Nevezano za konkretan odgovor... ;)

Za ovaj forum sam i cuo 'po zlu', kao 'ma, tamo kad pitas npr. gde ima jeftin cooler za Slot1 - odmah te spopadnu: nemoj da si glup, uzmi Asus (najskuplji model), DDR400, taj-i-taj CPU koji moze da se klokuje 35%, sacekaj ATI 9700 Pro stize za neki dan...'. boom

Ne treba to bas svakom, neko nema para a neko ima ali mu opet ne treba sve naj-naj. Dobar je i Matsonic za neke potrebe, inace bi Asus drzao celo trziste... :)

Neko nekad dodje na forum i hoce da kupi plocu(na pr.).I kaze da je video jeftino.Svi odgovori koji kontriraju tom pitanju su verovatno iz najbolje namere.
A drugo,ovde na ovom forumu niko nikad nije rekao nekom "nemoj da si glup".Ne znam od koga si to cuo ali si se zezno.Mozda je nekad bilo ali najverovatnije izmedju membera koji se poznaju i to je cisto zezanje.

starke je napisao(la):
Dakle zanima me kakve su to plovce u globalu i dali i dal cu se *****ati ako je kupim .....cena im je jako jeftina pa sam sumnjicav po pitanju kvaliteta.
Hvala!
Pre neki dan je jedan moj ortak uzeo nove komponente, gledao je da prodje sto jeftinije a imao je neki p1, odlucio se za celerona 850 u kombinaciji sa matsonik plocom, zvao me je da mu pomognem i sastavim komp, u pocetku sam bio skeptican, seo sam otvorio kutiju , sklopio racunar, instalirao win sve to bez suvisnih koraka i problema, sistem je staiblan, nikakvih problema nije bilo u prepoznavanju hardvera, integrisan zvuk (AC97) odlicno radi, jednostavno bilo je izuzetno jednostavno sklopiti tu konfiguraciju. Za te pare se stvarno preporucuje svima koji nisu u mogucnosti da priuste Asus ili Abit za koje svi znamo kakvi su.

Moj drugar je skopio 7-8 konfiguracija bas sa tom plocom koja ima SDRAM/DDR za AMD procesore, i kaze da je svaka radila odlicno, i da je zadovoljniji sa njima nego sa nekim brand namovima.

Ne znam za tudja, ali moje iskustvo sa tim plochama govori da su veoma! stabilne, nechesh imati nekog overkloka ali shto se tiche pouzdanosti bez brige!!!!

Cvele je napisao(la):
Moje misljenje je da je MATSONIC ******.Nije to zbog toga sto na pr. nikad nisam cuo za tu firmu(ili nesto slicno)vec znam ortaka koji uvozi i prodaje te ploce.I sam mi kaze da su nikad gore.
Ne tvrdim da su super jer se onda mora reci za sta su super, tj. po kojim to parametrima... Komentar je bio vise saljivo-generalni o 'zaludjenosti' clanova ovog foruma, ;) a ne konkretno vezan za tvoju preporuku ili Matsonic-Asus ploce. Samo, svaka roba ima svoju klijentelu, cene i trziste regulisu medjusobni odnos traznje.

Dakle, prvo da vidimo sta su potrebe pa da onda nabrojimo sopstvena iskustva za takvu primenu i pomognemo coveku. Konkretno, opremili smo 2-3 igraonice (od po 10tak PCa) plocama Matsonic 7177CT sa Celeron 1200MHz... itd. i to fino radi. Za novac koji su vlasnici hteli da izdvoje, a odbili su AMD iz straha od sitnih nekompatibilnosti i pregrevanja - ispalo im je optimalno. Cak su isti nedavno najavili da ce uzeti jos...

Naravno, nekoliko desetina ploca nisu velika statistika da se izvode neki opsti zakljucci...

Evo i ja da se pridruzim hvaljenju Matsonica. Probao sam nekoliko sto za P4, sto za K7 i sve rade prilicno stabilno, naravno svima je jasno da nisu za overklok. Inace sto se tice Asusa sklopio sam toliko racunara sa njihovim plocama i generalno nikad nebi uzeo Asus plocu za sebe. Poceli su da skrtare, sto se debelo odrazava na kvalitet i stabilnost. A od stare slave se ne zivi. S obzirom da Matsonic kosta dosta manje po meni je bolja kupovina za one koji ne razmisljaju o overklokovanju. Za ove druge je Abit po obicaju najbolji izbor, mada ostaje sumnja u dugotrajnost Abit ploca.

Da necuje zlo, ne znam koliko sam ih sklopio i do sada nisam imao ni jednu reklamaciju, niti problem tipa: ne slaze se sa nekom MX440 ili sl. Inace za informaciju neupucenima nasao sam podatak da Matsonic drzi 30% trzista maticnih ploca u Spaniji. Prvi put kada sam je video bio sam skeptican (zbog kombinacije SDRAM i DDR, ali u praksi se pokazala izuzetno.

Gedza je napisao(la):
Da necuje zlo, ne znam koliko sam ih sklopio i do sada nisam imao ni jednu reklamaciju, niti problem tipa: ne slaze se sa nekom MX440 ili sl. Inace za informaciju neupucenima nasao sam podatak da Matsonic drzi 30% trzista maticnih ploca u Spaniji. Prvi put kada sam je video bio sam skeptican (zbog kombinacije SDRAM i DDR, ali u praksi se pokazala izuzetno.
Kazem ja ljudima ,Gedza je najveci strucnjak za Matsonik-a!! A oni nesto vrte glavom:D :D :D

Ne mogu da verujem da sam ja bas naleteo na neki takav primerak kod koga nece da rade mrezna kartica i modem zajedno a zasebno sve radi normalno!(na pr.)
Ja se onda izvinjavam,jer vidim da vas puno hvali tu plocu,ali i dalje ne mogu da verujem dok ne vidim sopstvenim ocima da sve radi kako treba
pozdrav i cheers

&Mancha& je napisao(la):
Inace sto se tice Asusa sklopio sam toliko racunara sa njihovim plocama i generalno nikad nebi uzeo Asus plocu za sebe. Poceli su da skrtare, sto se debelo odrazava na kvalitet i stabilnost. A od stare slave se ne zivi. S obzirom da Matsonic kosta dosta manje po meni je bolja kupovina za one koji ne razmisljaju o overklokovanju.

E pa sad si ga preterao.Sad ce da ispadne da je bolji MATSONIC od ASUS-a!:p

Inace sto se tice Asusa sklopio sam toliko racunara sa njihovim plocama i generalno nikad nebi uzeo Asus plocu za sebe. Poceli su da skrtare, sto se debelo odrazava na kvalitet i stabilnost. A od stare slave se ne zivi. S obzirom da Matsonic kosta dosta manje po meni je bolja kupovina za one koji ne razmisljaju o overklokovanju. Za ove druge je Abit po obicaju najbolji izbor, mada ostaje sumnja u dugotrajnost Abit ploca.
Kad vec iznosimo svoja sporadicna iskustva... imao sam i ja nedavno Asus plocu koja je potpuno otkazala posle par dana. Naravno, nema bezgresnih modela, zlo bi bilo da ih je vise jer tu cenu mora da opravda i detaljna kontrola kvaliteta...

Licno, ocekujem procenat reklamacija 1-3% za Asus, a 5-7% za Matsonic, to su uobicajene stvari za razlicite klase cena, ali za to i postoji garancija. Kad se jednom uhoda masina sva je prilika da ce dugo raditi u sreci i veselju. ;)

Takodje, mala rezervisanost za Abit, imali smo u jednom trenutku navalu reklamacija (obicno naduti kondenzatori pred kraj garantnog roka), pa smo ih sklonili iz ponude. Mozda preterana reakcija zbog par losih serija ali i inace ne radimo overclock za sta su (kazu) oni najbolji. Redom po cenama i klasi koristimo: Matsonic, Gigabyte, MSI i Asus. Dovoljno. :D

Probao sam upravo pomenutu MS plocu i ne mogu reci da je dobra.
Sa tri razlicite kartice nije htela da do kraja zavrsi 3DMark test (nesto obimniji doduse). Sa istim komponentama, MSI KT4 Ultra je zavrsio sve testove.

Doduse, ploca je bila malo vise opterecena (mrezna, Live! ISDN adapter, Lucent modem) ali sve je to bilo nakaceno na Enermax pa sumnjam da je problem do stabilnosti struje.
Bice da je ploca ipak malo osetljivija i da ne trpi visak hardvera u sebi.

Pozdrav!

p.s. mrzelo me da probam suvu masinu, bez nepotrebnih kartica, MSI je zavrsio posao, a vremena na bacanje nemam :)

Pa dobro, naravno da nisam mislio da je Matsonic bolji od Asusa, ali makar je jeftin, a sasvim solidan.
Sto se tice Asusa (mada vazi za sve), najmanji problem je kada neradi uopste, onda je samo zamenis i to je to, mnogo je gore kad je ispravna, ali ima neke sitne tripove. Mislim da je trebalo da se drze apsolutnog kvaliteta, bez obzira na cenu. Ovako cini mi se da MSI polako preuzima tu ulogu.

Cvele je napisao(la):
E pa sad si ga preterao.Sad ce da ispadne da je bolji MATSONIC od ASUS-a!:p

Bogami, sto se tice reklamacija, bice da je bolji od ASUSA :p :D

Očigledno da se ne može reći kao pre za nekog proizvođača da pravi ploče koje uvek rade bez greške i koje su najbolje. Možda je pre i moglo nešto tako reći kada su proizvođači npr. samo sa BX čip-setom naređali tri modela i prodavali te ploča 3 godine... Sada recimo VIA KT333 ima životni vek od svega 6 meseci, a da li za to vreme može sve da se ispegla i dotera? Da ne spomninjem i845 koji je naređao za 6 meseci ceo alfabet sufixa iza oznake i845...

Svaki proizvođač je imao bisere...

ABit je imao famozni BX133-Raid od kojih je svaki ispustio dušu (i moj primerak je riknuo pre par dana) - riknjavali su elektroliti oko CPU-a (naduju se)...

MSI je imao svojevremeno na KT133A BIOS svake nedelje ne bi li ih naterao da rade kako treba...

Gigabyte-u su trebale dve revizije 7VRX(P) ploče da bi ih načinio kompatibilnim sa GF4 (lično iskustvo sa GF4 MX kartom, tek sada na 2.0 reviziji radi kako treba...)

ASUS-ov A7V133-C je znao da pravi probleme sa različitim memorijskim modulima...

ASUS je u zadnje vreme izgleda pošao stopama ostalih proizvođača i oborio kvalitet svojih ploča u cilju snižavanja cene. I meni su govorili da ne uzimam posle serije ABit-a ( ;) ) Gigabyte, jer se kao kvari. Da, meni se ploča pokvarila, ali ploča zato i ima garanciju ;)

Ja iskreno mislim da je glupost da se stedi na maticnoj ploci 20-30 evra. To je u principu komponenta koja je najvaznija za stabilnost i kasniju mogucnost nadogradnje a i najteze se upgraduje... Pogotovu su glupost konfiguracije gde se kombinuje Matsonic sa nekim skupim komponentama, tipa GeForece4 i sl... To pije vodu jedino za neke low budget konfiguracije gde je svaki dinar vazan, a konfiguraciju ne sklapas za sebe niti svog prijatelja. :D

delimir je napisao(la):
Svaki proizvođač je imao bisere...

Ili Asus A7VL133-VM kojoj se sadrzaj biosa sam unisti, pa ga je potrebno flashovati (radi samo u jumper modu), ili P4B266-M koja ima 3 PCI slota i zvucnu koja na svakom drugom primerku neradi kako treba, pa je potrebno ili staviti dodatnu zvucnu ili vratiti plocu. I ostale P4 ploce na kojima vrlo cesto neradi neki od memorijskih slotova i jos stosta.
Imao sam jako dobro misljenje o Asusu, dok za prvih mesec dana na poslu mi kroz ruke nije proslo oko stotinak njihovih ploca i svi problemi koje donose sa sobom.
U principu jeftine ploce Tipa Matsonic, Axle (TDI) i slicne se mnogo redje vracaju od brand ploca i imaju manje problema pri radu. Verovatno proizvodjaci znaju svoje (skromne) mogucnosti, pa se drze specifikacija i sve radi savrseno. A ovi malo jaci zarad promila performansi, stvore gomilu problema korisnicima.
N.p.r sa Axle plocama nikad nikakav problem nisam imao, sem jedne (od hiljadu) koja je bila skroz mrtva, ali i to se desava.

Pa ti se onda drzi Axle i Matsonic ploca!:p

:D

Da li si siguran da je to bio pravi Asus? Da nije mozda neki Matsonic sa pogresnom nalepnicom :D

Salu na stranu, ali da su to zaista toliko dobre ploce, mogle bi da se prodaju i sa visom cenom

Nazad
Vrh Dno