Šta je novo?

Matsonic (KT266) + DDR veliki problem

epp

Čuven
Učlanjen(a)
31.08.2001
Poena
609
Zdravo!
Kolega mi je donio racunar sa Matsonic MS8137C plocom (VIA apollo KT266 chipset) i NCP DDR 256MB PC2100. Problem mu je bio sto se nakon 1,5 god rada poceo zaledjavati racunar (ne mozes nista da uradis sem spolja reset).

Onda im je neko pokusao sve reinstalirati, ali je posao ostao nedovrsen zbog gore navedenih problema.

Probao sam sa zamjenom DDR slota i sve isto. Onda uzmem SDRAM PC100, a ovu DDR izbacim i sve je proradilo. Zatim sve ponovo formatiram i stavim W2K sa SP4 i podesim kako treba.
Vratim DDR i opet isto. Zakljucak: ne valja memorija jer mi je nelogicno da je bas otkazao memorijski kontroler za DDR na ploci. Tu NCP memoriju nisam probao u nekom drugom racunaru :-(. Kupimo danas novu PQI DDR, a ono opet isto. Podesavao sam nesto u BIOS-u (Clock/Timing bySPD, FSB je 100 MHz jer ima Duron 1200MHz), ali opet isto. Ta ploca podrzava clock memorije 200/266.

Sad sam ostao bez teksta jer ne znam sta da mu kazem, a covjek je dao pare za novu memoriju.

Molim pomoc.

Ako si uredno prebacivao one silne "dzampere" - preklopnike za SDRAM<>DDR (proveri da li mozda postoji i neki dzamper za tu operaciju na ploci) i ploca i dalje ne radi, ne ostaje ti nista drugo nego da mu kazes istinu, a to je da ploca ne radi sa DDR-om. S druge strane, ostavi mu tu SDRAM jer ionako nikakvih poboljsanja sa DDR-om nece primetiti.
Ipak, predlazem da tu novu memoriju vratis(pod uslovom da je stara ispravna) i za iste pare pazaris novu ECS KT333 plocu.
Premda je vec vreme za ozbiljnu nadogradnju, ali ako je novac problem...onda kao sto sam predlozio.

Poz!

Hvala npetar.

Ploca nema nikakve dzampere za DDR/SDRAM. Inace je radila 1,5 god sa DDR memorijom bez ikakvih problema, a SRAM je prihvatila bez ikakvih setovanja.

Ono sto mi je palo na pamet u medjuvremenu je da je taj sklop stradao zbog velike prasine u njegovom racunaru. Kada sam masinu otvorio to je bilo strasno. Mozda je ta prasina napravila neki mali kratak spoj i to je bilo to.

Pozdrav.

grafika

Da li je moguce da se ovo desava ako je stradao ventilator na grafickoj (Eagle MX400)? Ispusta grozne zvukove i stice se utisak kao da je u ekscentru.

Usisaj mem slotove. Promeni mesto modula. Grafika ne utice na izbor DDR/SDRAM.
Uradi CCMOS, pa probaj.

Kako ploča nema džampere?

A šta je ono dugačko crno pored slota za memoriju?

Ploča IMA džampere! I to 5-6 kratkospojnika koji pokrivaju po 4-5 pinova + 2-3 džampera za izbor napona memorije.

Ovo pišem po sećanju, pa zato navodim okvirne podatke.

Tiger je napisao(la):
A šta je ono dugačko crno pored slota za memoriju?

Matsonic 8137c NEMA jumpere za izbor memorije
a Matsonic 8137c+ IMA jumpere za izbor memorije

(to je provereno posto kolega ima 8137c+
a ja donedavno imao 8137c)

Probaj da podigneš napon procesora.
Nije tačno da ploča ne radi brže sa DDR-om, naprotiv.
Druga mogućnost je da umesto SPD setovanja za memoriju podesiš na 100, umesto 133 (ukoliko ti je FSB procesora 200), ali mislim da ti je ovo prvo bolja solucija.

Evo danas smo rijesili problem.
Skinuli smo kuler i imali sta da vidimo. Ono je bio horor. Prasina je zapekle i potpuno zatvorila prolaz vazduha do procesora (Titan kuler gdje je ventilator sa strane). Nakon ciscenja sve je proradilo.

Nazad
Vrh Dno