Šta je novo?

Matlab pitanje

• Začetnik teme Začetnik teme Worf
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Worf

Čuven
Učlanjen(a)
04.03.2004
Poena
620
Kako da u matlabu uzracunam domen funkcije
z=sqrt(1-x^2-y^2)

Uvek mi kaze da nisam definisao variable x a nemam pojma kako se to radi. Znaci kako da definisem x i y kao promenljive. Resenje bi trebalo da bude neki grafik ili tako nesto, ne znam kako bi to trebalo matlab da uradi? Glup sam!

Worf je napisao(la):
Kako da u matlabu uzracunam domen funkcije
z=sqrt(1-x^2-y^2)

Uvek mi kaze da nisam definisao variable x a nemam pojma kako se to radi. Znaci kako da definisem x i y kao promenljive. Resenje bi trebalo da bude neki grafik ili tako nesto, ne znam kako bi to trebalo matlab da uradi? Glup sam!

Da bi dobio simbolicku promenljivu x, kucas
>> syms x.
A ako ti treba samo da nacrtas grafik f-je, kucas
>> ezplot('sqrt(1-x^2-y^2)'), bez syms x, y

poz.

1-x^2-y^2>=1
??? Error using ==> >=
Function '>=' is not defined for values of class 'sym'.

To mi napise kad ispisem ono iznad.
Kako matlab da mi izracuna domen ove funkcije?

Hvala za ovo syms, nisam znao!

Kako ja znam 1-x^2-y^2 treba da bude vece od 0 a ne od 1

Znachi funkcija z nije definisana kada je zbir x^2+y^2>=1
Ovde je domen od dve promenljive x i y. Problem je shto su ovde i x i y promenljive.
Kako ja znam ova gore jednachina predstavlja kruznicu i za sve x i y van nje (kada je r>1) z nije definisan u relanom domenu.

Mozda sam pogreshio al ne verujem.

pa domen funkcije ti je x^2+y^2<=1 tj. sve tacke unutar kruznice kruga poluprecnika 1.. e sada -vidakm ti je napisao kako da Easy plotujes funkciju.. ali da ti ml odredi domen... nikada mi nije palo napamet... on obicno javi gresku kada iskace nesto iz domena... mada moze da se shvati da naredbom ezplot('sqrt(1-x^2-y^2)') ti ustvari dobijas granicu definisanosti funkcije... nesto si ti pobrakao... pogledaj da ti x nije definisana... ili y ili da si slucajno vec zadao da je x symbol... uradi clear x y pa ezplot...

Radio sam dosta sa matlab-om, i cini mi se, da matlab nema komandu kojom eksplicitno odredjuje domen f-je (bar se ja nisam sreo sa opcijom). U principu ako ti je neophodno da imas nesto sto ti vraca domen f-je, new->m file pa napravi sam. Ne verujem da bi te izaslo vise od par linija koda.

poz.

Poslednja izmena:
i ja sam radio sa Matlabom, ali pojma nemam... :wave:

Iz definicije sfere precnika r=1:

x^2 + y^2 + z^2 =1

Predji na polarne koordinate gde ce ti se domen sam kasti.

ezplot('real(sqrt(1-x^2-y^2))')

ova funkcija daje realni deo korena sto mi izgleda najslicnije domenu. Daje poluloptu unutar koje su sve tacke resenje, x i y se krecu od -1 do 1 a z od 0 do 1. Jel sam pogodio? ako ne ukucam ono real(..) ne dobijam poluloptu nego nesto bezveze kao resenje.

Evo jedno od reshenja za realni domen. Stavi ovu u m file npr. domen.m
x=-1:0.01:1;
y=-1:0.01:1;
k=sqrt(1-x.^2-y.^2); ...obavezne su tachke na x.^2 i y.^2
z=real(sqrt(1-x.^2-y.^2));
subplot(3,1,1);
plot3(x,y,z);
grid;
subplot(3,1,2);
plot(x,z);
subplot(3,1,3);
plot(y,z);

Unutar kruga x^2+y^2<=1 z je definisan samo u realnom domenu...shto cesh videti kada kucach k posle izvrhsenog domen videce se to...a za x^2+y^2>=1 rezultat je 0+xi gde je x imaginarni deo.

Na slikama se ne vidi polulopta nego polukrug...ali tachno je da je u pitanju polulopta.

Meni ezplot neshto ne prolazi....ne znam shta si stavio ispred za x i y pa da prodje...

Hvala, ali ovo treba protumaciti. complicated :cigar:

na grafiku vrednosti idu do "koren iz 2 sa 2", zar ne bi trebalo da idu do 1?

Poslednja izmena:
Worf je napisao(la):
ezplot('real(sqrt(1-x^2-y^2))')

ova funkcija daje realni deo korena sto mi izgleda najslicnije domenu. Daje poluloptu unutar koje su sve tacke resenje, x i y se krecu od -1 do 1 a z od 0 do 1. Jel sam pogodio? ako ne ukucam ono real(..) ne dobijam poluloptu nego nesto bezveze kao resenje.

Ispravka:
ezsurf('real(sqrt(1-x^2-y^2))')
Ovo mi se cini kao zadovoljavajuce resenje!

Verovanto imate noviji Matlab..moj je 6.5 a neshto mi i ne radi kako treba.

Ovo moje reshenje nije komplikovano...ali ne crta 3d nego crta krvivu u 3d prostoru...
subplot sluzi za tefinisanje mesta grafika poshto ih ima 3.

MatLab je ok..lako odradi DFT, FFT i Z transformacije. Razni FIR ili IIR filtri.

Nazad
Vrh Dno