Šta je novo?

Masovno gasenje domacih sajtova

Zanosna

Cenjen
Učlanjen(a)
19.12.2012
Poena
151
Znam da postoji tema rapidserbia, ali ovo je nesto drugo. Ovih dana i meseci pocelo je masovno gasenje domacih foruma i sajtova. Sve je pocelo kada su vlasnci http://rapidserbia.com odlucili da ugase forum , nekoliko mesci potom to su ucilinili i vlasnici http://zurkaforum.com, ugaseno je nekoliko velikih domacih sajtova za online gledanje filmova, takodje ugaseno je jos oko 10 manjih domacih foruma iste tematike kao rapidserbia... Neki domaci sajtovi su uklonili sadrzaj i pretvorili svoje sajtove u nesto trece. Sve ukupno kako sam citala po raznim forumima oko 20-tak sajtova je zatvoreno ili promenilo sadrzaj. Sajt filmovizija je na facebooku napisao da imaju problema sa zakonom i da nece vise raditi. Inace google od prosle godine izbacuje iz pretrage kako strane tako i domace warez sajtove. Za sada zive samo domaci torrenti, ali kako sam citala od juna se i njima ne pise dobro... Cenzura na sve strane...

Poslednja izmena:
Caoo Zanosna ;)

Ah tako si zanosna :d

Zatvaraju jer im je opala zarada a hosting kosta.

Nesto je iskreno cudno sto se tice sajtova za gledanja filmova. A i voleo bih da vidim po kojem to zakonu nasem ili evropskom je zabranjeno linkovanje filmova.

Po istom onom kada ukucate da skidate torent vise od pola linkova su pod efta ili kako vec cenzurom

Stvar je veoma jasna, ko ima novca kao što sam i napisao taj će raditi i odoliti svakom napadu, a sve je to shared varijanta i vps, a zarada prosečna plata ili 0... a kada dobijete email sa svim vašim podacima, logovanjima i zakonima na email onda bolje ugasiti nego, ćorka na dugi niz godina...

A svi vlasnici foruma ne bi toliko bili pod zakonskim okvirima da i sami nisu propagirali širenje materijala i učestvovali u istom deljenu i uplodovanju na razne "sharing" servise, kao i donacije itd... tj. u prevodu svi podaci su pa skoro bili javno dostupni...

Sve se to znalo kada je počelo masovno gašenje najpopularnijih file sharing sajtova, ali naši nisu bili svesni tj. bili su oni svesni ali po dobrom starom običaju važi to za amere nas neće niko dirati, sve dok nisu dobili email poruke (najbolje vlasnici znaju sadržaj istih) u kojima je sve potemeljno predočeno i rečeno šta će biti ako nastave dalje da rade...

A onda dobro poznata solucija, za par stotina eura ne vredi ići na robiju, jer oni više od toga nisu ni zarađivali, doće i torrent servisi polako e tu je već pesma kada se radi o pronalaženju istih, džaba francuski, nemački, holandski i drugi seed serveri, kad postoji provajder koji to kontroliše tačnije kontroliše korisnike koji se "možda" i nakače na neki port, pa malo po malo pređu onu famoznu granicu privatnosti pa imaju šta i da vide...

Veoma široka materija, za i protiv ali svemu dođe kraj pa tako i ovim sajtovima...

Nesto je iskreno cudno sto se tice sajtova za gledanja filmova. A i voleo bih da vidim po kojem to zakonu nasem ili evropskom je zabranjeno linkovanje filmova.

Pa po zakonu da ti isti osnivači uploduju taj materijal, sigurno ga nisu onako slučajno našli na internetu, nije problem linkovanje nego je problem upload od strane istih. Zakupe RDP holandija, nemačka i francuska najpopularnije destinacije, brzina odlična i samo ubacuju materijal, najviše na server gde se hostuje i prezentacija, a pošto je kontrola učestala kada se pronađe taj materijal server ode offline, a oni ostanu bez para itd...

Isto tako lične informacije o donacijama iako je paypal u pitanju, preko nekog rođaka otvoren zamrznu se sredstva i opet fijasko, pa plus kršenje zakona... i na kraju niko ne radi iz ljubavi...

Poslednja izmena:
Zanosna, kad si neiskusna, ja kad naletim na takav sajt, ja odvojim vreme i skinem sve sto bi me ikad moglo interesovati. Ako ti treba nesto sa baneprevoza, I'm your man :eyebrows:
Naravoucenije: bekapovati internet na vreme :d

cao, cao i vama i uzobiljite se malo :alo:

ma nebih rekla da je zarada, niko nije od njih ne pominje da je novac problem....
Skoro je ugasen jedan od mojih omiljenih sajtova za knjige baneprevoz.com... zatim balkanknjiga.com, neka akcija se sprema i ovaj put izgleda...
http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:380424-Zaustavljen-sajt-Baneprevoz

Najbolje da svaki sajt napiše gde je zapelo, i da navede sve stavke zbog čega je ugašen, neki su napisali da je zakon, pa to je kod 100% sajtova šta bi drugo bilo, malo svesti i to je to, nema šta puno da se diskutuje na tu temu, nije cenzura nego kršenje autorskog dela veoma lako i jednostavno, osnivači tih foruma su postali svesni zakonski posledica, upozoreni i to je to, više ih nema, malo će se pričati i bay bay odoše svi u zaborav.

Ko je uspeo da izvuče nešto novca od toga njemu super, ko nije više sreće u sledećem izvlačenju...

A sajtovi Baneprevoz i balkaknjiga ugašeni pre 10 meseci, a akcije uvek traju ima ih svuda po svetu...

Poslednja izmena:
Nečitaš dnevnu štampu, izdavači digli frku kako im je promet opaš isključivo zbog tog sajta a onda došli čobani za tehnološki kriminal i pohebali sve :d:crash:

Nečitaš dnevnu štampu, izdavači digli frku kako im je promet opaš isključivo zbog tog sajta a onda došli čobani za tehnološki kriminal i pohebali sve :d:crash:

I onda narod odmah navalio u knjizare da te iste knjige regularno kupi. Evo redovi ispred knjizara jos uvek traju, izdavaci srecni trljaju ruke i broje pare. Ludi vise ne kupuju crvljivo meso i otrovno mleko, samo knjige uzimaju. Dizu sve povoljnije kredite, zajme se , zaduzuju pa kupuju na veliko i onda srecni i siti mazu Tolstoja na Dostojevskog zacine malo sa Sekspirom i uzivaju. Penzioneri su najgori oni kupuju i po 10 knjiga odjednom kad legne penzija i umesto da umiru po cekaonicama u domovima zdravlja kao do sad oni dostojanstveno umiru u redovima ispred knjizara, lepo i njima i drzavi i zdravstvu i skolstvu i izdavacima, ma svi srecni. Pravda je pobedila a mocna drzava dobila jos jednu u nizu vaznih borbi, protiv zlog kriminala i zlije korupcije. Bas sam srecan sto zivim u Srbiji, zemlji pravde i reda gde kriminalci tako visokog profila ne prolaze. Ovi narko bosovi i drugari sto su privatzovali celu zmlju su sitne ribe u odnosu Baneta prevoznika i ne zasluzuju da snazna i prvna drzava poput nase na njih trosi resurse...

Samo se ti sali, koliko vidim rat medju izdavacima je toliki da su poceli da se gadjaju zoljama u jurnjavi za profitom i unistavanjem konkurencije :D

I onda narod odmah navalio u knjizare da te iste knjige regularno kupi. Evo redovi ispred knjizara jos uvek traju, izdavaci srecni trljaju ruke i broje pare. Ludi vise ne kupuju crvljivo meso i otrovno mleko, samo knjige uzimaju. Dizu sve povoljnije kredite, zajme se , zaduzuju pa kupuju na veliko i onda srecni i siti mazu Tolstoja na Dostojevskog zacine malo sa Sekspirom i uzivaju. Penzioneri su najgori oni kupuju i po 10 knjiga odjednom kad legne penzija i umesto da umiru po cekaonicama u domovima zdravlja kao do sad oni dostojanstveno umiru u redovima ispred knjizara, lepo i njima i drzavi i zdravstvu i skolstvu i izdavacima, ma svi srecni. Pravda je pobedila a mocna drzava dobila jos jednu u nizu vaznih borbi, protiv zlog kriminala i zlije korupcije. Bas sam srecan sto zivim u Srbiji, zemlji pravde i reda gde kriminalci tako visokog profila ne prolaze. Ovi narko bosovi i drugari sto su privatzovali celu zmlju su sitne ribe u odnosu Baneta prevoznika i ne zasluzuju da snazna i prvna drzava poput nase na njih trosi resurse...
Ovo i zabrana kopiranja knjiga konacno nas je dovela u predvorje EU, gde mi svakako pripadamo, ne samo geografski, vec i kulturoloski :D

cao, cao i vama i uzobiljite se malo :alo:

ma nebih rekla da je zarada, niko nije od njih ne pominje da je novac problem....
Skoro je ugasen jedan od mojih omiljenih sajtova za knjige baneprevoz.com... zatim balkanknjiga.com, neka akcija se sprema i ovaj put izgleda...
http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:380424-Zaustavljen-sajt-Baneprevoz

Baneprevoz je ugasen iz sasvim drugih razloga.
Bavio se necim sto se nekim mocnicima nije svidelo ( David Icke... )

Baneprevoz je ugasen iz sasvim drugih razloga.
Bavio se necim sto se nekim mocnicima nije svidelo ( David Icke... )

Hajde da čujemo tu teoriju zavere biće ovo izgleda veoma zanimljiv topic

^ Svaki topic koji Igoritza otvori po pravilu bude epic i u veoma cestom broju slucajeva se zavrsi njegovim banom. :d

hahaha, interesantna tema.
Bavim se autorkim radom cak sam i sam sebi izdavac sa par knjiga... i fotograf i ziveo i radio i u drugim drzavama, i odmah mi je jasno bilo da sam LOPOV i da sam krsim ZAKON O AUTORSKIM PRAVIMA koriscenjem copy/paste knjiga sa Baneprevoza isl, koje sam radio u mladosti, ahahaha... i zaista naskidao dposta knjiga, necu da kazem sve jer je to ZAKONOM KAZNJIVO po KRIVICNOM ZAKONU, znaci - zatvor i odsteta autorima.
Budimo ralni - nije pitanje guzve ispred knjizara, niti gasenja bioskopa isl... nego to da neki autor ulaze svoj intelektiualni rad i da je prirodno da za to dobije neku odmenu za koriscenje, zar ne?
Onda se nadje neko odskenira knjigu, prebaci u pdf i pusti za besplatno skidanje... a KO PITA AUOTRA i jos i izdavaca itd... ZA CIJE BABE ZDRAVLJE TO RADE, OSIM ZA SVOJU SLAVU???
nije ovde stvar samo u zakonu i kazni... nego i u poimanju VLASNISTVA I KRADJE... TUDJEG VLASNISTVA... i eto i ja priznajem da sam krao...
to je suocavanje i postovanje tih autora.
na zalost ili na srecu?
ista stvar je sa neovlascenim programima, sa kopiranjem dvd -a filmova, muzike itd...
jedan film da se snimi kod nas = kosta...
i sta se desava kad se ubrzo nadje na netu - besplatno skidanje - a gde ce da se nadje satisfakcija prodajom, zaradom cak sta vise, isplatama glumcima, reziseru i ostaloj ekipi... nego na je zao da nam glumci zive skoro kao prosjaci, zrtve prelaznog perioda.
budimo posteni i iskreni, nije svet vise portiv nas, pa se mi, na taj nacin - opiremo...
a i da jeste... to je njihov problem..
znaci - kradite sve sto nije NASE, ahahaha
salim se

Meni ne pada teško gašenje takvih sajtova. Uglavnom kupujem sve licencirano, rijetko imam posla sa piraterijom. Što se tiče knjiga i bane prevoza, to mi slabo treba. A i većinu stvari imam i na stranim sajtovima, kada su druge stvari u pitanju. Dovoljno je znati engleski i uživancija. Doduše počeo je i domino efekt gašenja stranih sajtova, tako da šta za očekivati, teško je znati.

@borab, +1 za avatar. i like it!

Poslednja izmena:
Bavim se autorkim radom cak sam i sam sebi izdavac sa par knjiga... i fotograf i ziveo i radio i u drugim drzavama, i odmah mi je jasno bilo da sam LOPOV i da sam krsim ZAKON O AUTORSKIM PRAVIMA koriscenjem copy/paste knjiga sa Baneprevoza isl, koje sam radio u mladosti, ahahaha... i zaista naskidao dposta knjiga, necu da kazem sve jer je to ZAKONOM KAZNJIVO po KRIVICNOM ZAKONU, znaci - zatvor i odsteta autorima.
Budimo ralni - nije pitanje guzve ispred knjizara, niti gasenja bioskopa isl... nego to da neki autor ulaze svoj intelektiualni rad i da je prirodno da za to dobije neku odmenu za koriscenje, zar ne?
Onda se nadje neko odskenira knjigu, prebaci u pdf i pusti za besplatno skidanje... a KO PITA AUOTRA i jos i izdavaca itd... ZA CIJE BABE ZDRAVLJE TO RADE, OSIM ZA SVOJU SLAVU???
nije ovde stvar samo u zakonu i kazni... nego i u poimanju VLASNISTVA I KRADJE... TUDJEG VLASNISTVA... i eto i ja priznajem da sam krao...
na zalost ili na srecu?

Mene zanima da li to sto si rekao vazi i za casopise stare nekoliko decenija. Naime planirao sam da skeniram i postavim stare primerke casopisa koji je odavno prestao da izlazi. Za knjige se slazem posto uvek mogu da odstampaju novi tiraz ali zaboga sigurno nece stampati nove primerke brojeva starih 20 godina casopisa koji je prestao da izlazi. :zgran:

Jel ima jos nekih pogeasenih sajtova? Kakvo je stanje sa stranim (vecim) sajtovima?

na zalost ili na srecu?
ista stvar je sa neovlascenim programima, sa kopiranjem dvd -a filmova, muzike itd...
i sta se desava kad se ubrzo nadje na netu - besplatno skidanje - a gde ce da se nadje satisfakcija prodajom, zaradom cak sta vise, isplatama glumcima, reziseru i ostaloj ekipi... nego na je zao da nam glumci zive skoro kao prosjaci, zrtve prelaznog perioda.
budimo posteni i iskreni, nije svet vise portiv nas, pa se mi, na taj nacin - opiremo...
salim se

Malo gramatike i pravopisa ti nebi skodilo u celoj toj prici, vidi jel ima i to negde da se skine pa malo prouci taj deo.

Sto se tice skidanja filmova, muzike i svega ostalog sto se moze naci na netu bilo nase ili strano, pa jos nisam video da je nikolas kejdz bankrotirao kao ni nas sergej trifunovic ili bilo koji drugi pisac ili neki pevac ili pevacica kao ni neki tamo programer ako ja skinem nesto od navedenog, koliko ljudi skida nelegalne stvari sa neta toliko njih kupi nesto od navedenog sto mu dodje 50/50 tako da oni nisu nikako na gubitku niti ce ikada biti na gubitku. Nasi glumci zive kao prosjaci, bravo evgenije vecu glupost nisi mogo da napises i da ostanes ziv.

Meni ne pada teško gašenje takvih sajtova. Uglavnom kupujem sve licencirano, rijetko imam posla sa piraterijom. Što se tiče knjiga i bane prevoza, to mi slabo treba. A i većinu stvari imam i na stranim sajtovima, kada su druge stvari u pitanju. Dovoljno je znati engleski i uživancija. Doduše počeo je i domino efekt gašenja stranih sajtova, tako da šta za očekivati, teško je znati.

Kao sto sam vec gore napsiao koliko ljudi skida nelegalno toliko ljudi kupuje pomenute proizvode ali u Srbiji gde ljudi rade za 12-15 hiljada dinara plate tesko da ce neko da da za neku knjigu 2 hiljade ili da kupi neki film ili ne daj boze da kupi neki od legalnih programa, koji su toliko precenjeni da za nase platne standarde nije ni moguce tako da ljudi pribegavaju jeftinijoj soluciji a to je plati net od 1500 dinara i ima sve gore navedeno pa i vise.

Ali ja kao ni 90% naseg stanovnista to nebi radilo da ih ista ova drzava na to nije primorala. Tako da je o tome jako tesko polemisati ko je u pravu a ko nije, jer imas onih koji imaju mnogo vise od tih 12-15 hiljada pa oni mogu i oni spadaju u tih 10% ali sta raditi sa onima koji to ne mogu a mozda bi zeleli da imaju neki knjigu ili cd koji je kupljen legalno.

Mene zanima da li to sto si rekao vazi i za casopise stare nekoliko decenija. Naime planirao sam da skeniram i postavim stare primerke casopisa koji je odavno prestao da izlazi. Za knjige se slazem posto uvek mogu da odstampaju novi tiraz ali zaboga sigurno nece stampati nove primerke brojeva starih 20 godina casopisa koji je prestao da izlazi. :zgran:

Bravo za post, to je isto kao kada bi se sada neko bunio sto se skeniraju alan fordovi ili marti misterija i svi ostali stripovi iz tog perioda ili sto bih ja voleo da imam u kolekciji mikijeve zabavnike i mikijeve alamanahe koji su izlazili i danas niti ima niti mogu da se kupe a verujem da postoji neko u Srbiji koji mozda poseduje ovu kolekciju koja je danas neverovatno vredna a podseca nas na nase decije dane a nebi bilo lose ni da se pokaze nasoj deci sta su njihovi roditelji citali u to vreme ili mozda Politikin Zabavnik bi isto bio zabavan kada bi mogo da se nadje u PDF formatu. Ima tu jos mnogo toga sto bi bilo lepo da se vidi ali je izgubljeno u prostoru i vremenu.

Tako da piraterija nikada nece nestati niti je to moguce, jer kolikogod da oni pogase domacih ili stranih trakera ili foruma duplo vise se novih pojave, tako da se za to ne brinete... jos ce mi dugo da uzivamo u trakerima i warez sajtovima.

Poslednja izmena:
na zalost ili na srecu?
salim se

Jednostavno nisi u pravu. Dosta više sa tom zabludom

Gomilu knjiga koje sam imao u digitalnom obliku kupio sam potom i u štampanom. Dakle ne kopirao, štampao pa koričio nego kupio original. Druga strvar mnogo filmove koji sam odgledao na divx sam potom odgledao i na filmskom platnu. Microsoft pak namerno ostavlja rupe u programima koje ljudi koriste da bi navodno legalizovali proizvod a da nepominjem javno recitovanje piratizovanih ključeva od strane čika bilija. Na taj način se dobija kritična masa.
Priča da naše izdavaštvo propada zbog pomenutog ili sličnih sajtova jednostavo nije tačna. Štampa se po nekoliko puta a tiraž je uvek 500 primeraka i retko kad će se pročitati da je drugo izdanje itd. Dakle državi se neplaća porez. Knjige su često očajno opremljene ali je zato cena previsoka. A zarada izuzetna. Dovoljno je pogledati kolik oizdavača ima u srbiji. Broj se meri u stotinama

Sve u svemu zaboravlja se da digitalno izdanje dolazi do većeg kruga ljudi, o tome se priča zapravo reklamira se pa se i prodaja pospešuje.

Trilogija Fifty Shades of Grey pored kopiranja i slično je oborila sve rekorde

Poslednja izmena:
Vrh Dno