Šta je novo?

Masovna Facebook prevara i krađa novca sa računa

StefanN98

Poštovan
Učlanjen(a)
16.09.2016
Poena
80
Facebookom već neko vreme kruži ova klasična prevara gde haker ili grupa njih dođe u posed nečijem facebook profilu, a zatim prijateljima tog profila šalje poruku i traži da uslika bankovnu karticu, i na taj način prebaci novac sa žrtvine kartice na njegov mozzart nalog.

Ukoliko novac sa mozzart naloga prebaci na svoj bankovni račun može mu se ući u trag, ukoliko podiže novac u kladionici može mu se ući u trag, zar ne?

Verujem da policija u saradnji sa mozzartom i bankom može da dodje do podataka o vlasniku mozzart naloga na kome je legla uplata, ugase nalog i vrate uplaćeni novac.

Vidim da je i 2018-e bila aktuelna ta prevara, počinioci iz okoline Vršca su uhvaćeni a novac su podizali u gotovini u kladionici. Na ovaj način su ostvarili za sebe protivpravnu imovinsku korist od više miliona dinara.

Stvarno suludo, kako to da im nije moguće ući tako lako u trag ili to rade u saradnji sa mozzartom ili policijom.

Kako uopšte dođu do profila? Mojoj ujni su danas upali na profil i slali poruke, profil joj je otvorio sin pre godinu dana, ona čak nije ni znala svoju mejl adresu a ni lozinku tako da nemoguće je da je nekome ostavila te podatke.

Što je najluđe 4 njena prijatelja su nasela, jednom skinuli 10000 din sa kartice, a drugom 17000, ostala 2 nisu imali novac na kartici.

Prilozi

• 265914851_4752107348166317_4645618247665929694_n.jpg
    265914851_4752107348166317_4645618247665929694_n.jpg
    97.1 KB · Pregleda: 167
To prolazi samo kod Dina kartice.

Čekaj, uzmu nekom karticu, mogu s njom da rade šta hoće, a oni uplate pare na Mozzartov nalog? o_O

Stvarno suludo, kako to da im nije moguće ući tako lako u trag ili to rade u saradnji sa mozzartom ili policijom
Suluda je drzava i institucije, zato je moguce a ne toliko zbog neke zavere ili korupcije.
Izvinjavam se ali koliko glup treba da budes da das nekom na izvol'te bank card i to na osnovu neke poruke na fb?
Pa valjda ces ga prvo nazvati i pitati sta je problem?
Iako se trudim ne mogu da osetim da mi je zao takvih zrtava, oni su zrtve svoje gluposti...
A posto takvih uvek ima na pretek, bice i ovakvih prevara i dzaba i da na glavnoj fb strani napisu nemojte, opet ce biti " zrtava"...

P.S.: npr u Nemackoj je bila popularna (i jos uvek jeste) prevara sa automobilima.
Stavi lik oglas prelepog auta sa malo km upola cene kao hitno, naravno javi se gomila ljudi i svima prospe pricu kao mnogi se javljaju, uplati mi 5000 ili vise odmah i rezervisacu za tebe. Znaci bez ikakvih papira, samo rec i uplata na racun.
Dok ljudi skontaju sta se desava i auto i vlasnik su odavno nestali iz drzave i u pitanju su jako ozbiljne sume novca.
Policija ne moze nista jer ne postoji ugovor o rezervaciji i kupoprodaji.
Kao sto rekoh, dok ima zrtava... Tako je i moj kolega prosao, izvukli mu 7000€ za "rezervaciju".
Priznajem da ga nikada nisam smatrao preterano pametnim...

Suluda je drzava i institucije, zato je moguce a ne toliko zbog neke zavere ili korupcije.
Izvinjavam se ali koliko glup treba da budes da das nekom na izvol'te bank card i to na osnovu neke poruke na fb?
Pa valjda ces ga prvo nazvati i pitati sta je problem?
Iako se trudim ne mogu da osetim da mi je zao takvih zrtava, oni su zrtve svoje gluposti...
A posto takvih uvek ima na pretek, bice i ovakvih prevara i dzaba i da na glavnoj fb strani napisu nemojte, opet ce biti " zrtava"...
Pazi, slažem se da na ovo uglavnom padaju ljudi koji su inače previše lakoverni, ali dodaj na to da je ovo namenjeno bumerima koji jednostavno ne mogu da svare u svojoj glavi da neko može npr. meni da hakuje profil i da piše njima s mog profila. Znaju da je u teoriji moguće, ali im je neverovatno da to može u praksi da se desi. I kad im stigne poruka od nekog najbližeg, oni su sigurni da im piše da osoba i ne pada im uopšte na pamet da provere, kao što tebi npr. ne bi padalo na pamet da radiš neku elektronsku verifikaciju glasa kad te neko pozove telefonom.

I kad im stigne poruka od nekog najbližeg, oni su sigurni da im piše da osoba i ne pada im uopšte na pamet da provere, kao što tebi npr. ne bi padalo na pamet da radiš neku elektronsku verifikaciju glasa kad te neko pozove telefonom
Poredjenje ti nikako nije na mestu.
Jedno je tekstualna poruka sa socijalnih medija, drugo je kada sa nekim pricas direktno.
Prepoznaces svakog bliznjeg na fonu iako je prehladjen i promenuo se glas, tekst svako moze da lazira.
Meni da bog otac rodjeni trazi bilo kakav licni podatak preko bilo kakvog tekstualnog sistema, mometalno poziv i provera o cemu se radi.
No tesko da su bumeri, pre ce biti stariji zitelji koje mediji ne informisu o opasnostima, kao recimo kod madjara sto non stop u vestima navode i upozoravaju na prevare i opet, sta se desava? Uvek ima zrtava ...

@DukeLander,
Slazem se da ljudi nasedaju ali npr. e-uprava je trazila da im se dostavi slika prednje i zadnje strane licne karte mailom inace ukidaju nalog. Da li je to normalno ja sam ih pitao, odgovor salji inace ukidamo nalog. Kad sam otvarao nalog na e-upravi, prvo im nije valjao sertifikat, Firefox je ludeo, jedva sam uspeo da otvorim i da dam podatke za novu zdravstvenu. Koliko je znam ti podaci o licnoj karti su u bazi MUP-a, moze im se pristupiti indirektno tamo gde sam ja radio pre nego sam se razboleo, trebali su od MUP-a zamolnicom da traze sve te podatke koji bi bili dostavljen na sigurniji nacin. Ovako moja zena ima e-mail na google i sad google ima sve njene podatke. I kako onda ljudi da ne nasednu na prevare. Koliko sam samo poludeo sto sam pazario 360 AV iz samog AV, jedva sam uspeo da otkazem, beskonacnu pretplatu, sam AV baca na stranicu firme koja radi elektronska placanja, dal je sigurna ili nije, kako ja to da znam, prvo su mi skinute pare, pa je stigla licenca a utek u njoj pise da je to pretpata i da se automatski produzava. Jedan od ucesnika poslao mi e na PP kako izleda placanje to kod mene ne postoji i tek se pojavilo sad kad sam ponistio preplatu. Imaju sve moje podatke i mogu da me zeznu kad im se prohte, otkud ja znam da li je ta firma preko koje se vrsi placanje ok ili nije, baknku boli uvo kad sam trazio pomoc.

Poslednja izmena od urednika:
Pazi, slažem se da na ovo uglavnom padaju ljudi koji su inače previše lakoverni, ali dodaj na to da je ovo namenjeno bumerima koji jednostavno ne mogu da svare u svojoj glavi da neko može npr. meni da hakuje profil i da piše njima s mog profila. Znaju da je u teoriji moguće, ali im je neverovatno da to može u praksi da se desi. I kad im stigne poruka od nekog najbližeg, oni su sigurni da im piše da osoba i ne pada im uopšte na pamet da provere, kao što tebi npr. ne bi padalo na pamet da radiš neku elektronsku verifikaciju glasa kad te neko pozove telefonom.
Taj deo uopste nije bitan. Bitno je da ti uopste padne na pamet da nekom saljes sliku kartice umesto da trazis broj racuna ili uplatis na sms/mail/postnet. Nepismen i glup se ili opismene i opamete ili ostanu bez para, jer realno i sta ce im. Eventualno dobiju staratelja, posto ocigledno nisu sposobni za zivot/upravljanje finansijama

Taj deo uopste nije bitan. Bitno je da ti uopste padne na pamet da nekom saljes sliku kartice umesto da trazis broj racuna ili uplatis na sms/mail/postnet. Nepismen i glup se ili opismene i opamete ili ostanu bez para, jer realno i sta ce im. Eventualno dobiju staratelja, posto ocigledno nisu sposobni za zivot/upravljanje finansijama
Mnogo si ostar, ti ljudi se nisu rodili sa PC i platnim karticama, to je donela oktobarska revolucija, sjasio Murta uzjaho Kurta. Banke su nekad placale kamatu na sredstva na racunu, sad samo naplacuju kako oni to zovu proizvod. Uvek je bilo naivnih i prevaranata i bice. Prvo sto se pojavilo posle revolucije je stiglo iz Slovenije, fora masovno eksplatisana u Nemackoj, kao stignu ti kljucevi od kola i ako kupis neke knjige dobio si kola, malo sutra. Od koga da ti ljudi nauce, dao sam primer e-uprave, ti bi po onom vecitom sloganu koji mladi izgovaraju sve preko 50 treba eutanazija, malo si blazi bio treba staratelj. (n)

Ma naravno da su preoštri, misle da su sad najpametniji jer u svojim dvadesetim/tridesetim ne može neko da ih navuče na netu tek tako, a generacija smo koja je odrasla s netom. Videćemo za 30 godina kakva će situacija biti...

Mnogo si ostar, ti ljudi se nisu rodili sa PC i platnim karticama, to je donela oktobarska revolucija, sjasio Murta uzjaho Kurta. Banke su nekad placale kamatu na sredstva na racunu, sad samo naplacuju kako oni to zovu proizvod. Uvek je bilo naivnih i prevaranata i bice. Prvo sto se pojavilo posle revolucije je stiglo iz Slovenije, fora masovno eksplatisana u Nemackoj, kao stignu ti kljucevi od kola i ako kupis neke knjige dobio si kola, malo sutra. Od koga da ti ljudi nauce, dao sam primer e-uprave, ti bi po onom vecitom sloganu koji mladi izgovaraju sve preko 50 treba eutanazija, malo si blazi bio treba staratelj. (n)
Kao prvo, blizi sam 50 nego 30, kao drugo platne kartice u Srbiji postoje pa sigurno 30 godina (ako ne i vise), kao trece PC je tu nebitan, poslali bi oni to i SMSom ili rekli preko telefona... A ako si toliko naivan (mada ja mislim da je to cisto neobrazovanje i glupost, jer oni ocigledno ne znaju kako se nekom uplacuje novac) onda nisi sposoban da se staras o sebi, znaci treba ti staratelj. A taj slogan (doduse "sve preko 50 treba maljem u glavu") sam prvi put cuo ne od mladih nego od rodjene babe koja je rodjena pocetkom proslog veka...

Pa nije nikakva novost da smo na začelju informatičke pismenosti u Evropi. Ti jesi informatički pismen, svaka čast na tome, ali veliki deo stanovništva u Srbiji nije i to nikako nije isključivo njihovom krivicom.

Strašno je što se ovde ismevaju ljudi koji su prevareni, ali kod nas je i za mnogo gore stvari uvaženo mišljenje da je žrtva kriva...

Ovo veze nema sa informatikom vec sa elementarnim poznavanjem platnog prometa. To sto je prevara preko facebooka ne znaci nista, mogla je biti i preko telefona, telegrafa, razglednice

Možda sam se pogrešno izrazio, mislim na "information literacy" koja je kod nas možda "informacijska" pismenost a ne informatička (mada je danas to praktično jedno te isto) i ona obuhvata sve to što si naveo.

Neću da nastavljam više da ne bismo ušli u politiku, ali postoje dobri razlozi zašto su starije nesposobne da danas pronađu informacije, naročito na internetu, da ne pričamo o tome da nemaju apsolutno nikakve veštine kritičke analize informacija koje pročitaju ili čuju.

Ti neces da razumes da ovde nije u pitanju pismenost vec zdrav razum.
I da ukines fb i objasnis da su prevare u pitanju, sutra bi video isto preko tik toka.
Sad treba pogasiti sve servise jer boze moj, neko nije ukljucio 3 sive celije?
Dzaba moja banka ima jako dobar odbrambeni sistem ako ja nekom dajem na izvo'te relevantne finansijske podatke. Tu odbrane nema a i da smisle nesto, opet ce se naci nacin za prevaru jer se uvek nadje rupa, empirijski dokazano.

Ne, ti moraš da shvatiš da to jeste pismenost, funkcionalna i informacijska. Nemoj molim te da mi pričaš, nisu ti ljudi baš mentalno zaostali, u stvarnom životu nikom ne bi dali novčanik na ulici na fazon "samo da pogledam šta ima unutra u vraćam ti". Kolko god da ti mislio da su ti prevareni ljudi samo obični ******, to nije tako.

A taman posla da ugasimo sve servise, niti je to neko pomenuo niti je to rešenje.

Odbrana za ovo je samo kontinuirano obrazovanje ljudi, a to u ovoj državi izostaje u svim sferama. Izađi na ulicu sutra i pitaj ljude 50+ da li uopšte znaju šta je CVC kod, odnosno za šta služe cifre na zadnjoj strani kartice. Misliš da će znati više od par njih? Jel to znači da su maloumni što su slikali zadnju stranu ili samo nisu dovoljno edukovani, odnosno nemaju dovoljan nivo informacijske pismenosti?

Iz potpuno pogrešnog ugla sagledavaš ovaj problem, treba se razmisliti o tome zašto je naš narod toliko zatupljen da ne zna te neke stvari koje se u svetu smaraju osnovnim za funkcionisanje.

Baš tako, nikad ni od jedne srpske banke nisam dobio mail sa obaveštenjem o potencijalnim opasnostima i načinima kako da štitimo sigurnost, nešto što je u Norveškoj stalno u fokusu, i na poslu, a i privatno.

Hebali vas ljudi od 50+
Evo ja sam 50+
Jel mislite stvarno da su ljudi od 50+ nepismeni?

Velika je razlika između nepismenosti, kompjuterske pismenosti i pismenosti u smilu zaštite svojih elektronskih dobara (aka briga o bezbednosti svojih uređaja i naloga).

Kad su poslednje dve stavke u pitanju, a pogotovo poslednja - da, većina je tragično nepismena, ne samo 50+. Ali i ta nepismenost nije razlog za nedostatak zdravog razuma, kritičkog razmišljanja, imanja sumnje i pronicljivosti koja je, očito, kompletno izostala u ovom slučaju.

Nazad
Vrh Dno