Šta je novo?

Mapiranje tastature pod XP-om?

Aleksandar

Čuven
Učlanjen(a)
22.04.2000
Poena
650
Koristim Norvesku tastaturu na svom racunaru. Janso, imam instaliranu i Srpsku (latinicnu) logicku tastaturu i na Alt-LShift ih mogu menjati. Problem je sto su ne samo zamenjeni Z<->Y, vec i mnogi interpukcijski znaci. Iz tog razloga i ne koristim Srpsku tastaturu (sto se i ovde u poruci vidi ;)).

Postoji li nacin da promenim mapiranje te dodatne Srpske tastature tako da odgovara mojoj fizickoj tastaturi (Norveskoj)? Znam da sam na Windowsu 95 koristio "Jankov maper tastature" za bas taj efekat, ali nisam uspeo da to sredim za XP.

Ima li nekog resenja? Treba da kucam sada dosta teskta, sa Srpskim slovima, a mrsko mi da nabadam znake.

Ako ti ne treba mnogo mapiranja (do 5) možda može da posluži Hotkeycontrol XP. Ja ga koristim da Undo na srpskoj tastaturi sa CTRL+Z prebacim na CTRL+Y.

I_L_I_J_A je napisao(la):
Gde se nalazi windows file koji predstavlja remapiranu SR tastaturu? Zelim da ga prilikom reinstalacije samo kopiram
To je u registry-ju. Pogledaj linkove koje sam dao.

Hvala svima puno!!
Ja sam nasao slican utility SharpKeys, ali on promeni skan kodove tastera, tj. uradi promenu tastera za sve instalirane tastature, recimo moze da zameni Caps Lock i Alt.
A meni treba da se ta izmena vrsi SAMO za Srpsku tastaturu, a ne i za (default) Norvesku.
Inace, zapravo je najveci problem Y<->Z, interpunkcijski znaci usu uglavnom isti..

Ja sam to radio sa M$ oficijalnim programom, bukvalno biras sta ce koje dugme da bude... Trazio sam neka druga resenje, ali se to tad ispostavilo kao najidelanije.

Aleksandar je napisao(la):
A meni treba da se ta izmena vrsi SAMO za Srpsku tastaturu, a ne i za (default) Norvesku.
Inace, zapravo je najveci problem Y<->Z, interpunkcijski znaci usu uglavnom isti..
To mozes da odradis sa: Keyboard Layout Manager-om

Podesavanja za tastaturu se nalaze u kbdycl.dll za latinicnu i kbdycc.dll za cirilicnu nasu tastaturu. Ja sam tastature nekada davno promenio nekim programom cijeg se imena ne secam i takve promenjene sam ih ubacio u instalaciju windowsa, tako da vise nemam problema sa tim. Ako je nekome potrebno i ako ne krsim neke kopirajtove, ovde su prikacena dva pomenuta fajla.

Prilozi

• kbd.rar
    3.6 KB · Pregleda: 40
Oni programi koje sam probao nisu pomogli. Naime, menjaju Scan kodove za sve tastature, a meni treba samo Srpsku da promeni, a da mi nikako ne dira Norvesku (default).

Girese je napisao(la):
To mozes da odradis sa: Keyboard Layout Manager-om
Koliko sam shvatio, to je komercijalni program?
Nije da je skup nego mi se nesto ne daju pare dok mislim da postoji free resenje, a nekako mi se cini da mora postojati, posto se, po mom misljenju, ovde radi o bug-u XP-a. Naime koliko god da se logicnkih tastatura doda, one se koriste na jednoj fizickoj i zato se moraju tasteri mapiraju po njoj.

Evo, probao sam gadafi-jeve fajlove (hvala mu puno).
Prekopirao ih u Winodws\System32, uklonio i poonovo dodao Srpsku tastaturu i radi - zaista je Z gde treba :). Na zalost, dosta interpunkcija je drugacije nego kod mene - kod mene je "(" na 8, a ")" na 9 i nigde nema navodnika (").
Poenta je da je resenje u editovanju tih kbd dll fajlova, ne u prckanju po Registry-ju.

Ahh, gadafi, mozes li da se setis sa cime si promenio KBD fajlove???

Poslednja izmena od urednika:
Promenio sam dll-ove za ćiriličnu i latiničnu tastaturu ruskim programom Parawin i snimio ih pod svojim imenom, zatim ih učitao u opcijama control panela, stavio za default layout... i nisam više dirao godinama.

Poslednja izmena:
Hvala svima. Uspelo je.
Nasao sam ja odmah taj Keyboard Layout, ali sam mislio da je neupotrebljiv bez registracije. Srecom, Medium verzija radi lepo i fino promeni kbd fajlove.
Da bi sve odmah radilo kako treba, potrebno je pod XP-om onda ukloniti (remove) menjane tastature (uz stiskanje na OK/Apply, sto sam utvrdio na tezi nacin), pa onda ih ponovo dodati.
I sada sve lepo radi. Divota :).

Podesavanja za tastaturu se nalaze u kbdycl.dll za latinicnu i kbdycc.dll za cirilicnu nasu tastaturu. Ja sam tastature nekada davno promenio nekim programom cijeg se imena ne secam i takve promenjene sam ih ubacio u instalaciju windowsa, tako da vise nemam problema sa tim. Ako je nekome potrebno i ako ne krsim neke kopirajtove, ovde su prikacena dva pomenuta fajla.

Punih 5 godina koristim ovaj kodni raspored. Zanima me ima li neko ovako nešto za Win 7 64bit? To mi je uzgred jedina kočnica da napokon pređem na Win 7 :D.

Nazad
Vrh Dno