Šta je novo?

Manji probljem sa WD hard diskom

Gavran

Cenjen
Učlanjen(a)
25.01.2011
Poena
170
Naime, posedujem WD10EARS 1Gb vec evo dve i po godine, služio kao storage disk i poprilicno sam zadovoljan bio. Medjutim pre 5-6 dana hdd je poceo da ispusta neke cudne zvuke u idle-u, znaci cuje se kao da nesto blago krči, slicno kao kad radi seek. Pri tom 100x sam proverio hard je u idle-u znaci ne radi ništa. Čim pristupim nekom file-u to krčanje prestaje momentalno. I tako u krug. A kućište mi je na metar od mene tako da vec počinje jako da me iritira taj zvuk. E sad pitanje je sta da radim. Prelistao sam Google i nisam nasao nista korisno, ne postoji firmware update-a za moj model. Probao sam da promenim Acoustic Management value i opet se isto dešava. Takodje probao sam i da pomerim IntelliPark sa 8scs na 300scs, nekima je to pomoglo ali to se vise odnosi na cuveni "click" sound nego na moj problem. Napominjem da mi je hard u garanciji jos nekih šest meseci, mada mislim da kad bih odneo rekli bi da je sve ok :)smash:) jer osim tog zvuka disk radi najnormalnije. Da li neko ima neki predlog šta da radim? Ako ovako ostane ili leti kroz prozor ili ide na doboš :)

Poslednja izmena:
Moguce da ti je stavljen neki task schedule da radi maintenance ili check disk kada je racunar u idle. Proveri task scheduler.
Recimo kod mene na osmici je drndao non stop zbog keshinga i disk checka ... na paljenju na gasenju i u idle je po default bilo podeseno :)

Ok, provericu. Mada evo jutros sam izvukao SATA kabl iz njega i opet isto, znaci samo je napajanje ukljuceno i isto se desava :(

Uradi Sentinel pa vidi šta kaže Moguće je da nešto premešta, neke sumljive sektore.

Upravo sam uradio "Reinitialize disk surface" sa HD Sentinelom, trajalo je dobrih 6 sati. Definitivno nema bad sectora, Health i dalje stoji 100% a i cudan zvuk je nestao. Nadam se zauvek.
19:47 evo opet je pocelo da se cuje, stvarno ne znam. Jedino da ga ostavim kao offline backup ili ne znam sta vec.

Poslednja izmena:
Upravo sam uradio "Reinitialize disk surface" sa HD Sentinelom, trajalo je dobrih 6 sati. Definitivno nema bad sectora, Health i dalje stoji 100% a i cudan zvuk je nestao. Nadam se zauvek.
19:47 evo opet je pocelo da se cuje, stvarno ne znam. Jedino da ga ostavim kao offline backup ili ne znam sta vec.
Sto kao bekap? Ako je sve ok, a rekao bih da jeste, neka radi kao i dosad.

Ma radi on ok, nema bad sectora i slicno, ali na idle se cuje neki jako cudan zvuk. Znaci samo u idle, cim pristupim hardu zvuk nestaje. Jako me iritira, verovatno cu danas ici da kupim drugi hard. A za ovaj kupicu lepo HD Rack pa neka mi sluzi za offline backup, nemam drugo resenje. Da ga reklamiram mislim da nece uvaziti garanciju, jer radi najnormalnije osim tog cudnog zvuka.

Da ne otvaram novu temu koji HDD da kupim (1tb)? Pretezno bi mi koristio za storage. Vidim da Blue serija kosta isto kao i Red tj Green. Najbitnije mi je da je tih (u idle), performanse manje vise nisu toliko bitne. Sa WD10EARS sam bio prezadovoljan sto se buke tice. Za WD10EZRX citam da ispusta "click" zvuk svakih 8scs tako da nema sansi taj da uzmem. Ili mozda da se odlucim za neki Seagate.

Nazad
Vrh Dno