Šta je novo?

Manjaro - početnička pitanja....

• Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 30833

Guest
Posle sveže instalacije ne prihvata update, da li neko zna u čemu je problem?

1.png

2.png

3.png

5.png

Probao sam i preko sudo pacman -Syu i dobih:

[aleksandar@aleksandar ~]$ sudo pacman -Syu

We trust you have received the usual lecture from the local System
Administrator. It usually boils down to these three things:

Razlog izmene:

Razlog izmene:

#1) Respect the privacy of others.
#2) Think before you type.
#3) With great power comes great responsibility.

[sudo] password for aleksandar: Total Installed Size: 1534.81 MiBTotal Installed Size: 1534.81 MiB

:: Synchronizing package databases...
core is up to date
extra is up to date
community is up to date
multilib is up to date
:: The following packages should be upgraded first :
manjaro-system pacman
:: Do you want to cancel the current operation
:: and upgrade these packages now? [Y/n] y

resolving dependencies...
looking for inter-conflicts...
:: pacman and pacman-init are in conflict. Remove pacman-init? [y/N] y

Packages (3): pacman-init-4.1.1-1 [removal] manjaro-system-20130606-1
pacman-4.1.2-1

Total Installed Size: 4.07 MiB
Net Upgrade Size: 0.06 MiB

:: Proceed with installation? [Y/n] y
(2/2) checking keys in keyring [######################] 100%
(2/2) checking package integrity [######################] 100%
(2/2) loading package files [######################] 100%
(2/2) checking for file conflicts [######################] 100%
(3/3) checking available disk space [######################] 100%
(1/1) removing pacman-init [######################] 100%
(1/2) upgrading pacman [######################] 100%
(2/2) upgrading manjaro-system [######################] 100%
==> Binaries move to /usr/bin ...
==> Please be patient.
==> Now update your system.
[aleksandar@aleksandar ~]$

EDIT: sada sam ukapirao da trebam opet sudo pacman -Sy.

Krenula je instalacija i nadam se najboljem :)

Poslednja izmena od urednika:
Kakve su temperature?

Kakve su temperature?

Nisam stigao ništa da testiram pošto se dogodilo nešto neshvatljivo. Manjaro iako sveže instaliran posle update-a i restart-a nije hteo da se podigne. Prijavljivao je onu poruku kao kada kupiš laptop bez operativnog sistema pa je hard prazan (bez OS-a). Pomislio sam da nije otišao hard i testirao sam ali je sve bilo u redu. Testirao sam i memoriju i tu je sve bilo u redu. Pre toga je grafika bila isključena u BIOS-u jer nije hteo dvd na kome je bio Manjaro da se podigne kada je uključena grafika AMD. Nisam mogao da uđem u BIOS. Posle par testova (kako sam gore naveo) i par restarta pojavi se BIOS. Pregazio sam hard novom instalacijom Windows-a i ne znam da li više da pokušavam da se igram sa Linux-om koliko me je smorio.

Na Ubuntu-u ne radi ovo, na SUSE-u ono, Manjaro me zeza od starta, na jednoj distribuciji ne radi bluetooth kao treba, na drugoj wireless, instaliraj ovu manje su temperature, instaliraj onu pošto ta podržava grafičku, da ne pričam o tv kartici, skeneru i ostalim eksternim komponentama...

Nekako počinjem da kapiram osobe koje kupuju legalan Windows (nije mi namera da omalovažavam Linux korisnike).

Prilozi

• 2013-07-10 18.57.30.jpg
    2013-07-10 18.57.30.jpg
    799.6 KB · Pregleda: 83
  • 2013-07-10 18.57.42.jpg
    2013-07-10 18.57.42.jpg
    817.1 KB · Pregleda: 74
  • 2013-07-10 18.58.39.jpg
    2013-07-10 18.58.39.jpg
    875 KB · Pregleda: 67
  • 2013-07-10 18.58.50.jpg
    2013-07-10 18.58.50.jpg
    820.8 KB · Pregleda: 66
  • 2013-07-10 19.02.46.jpg
    2013-07-10 19.02.46.jpg
    601.3 KB · Pregleda: 77
Nekako počinjem da kapiram osobe koje kupuju legalan Windows (nije mi namera da omalovažavam Linux korisnike).

Razumem te u potpunosti. Odavno nisam video da neko ima ovoliko muka sa Linuksom.

Postoji razlog zasto svi mrze Ubuntu a opet ga vecina instalira, Ubuntu ipak najbolje radi u vecini slucajeva.

Inace to oko pregrevanja je problem sa drajverima i X.org grafickim serverom. Na Ubuntu 12.04 LTS ne bi trebalo biti tih problema ako bas zelis jos jednom da probas sa Linuxom. Verovatno za koji mesec nece biti ni na 13.10 a gotovo sigurno ne na 14.04 LTS. Ovo je zaista los period za korisnike AMD kartica da probaju Linux, nazalost.

Moj savet je da odmoris malo od Linuxa i sacekas da se srede stvari. Naredni period je stani pani za ozbiljnije prihvatanje Linuksa kao desktop OS-a. Ako Canonical uspe u svojim namerama da proda Ubuntu kao proizvod, mozes ocekivati bar jedan Linuks koji radi na desktopu kako treba. Ako ne, ostacemo na istom na cemu smo sada. Ma koliko Stalmanovci duvali u jednu te istu tikvu godinama, nikada to nece dovesti do prodora Linuksa na desktop, medju obicne korisnike.

@ makiacaveki: Skini Mint Cinnamon i zavrsi pricu. Kakav bre SuSe, Manjaro, Ubuntu (sa bagovitim Unity-em)...

@makiacaveki
Kladim se da update nisi uradio pacman -Syu već "grafički" (ako je tako a verujem da jeste to je problem koji se pojavljuje)

@G@W
Iako se u večini slučajeva slažemo neće biti da na Ubuntu nema tih problema jer se na laptopovima i on itekako pregreva. Malo je verovatno da će to skorije biti rešeno. Da nije samo do drajvera ili kernela kako su nek ipričali najbolji je primer Fuduntu

@Extreme
Koristim Mint doduše Mate ali malo preteruješ. Ispad ada je na Mintu sve idealno a d anijedna druga distribucija nevalja

Cinnamon i AMD? Ne, hvala. Sve sto ima veze sa Gnome 3 ne voli AMD vlasnicke drajvere a opensource drajver je krs u smislu power managementa (iskljucen po defaultu i to sa dobrim razlogom).
Mint 13 XFCE. KDE, MATE, Xubuntu, Kubuntu 12.04, ROSA Marathon (takodje 5 godina LTS) KDE, LXDE (imaju odlicne svoje modifikovane kernele ti Rusi), Debian 7 KDE, XFCE, LXDE. To su distribucije koje bih ja izabrao za PC sa AMD grafickom karticom. Probao ih sve i rade odlicno sa AMD grafikom i AMD procesorima. Arch je OK, ali kao i svaki rolling distro ima tu manu da posle nekog apdejta prsne a to vazi i za njegov derivat Manjaro. Manjaro je nova distribucija, pitanje je i koliko dugo ce opstati i nikako je nebih preporucio nekome ko se po prvi put srece sa linuksom. PClinuxOS je dobar za pocetnike takodje: KDE i LXDE verzija postoje - ali je rolling distro takodje. U svakom slucaju bih isao na neku LTS varijantu sa nekim LTS kernelom - 3.2.xx npr. I iskusni se linux korisnici smore a kamoli pocetnici. Kada biram distribuciju ona mora bti funkcionalna i stabilna. Ne treba mi supersvezi softver i kerneli ako prave probleme. Sa njima prodje vise vremena u nerviranju i zaobilazenju bagova nego svakodnevnom radu. Nikome osim onima koji imaju mnogo vremena i dobre volje to nije potrebno.

Poslednja izmena:
Meni taj ubuntu ne radi odavno kako treba. Mislim, radi on, ali ne tako dobro kao ostali linux distroi.
Sto se tice opensource drivera za AMD, situacija od jeseni bi trebala biti znatno bolja, obzirom da u 3.11 kernelu stize Power Management za AMD kartice. (UVD HW akceleracija je vec stigla sa 3.10 kernelom.)

@makiacaveki
Daj sansu Mintu, PCLOS, Mageia-i pre nego sto odustanes.

Videcemo. Bilo bi dobro. UVD HW akceleracija je stigla samo zato sto je AMD dao source inace ne bi nikada stigla. Mozda su se "otvorili" i po pitanju power managementa. Opensource drajver pokriva mnogo veci spektar AMD kartica nego sto ih pokrivaju aktuelni katalisti a sa svima njima bi trebalo da radi power management. Nisam siguran da ce to ici glatko. Vreme ce nam dati odgovor.

Poslednja izmena:
@Extreme
Koristim Mint doduše Mate ali malo preteruješ. Ispad ada je na Mintu sve idealno a d anijedna druga distribucija nevalja
Pa spram ostalih i jeste idealan, s tim da je Mate verovatno najgora varijanta (Cinnamon, XFCE, pa i KDE su bolji).
Posle Mint-a mozda Xubuntu, pa CentOS a ovi ostali nabrojani (SuSe, Manjaro, PCLOS, ROSA i sl.) nisu ni blizu.
Fuduntu je delovao obecavajuce ali nema svrhe pricati o istom posto se pre ugasio nego sto se pojavio...

Poslednja izmena:
Inace to oko pregrevanja je problem sa drajverima i X.org grafickim serverom. Na Ubuntu 12.04 LTS ne bi trebalo biti tih problema ako bas zelis jos jednom da probas sa Linuxom. Verovatno za koji mesec nece biti ni na 13.10 a gotovo sigurno ne na 14.04 LTS. Ovo je zaista los period za korisnike AMD kartica da probaju Linux, nazalost.

Da, ali i kada power management i gpu drajver rade ok, opet ostaje problem Unity-a koji je jednostavno ***** barem u sadasnjem obliku (a i Gnome Shell je tu negde). Suludo je da u 2013. godini u kombinaciji sa Ivybridge grafikom (a i nesto starijom) Unity toliko opterecuje hardver i radi jako lose u poredjenju sa konkurencijom. To jednostavno mora da bude mnogo manje hardverski zahtevno i potpuno fluidno. Trenutno Adobe flash player ima bolje performanse od Unity-a. (Hardverski zahtevno = visoka temperatura).

Poslednja izmena:
Pa što ne probaš Kubuntu 12.04, ista je osnova, nema Unity-ja i KDE 4.8.6 radi vrlo lepo.

Cinnamon i AMD? Ne, hvala. Sve sto ima veze sa Gnome 3 ne voli AMD vlasnicke drajvere a opensource drajver je krs u smislu power managementa (iskljucen po defaultu i to sa dobrim razlogom).
Mint 13 XFCE. KDE, MATE, Xubuntu, Kubuntu 12.04, ROSA Marathon (takodje 5 godina LTS) KDE, LXDE (imaju odlicne svoje modifikovane kernele ti Rusi), Debian 7 KDE, XFCE, LXDE. To su distribucije koje bih ja izabrao za PC sa AMD grafickom karticom. Probao ih sve i rade odlicno sa AMD grafikom i AMD procesorima. Arch je OK, ali kao i svaki rolling distro ima tu manu da posle nekog apdejta prsne a to vazi i za njegov derivat Manjaro. Manjaro je nova distribucija, pitanje je i koliko dugo ce opstati i nikako je nebih preporucio nekome ko se po prvi put srece sa linuksom. PClinuxOS je dobar za pocetnike takodje: KDE i LXDE verzija postoje - ali je rolling distro takodje. U svakom slucaju bih isao na neku LTS varijantu sa nekim LTS kernelom - 3.2.xx npr. I iskusni se linux korisnici smore a kamoli pocetnici. Kada biram distribuciju ona mora bti funkcionalna i stabilna. Ne treba mi supersvezi softver i kerneli ako prave probleme. Sa njima prodje vise vremena u nerviranju i zaobilazenju bagova nego svakodnevnom radu. Nikome osim onima koji imaju mnogo vremena i dobre volje to nije potrebno.
Netacno, samo pratis propratna objasnjenja nakon update-a kao i latest news na https://www.archlinux.org/ i onda nema problema kada su krticni update-i u pitanju. Naravno moras biti bar elementarno linux pismen ili bar da imas volje da ispratis objasnjenja vezana za odredjen problem na https://wiki.archlinux.org .
A sto se tice power management-a za AMD open source driver:
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTM5NjE

Netacno, samo pratis propratna objasnjenja nakon update-a kao i latest news na https://www.archlinux.org/ i onda nema problema kada su krticni update-i u pitanju. Naravno moras biti bar elementarno linux pismen ili bar da imas volje da ispratis objasnjenja vezana za odredjen problem na https://wiki.archlinux.org .
A sto se tice power management-a za AMD open source driver:
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTM5NjE
Ma tacno je to sto sam napisao za Arch. Koliko god da pratis uputstvo pri apdejtu zna da prsne ili da ne radi nesto tj da budu potrebna jos neka podesavanja. Ne desava se cesto ali se desava i to nema veze sa citanjem uputstva ili iskustvom korisnika. Iskustvo i citanje je uglavnom potrebno "a posteriori" tj kada je do problema vec doslo. To ne cini Arch losim, to se ponekad desava kod svakog rolling distroa.
A ovo za open soruce radeon driver - samo potvrdjuje ono sto napisah vec: da se nije AMD otvorio i za power management open source drajver ga nikada ne bi ni dobio. Dobra vest za vlasnike radeon kartica koji koriste Gnome 3, Unity ili imaju previse matore graficke za aktuelne vlasnicke fglrx drajvere na novijim kernelima.

Poslednja izmena:
Ma tacno je to sto sam napisao za Arch. Koliko god da pratis uputstvo pri apdejtu zna da prsne ili da ne radi nesto tj da budu potrebna jos neka podesavanja. Ne desava se cesto ali se desava i to nema veze sa citanjem uputstva ili iskustvom korisnika. Iskustvo i citanje je uglavnom potrebno "a posteriori" tj kada je do problema vec doslo. To ne cini Arch losim, to se ponekad desava kod svakog rolling distroa.
A ovo za open soruce radeon driver - samo potvrdjuje ono sto napisah vec: da se nije AMD otvorio i za power management open source drajver ga nikada ne bi ni dobio. Dobra vest za vlasnike radeon kartica koji koriste Gnome 3, Unity ili imaju previse matore graficke za aktuelne vlasnicke fglrx drajvere na novijim kernelima.

Onda ocigledno ne radis nesto kako treba. :d
Istina, Arch trazi malo vise paznje u odnosu na ostale distroe i ako se prate obavestenja i pazljivo cita wiki, problemi se retko desavaju. Zadnji put sam se iscimao prilikom update-a KDE sa 4.9 na 4.10.
Sto se tice drivera, zar mislis da Intel-ov driver za grafiku razvija samo zajednica? Da na njemu ne rade Intelovi inzenjeri, nista on ne bi bio kvalitetniji od AMD ili nvidia opensource driver-a.

Ne koristim Arch, lenj sam i zelim da neko drugi za mene skocka sistem a ja da vidim sve i popravim ponesto prema mom ukusu :) Vec imam dovoljno linux staza i iskustva (preko osam godina) da me mrzi da se "akam" oko sastavljanja i odrzavanja sistema a nemam vise ni vremena za to. Kada nesto koristim hocu da to jednostavno radi bez mog dodatnog angazmana duzeg od sat vremena mesecno. Jednostavno ne zelim na to da gubim vreme i energiju. Zato koristim LTS distribucije i LTS kernele. Meni linux treba za rad, ne za zezanje i ucenje.
Savrseno dobro znam da je Intel veoma aktivan sto se tice razvoja open source drajvera za linux bas kao i nVidia. AMD se konacno probudio i valjda ce open source drajver konacno da lici na nesto za par meseci. AMD open source drajver je (do sada bio) odlican primer da bez proizvodjaca hardvera linux zajednica sama nema sanse da napravi iole upotrebljiv drajver i pored sve dobre volje, entuzijazma i posvecenosti koja je za svako postovanje.. Drajver da grafika da sliku i da se odigra pasijans ili odgleda film da ali drajver koji ce koristiti sav potencijal moderne graficke kartice, sa kojim ce baterija laptopa drzati koliko i na windowsu ili bar koliko i sa vlasnickim drajverom linux zajednica sama jednostavno nije u stanju da napravi. Za to je neophodna pomoc proizvodjaca. Linux zajednica cak ne moze ni da poboljsa kod dobijen od proizvodjaca u znacajnoj meri. Najvise pomaze u testiranju i debagovanju ali rupe u drajverima su u stanju da kvalitetno zakrpe samo proizvodjaci koji srecom sve vise ulazu u svoje linux razvojne timove.

Poslednja izmena:
Takav sam i ja imao stav po pitanju linuxa. Neka neko drugi odradi to umesto mene, a ja cu to jos popraviti po svom ukusu. Na kraju sam uvek imao neke zamerke na odradjen posao. :) Kad sam stvar (Arch) uzeo u svoje ruke, zadovoljstvo je bilo potpuno.

Gresis za nvidia-u. nvidia se nije udostojila da zajednici pruzi tehnicke specifikacije (dokumentaciju) svojih kartica. Vlasnicki driveri za linux su im odlicni. (Cini mi se da sam negde procitao da su skoro otvorili drivere za Tegra platformu.)

Drugari, da li neko može da izdvoji malo vremena i da mi kaže ako nešto više zna o Pear Linux-u?

Kopija OSX.

Kakvih sve ljudi ima...
Žalite se na operativne sisteme koji su BESPLATNI i open source. Niko vam ne brani da izmenite kod po svojoj volji i potrebama ili da napišete novi.
Ljudi moraju da shvate da Linux NIJE Windows i da stvari rade malo drugačije.
Što se tiče pregrevanja pogledajte malo po net-u, ima dosta uputstava a u krajnjem slučaju sve se može pronaći na https://wiki.archlinux.org i primeniti na vašu distribuciju, naravno uz male modifikacije. RTFM :D
Neko reče da se Arch kvari nakon svakog update-a. Instalirao sam Arch pre 6 meseci i svakodnevno ga koristim. Update radim jednom nedeljno (vikendom) i uvek pre update-a pregledam arch forum i wiki stranice i informišem se oko mogućih problema i kako da ih izbegnem ili popravim, što mi ukupno oduzme maksimalno 1-1,5h.Ko jednom uspešno prođe kroz instalaciju i podešavanje Arch linuxa, neće imati potrebe da traži druge distribucije, a o tome koliko je pacman brži u odnosu na apt koga koristi debian i ostale distribucije bazirane na njemu da i ne govorim.
Takođe kad kupujete laptopove i ostali hardver malo se raspitajte o iskustvima drugih. :)

Kakvih sve ljudi ima...
Žalite se na operativne sisteme koji su BESPLATNI i open source. Niko vam ne brani da izmenite kod po svojoj volji i potrebama ili da napišete novi.
Ljudi moraju da shvate da Linux NIJE Windows i da stvari rade malo drugačije.
Što se tiče pregrevanja pogledajte malo po net-u, ima dosta uputstava a u krajnjem slučaju sve se može pronaći na https://wiki.archlinux.org i primeniti na vašu distribuciju, naravno uz male modifikacije. RTFM :D
Neko reče da se Arch kvari nakon svakog update-a. Instalirao sam Arch pre 6 meseci i svakodnevno ga koristim. Update radim jednom nedeljno (vikendom) i uvek pre update-a pregledam arch forum i wiki stranice i informišem se oko mogućih problema i kako da ih izbegnem ili popravim, što mi ukupno oduzme maksimalno 1-1,5h.Ko jednom uspešno prođe kroz instalaciju i podešavanje Arch linuxa, neće imati potrebe da traži druge distribucije, a o tome koliko je pacman brži u odnosu na apt koga koristi debian i ostale distribucije bazirane na njemu da i ne govorim.
Takođe kad kupujete laptopove i ostali hardver malo se raspitajte o iskustvima drugih. :)

Dokle sa tim fazonima besplatan je sta ocete jos i da vam radi? Ako ti menjas kod to ne znaci da 99% drugih korisika to radi ili zna da uradi. Cim to radis ili ti je to struka ili si toliko besposlen pa se i time bavis. ;) Takvim stavom odbijas potencijalne "zrtve" jer za WIN ne treba RTFM a i Canonical distroi i njihovi repozitorijumi su najjaci i svidjalo se to nekome ili ne za gro ljudi Canonical (Ubuntu)= Linux. Konkretno probao sam Manjaro KDE i kad se laicki pogleda ima najvise preinstaliranih programa u odnosu na ostale distroe. Kad se krene dalje malo plasmoida u panelima e tu je vec malo cvrc; neki od ponudjenih plazmoida mogu da se skinu sa neta ali nemaju zavisnost koje im trebaju (nama ni u AUR), neki plasmoidi koji se normalno instaliraju u ostalim KDE distroima ovde ih nema. Kvirc koji je vec preinstaliran ne otvara automatski listu kanala na koje se kacim, konfiguracija je doslovno uzeta iz distroa gde to radi, plus nekad otvori listu kanala kad ponovo stavim config file a stari izbrisem. Gnomeradio uopste ne moze da se instalira iz AUR-a. Programi koji rade sa web kamerom daju ocajnu sliku sa Logitech kamere a u ostalim distroima slika je fenomenalana.
Dosta programa ako ima vise prozora zadrzava velicinu prvog prozora, prozori programa ne otvaraju se na sredini ekrana kako je nasetovano. Dosta programa otvara se jako sporo u odnosu na iste u drugim KDE distroima. Instalacija programa i AUR-a ide brzo a i iz paket menadjera. Glupost desni klik na desktop i menjanje pozadine nazvano je folder, niko nigde nije to tako nazavao, samo po shorcatovima pored naziva prepoznao sam da je to ta stavka. Google-earth verzija 7 moze da se instalira ali cim se otvori pukne, verzija 6 radi ali ima malo mesani i ocajni font iako su M$ fontovi instalirani. Kazam ne radi ne vidi kameru njen tonski deo i na kraju nista i ne snimi, recordmydesktom ne radi, navodno nesto snimi ali kad treba da enkoduje stoji do besvesti. Za pohvalu je sto su autori Manjaro distribucije napravili normalan instaler sa obicne smrtnike.:wave:

Umalo da zaboravim LibreOffice takodjer trokira, samo prsne iznenada.

Meni se to ne dešava, ni u Linuxu ni u Winu. Ali je zato Libre Office spor...

Ovaj post iznad se sve slažem i drago mi što vidim po netu da nisam jedini. Nešto će se izdobriti iz drugačijeg pogleda na stvari. Smorili su više ovi FSF-ovci i njihova strahovlada. Sve go licemer u toj organizaciji.

Koliko je Linux projekat zajednice pokazuje skorašnje blokiranje XMira od strane vrha Intela. Što nije slučajno jer oni razvijaju Wayland koji će koristiti njihov i Samsungov Tizen. Ubuntu Touch je naravno konkurencija Tizenu pa zato i saplitanje na kvarno.

Ja sam uz Marka pa dokle dogura. Ionako su tri najispeglanija Linux distroa na Ubuntu/Debian bazi (elementary, ubuntu i mint).

Poslednja izmena:
Negde procitah da na svakih 10 zadovoljnih korisnika jednog distroa, dolazi 10 drugih nezadovoljnih korisnika istog. Meni ubuntu od 2008 godine ocajno radi, dok sa druge strane openSUSE mi je najispeglaniji distro i najbolje radi. Sa Arch-om sam takodje zadovoljan.

@G@W
Intel nije blokirao XMir, vec jednostavno ljudi ne zele da pruzaju podrsku za nesto sto koristi jedan distro i sto na drugim distroima je pitanje da li moze da radi. No, Canonical-ovi sledbenici to odmah vide drugacije... urota, CIA, masoni, Vatikan...
Od tih Debian/ubuntu derivata jedino Mint necemu valja.

Jeste, samo Mint valja od Ubuntu derivata. Da je to tako kako ti kažeš ne bi anticanonical trolovi visili 24 časa na sajtovima posvećenim Ubuntuu. Svi mi znamo da anticanonical trolovi čekaju da Mark sjaše da bi oni mogli da zajaše jer vole ispeglanost Ubuntua ali će se ipak zlopatiti sa prevaziđenim distribucijama jer im je to prihvatljivije nego da koriste sistem u kojem se pita Mark a ne oni.

Ko Linux koristi za posao taj koristi ili Ubuntu (za workstation) ili Debian/Ubuntu (za server) ili jednostavno radi u firmi koja plaća podršku Red Hatu ili Attachmate grupi. Ali sigurno niko ne koristi Fedora, Arch i slično na poslovnoj mašini.

Ispeglanost ubuntua??? Mozda u grafickom smislu. Iz izdanja u izdanje samo sminkaju li sminkaju... Anticanonical trolovi, kako (nas/njih) zoves, ne "troluju" zbog toga sto je ubuntu tako "vr' " distro (da jeste, do sad bi sigurno imali neki openubuntu derivat), vec zbog ponasanja njihovog gazde i njegove mu firme koja na ustrb zajednice pokusava da bude novi Apple.
Nije svaki posao isti. Verujem da se ozbiljne firme pre opredeljuju za komercijalna resenja firmi poput Red Hat, Attachmate, Oracle nego za ubuntu. Mislim da su Red Hat, Attachmate, Oracle mnogo ozbiljniji igraci od ubuntu-a u corporate okruzenjima. Ima ljudi koji koriste i Arch za posao. Neces verovati, ali na Arch forumu ima i ljudi koji teraju servere za posao na Arch-u i ne zale se.

Nisam mislio na tebe, tebi Ubuntu više ne odgovara i prešao si na drugu distribuciju. Pričam o likovima koji ne koriste više Ubuntu niti doprinose ali i dalje sebe smatraju delom zajednice, ne znam samo na osnovu čega. Uostalom Ubuntu će u 14.04 biti drugačija distribucija. Odvojiće se od Debiana, imaju sopstvenu licencu koja se može pokazati katastrofalno po distribuciju ali ne mora da znači. Sve je stvar pristupa a za sada je taj pristup uglavnom zdrav uz par grešaka. Nije pure kao što bi neki hteli da bude (FSF/Stallman ekipa) ali je daleko od Microsoft/Apple poslovnog modela sa čime isti ti neki upoređuju Canonical.

Šta je loše u tome što je Canonical pokupio neke stvari od Apple-a? Možda unaprede njihov pristup svojim iskustvom u open source softveru. Za sada su na dobrom putu i imaju podršku ljudi koji još uvek koriste Ubuntu i zadovoljni su distribucijom.

Ti ljudi ne idu po archlinux/fedora/kde/gnome forumima da opanjkavaju njihov softver za razliku od večito butthurt gnome ekipe kojoj je večno neko kriv za njihovu nesposobnost da jednom za svagda uspeju u nameri da naprave zaista kvalitetan i potpun DE. Prvo im je kriv KDE, sada Unity, sutra verovatno nešto treće. Što se tiče Mir-a, to je samo fork Waylanda i ništa više. Namenjen je Ubuntuu i Unity-ju i to niko iz Canonicala ne krije. Nije ideja da zameni Wayland. Intel snažno podržava Wayland jer im je to u interesu kao što je Canonicalu u interesu da kreira Mir.

Na kraju svo kukanje se vrti oko drajvera, a za sada samo Intel podržava Wayland a Mir niko. Oba protokola/servera/štaveć su na tankom ledu i za sada ni AMD ni nVidia nisu zainteresovani za njih. Zato Wayland ekipa i mrzi Mir jer je Canonical dobar sa Valveom a Valve jedini može privoleti AMD/nVidia da se bakću sa novim display serverima. Zato Wayland i jeste napredovao brzinom puža jer tvorci nisu bili sigurni da će njihov rad ikada biti podržan. Ali od kako je Mir najavljen rad na Wayland se ubrzao, delom zbog sujete delom zbog straha da će petogodišnji razvoj propasti.

U pravu si da su kompanije koje si spomenuo veći igrači od Canonicala. Ali oni operišu na drugačijem tržištu i ne zanima ih preterano šta se dešava sa Linux desktopom. Nikad nije, jedino se Canonical mlati sa time iako ne bi trebalo pošto jedinu zaradu imaju od serverske edicije i servisa.

Vrh Dno