Šta je novo?

manja rezolucija i mat ekran, ili veca i glossy?

pailhead

Slavan
Učlanjen(a)
12.08.2004
Poena
319
Kakva su vam generalno iskustva sa ekranima kod laptopova? Ja sam do sad posedovao samo jedan laptop (iz potpisa) i radio na glossy ekranu. Rezolucija koja je stvarno velika, mozda cak i preterano za 17" monitor, meni nije toliko smetala, ali sam cesto povecavao slova u browseru, i kucam uglavnom pod zoom-om.

Ne mogu bas da kazem da mi je toliko smetao glossy ekran ali definitivno se vide odrazi okoline kada se radi pod losim uslovima. Dilema koju imam je, da li mi je 1920x1200 stvarno donela vise radnog mesta, ili samo kvalitetniju sliku, posto je piksel toliko sitan.

Sad sam u jos vecoj dilemi, posto kupujem nov laptop, i mogu da biram izmedju mat i glossy ekrana, ali nije sve tako jednostavno, jer je razlika u ceni i rezoluciji prilicno izrazena.

1680x1050, mat, koji bi pretpostavljam lakse terao igrice i koji je znatno jeftiniji.
1920x1200 glossy, koji stvarno donosi dosta radnog prostora, ali je... glossy. Cena mi ne smeta toliko, a ni igrice (definitivno planiram da se igram na ovome zato i to uzimam u obzir), ali to sto je maltene kao ogledalo...

Sta vi mislite ljudi? Nisam radio na mat laptopovima, a mat lcd-ove u kuci ionako drzim u odgovarajucem polozaju tako da uopste ne razmisljam o refleksijama. Da li bi i mat ekran u nezgodnom polozaju otezao rad, s tim sto bi se umesto kristalno cistog prozora, ogledala jedna ogromna zamucena mrlja?

Ja bih isao uvek na ekran sa boljom rezolucijom, jer zaista dobijas vise radnog prostora...
Trenutno vozim 1680x1050, i uzitak je raditi u photoshop-u i slicnim alplikacijama, a mogu da zamislim kako je na 1920.....

Definitivno bih isao na vecu rezoluciju...

Meni glossy odgovara jako, jer su boje mnogo prijantije. Ali mi ne smeta odsjaj kao vecini ;)
Sto ne odes do CompUSA/BB ili slicno i pogledas konkretne modele?

U pitanju je sager laptop, tako da ne verujem da mogu da vidim tacno taj monitor na delu. Znam vec kako izgleda 1920x1200 posto na tome trenutno radim. Ne smeta mi toliko glossy... ali kao sto rekoh nisam siguran za prostor, sve je toliko sitno da stalno radim pod nekakvim zumom, kad uzmem to u obzir, dodjem prakticno do zakljucka da mi je samo slika malo jasnija, ali da nemam vise prostora jer sve uvelicavam.

U pitanju je sager laptop, tako da ne verujem da mogu da vidim tacno taj monitor na delu. Znam vec kako izgleda 1920x1200 posto na tome trenutno radim. Ne smeta mi toliko glossy... ali kao sto rekoh nisam siguran za prostor, sve je toliko sitno da stalno radim pod nekakvim zumom, kad uzmem to u obzir, dodjem prakticno do zakljucka da mi je samo slika malo jasnija, ali da nemam vise prostora jer sve uvelicavam.

Cao,
ko u Srbiji zastupa Sager laptop-ove i koja je cena za model koji si prezentovao?

POZDRAV

Imam istu dilema - bar sto se tice rezolucije.
Radim na dva laptop-a - jedan ima 1280x800 rezoluciju i mat ekran, dok je drugi 1680x1050 glossy (oba su 15.4").
Refleksija mi nije problem, i mislim da ce mi i sledeci laptop imati glossy ekran.
Ono sto mi zaista smeta kod highdpi ekrana je upravo taj sitan pixel -- slika je fantasticna, medjutim tekst moze biti neverovatno sitan. I ja stalno povecavam velicinu font-a u razlicitim aplikacijama -- od IM, text editora, do browsera (i cekam firefox3 koji ce imati fullpage zoom).

Cini mi se da je za 15.4" kompromis 1440x900 -- veci radni prostor (nego na WXGA) bez potrebe za zoom-om, pa pretpostavljam da bi za 17" ta 'optimalna' rezolucija bila 1680x1050.

Nazad
Vrh Dno