Šta je novo?

Mandriva 2005 LE i boot-ovanje

NikName

Slavan
Učlanjen(a)
28.08.2004
Poena
319
Pocetnika u Linux-u zanima sledece:

Kako da se izbor pri butovanju: Linux,
...,
...,
Windows

promeni u: Windows,
Linux,
ostalo?

Pozdrav!

Predlazem ti da se registrujes, ako vec nisi, na recimo www.linuxo.org forumu. Na ovom sajtu se vise govori o tim komercijalnim operativnim sistemima.

Lilo. A kakav je grub, i u cemu je razlika u odnosu na lilo?

Evo sta treba da odradis:
Uloguj se kao root

cd /boot/grub
vi menu.lst (ovo je pod predpostavkom da znas da koristis vi, ako ne znam onda ga edituj sa necim sa cim si vest)

kod mene taj fail izgleda ovako

Kod:
###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: linux###
title SUSE Linux 9.3
    kernel (hd0,6)/boot/vmlinuz root=/dev/hda7 vga=0x31a selinux=0  splash=silent resume=/dev/hda6  showopts
    initrd (hd0,6)/boot/initrd

###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: windows###
title Windows XP SP2
    root (hd0,0)
    chainloader +1

###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: failsafe###
title Failsafe -- SUSE LINUX 9.3
    kernel (hd0,6)/boot/vmlinuz root=/dev/hda7 showopts ide=nodma apm=off acpi=off vga=normal noresume selinux=0 barrier=off nosmp noapic maxcpus=0  3

Dakle smao uzmes c/p win dela i stavis ga iznad ovoga Linux dela za boot-ovanje dakle ovako nekako

Kod:
###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: windows###
title Windows XP SP2
    root (hd0,0)
    chainloader +1

###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: linux###
title SUSE Linux 9.3
    kernel (hd0,6)/boot/vmlinuz root=/dev/hda7 vga=0x31a selinux=0  splash=silent resume=/dev/hda6  showopts

###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: failsafe###
title Failsafe -- SUSE LINUX 9.3
    kernel (hd0,6)/boot/vmlinuz root=/dev/hda7 showopts ide=nodma apm=off acpi=off vga=normal noresume selinux=0 barrier=off nosmp noapic maxcpus=0  3

Mandrake out-of-the-box ne koristi grub.

Da bi promenio redosled butovanja moras da editujes fajl /etc/lilo.conf i jednostavno celu sekciju koja butuje windows (prepoznaces je po tome sto ima u sebi nesto tipa " "label = windows" ili sta vec) cut-ujes i smestis iznad sekcije koja butuje mandrake. Promena redosleda boot entry-ja ce odraditi posao. Posle toga otvoris terminal i kao root kucas 'lilo'. Reboot & enjoy.
Mislim da sve ovo mozes da odradis i iz Mandrake Control Center-a.

Grub ili lilo? Oba rade posao, za nijansu vise problema sam imao sa grub-om, ali je grub i mocniji (u letu mozes da menjas booting parametre, jako zgodno za igranje sa splashing screen-ovima i stelovanje gruba kada na sistemu imas 3 ili 4 OS-a).

poz.

Nazad
Vrh Dno