Šta je novo?

MANDRAKE 9.1 vs XP

• Začetnik teme Začetnik teme PaKi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

PaKi

Čuven
Učlanjen(a)
01.04.2003
Poena
604
Imam instaliran Xp i mandrake 9.1 koji mi se po defaultu podize kao prvi o.s.
Kako da pormenim to podesavanje i da vratim XP kao prvi operativni sistem?
Unapred hvala

Podesavas to u mandrakeu, tacnije u njegovom bootmanageru. Kako se to radi, zavisi od toga sta koristis - lilo, grub, bootx, ...

A ti koristis ... ?

Ne razumem se mnogo u to ali sam video da je LILO...
sta dalje..

PaKi je napisao(la):
Ne razumem se mnogo u to ali sam video da je LILO...
sta dalje..

Podignes mandrake. Otvoris bilo koji tekst editor. Ucitas /etc/lilo.conf fajl.
Trebao bi da izgleda ovako (otprilike, razlikuje se od racunara do racunara):

[code:1]
prompt
timeout=50
default=linux
boot=/dev/hda
map=/boot/map
install=/boot/boot.b
message=/boot/message
linear

image=/boot/vmlinuz-2.4.18-14
label=linux
initrd=/boot/initrd-2.4.18-14.img
read-only
append="root=LABEL=/"

other=/dev/hda1
optional
label=windows
[/code:1]

Ono sto se tebi pojavljuje u meniju prilikom boota je definisano u ove poslednje grupacije. Ovaj blok "image=/boot/vmlinuz..." definise kako se dize linux, a ovaj "other=/dev..." definise kako se podize windows. Ovo sto pise u oba bloka pod "label" je isti onaj tekst koji se pojavljuje u meniju. S tim da kod tebe mozda ne pise "windows" nego "dos", recimo.

Pogledaj zatim prvi blok. Tu ima linija u kojoj stoji default=linux. Ovo "linux" zamenis samo sa labelom koja stoji uz tvoju definiciju podizanja windowsa, dakle, da umesto "default=linux" stoji "default=windows" ili "default=dos" -> sta ti vec pise pod "label" u "other=..." bloku.

Snimis i izadjes iz editora. Otvoris terminal i samo otkucas komandu "lilo", da bi bootmanager odmah "primenio" te tvoje izmene u conf fajlu.

U principu, moze i preko drugih nekih alata to da se uradi, ali ovo je put koji radi na svakom linuxu, sa svakom instalacijom lilo-a, imao ti te dodatne alate (ili X uopste) ili ne.

Posto verovatno nisi iskusniji korisnik (Paki, a ne Silver, naravno 😀) mozes jednostavno da pokrenes Mandrake-ov Control Center (nesto slicno kontrol panelu u Windows-u), kliknes na ikonicu Lilo Boot Manager 😉 i jednostavno odaberes koji OS da ti bude primaran. On kraj svog imena ima i jednu zvezdicu (*) a mozda pise i difolt, ako se dobro secam (deinstalacija Mandrake-a 9.1 je kod mene isla brze od instalacije 🙂)

Sve se da namestiti u LILO-u.

Nego, sto dade naslov thread-u Mandrake vs XP? Ja mislio da se trazi nekakvo poredjenje, koji je bolji, bla bla.. 🙄

Nazad
Vrh Dno