Šta je novo?

Mandrake 9.1 LILO

voodoo_

Čuven
Učlanjen(a)
31.08.2003
Poena
930
kada sam prvi put uzeo linux u ruke (debian 3.0), rad sa njim beshe bol i patnja, ali jedino shto mi se svidelo i bilo maksimalno jasno i jednostavno tokom instalacije, je bila mogucnost da boot sekvencu linuxa postavim na disketu, pa da linux dizhem sa flopija, a mbr na hardu ostane NETAKNUT.

medjutim, nabavio sam josh odavno mandrake 9.1 (3CD), sa kojim je rad pesma, ali tokom instalacije nigde nemam mogucnost biranja flopija kao boot devicea. dodushe, on me pita sa kog hard diska zhelim da dizhem sistem (hda1, hda5), ali ako izaberem hda5 particiju na kojoj je linux, da li ce hda1 mbr ostati nepromenjen, tako da ako obrishem hda5 windows se dizhe sa hda1 bez LILO menija?

Ako obrises particiju, windows ce se dizati sa lilo menijem....ali jedan "fdisk /mbr" sredjuje stvar i nema vise lilo-a.

Ček, ako to (fdisk/mbr) uradi na particiji sa winom, jel ostaje win netaknut, i samo se ubije lilo?

e pa ja se za to i brinem, da ako uradim fdisk /mbr da mi disk postane nebootabilan...

salac je napisao(la):
Ako obrises particiju, windows ce se dizati sa lilo menijem....ali jedan "fdisk /mbr" sredjuje stvar i nema vise lilo-a.

da, znam, mislim drzhao sam i brisao mandrake nekoliko puta, ali me je smorila reinstalacija windowsa radi uklanjanja lilo-a...

Ajd da još malo proširimo diskusiju:

Kako elegantno ukloniti lilo sa primarne particije, bez reinstalacije wina, da moze da se butuje kao i pre instalacije linuxa? Znači vraćanje na primarno stanje me zanima.

brzi je napisao(la):
Ajd da još malo proširimo diskusiju:

Kako elegantno ukloniti lilo sa primarne particije, bez reinstalacije wina, da moze da se butuje kao i pre instalacije linuxa? Znači vraćanje na primarno stanje me zanima.

Mislim da je neki Dual boot manager-ski program neophodan.

Mozda je najbolje da snimis lilo u boot blok particije na kojoj je linux. Onda taj boot blok snimis u fajl i prekopiras u root win particije. Zatim samo editujes boot.ini i zavrsen posao. I pri sledecem bootu biras linux iz win boot managera.
Bilo je ranije, potrazi ili pogledaj na ESu.

Ma lepo je rekao covek "fdisk /mbr" sa neke Win98 boot diskete i nema vise LILO-a. Tako sam vec nekoliko puta radio i nikad nije bilo problema.
Iz ovoga sledi da mozes slobodno staviti LILO (ili Grub sta vec vise volis) i u MBR na hda1.

Stavi se lepo lilo u MBR. Kada hoce da se ukloni, uradi se "fdisk /mbr" ukoliko se koristi 98/se/me, ili se podigne 2k/xp/2k3 u konzolnom modu i uradi "fixmbr" odnosno "fixboot". Te naredbe ne sluze explicitno za brisanje liloa, nego upisuju u mbr klasican, cist, windowsov mbr. Posto se mbr nalazi van svih particija, na posebnom sistemskom delu, njegovom "reinstalacijom" se ne dira sama particija ni podaci na njoj. Tako se sistem vraca na stanje pre linuxa i nema potrebe za reinstaliranjem windowsa.

e taj odgovor mi je trebao! hvala ti silverglidere ko bratu. 😉

problem: na mom xp-u nema ni fixboot-a ni fixmbr-a... jel si se ti zeznuo u kucanju ili neshto drugo? aj' ako imash xp okachi taj program ovde ili poshalji na [email protected]

Bootnes masinu sa instalacionog XP CD-a, pa ce te pitati da li zelis da reinstaliras xp, opravis ga ili da ides u recovery console. Izaberes ovo poslednje i imaces sigurno te komande.

Nazad
Vrh Dno