Šta je novo?

Mandrake 10.1 Bootcrap :)

voodoo_

Čuven
Učlanjen(a)
31.08.2003
Poena
930
Instalirao sam Mandrake 10.1 PowerPack DVD verziju i tokom instalacije izabrao da mi upise Lilo na disketu, kako mi ne bi dirao Windowsov loader na hda. Medjutim, setup iz nekog razloga ovo nije ucinio (da, imao sam disketu u drajvu 🙂 ) tako da sada ne mogu da dignem Linux!
Kako da napravim boot disketu koja ce da podigne Linux sa hda7?

Uspeo sam, trebalo je kucati linux rescue na boot promptu, kada se pojavi meni gde se izabere ponovno upisivanje boot recorda i onda sve radi kako treba... a zasto nije to uradio na instalaciji, ostace misterija (zajedno uz ostalih 1.437 bagova Mandrake distribucija :d )

Hvala obojicama 🙂 :wave:

Mandrak ti je to 🙂

Da ne otvaram novu temu, ima li ko iskustva sa podesavanjem svgalib-a (tojest libvga.config-a)? Pitao sam na tri foruma, niko ne zna...
Jos nesto i mogu da shvatim iz komentara u tom fajlu, ali u jednom redu stoji
Helper /dev/svga
a taj fajl (svga) kod mene u opste ne postoji u dev-u...

Cursed Linux... 😡

Vudu, sta je tacno problem?
Svgalib je biblioteka koja omogucava nekim aplikacijama da koriste svga rezoluciju bez X-a. Grubo receno daje mogucnost linux konzolnim aplikacijama da se 'prolepsaju'. Recimo jedna od tih je links (konzolni browser), a cini mi se da se i mplayer moze kompajlirati sa podrskom za svgalib, pa onda gledas filmice direktno iz konzole 🙂 Interesantno ali u danasnje vreme zver-racunara ne toliko bitno.
Koliko ja znam nema tu bog zna sta da se podesava, mozda si zaboravio da ucitas svgalib_helper modul (jer nemas /dev/svga entry)? Dakle kao root u konzoli :

'modprobe svgalib_helper'

i proveri radi li ta neposlusna aplikacija koja koristi svgalib.

Da da, znam ja cemu sluzi svgalib, instalirao sam ga radi igranja odredjenih igara u fullscreenu (quake 1 i 2, hexen, heretic, doom itd.) posto njihove X varijante rade iskljucivo u prozoru.
I sa i bez kucanja modprobe-a, svga verzija quakea mi kaze sledece:

Kod:
Added packfile /usr/share/quake/id1/pak0.pak (339 files)
Added packfile /usr/share/quake/id1/pak1.pak (85 files)
PackFile: /usr/share/quake/id1/pak1.pak : gfx/pop.lmp
Playing registered version.
PackFile: /usr/share/quake/id1/pak0.pak : gfx.wad
Console initialized.
UDP Initialized
Exe: 14:06:16 Oct 30 2004
 8.0 megabyte heap
PackFile: /usr/share/quake/id1/pak0.pak : gfx/palette.lmp
PackFile: /usr/share/quake/id1/pak0.pak : gfx/colormap.lmp
svgalib: Cannot open /dev/svga
Is svgalib_helper module loaded?

A /dev/svga i dalje ne postoji...
svgalib je 1.9.19, skinut sa rpmseek.com, paket "bas" za Mandrake 10.1...

ln -s /dev/svga_helper/0 /dev/svga
chmod u+s /dev/svga

Ista situacija...
Nesto se ovde desava sto se nikako ne slaze...
Zahvaljujem svima na pomoci, ali bataljujem zezanje sa ovim...

Nazad
Vrh Dno