Šta je novo?

Malo o monopolistima kod nas ....

RamOne

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
28.11.2000
Poena
650
Odavde !
Udruženje internet provajdera SRJ ogorčeno ponašanjem Telekoma
.....
Monopolista koji vodi hajku nad provajderima
.......
Ako Telekom nastavi sa ovakvom politikom - cena pristupa internetu biće nedostupna za korisnike

postoji i druga strana...

Sta treba provajderu da bi bio provajder? Brz link ka telekomu! znate li koliko kosta 2mb/s ? suvise mnogo! zato lepo provajder plati kao da ima ISDN konekciju, a posle je malko duplira i nasvira i propusti kroz bakar ogromnu koliciu podataka, njima je to usteda a za korisnike je krajnje nestabilan internet.
Mnogi provajder plate upravnicima centrala i svoju opremu dofuraju direktno u tel. centralu cime se oslobadjaju troskova odrzavanja, struje itd. (jer kada tamo tehnicka sluzba radi, na serveru ne pise - ne sme da pise - da je od provajdera pa onda on malo obradi i to misleci da je njegovo)
Postoje jos mnogi trikovi koje provajderi rade da ne bi platili porez...
(npr. Verat.net kaze da ima direktan link ka inostranstvu - nemacka? - ukucajte komandu u dos promptu dok ste na netu "tracert /ovde neki sajt, strani, recimo www.yahoo.com/ ". Ova komanda belezi preko kojih se sve servera prolazi dok se ne dodje do stranice, uradite ovo nekoliko puta na dan i brojite koliko puta su koristili svoj link a koliko puta telekomov... Njihov "direktan" link cete videti ako imate srece jednom ili dvaput...)

Da ne nagvazdam dalje, provajderi su dobijali ranije sakom i kapom sta su 'teli jer se moglo, sada kada se ne moze oni oce i dalje da im drugi ulazu. Ovih dana krecu (ako nisu vec krenule) mnoge inspekcije po centralama i prostorijama provajdera, pa ce se videti ko gde sta drzi i ko sta koliko zaista placa...

P.S. Do sada u Telekomu su 49 % drzali stranci (ako se ne varam grci+talijani) Djindjic je bio u grckoj a i sada je onaj njihov tip bio ovde. zasto? 49% Telekoma ce drzati od skora samo grci a i 99% je sanse da ce im prodati jos ona 2%. To bi moglo otvoriti put normalnijim vezama i spreciti bahato ponasanje nasih tamo, koji lepo uzmu pare za Alcatelove centrale a kupe kineske...

pazi, u pravu su i jedni i drugi. cinjenica je da je sam internet u nas katastrofa, da telekom malo radi na poboljsanju infrastrukture, ali opet ne znamo kakva je situacija unutar firme, da li su u mogucnosti da nesto urade ili ne. tj. dal' je neki lopov tamo na celu :)

Vidi, ja sam trenutno sam kuci, koristim telefon privatno i za posao, ali ne zovem inostranstvo ,a mobilni samo ponekad.

Sve ostalo je lokal + internet.

Pretprosli mesec sam imao oko 1800
Prosli oko 1900
Za ovaj mesec, moram da platim oko 2200 dinara.]
U c marketu kada kupim "bakaluk" dobjem racun sa detaljnom specifikacijom sta sam kupio, i cenom po kilogramu ako ista postoji.

Kod telekoma dobijem racun sa tri brojke. Pa ako ste gledali Simsone, videli ste kada Homer cita racun i vidi sta je zvano. Za njih je to toliko normalno da se cak i u crtace stavlja. A ova kriminalno pljackasko banditska oranizacija nazvana telekom da ti da da vidis kako su oni sastavili racun.... Ne moze.

Moj drugar u Nemackoj ima racun u proseku oko 45 DEM. Drugi iz amerike ima oko 20$, al nema long distance pretpaltu.

A ja ovde sam imam 75 DEM.

Pa mi posle reci da nisu banda. Pre par meseci, nisam imao telefon 5 dana jer je voda usla u saht.
Kada sam bio u nekoj tehnickoj sluzbi kod kalenica da se zalim, niko u kancelariji, svi piju kafu, ozderavaju se, niko ne radi svoj posao. A svi drski i bezobrazni, ja kazem placam telefon vise nego nemac, a oni kazu, nije ti ovo nemacka.

Ali uskoro pocinju da padaju otkazi u Telekomu, jer je proslo pet godina od preuzimanja, pa cu boga mi da vidim, ima li neka sluzba koja prima prijave za otkaze, da minimum prijavim ovu ekipu iz Sime Milosevica......

Dobar ti taj drugar u Nemackoj; 28 DM je samo pretplata, bez impulsa - ne znam sta je to radio za dodatnih 17-18 DM, uvrtao kabl od slusalice ?!? :D
Meni je za neko normalno koriscenje, mozda poziv na dan i to ne svaki dan, inostranstvo (Srbija) jednom nedeljno i internet svakodnevno - sat, dva, mozda tri, racun bio za klasican dial-out 200 €. Dok se ne uzme neki flat ili tako nesto, tesko da normalno koriscenje telefona i internet mogu da prodju za male pare u Svabiji.

Sto se tice telekoma - slazem se.

Pa koliko znam, zove sa posla vecinom. Inace je sef u jednoj radnji sportske opreme pa je po ceo dan tamo, pa odande i net koristi, ali ne nesto preterano, ne zanima ga to previse.

Mada koliko se secam, rece mi da u okviru pretplate ima i odredjen broj impulsa.

Inace, mislim da mu je oko 75 DEM bio najveci racun, koliko se secam.

Medjutim, koliko Deutche Telekom mora da plati svog inzinjera, tehnicara, administraciju, a tu si i komunalni troskovi mnogo veci nego kod nas....a koliko to sve placa nas telekom....

sve je to manje vise

U pocetku bi trebalo da odvojite Telekom i PTT... nije to jedno te isto, to su dve razlicite firme koje se bave razlicitim stvarima, takodje toliko su u tri lepe (jer imaju za sefove i srbe i telijane i grke) ovi koji rade pod strancima su OK imaj u fine kancelarije, rade svoj posao, ali to je uglavnom business direkcija koja verujte mi (poznajem jednog lika koji tu radi i sefa) nemaju potrebe da kradu.
Takodje ranijih godina je sve bilo zvanicno dzabe (leba je kostao 5-10 din.) OK Slobica lepo baci tako cenu, leba je dzabaka, mleko isto, ali sa druge strane, selo je sistemacki unisteno, a koliki su bili redovi za leba i mleko! realno leba mora da kosta bar 20 din itd.
Telefon nije stvar koja je eto dzabaka, sada cu ja malo na net, ovo ono, 041 po neki put kada mi ponestane vremena i opa: otkud' tol'ki racun?
Ne moze telefon bidi dzabe pa moraju da plate necim sve one ljude koji tamo rade...

Znam za sigurno da su bile ulagane pare u kupovinu centrala, stranci su skupili kintu i dali je za Alcatel-ove centrale, a nasi su lepo kintu uzeli i nabavili kineske. Uskoro ce se stvar promeniti nabolje ali mora narodu biti jasna jedna stvar ne moze se za dzabe telefonirati.
Nije liku u Svabiji bio racun 75DM pa da ga koljes, sam si rekao da sa posla sve radi, zamisli kada bi dnevno provodio na kucnom telefonu po pola sata i da ti stigne racun 75DM. Tebi bi bilo mnogo, ali tamo je normalno...

Ono sto meni ide na k*** je to sto nemam detaljan uvid u potrosene impulse i to sto mi sa sklj centralom placamo isto kao i oni sa digitalno, neka lepo svima daju didigtalne, podignu cene i sve super, ali sta je uopste digitalna linija? Imate li blagu predstavu koliko njima treba kinte da ceo beograd (ne racunajuci sire predgradje)? 5 milijardi dolara!!!

P.S. Digitalna linija je jedno a broj telefona na trojku i tonsko biranje je sasvim drugo...

Ne bih da ulazim u tematiku duboko, jer nisam unutar pomenutih kompanija, ali davno sam govorio da je internet u ovoj zemlji luksuz. I to bi trebalo da prihvatimo, pa ma kakav bio. E, u propalom sistemu gde god da je luksuz tu je i opsta otimachina, jel' tako? E sada ne bih ja pljuvao samo Telekom, pa i provideri nisu nimalo naivni. Ne znam koliko su cene neta i impulsa realne u odnosu na neke druge razvijene zemlje, ali ako se ovako nastavi uskoro leba necemo jesti da bi uplatili sate.

Mali prilog za potvrdu da su obe strane (telekom vs. provajderi) iste.
Verat je kao otvorio liniju u Smederevu (odakle je moja malenkost). Sve le lepo , cak je cana zapanjujuca , kada uplatite 10 sati dobijete ih za 200 din.(U BG-u je 250 ako se ne varam).Nije li to sjajno , veza prilicno lepo ide , mada uplacuje se u nekoj knjizari koja prosledi zahtev Beogradu po principu " 'Alo Mile uplatio user nesto sati pa ga evidentiraj sutra". Tako uplatite danas sati se pojave sutra , sve je lepo dok ne dodje telefonski racun. Naime ono sto Verat propusta da napomene je da je broj na koji se konektujete u Smederevskoj Palanci,ne u Smederevu, sto povlaci medjumesni poziv tj. 30sec. impuls u skupljoj odnosno 1min. za impuls u jeftinijoj tarifi. Dakle samo 4 puta skuplje od lokala.
Ziveli nam takvi Provajderi i Telekom.
Deki

Blago nama s' njom,
blago nama stvarno,
blago nama s' njom.
nasom Domovinom.

dekius je napisao(la):
Naime ono sto Verat propusta da napomene je da je broj na koji se konektujete u Smederevskoj Palanci,ne u Smederevu, sto povlaci medjumesni poziv tj. 30sec. impuls u skupljoj odnosno 1min. za impuls u jeftinijoj tarifi. Dakle samo 4 puta skuplje od lokala.
Ziveli nam takvi Provajderi i Telekom.
Deki

Blago nama s' njom,
blago nama stvarno,
blago nama s' njom.
nasom Domovinom.

Moglo bi se reci da su pravi TROJANCI ! :mad:

Vrh Dno