Šta je novo?

Malo, lepo, mocno... pomagajte..

desp

Znamenit
Učlanjen(a)
24.12.2002
Poena
1,025
Dakle, potreban mi je manji laptop (za devojku), npr. sa ekranom 12.1"
(video sam MSI S270, ali pise da su mu zvucnici losi - znaci otpada)

Svi na kojima sam nesto radio imaju veci ekran, teski su i sl.

Znaci, zeleo bih nesto lagano, malo, sa dobrim procesorom, OK. grafikom, normalnim zvucnicima i monitorom; i mozda najbitnije - da izgleda veoma lepo. Moze i sa 256MB memorije - dodacu mu naknadno jos...
Moze da "ide" do 1200Eur.

vidite muke moje... pomagajte

Za te pare i tih dimenzija i nema nesto da valja. Mozda iBook 12" - on je skroz korektan, a i ne kosta mnogo (ispod 1200 u svakom slucaju). Plus, ako je za devojku jos bolje sto je na njemu MacOS.

Uglavnom, jako tesko je naci PC notebook od 12" za te pare...

Hm... iBook veoma lepo izgleda, uklapa se u cenu i ne deluje mi lose uopste...
Odlicna ideja, hvala! :)
Ovako pise na domacem sajtu:
1.33GHz PowerPC G4
512K L2 cache @1.33GHz
512MB memory (DDR333 SDRAM)
12.1-inch TFT Display
1024x768 resolution
ATI Mobility Radeon 9550
32MB DDR video memory
40GB Ultra ATA hard drive
Combo Drive (DVD-ROM/CD-RW)
Built-in AirPort Extreme
Built-in Bluetooth 2.0+EDR
Scrolling Trackpad
Sudden Motion Sensor

Deluje mi sasvim OK, samo ni ja ni ona nismo nikada radili u Mac OS , pa ne znam da li je to i koliki problem nauciti; drugo .doc, .pdf i .cdr dokumenti sa PC-a da li se mogu otvoriti u Mac OS-u ?

Poslednja izmena:
desp je napisao(la):
Deluje mi sasvim OK, samo ni ja ni ona nismo nikada radili u Mac OS , pa ne znam da li je to i koliki problem nauciti; drugo .doc, .pdf i .cdr dokumenti sa PC-a da li se mogu otvoriti u Mac OS-u ?
Naravno! :)

desp je napisao(la):
Hm... iBook veoma lepo izgleda, uklapa se u cenu i ne deluje mi lose uopste...
Odlicna ideja, hvala! :)
Ovako pise na domacem sajtu:
1.33GHz PowerPC G4
512K L2 cache @1.33GHz
512MB memory (DDR333 SDRAM)
12.1-inch TFT Display
1024x768 resolution
ATI Mobility Radeon 9550
32MB DDR video memory
40GB Ultra ATA hard drive
Combo Drive (DVD-ROM/CD-RW)
Built-in AirPort Extreme
Built-in Bluetooth 2.0+EDR
Scrolling Trackpad
Sudden Motion Sensor

Naravno da sve to radi. Postoji Microsoft Office 2004 za Macintosh. Takodje imas i Dreamweaver 8, Adobe Photoshop CS2, Adobre REader 7.07. Sto se tice PDF-a, Mac ima ugradjen PDF citac u okviru Preview aplikacije kojom otvaras sve image formate. Dobices uz iBook i iLife 05 paket u kome ti je i softver za katalogizaciju slika, iTunes za muziku, iMovie za obradu video klipova itd... Za surf imas Safari ili Firefox, a mozes da probas i Camino. Ja licno koristim uvek Safari, jer mi se najvise svidja. Corel za Mac ne postoji, a ne znam kako se otvaraju CDR fajlovi na Mac-u, nije mi palo napamet do sada...Znam da postoji mogucnost konverzije, ali mi nije bilo potrebno do sada. U principu sve sto imas na PC-ju imas i na Mac-u...Pogledaj i VersionTracker tu ima gomila softvera za Mac.

http://www.apple.com/switch/

Ja sam letos koristio Mac po prvi put. Ako ti je devojka pre toga koristila pc, trebace joj nesto vremena da se privikne na Mac, ali je vrlo moguce da joj se na kraju svidi i vise nego pc. E onda, s obzirom da si ti ljubitelj PC-ja, moci cete da uzivate u dugotrajnim raspravama PC vs Mac :d

ako si u BG,imaš na početku Kneza jedan Gigabyte baš takav.To je prodavnica prva do Albanije, prodaju se CD i DVD,ali su u suterenu laptopovi.
Isti lap ima i u Beogradskoj kad kreneš od Pravnog ka Slaviji pa 100 metara s leve strane.
E sad, ne znam kakva je mašina unutra, ne znam ni model, ali vredi pogledati. Cena je bila upravo 1200 eu. Nadam se da ovo nije neka reklama..nego eto da pomognem sa informacijom i sl.

to je verovatno Gigabyte N203 RED

lepo izgleda ali ne znam kakvog je kvaliteta.

Celeron M Processor 1.4Ghz
Intel® 855GME/ICH4-M
256MB DDR SO-DIMM
12.1" XGA (1024x768) Color TFT LCD
2.5'' / 9.5mm Ultra DMA 40GB HDD
DVD-COMBO
56K v.92 Fax/modem
Intel®10/100 Mbps Ethernet LAN 
Intel®PRO/Wireless 2200 (802.11b+g) Wireless LAN
3*USB 2.0 port, 1*VGA port, 1*RCA TV out port, 2*IEEE 1394a port, Mic in, Headphone out w/SPDIF, RJ11,RJ45
283 mm x 238 mm x 34.3 mm (front), 2.1 kg (4.6 lbs)

gigabyte-n203.jpg

Koliko drzi baterija na tom iBook-u? Vidim da svuda na NETu pise "up to 6h"....nadam se da to nije pdoatak za iskljucen ekran :d

Pa verovatno toliko drzi sa drugom baterijom veceg kapaciteta ili kada se zakaci paralelno. Ovako ne verujem da drzi vise od 1-2h...

btw ovaj iBook bas i nije lagan - 2.2kg...

Pogledaj ovaj link, jeste da nema kod nas da se nadje, ali je jako interesantno, pogotovo zbog cena.
Inace komentari o ovim notebook-ovima su pozitivni.

edit: sada gledam po netu i nadjem ovaj komentar iz ovog review-a:
Here is where the iBook really won me over. With wireless on, and the screen set to the 2nd to dimmest setting, I can continuously work an average of 5 hours before I have to plug it in!

Moram prizanti da sam impresioniran, ali je i dalje 2.2kg (bas zbog baterije tolikog kapaciteta izmedju ostalog) :(

Poslednja izmena:
Mozda treba da pogledas Toshiba DYNABOOK. To je 12' TFT, centrino 1.73 ghz, 60 bg, dvdrw, bluetooth, itd. za cenu malo vecu doduse u novijoj, a u polovnoj varijanti moze da se nadje i ispod , ali je pravi izbor.

Video sam danas onaj Gigabyte, i izgleda mi lepo... Jos samo da pogledam iBook.
Ona Toshiba takodje izgleda veoma lepo(na slikama ), samo nisam video gde se kod nas moze videti i kupiti. Trazeci Toshibu, na netu sam video i "LG T1 Express Dual" i mogu reci da je to najlepsi notebook koji sam ikada video (jeste 14.1" ali nema veze). Nisam ni njega pronasao kod nas, mozda je to i bolje jer kosta oko 2000Eur, sto znaci da bih onda morao na opciju "udjes, izadjes i gotov si".

Ljudi, nemojte vise, vec sam "probio" budzet, ako ovako nastavim ima pola zivota kredite da otplacujem... :)

Vocko je napisao(la):
Pa verovatno toliko drzi sa drugom baterijom veceg kapaciteta ili kada se zakaci paralelno. Ovako ne verujem da drzi vise od 1-2h...

Pogledaj ovaj link, jeste da nema kod nas da se nadje, ali je jako interesantno, pogotovo zbog cena.
Inace komentari o ovim notebook-ovima su pozitivni.

edit: sada gledam po netu i nadjem ovaj komentar iz ovog review-a:
Here is where the iBook really won me over. With wireless on, and the screen set to the 2nd to dimmest setting, I can continuously work an average of 5 hours before I have to plug it in!

Moram prizanti da sam impresioniran, ali je i dalje 2.2kg (bas zbog baterije tolikog kapaciteta izmedju ostalog) :(

Verovao ili ne, moj PowerBook izvuce preko 3.5 sati i to prilikom gledanja DivX-eva...Plus je unutra disk na 5400RPM, GeForce Go FX5200, 802.11g, Bluetooth...

Ajd, da ne pricamo napamet. 1-2 sata je extra malo i bilo koji novi notebook cija baterija "drzi" toliko kratko je neispravan...

Poslednja izmena:
Vocko je napisao(la):

:D a reci mi sta ti smatras laganim? To je pristojna tezina, ako hoce ispod 2kg, onda neka spremi jos toliko para koliko ima.

Po meni za namenu za koju ti treba, iBook je najbolje moguce resenje, nije to samo izgled, vec gomila 'fora' na koje zene padaju

sreta-steta je napisao(la):
:D a reci mi sta ti smatras laganim? To je pristojna tezina, ako hoce ispod 2kg, onda neka spremi jos toliko para koliko ima.

Po meni za namenu za koju ti treba, iBook je najbolje moguce resenje, nije to samo izgled, vec gomila 'fora' na koje zene padaju

Ocekivako sam da je <2kg, jer ima 12.1" ekran, pa sam iz tog razloga malo razocaran, nista vise.
Inace znam koje su cene ultraportable notebook-ova, zato jos uvek nemam jedan :)

A onaj MSI beli sa 12.1" ekranom ? Neko mi ga je spomenuo pre neki dan...

MSI S serija je ok po pitanju performansi, ali ono sto se meni nije svidelo na S270 je losa tastatura (u odnosu na stariji Compaq recimo) i kratko trajanje baterije od nekih 1h45min i to prilikom gledanja divxa, malo surfa i kopiranja fajlova preko mreze (2 filma). Drugi 'problem' je raspored konektora na bokovima, sto ume da iznervira kada treba raditi na malom prostoru.

Pala je odluka, bice Apple. Najverovatnije ce biti iBook 12.1" (oko 1200EUR). Videcu jos samo ako nekako mogu da uzmem PowerBook 12.1" (oko 1800EUR), mada je to veoma tesko.
Hvala svima na savetima.

Prava odluka. Ne znam da li je iko na svetu omanuo kada je kupovao Apple zenskoj osobi. Inace kada sam ja jednu osobu zenskog pola pitao da lihoce da menja svoj iBook G3 za powerbook G4 12", odgovor je bio 'necu deluje mi suvise... nekako hladno'.

Vrh Dno