Šta je novo?

Malo kuciste za mali kompjuter?

brzi

Čuven
Učlanjen(a)
26.03.2001
Poena
619
Povremeno se javlja potreba da budem "mobilan" sto se tice mog kucnog kompjutera. Ovo opet treba shvatiti uslovno: Nije bas da umirem da imam prenosni racunar (notebook) ali bi bilo jako zgodno kada bi mogao da spakujem racunar u manju torbu ili ranac. Sa svojom sadasnjom tower varijantom, i sedamnaesticom to ide malo teze, a notebook mi se za sada cini prilicno skupom varijantom.

Dugo mi se po glavi vec motaju kojekakve zamisli, ali se vizija za resenje pomenuto pitanje stvorila pre neki dan prilikom posete jednoj vojvodjanskoj opstini. Naime, skoro su se opremili novim COMPAQ racunarima koji su ekstremno malih dimenzija (barem sto se kucista tice). Samo kuciste je u desktop varijanti, super izgleda, tastatura i monitor (CRT 17') su dizajnirani tako da sve to prilicno podseca na IMac.

Ono sto mene interesuje jeste da li postoji mogucnost da se negde kod nas pazare desktop kucista malih dimenzija u koja se moze ugraditi neka microATX ploca (integrisana varijanta, grafika, zvuk, mrezna, mozda i modem), HDD, COMBO uredja CD-RWR/DVD? Ovo bih gledao da ukombinujem sa nekim TFT monitorom, i to bi se lako dalo pakovati i vuci sa sobom.

Posto su pomenuti COMPAQ racunari izuzetnih performansi, meni nepotrebnih, bilo bi dobro da mogu kupiti neko takvo kuciste, i onda sloziti (uz pravilan izbor delova) konfiguraciju prema svojim potrebama. Svestan sam da to nije naivan zahvat, pa me interesuju vasa misljenja i sugestije.

Ja jurim slicnu stvar ali nikako da nadjem neki kompromis.

Moze da se nadje Chieftec micro,koje je flexATX,sa napajanjem od 150W i to je jedino OK kuciste.Cena mu je 55-60€+PP sto ce reci malo skuplja igracka.Ima i nekih polovnjaka Compaq P1 ali u njega ide slim CD i onda izadje jos skuplje.

U svakom slucaju ponuda je slaba.Ono sto mene zanima je ,moze li u ovakva kucista da stane neka normalna graficka karta ili sam prinudjen na full integrisanu varijantu ploce??

simpson H je napisao(la):
Ja jurim slicnu stvar ali nikako da nadjem neki kompromis.

Moze da se nadje Chieftec micro,koje je flexATX,sa napajanjem od 150W i to je jedino OK kuciste.Cena mu je 55-60€+PP sto ce reci malo skuplja igracka.Ima i nekih polovnjaka Compaq P1 ali u njega ide slim CD i onda izadje jos skuplje.

U svakom slucaju ponuda je slaba.Ono sto mene zanima je ,moze li u ovakva kucista da stane neka normalna graficka karta ili sam prinudjen na full integrisanu varijantu ploce??

Bas cu malo da projurim da vidim kakvo je to kuciste.
Sto se tice graficke, meni igra i integrisana, ali bi svakako bilo super da unutra moze da se stavi neka kartica.
Ono sto je izvesno je da bi ta masina trebala da bude INTEL bazirana, zbog potencijalnog grejanja u ogranicenom prostoru. Idealno bi bilo da je u plocu moguce staviti neku Tualatin, pa bi u prvoj fazi posluzio neki P3 ili cely na do 1GHz, a posle, kad zatreba da se zvekne nesto na 1.5GHz recimo.

Samo da dodam, nadjoh to kuciste na netu, i fino izgleda . Doduse, to je i dalje bitno vise od onoga sto sam video na pomenutom COMPAQu, ali pretpostavljam da bi to mozda moglo da dozvoli ugradnju neke kartice. Meni bi cak odgovarala varijanta kucista koja nema flopi, sto bi moglo mozda jos malo da ustedi na prostoru... Trazim i dalje...

U to Chieftecd kuciste ne mogi da stanu PCI kartice pune visine

ima i onaj shuttle cakani alu sistemcic, sad cu nadjem link...

Sto ne pogledas bare-bone sisteme raznih proizvodjaca maticnih ploca ?

Pogledaj recimo GA, AOpen ili MSI. Nase firme se hvale kako su predstavnici tih kompanija, pa im ne bi trebao predstavljati nikakav problem da tako nesto donesu (ili vec imaju u ponudi).

Mozda mozes nesto i sam da zbudzis, ali nisam siguran da mozes tek tako da nadjes ok slim kuciste. Pa da jos ima i napajanje sa atx konektorom (ionako zbog prostora koriste custom napajanja), pa ako nadjes plocu koju mozes da ubudzis, pa ... zafrkancija dusu dalo.

jaksa je napisao(la):
ima i onaj shuttle cakani alu sistemcic, sad cu nadjem link...

Ako se ne varam valja ih Pakom, ima i neki test u pretposlednjem PC Pressu.

Imam jedan predlog, ali zahteva veliko cimanje. Sto ne napravis sam kuciste ? Gledao sam na stranim forumima da su pravili sami svoj kucista, ali sam zaboravio od kog materijala(neki providan). Mozes lepo da ga dizajniras da bude minimalno po velicini tj da staje samo ono sto ti treba, a i interesantno izgleda zato sto je providno.

http://www.formfactors.org/developer/developer_resources.htm

desktop form factors

ako se odlucis da pravis kuciste, mislim da ce ti trebati osnovne informacije sa ovog linka gore.

Vocko je napisao(la):
Gledao sam na stranim forumima da su pravili sami svoj kucista, ali sam zaboravio od kog materijala(neki providan)

Plexiglas ili klirit kako se iz galenikinih pogona ovaj proizvod zove.

Da, video sam i kucista i sisteme pojedinih proizvodjaca ploca na netu. Jasno je da se za kuciste treba istresti (imaju i neke varijante od oko 300€ :) ), ali su sistemi preskupi, npr Gigabyte sa I810E cipsetom je kostao jezivo.

Da pravim kuciste sam jeste prilicno cimanje, a i dalje mi se onaj COMPAQ cini kao nenadmasna varijanta.

Ipak trazim i dalje, pa kako bude.

barebone

ja ti u svakom slucaju predlazem barebone SN41G2 ( link al na nemackom, svejedno osnovno je na svakom jeziku razumljivo )

Ja sam trazio istu stvar sto i ti, jel mi treba mobilni kompjuter za relaciju koledz/kuca(nemacka)/kuca(srbija) a nisam hteo uopste laptop kako zbog cene kako zbog nezadovoljavanja mojih kriterijuma (za manje pare mozes da dobijes puno jaci kucni sistem). Inace ovo kuciste ima doduse samo po jedan pci slot, agp slot. Ali zato ima 4 usb izlaza po 3 firewire izlaza, LAN on board, Jako dobar sound on board (6o kanalni) i ostalo. Nije VIA chip nego nforce2, (naravno AMD). Isporucuje se i heatpipe ugradjen u kuciste, koji moj AMD drzi na oko prosecnih 44 c, ako si bas paranoican u vezi toplote procca, ugradjena je heat detekcija koji pri odredjenoj temperaturi iskljucuje procesor (u mom slucaju 75 c).
Napravio sam sliku doduse loseg kvaliteta (webcam) al nacisto da vidis poredjenje u velicini normalnog midi towera i barebonea:
bar.jpg

jedino je unutra dosta "zgusnuto" posle kada se sve napravi, ali jednom dobro uradjeno to ostaje unutra i nema potrebe da se non stop vadi i ugradjuje. Oba RAM podnozja su vrlo zgodno postavljena tako da mozes i da ugradjujes nove module i kada je komp totalno zgusnut unutra. Mana mu je sto je pomalo bucan, al s obzirom na ono sto nudi ne moze mu se zameriti. Inace uopsteno gledano jako sam zadovoljan mobilitetom ove kockice :)

Ashley je napisao(la):
Ima PiN novo Neo kuciste - desktop varijanta, slim, 150W napajanje, mATX, Dimensions (W x H x D) (mm) 322x97x375. U njega mogu da idu samo low profile kartice, ili pak da budzis nesto sa limom koji ih pridrzava usrafljene na kuciste. Imas detalje na www.pinsoft.com/proizvodi a evo ti slicica u prilogu.

Svaka preporuka za ovo kuciste, bas danas sam upakovao masinicu u doticno i izgleda jezivo dobro. Inace samo kuciste iznutra je dosta kvalitetno uradjeno i iako je malo, ima lepo resen deo za postavljanje Hdd-a i CD uredjaja, tako da je pakovanje masine prava pesma. Napajanje jeste slabo 150W, ali mislim da je to sasvim ok i verovatno cak i bolje od nekog JNC-a od 235W.

gozilla je napisao(la):
Svaka preporuka za ovo kuciste, bas danas sam upakovao masinicu u doticno i izgleda jezivo dobro. Inace samo kuciste iznutra je dosta kvalitetno uradjeno i iako je malo, ima lepo resen deo za postavljanje Hdd-a i CD uredjaja, tako da je pakovanje masine prava pesma. Napajanje jeste slabo 150W, ali mislim da je to sasvim ok i verovatno cak i bolje od nekog JNC-a od 235W.

Jos jedno interesantno mikro kuciste se prodaje u Pakom-u.

Slika u attachment-u.

P@ja je napisao(la):
Jos jedno interesantno mikro kuciste se prodaje u Pakom-u.

Slika u attachment-u.

To je isto kuciste:confused: Jedina razlika sto nema natpis na poklopcu Cd uredjaja.

Malo 'retro' predlog,...

AT mini tower kutija, AT/ATX ploca (PCChips 726, 748, ili SOYO 6BB) i neki PIII ili tako nesto.... sve ukupno jeftinije nego jedno 'femsi' kuciste....

A sve u 20x35x40cm

Nazad
Vrh Dno