Šta je novo?

Malo IT opismenjavanja za mene :)

Black Arrow

Slavan
Učlanjen(a)
19.12.2006
Poena
319
LM, za nekoliko nedelja treba da krenem na praksu koja se obavlja u jednoj kompjuterskoj radnji, kao sastavni deo mog skolovanja u srednjoj skoli.

Ja znam dosta o kompovima, doduse vise poznajem rad u softveru nego sam hardver, ali sta je tu je. Zato sam mislio da se jos malo "opismenim" tj. da saznam neke pojmove i neke osnovne vazne stvari vezane za hardver racunara.

Trebaju mi neki linkovi, ili ako neko nesto moze da napise o pojomovima koji ce mi trebati kad odem tamo. Konkretno, pojedine komponente i tipovi, kako se razvrstavaju, bilo da je u pitanju procesor, graficka kartica ili kuciste, onda neke osnovne stvari o montiranju (npr. montiranje procesora) onda neke razlike koje su se pojavice u skorije vreme (AGP i PCI-E graficke kartice) itd.

Znaci, da kada odem tamo, imam neko malo "jace" osnovnije znanje iz hardvera, da znam nesto prakticno i da uradim, a ono sto ne znam ja - pokazace mi oni.

Nadam se da ste shvatili sta mi je potrebno :)

Hvala unapred!

hm...ima "digitalna biblija", ako ti to sta znaci :) Mada je to solidno pocetnicko, ali nece od tebe ochekivati bog zna sta :) Tu imaju osnovne stvari o hardveru...

Mislim da bi mi vise pomoglo nesto u .pdf formatu ako ima.

Znam da nece traziti nesto puno, ali valja biti pripremljen :)

Koja firma?

Upravo ti se salje mail na hotmail...

Skini negde skripte za A+ ;)

Digitalna biblija je ono sto meni treba. Nasao sam se i to cu prouciti.

Koja "Digitalna biblija" je u pitanju ( tacan naziv ) ?

Da, zaboravio sam da ti kazem nesto danas kad smo se videli...

Pre bih izabrao da mi praksu drzi magistar elektrotehnike i caletov dobar prijatelj, nego tako neki levi serviser sa jedva zavrsenom srednjom skolom (koju, na kraju krajeva, imam i ja za dve godine :D).

Tako da, izabrao sam Xeon.

P.S Od prakse svakako nista necemo nauciti, ali to je valjda svima jasno. Pa i profesorima :D

Da, sto se tice knjige, tacnije Digitalne biblije u pitanju je http://www.rnr.co.yu/pages/08_bible.htm

Dosta mi je pomogla, jer mi je trebao bas taj prakticni deo. Preporucujem :)

Poslednja izmena od urednika:
Iskreno da ti kazem, razmisljanje ti je pogresno, ali te i razumem u potpunost zbog tvog nedostatka isqstva, a bogami i godina. Znaci necu ja tu sad da ti *****m, da ti solim pamet, nisam ti cale, ali treba da znas, da sve sto naucis o racunarima ili elektronici uopste, ti nista ne znaci bez prakse.

Drugo, to za servisera sa srednjom skolom i magistra elektrotehnike... Ne mozes globalizovati tako... Postoje ljudi, bas takvi magistri elektrotehnike, koji nose racunar na servis iz ovog ili onog razloga... Isto tako, postoje i "levi serviseri", koji imaju svoje "servise" i prodavnice racunara, s'tim da nevaju veze sa racunarima, sem osnovnog. Slazem se da postoje razni slucajevi.
Ne slazem se da ce jedan neki bolje da sklopi i optimizuje racunar bolje od nekoga sa srednjom skolom, samo zato sto je on magistar, a ovaj drugi nije. Pogresan ti rezon, ali jos si mlad, sem te skolice, treba da prodjes i malo zivotne...

To sto si ti izabrao Xeon je tvoja odluka, u koju nemam nameru da se mesam ili te odvracam od iste. Cak stavise, podrzavam te, jer sam siguran da ces tamo nauciti mnogo toga. Na kraj krajeva, zato i ides na praksu, da nesto naucis. Koliko ce oni tebi posvetiti paznje, i koliko ce imati zivaca da ti objasnjavaju, to ne znam, ali bitno je da si ti zainteresovan, i da imas volju i zelju da naucis, ako toga nema, nemoj se truditi da ustajes...
Da prospem jos par redova oko prakse, pa da zavrsavam polako... Praksa... Hm... Kako mozes da kazes da od prakse "svakako neces nista nauciti"? Pa samo tako ces nauciti, bolje ces nauciti u praksi nego od nekog "inzinjera elektrotehnike", koji ce ti palamuditi teoriju satima... Pricaj sta hoces, ali praksa je praksa.
Ja sam servisirao audio/video opremu desetak godina unazad, a nisam isao za tv servisera. Praksa, brate moj, interesovanje, zelja... Racunari takodje.
Jednostavno, nisam voleo recimo automehaniku, nikada me nije privlacila, znam ljude koje jeste i to je to. Nikada me nije interesovalo, niti sam imao zelju da ucim oko motora recimo, kada nesto ne radi, oteram na servis, zovu me po njega, i to je to.

Da rezimiram, ako hoces, i ako volis, naucices.
Jos nesto da kazem oko elektronike. Za elektroniku ili imas smisla ili nemas. Nema tu mnogo sta da se razmslja. Znam ljude sa fakultetima, ali kada treba nesto da poprave... Nema sanse. Ima i onih drugih. Ali ili imas smisla i talenta ili nemas, u globalu. Mozes ti to nauciti, ali to nije to. Pricam za cistu elektroniku, ne za racunare, ako se razumemo.
Ako imas smisla, bices dobar serviser, a ako nemas, bices serviser.
Simple as that.

Nadam se da se nisi sad nesto uvredio, posto sam primetio da te je lako uvrediti, i neke stvari shvatas pogresno, ali to ce se resiti sa godinama...

Poz.

Iskreno da ti kazem, razmisljanje ti je pogresno, ali te i razumem u potpunost zbog tvog nedostatka isqstva, a bogami i godina. Znaci necu ja tu sad da ti *****m, da ti solim pamet, nisam ti cale, ali treba da znas, da sve sto naucis o racunarima ili elektronici uopste, ti nista ne znaci bez prakse.

Drugo, to za servisera sa srednjom skolom i magistra elektrotehnike... Ne mozes globalizovati tako... Postoje ljudi, bas takvi magistri elektrotehnike, koji nose racunar na servis iz ovog ili onog razloga... Isto tako, postoje i "levi serviseri", koji imaju svoje "servise" i prodavnice racunara, s'tim da nevaju veze sa racunarima, sem osnovnog. Slazem se da postoje razni slucajevi.
Ne slazem se da ce jedan neki bolje da sklopi i optimizuje racunar bolje od nekoga sa srednjom skolom, samo zato sto je on magistar, a ovaj drugi nije. Pogresan ti rezon, ali jos si mlad, sem te skolice, treba da prodjes i malo zivotne...

To sto si ti izabrao Xeon je tvoja odluka, u koju nemam nameru da se mesam ili te odvracam od iste. Cak stavise, podrzavam te, jer sam siguran da ces tamo nauciti mnogo toga. Na kraj krajeva, zato i ides na praksu, da nesto naucis. Koliko ce oni tebi posvetiti paznje, i koliko ce imati zivaca da ti objasnjavaju, to ne znam, ali bitno je da si ti zainteresovan, i da imas volju i zelju da naucis, ako toga nema, nemoj se truditi da ustajes...
Da prospem jos par redova oko prakse, pa da zavrsavam polako... Praksa... Hm... Kako mozes da kazes da od prakse "svakako neces nista nauciti"? Pa samo tako ces nauciti, bolje ces nauciti u praksi nego od nekog "inzinjera elektrotehnike", koji ce ti palamuditi teoriju satima... Pricaj sta hoces, ali praksa je praksa.
Ja sam servisirao audio/video opremu desetak godina unazad, a nisam isao za tv servisera. Praksa, brate moj, interesovanje, zelja... Racunari takodje.
Jednostavno, nisam voleo recimo automehaniku, nikada me nije privlacila, znam ljude koje jeste i to je to. Nikada me nije interesovalo, niti sam imao zelju da ucim oko motora recimo, kada nesto ne radi, oteram na servis, zovu me po njega, i to je to.

Da rezimiram, ako hoces, i ako volis, naucices.
Jos nesto da kazem oko elektronike. Za elektroniku ili imas smisla ili nemas. Nema tu mnogo sta da se razmslja. Znam ljude sa fakultetima, ali kada treba nesto da poprave... Nema sanse. Ima i onih drugih. Ali ili imas smisla i talenta ili nemas, u globalu. Mozes ti to nauciti, ali to nije to. Pricam za cistu elektroniku, ne za racunare, ako se razumemo.
Ako imas smisla, bices dobar serviser, a ako nemas, bices serviser.
Simple as that.

Nadam se da se nisi sad nesto uvredio, posto sam primetio da te je lako uvrediti, i neke stvari shvatas pogresno, ali to ce se resiti sa godinama...

Poz.

Tata, jel smem ja nesto da kazem :D

Salim se, super si ovo srocio, ali mi nisi jasan bas potpuno. Prvo se danas smejes i kazes kako necu nista nauciti, a onda ova fora da bas treba tamo da idem i naucim dosta... Al' nema veze, ovo je forum, a i nemam nameru sad da se ja tu nesto pravim pametan.

To da ne treba globalizovati stvari si u pravu. Ali, ja ipak verujem vise obrazovanijem coveku nego tamo nekom serviseru koji je prodao njivu i kiseli kupus, iznajmio lokal i krenuo da radi sa tim "kompujterima" na koje sam do sada nailazio :D Takav da mi drzi praksu - ne bih bas.

U svakom slucaju, od te prakse necu nauciti nista i tu nema price ni o godinama ni o iskustvu. Ako ti mislis da sa 8 blokova prakse za celu jednu godinu mogu da naucim nesto onda OK. Pre cu da dodjem kod tebe i visim gledajuci kako servisiras kompjutere po ceo dan nego tamo da dolazim retko i maksimalno se trudim. Jednostavno, malo je vremena. Kod nas ide 95% teorije, ostalo je praksa :D A praksa nam bas treba kao 'leba.

Tako da - da imamo 50% teorije u skoli i 50% prakse u servisu, sve bi bilo i efikasnije i zanimljivije. Ovako je bas njesra, ali sta ja tu mogu :(

P.S Eto ti odgovora zasto nisam hteo odmah da ti kazem u koju firmu idem na praksu. Odmah neka rasprava i silne peripetije od strane tebe. Nemoj ovde da kupis kompjuter, monitor sto si uzeo je djubre, neces nista nauciti ako ides tamo na praksu...

Opusteno, brate, super si lik, dobar si prijatelj, ali malo samo smanji to mesanje u tudje stvari i sve je OK. Ima na ovom svetu ljudi koji su i stariji i pametniji 100 puta od tebe i mene zajedno, tako da.... Samo opusteno :bottle: Idem da spavam...

Da, sto se tice same prakse, ja ne znam da fizicki razlikujem PNP i NPN tranzistor. Znam samo teorijski za 5 iz Elektronike 1 sta kako funkcionise i radi, kako se crta sema, karakteristike i ostalo. Toliko o praksi koju smo imali cak dve godine u skolskoj radionici :wall: Ni ne znas kako nam fali praksa i to kvalitetna.

@Black Arrow
Knjige su samo pocetak i "suva teorija" - prakticno znanje se stice na "terenu".
Ako te servisiranje interesuje,onda se trudi da tokom boravka u servisu dodjes u dodir sa sto vise racunara ( komponenti ) kod kojih postoji neki hardverski ili softverski problem i prati nacine otkrivanja i resavanja problema.Budi pored dobrog majstora ( pa makar on bio i bez skole ) i od njega "kradi" prakticno znanje - teoriju ostavi magistrima.

Prvo se danas smejes i kazes kako necu nista nauciti, a onda ova fora da bas treba tamo da idem i naucim dosta...
Zato sto znam lika koji je radio tamo, koji nije znao da flesuje bios. Satro nema vremena, a mi upali u servis, a on igra fliper onaj win-ov. A nisam se ja smejao, nego sam se nasmejao, jer mi je taj lik pao na pamet.
To da ne treba globalizovati stvari si u pravu. Ali, ja ipak verujem vise obrazovanijem coveku nego tamo nekom serviseru koji je prodao njivu i kiseli kupus, iznajmio lokal i krenuo da radi sa tim "kompujterima" na koje sam do sada nailazio :D Takav da mi drzi praksu - ne bih bas.
Cekaj, koji je taj, znas li ijednog? Ja znam, vise njih, ali nije u redu da pricam ovde, reci cu ti jednom...
P.S Eto ti odgovora zasto nisam hteo odmah da ti kazem u koju firmu idem na praksu. Odmah neka rasprava i silne peripetije od strane tebe. Nemoj ovde da kupis kompjuter, monitor sto si uzeo je djubre, neces nista nauciti ako ides tamo na praksu...
Vidi, ja samo pokusavam da ti pomognem da se ne zahebes, ako je to lose onda necu vise.
Ja kada nesto kupujem, nesto u sta se ne razumem, vodim nekog od poverenja ko zna to bolje od meni, i koji mi nece dozvoliti da se zeznem. Meni ljudi nekada pomazu, zasto da ja ne pomazem drugima.
Opusteno, brate, super si lik, dobar si prijatelj, ali malo samo smanji to mesanje u tudje stvari i sve je OK. Ima na ovom svetu ljudi koji su i stariji i pametniji 100 puta od tebe i mene zajedno, tako da.... Samo opusteno :bottle: Idem da spavam...
Ne mesam se ja zato sto volim da se mesam, ili zato sto nemam pametnija posla. Ne znam gde mi je glava poslednjih meseci, a ne da se mesam tebi koji si monitor uzeo i zasto. O5 ti ponavljam, ako se mesam, znaci da ne zelim da se zaje8es, i da ti pomognem da napravis najbolji moguci izbor, a ne zato sto je meni dosadno. Nije, nazalost.
Da, sto se tice same prakse, ja ne znam da fizicki razlikujem PNP i NPN tranzistor.
Ni ne mozes fizicki da ih razlikujes, ili po oznaci ili unimerom da meris...

Ae poz.

Poslednja izmena:
Eto npr moje techa, nije zavrshio fax, zavrshio je gimnaziju, i ceo zivot servisira a-v tehniku...i zna sta radi ;)

Nemoj ovo da shvatish pogreshno. Fax dobro dodje, ali razumi da ce retko koji chovek sa faxom biti serviser racunara (servisiranje a-v tehnike je skroz druga pricha, za koju je potreban mnooogo veci skill)...to je fizichki posao...ako on zavrshi fax (recimo etf) i radi kao serviser racunara u nekoj maloj sobici, onda bash i nije neshto uspeo u zivotu...Osim, ako voli to da radi, ili sticajem okolnosti ne moze da nadje ishta shto bi mu donosilo vecu kintu! Eto npr, i ja bih to radio, volim, ali samo ako je 2x vishe placeno od postojeceg posla...

Mozes biti dobar u tome sto radish, samo ako to volish, interesuje te, i sa 20 razlichitih strana uchish...Za servisiranje rachunara ce ti malo trebati poznavanje elektronike (gad demit, neces ti popravljati matichne ploche), vise ce ti trebati prakticno iskustvo, koje se ni u jednoj skoli ne uci...samo iz sopstvenih pokusaja, i iskustava drugih ljudi (da ti ne pokusavas da pevas pesmu "prziiii se srce mojeee, od ljubavi (struje) tvojeeeeee")...

Serviser je covek kod kojeg doneses kuciste, on upali i posle 2 sec ti kaze: crk`o ti je ram, ubaci novu plochicu i ti odes kuci srecan...A ni jedan nece pokusavati da ti popravi taj ram, osim ako su malo korodirali kontakti...

Enivej, u dr tiristorovom postu su bile samo dobre namere, i uvek treba biti zahvalan ljudima koji bi ti pomogli i usmerili te :)

Naravno, ja sam mu zahvalan na tome. Zna on :)

Samo, hocu da kazem da je 8 puta godisnje otici na blok prakse jako malo. Ono za razlikovanje tranzistora nisam znao :(

nego sta nego je malo. Cisto da ispune normu, naucices nesto malo...Zato, ako nameravas da budes u tom poslu, citaj bench i upijaj iskustva drugih ljudi k`o sundjer ;)

citaj bench i upijaj iskustva drugih ljudi k`o sundjer ;)
E, ova ti je zlatna.

Koliko li sam naucio citajuci bench... Znaci, cista isqustva drugih. Nema mnogo teoretisanja kada se pojavi problem. Uzmes, testiras, vidis. Ali MORA da te interesuje.
Znaci ja verujem da ces ovde nauciti jako jako puno toga, znam da ja jesm, i zahvalan sam clanovima na tome.
poz

LM, za nekoliko nedelja treba da krenem na praksu koja se obavlja u jednoj kompjuterskoj radnji, kao sastavni deo mog skolovanja u srednjoj skoli.

Ja znam dosta o kompovima, doduse vise poznajem rad u softveru nego sam hardver, ali sta je tu je. Zato sam mislio da se jos malo "opismenim" tj. da saznam neke pojmove i neke osnovne vazne stvari vezane za hardver racunara.

Trebaju mi neki linkovi, ili ako neko nesto moze da napise o pojomovima koji ce mi trebati kad odem tamo. Konkretno, pojedine komponente i tipovi, kako se razvrstavaju, bilo da je u pitanju procesor, graficka kartica ili kuciste, onda neke osnovne stvari o montiranju (npr. montiranje procesora) onda neke razlike koje su se pojavice u skorije vreme (AGP i PCI-E graficke kartice) itd.

Znaci, da kada odem tamo, imam neko malo "jace" osnovnije znanje iz hardvera, da znam nesto prakticno i da uradim, a ono sto ne znam ja - pokazace mi oni.

Nadam se da ste shvatili sta mi je potrebno :)

Hvala unapred!

Ovo ti prica malo stariji vrsnjak :p

Ne sekiraj se, ako ides u dobru firmu, serviseri tamo ce te lepo nauciti svemu. Ako ne, samo ces sedeti sa strane i kuvati kafe. Ako imas srece, i ako ljudi vide da znas, nije retkost da ce uzeti tvoj broj ili kontakt, pa da te pozovu kada upadnu u trenutke guzve, recimo pred novu godinu ili pred pocetak skolske godine. Tako je ovde bar ponekad slucaj, naravno, samo ako vide da si im od koristi. Ako ne, svi ce manje-vise cekati da se otarase tvoje grupe sa praxe :D .

Srecom, ja sam uvek do sada na praxi imao najbolja moguca iskustva.

Naravno, ja sam mu zahvalan na tome. Zna on :)

Samo, hocu da kazem da je 8 puta godisnje otici na blok prakse jako malo. Ono za razlikovanje tranzistora nisam znao :(

Ja isto pohadjam ets
i imam 10 blokova prakse

sto se tice bencha ovde sam naucio gomilu stvari.
doduse prve dve godine u ets ucis samo suvu teoriju kako bi ti u praksi dosta pomogla
mada ja mislim da se u praksi lakse nauci nego bubacenjem.

Poslednja izmena:
Videcu kako ce biti, idem na praksu u subotu. Da povedem i dr.Tiristor-a? :D

Iz licnog iskustva, pre bih preporucio majstora nego magistra. Ako treba nesto globalizovati to je da diploma ne znaci nista kada se dodje do prakse. Kad meni ujak (dipl. ing. etf energetika) popravi nesto u kuci, plasim se da pipnem prekidac. S' druge strane pojacalo sredjujem kod druga koji je zavrsio zanat, a zna sta radi, i musterije su mu vecina zvucnijih imena odavde. Bar bi oni mogli da izaberu nekog magistra da valja. Kad bi postojao magistar za rukovanje lemilicom pa i da razmislis.
A sto se tice dr.Tiristora, ne znam coveka, ali mogu da se kladim da neko ko ima 2000+ postova na bencu, zna vise o kompjuterima od bilo kog magistra.

Poslednja izmena:
Iz licnog iskustva, pre bih preporucio majstora nego magistra. Ako treba nesto globalizovati to je da diploma ne znaci nista kada se dodje do prakse. Kad meni ujak (dipl. ing. etf energetika) popravi nesto u kuci, plasim se da pipnem prekidac. S' druge strane pojacalo sredjujem kod druga koji je zavrsio zanat, a zna sta radi, i musterije su mu vecina zvucnijih imena odavde. Bar bi oni mogli da izaberu nekog magistra da valja. Kad bi postojao magistar za rukovanje lemilicom pa i da razmislis.
A sto se tice dr.Tiristora, ne znam coveka, ali mogu da se kladim da neko ko ima 2000+ postova na bencu, zna vise o kompjuterima od bilo kog magistra.

Da, razumem te.

Sto se tice dr.Tiristora, ja ga znam licno i zna sigurno puno, nego ja to onako u sali kazem da ga povedem na praksu, da se smeje malo (ako je tacno ono sto kaze).

Ako treba nesto globalizovati to je da diploma ne znaci nista kada se dodje do prakse.
Globalizacija i generalizacija nisu baš isto, i ne bih ti savetova da se baviš ni jednim ni drugim. ;)
Pa naravno da zna više od magistra kad je doktor. :D
Dr. Tiristor jeste znalac za elektroniku, ali to nije stvar koja se može zaključiti iz broja postova nego iz njihove sadržine.

@black Arrow ajde javi da vidim sta mene ocekuje narednih meseci
koji si razred?

Vrh Dno