Šta je novo?

Mali solarni sitem za IPcam i wifi ruter

Poštar

Slavan
Učlanjen(a)
27.01.2005
Poena
455
Ima li neko iskustva sa fotonaponskim "solarnim" sistemima?
Zelja mi je da napravim takav sistem da i najgoroj zimi i pri najgoroj oblacnosti moze 24h da napaja jednu ip cameru i wifi ruter (10-15W max.).
Sto kompaktnije da bude jer islo bi na tel. banderu na selu, da punjac bude i inverter..
Predlozi i iskustva?

Sve može da se napravi samo je pitanje koliko je isplativo. Moraš da definišeš potrošnju (neka je to 15W konstantno), to je onda 360Wh dnevno, ako ti je baterija na 12V to je nekih 30Ah, ali se baterija ne sme prazniti ispod 20% kapaciteta, pa je to onda 37.5Ah, pa valja uzeti neku jaču od te, mada će ti tu baterija biti najveći problem, pa bi tu trebalo malo pojačati.

Panel bi trebalo staviti pod 90 stepeni, jer ti je zima svakako kritična, a i tako se neće gomilati sneg na njemu. Snaga koja bi bila dovoljna može da se proračuna, ali verujem da je oko 100W, možda i malo više.

Punjač postoji standardan, nije ni mnogo skup. Isto tako i invertor.

Neka okvirna cena za sve ovo ovako bi ti bila oko 250-300 e minimum, sad nisam siguran koliko ti se ovo isplati. Možeš da tražiš polovan panel, da tu uštediš. Baterija će biti skupa prilično, moraš da uzmeš za spoljnu montažu bateriju, one su prilično skupe, tipa 100-150e, možda i više.

Ako ti se ovo čini ok, mogu popodne da ti proračunam malo preciznije, mada je ceo sistem dimenzionisan tako da ti ispuni potrebe za napajanjem u kritičnih, recimo, 7 dana godišnje, a za sve ostalo je predimenzionisan 5-10 puta.

Mnogo vaznosti dajes snegu, posto mi je gradjevina struka, kod nas su dozvoljeni i kosi krovovi jedva dvocifenog nagiba a vec preko 30 stepeni sneg se slabo zadrzava na crepu, hrapavom i sa izbocinama, znaci mnogo grublja povrsina od solarne place! Tako da solarni panel uopste ne mora da bude nagnut vise od toga, ajde i 45 stepeni jer zimi ionako sunce ne ide visoko, ali 90 je...

Za zimu je optimum oko 60 stepeni, a nije problem opterećenje i oštećenje, nego to što ako se sneg zadrži 1 dan na panelu, nestaje napajanja.

Daxyco, hvala na odgovoru.
Da, svakako bi isao na predimenzionisan sistem.
Moje neko razmisljanje je da akcenat stavim na sto vecu bateriju, mozda cak i 80Ah (da mogu dodati jedan 10w led reflektor sa senzorom), a na samom panelu da ustedim zbog prostora na banderi.
Za mene najveca nepoznanica i razlog zasto sam postavio temu je upravo panel.., vidim da se pominju mono, polikristalni i to mi je nepoznanica?
Ali svakako ne bih isao na toliko veliki nagib, mozda oko 60.
U slucaju da par dana i bude takav sneg kakav opisujes, skinuo bih ga metlom :)

Budzet je sasvim OK i cifra koju pominjes, tako sam nesto i ja racunao kada bi narucivao sa nasih sajtova i sklapao sam.
Ostaje jedna jako bitna stvar, a to je kuciste za sve to... da unutra stane regulator, VRLA baterija, wifiruter i prateci kablovi i konektori, a da bude bezbedno i leti i zimi.
Kontam da bi kutiju i nosac za sve to morao da uradim u DIY varijanti.

Jos jedno pitanje za sve, da li kamera koja koristi zidni ispravljac @12V moze direktno da se nakaci na akumulator, (znaci bez ispravljaca) ili postoji nesto sto donekle pegla napon akua?
Time bih uspeo da se resim invertera unutar DIY kucista

Najkvalitetniji paneli su monokristalni, polikristalni imaju nešto manji stepen korisnog dejstva, i naravno, jeftiniji su. Postoje i neke druge vrste ali su jako slabo rasprostranjene. Polikristalni su najčešći. Pošto si ti ovde ograničen prostorom, možda bi i mogao da ideš na monokristalni. To praktično znači da za istu površinu imaš oko 20% veću maksimalnu snagu na izlazu. Bez obzira na to, u slučaju recimo panela od 100W, zimi u 12-13 h, po oblačnom danu, on ne može davati više od 30-40W, ali u najboljem momentu tog dana. Tokom celog "kritičnog" dana, panel od 100W bi možda proizveo 200-300 Wh, pa bi energiju koju si kratak morala da da baterija, koja bi se dopunila po nekom lepšem danu.

Sva ova skalamerija ne bi trebalo da bude prevelika, postoje gotovi ormarići koje možeš da kupiš, za elektroinstalacije, da ima IP65 zaštitu da vlaga ne bi oštetila nešto, mada nisu jeftini, ali možeš i sam da ga napraviš. Sam regulator punjenja i pražnjenja i invertor su jako mali, obzirom na snagu, svaki od njih orijentaciono 10x10x5 cm, možda i manji.

Ako hoćeš, kada budeš tražio cene javi mi šta si dobio, da vidim sa mojima u prošloj firmi može li to jeftinije.

:wave:

EDIT: Napon baterije ne može previše da osciluje, dok se puni je oko 14.4V, najviše što sam video je oko 15V, osim u slučaju kvara ne verujem da bi prešao preko te granice. E sad vidi koliki maksimalno napon može da trpi kamera. Regulator punjenja koji se postavlja na sistem možeš da namestiš da napon baterije drži i niže od toga, ali onda se baterija ne puni "do vrha", pa ti je to loša solucija. Nešto ovako bi mogao da koristiš:

http://www.aliexpress.com/item/DC-D...Output-1-23V-30V-free-shipping/717589168.html

Poslednja izmena:
Netiks i slicne firme su ranije imale lepe a ne mnogo skupe plasticne (mozda je bilo i aluminijumskih) kutije. Namena je bila bas za to sto ti zelis, spoljna montaza rutera i sl.

Bez obzira na to, u slučaju recimo panela od 100W, zimi u 12-13 h, po oblačnom danu, on ne može davati više od 30-40W, ali u najboljem momentu tog dana. Tokom celog "kritičnog" dana, panel od 100W bi možda proizveo 200-300 Wh, pa bi energiju koju si kratak morala da da baterija, koja bi se dopunila po nekom lepšem danu.

Ako nisam pogresno protumacio...struja iz panela ne moze direktno da napaja uredjaj, vec to radi iskljucivo baterija.

Elem, YT je prepun korisnog sadrzaja sa savetima za sklapanje solarnih sistema.

http://www.youtube.com/watch?v=KZJg06JkuaQ&list=TLXdgWy6_AKJ8

Tako je, panel daje jako promenljivu struju, naiđe oblak i opadne struja 50%. Osim toga, napon je obično veći od 12 V, zavisno od veličine panela, od 18 V do 36 V.

Ma ja to znam, nego je tvoj post dvosmislen, pa sam pomislio da ti mozda mislis da moze da se napaja direktno iz panela, a da bateriju koristi samo kada nema dovoljno sunca. :)

Nazad
Vrh Dno