Dimco
Slavan
- Učlanjen(a)
- 22.12.2007
- Poena
- 360
Moja oprema
- CPU & Cooler
- AMD Ryzen 5 5600X / Thermalright Silver Arrow 130, Noctua NF-A12x25 PWM
- Matična ploča
- Gigabyte B550I AORUS PRO AX
- RAM
- Crucial Ballistix DDR4-3600 32GB (2x16GB) BL2K16G36C16U4R
- GPU
- EVGA RTX 3080 XC3 Ultra
- Storage
- ADATA XPG GAMMIX S11Pro PCIe Gen3 x4
- Zvuk
- Presonus Eris E3.5 BT, Arctis Pro Wireless
- PSU
- Corsair SF750
- Kućište
- JXK-F1
- Monitor
- LG 27GL850-B
- Miš & tastatura
- Anne Pro 2, Scyrox V6
- Ostale periferije
- Presonus Eris E3.5 B
- Pristup internetu
- Kablovski internet
Već neko duže vreme (godina+) imam jedan mali problem sa mojim G51 sistemom. Problem je ekstremno tih "hum" koji se čuje iz woofera kada je sistem uključen (power dugme na kontrolnoj jedinici od zvučnika). Zvuk je toliko tih da sam sasvim slučajno primetio da postoji kad sam uključivao i isključivao power na kontrolnoj jedinici. Inače sam siguran da ovaj hum nije ranije postojao. Nema nikakvih problema pri reprodukciji zvuka, nema krčanja, distorzija, probijanja basa ili bilo šta slično. Gledao sam po netu i video sam da se slično dešava i na Z5500 i da su najčešća dva uzroka struja ili sama kontrolna jedinica od zvučnika. Mislim da sam struju kao problem isključio jer se hum javlja totalno nezavisno od računara a i probao sam ozvučenje u drugoj sobi bez ikakvih priključaka i hum i dalje postoji. Lično mislim da je do same kontrolne jedinice od zvučnika jer sam primetio sledeće:
1. Power dugme na kontrolnoj jedinice uključuje i isključuje ozvučenje a samim tim i hum, tj. par sekundi po isključivanju hum nestaje.
2. Mute dugme na kontrolnoj jedinici takođe isključuje hum (ponaša se identično kao power dugme), dok npr. softversko mute na računaru ne.
3. Kad izvadim konektor od kontrolne jedinice iz woofera hum trenutno nestaje (nisam siguran za naziv konektora ali podseća na analogni konektor VGA konektor). U ovom slučaju je moguće da se ozvučenje automatski gasi pa da je to razlog nestanka huma.
Probao sam i da nije možda do samog konektora između kontrolne jedinice i woofera ali mislim da nije (lepo naleže, nema iskrivljenih pinova, kabal nije oštećen ili uvijen).
Praktično mi izgleda kao da kontrolna jedinica neprestano šalje neki signal koji izaziva hum, jer kad pritisnem mute na kontrolnoj jedinici hum nestaje.
Sve u svemu nemam nikakvih problema u korišćenju sistema samo mi ide na živce što znam da postoji hum čak i ako ga ne primećujem i zaboravim 90% vremena.
Ako ima neko neku ideju kako da rešim problem veoma sam zainteresovan da čujem. Hvala.
1. Power dugme na kontrolnoj jedinice uključuje i isključuje ozvučenje a samim tim i hum, tj. par sekundi po isključivanju hum nestaje.
2. Mute dugme na kontrolnoj jedinici takođe isključuje hum (ponaša se identično kao power dugme), dok npr. softversko mute na računaru ne.
3. Kad izvadim konektor od kontrolne jedinice iz woofera hum trenutno nestaje (nisam siguran za naziv konektora ali podseća na analogni konektor VGA konektor). U ovom slučaju je moguće da se ozvučenje automatski gasi pa da je to razlog nestanka huma.
Probao sam i da nije možda do samog konektora između kontrolne jedinice i woofera ali mislim da nije (lepo naleže, nema iskrivljenih pinova, kabal nije oštećen ili uvijen).
Praktično mi izgleda kao da kontrolna jedinica neprestano šalje neki signal koji izaziva hum, jer kad pritisnem mute na kontrolnoj jedinici hum nestaje.
Sve u svemu nemam nikakvih problema u korišćenju sistema samo mi ide na živce što znam da postoji hum čak i ako ga ne primećujem i zaboravim 90% vremena.
Ako ima neko neku ideju kako da rešim problem veoma sam zainteresovan da čujem. Hvala.