Šta je novo?

Male stvari koje mnogo nerviraju kod microsoft-ovih programa

twister

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2001
Poena
660
1.
Zasto kada npr. pustim neki *.avi fajl u media player-u, a zatim izgasim program, taj. isti fajl ne mogu da npr. obrisem ili rename-ujem. Imam instaliran KAV 5.0.20 Pro i palo mi je na pamet da on nesto "proverava". Zato sam pokrenuo drugi *.avi fajl cisto da "kaspersky" (ako je problem do njega) skrene paznju na drugu stranu.
E, sada me zanima sta to kod windowsa ne dozvoljava da obrisem fajl? Ovo oko kasperskog sam napisao cisto da nekome ne bi palo na pamet da je do njega jer nije posto i na racunarima, gde nije instaliran antivirus software, se desava isto.

2.
U office 2003 (a vazi sigurno i za 2000, verovatno i xp) kada kucam neki text u word-u i pogresno otkucam neko slovo, uradim sledece:pozicioniram kursor npr. pre pogresno ukucanog slova i pritisnem taster "delete", ili pozicioniram kursor posle pogresenog slova i pritisnem taster "backspace". U oba slucaja se desava sledece:koje god slovo da kucam i koliko god da pritiskam "space" kako bih napravio razmak, ta rec u kojoj je pogresno slovo otkucano, jednostavno je "zalepljena" za prethodnu (ili sledecu rec). Zasto?

3. A kad u Wordu sam ukljuci overwrite kad brises sa backspace-om?

Pogresis prilikom kucanja,obrises sa backspace-om pola reci,kad nastavis da kucas tj. da zavrsis rec do kraja on ukljuci overwrite,ti ne primetis i nastavis da kucas ali preko teksta u nastavku recenice.Tj zaj_bava te.

twister je napisao(la):
Zasto kada npr. pustim neki *.avi fajl u media player-u, a zatim izgasim program, taj. isti fajl ne mogu da npr. obrisem ili rename-ujem. Imam instaliran KAV 5.0.20 Pro i palo mi je na pamet da on nesto "proverava". Zato sam pokrenuo drugi *.avi fajl cisto da "kaspersky" (ako je problem do njega) skrene paznju na drugu stranu.
E, sada me zanima sta to kod windowsa ne dozvoljava da obrisem fajl? Ovo oko kasperskog sam napisao cisto da nekome ne bi palo na pamet da je do njega jer nije posto i na racunarima, gde nije instaliran antivirus software, se desava isto.

Iz nekog razloga ti ostaje lock-ovan fajl, najverovatnije se mediaplajer nije zatvorio kako treba, proveri u task manageru da li ti je ostao aktivan proces. Ako jeste, ubij ga na End task pa zatim preimenuj/obrisi/premesti fajl.

2. nisam siguran da sam razumeo tacno sta se desava, ali pretpostavljam da ima neke veze sa formatiranjem teksta/paragrafa, mada moram priznati da nisam primetio slicno ponasanje (ako sam uopste dobro razumeo sta se desava).

Ok, probacu da pogledam da nije ostao mp ukljucen. Mada i ako jeste ne znam zasto. Lepo kliknem na crveni x u gornjem desnom uglu. Ne znam kako ga onda nisam lepo zatvorio.

2. Npr. napises 2 reci medjusobno odvojene praznim mestom tj. space-om. Slucajno si u prvoj reci pogresio zanje slovo. Obrises ga sa delete ili baskspace. U tom trenutku se spoje prva i druga rec. "Dobro, samo da ispravim gresku pa cu udariti space i sve je ok". E, ali nije, jer koliko god space da pritiskas on ne pravi razmak. Ovo se, naravno, ne desava uvek. Uglavnom kada text ima npr. 20-ak ili vise recenica. Znaci dovoljno da p***zdis.

Wuk je napisao(la):
Pogresis prilikom kucanja,obrises sa backspace-om pola reci,kad nastavis da kucas tj. da zavrsis rec do kraja on ukljuci overwrite,ti ne primetis i nastavis da kucas ali preko teksta u nastavku recenice.Tj zaj_bava te.
Da nisi slucajno pritisnuo taster Insert?

To se i kod mene desava, i ja sam se cudio. Sad mi je lakse kad vidim da nisam jedini :)

Sto se tice nemogucnosti brisanja fajlova, ili je do Kasperskog ili do firewall. Ja imam isti problem i kad iskljucim firewall (microsoftov) i antivirus program, ti problemi nestanu. Nema veze sa media playerom.

RazbojNick je napisao(la):
Da nisi slucajno pritisnuo taster Insert?

Desava se i to, ali nekad stvarno sam uklljucuje.

NE, nego instaliram Openoffice. ,)

a da u Word-u i Excell-u iskljuchite AutoCorrect? :p

ono prvo nije do AV-a; pitanje je samo koliko chekash posle zatvaranja file-a u programu pre nego shto pokushash da mu pristupish ( rename, move, delete)?
ako to prebrzo uradish, sistem nema vremena da ga na vreme oslobodi iz procesa, pa se deshava da ti prijavi da nemash pravo pristupa poshto ga "drzzi" korisnik vecceg prioriteta - SYSTEM,)
vecc sledecci pritisak na retry reshava taj problem, mada zavisi i od brzine ( tweak hw-a i sw-a, generacija mashine) tvog komp-a..

pozdrav

twister je napisao(la):
2.
U office 2003 (a vazi sigurno i za 2000, verovatno i xp) kada kucam neki text u word-u i pogresno otkucam neko slovo, uradim sledece:pozicioniram kursor npr. pre pogresno ukucanog slova i pritisnem taster "delete", ili pozicioniram kursor posle pogresenog slova i pritisnem taster "backspace". U oba slucaja se desava sledece:koje god slovo da kucam i koliko god da pritiskam "space" kako bih napravio razmak, ta rec u kojoj je pogresno slovo otkucano, jednostavno je "zalepljena" za prethodnu (ili sledecu rec). Zasto?
Ovo mi se nikad nije desilo ni u jednoj verziji Worda. A nije baš da ga retko koristim.

Wuk je napisao(la):
3. A kad u Wordu sam ukljuci overwrite kad brises sa backspace-om?
Ni ovo takođe.

Ispade Zarko Radosavljevic u pravu, a svi su mu se smejali :eyebrows:

Ti tripovi sa Wordom su baš česti ako je uključen AutoFormat, isključite te gluposti. Takođe i AutoCorrect.

Word se tripuje i kada snima na disketu, pa prilikom Shutdown-a neće da zatvori Windows nego traži da se disketa ubaci???

A ovo sa Media Player-om-u pravu je čovek, verovatno nije dobro zatvoren WMP, to se dešava i sa drugim programima (npr. GetRight).

1.Da citirma ZoNi-a.Ko jos koristi WMP?
2.Pobrckaj po podesavanjima.Mada moguce je, jer Word ima tu i tamo neke bagove, koji ni autorima mislim da nisu jasni.Ali sta ces, opet ga svi koristimo...

H.U.D. je napisao(la):
a da u Word-u i Excell-u iskljuchite AutoCorrect? :p

ono prvo nije do AV-a; pitanje je samo koliko chekash posle zatvaranja file-a u programu pre nego shto pokushash da mu pristupish ( rename, move, delete)?
ako to prebrzo uradish, sistem nema vremena da ga na vreme oslobodi iz procesa, pa se deshava da ti prijavi da nemash pravo pristupa poshto ga "drzzi" korisnik vecceg prioriteta - SYSTEM,)
vecc sledecci pritisak na retry reshava taj problem, mada zavisi i od brzine ( tweak hw-a i sw-a, generacija mashine) tvog komp-a..

Ovo sto si napisao, mislim i ja. Samo me zanima ZASTO ga toliko dugo drzi, jer ja zaista nakon sto iskljucim program, pokusam da ga rename-ujem. Ali i kada pokusam ponovo, nakon prvog odbijanja, rezultat je isti. I treci, cetvrti itd. put je isto.
Masina nije spora za ovako sitnu stvar (Barton 2500+, Abit NF7-s, 512 ram). Tako da nije do masine...

Meni media player ostaje stalno ukljucen kada ga ixsiram :)
moras u task menager-u da ga iskljucis u procesima

Znam to, ali zasto su to tako traljavo resili. Cak ne pomaze ni pustanje nekog drugog fajla, kako bi se mp otkacio od onog prvog koji ja zelim da rename-ujem.

Ja kada ga ukinem u procesima mogu da brisem file koji sam prethodno pustio, sad sam proverio

Zna li neko kako da sprecim da mi win xp "suzava listu" kada odem na start->programs ako neki programi nisu duze korisceni? Hocu da odmah vidim sve sta imam instalirano a ne da klikcem na onde strelice kako bi mi se lista "prosirila" tj. prikazala kompletna.

desni klik na taskbar>properties>start menu>customize>odstikliraj Use Personalized menus

Vrh Dno