Šta je novo?

Mala skola digitalne fotografije?

DamjanMX

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
25.11.2000
Poena
619
Palo mi je na pamet, da bi bilo lepo da ljudi koji se ocigledno dosta razumeju u tematiku ovde, napisu koji red, nesto kao skole za digitalne aparate (i aparate u opste). Cisto da priblize "obicnim" korisnicima sva ona ultra-mega podesavanja koja imaju danasnji digitalci. Pa ajde ako vas ne mrzi, nakucajte nesto u vezi sa otvorom blende, ISO-u, expoziciji, i tim podesivim stvarima na digitalnom aparatu. Kako uticu, pomazu, odmazu kvalitetu slike i kada ih i kako koristiti u zavisnosti od uslova.

thx

Ko to okaci, post ide u Sticky...

Ja sam pokrenuo nesto slicno pre nekog vremena ali odziv as i nije bio spektakularan...
http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=32517&highlight=skola+digitalne+fotografije

Nije stvar u "mrzi"... Za hobi se nadje vremena.
Zadnji put kad sam pisao o tome nisam imao utisak da je naislo na neki veliki prijem, a odziv je bio skoro nikakav.

Procitaj sta sam tamo napisao, pogledaj linkove koje sam okacio (a i drugi). Probaj, pa daj neki komentar, pitaj nesto konkretno.

Nije meni mnogo tesko da napisem i malo opsirniji post, ali bih voleo da vidim da ce to neko i procitati.

Aleksandar je napisao(la):
Zadnji put kad sam pisao o tome nisam imao utisak da je naislo na neki veliki prijem, a odziv je bio skoro nikakav.

Procitaj sta sam tamo napisao, pogledaj linkove koje sam okacio (a i drugi). Probaj, pa daj neki komentar, pitaj nesto konkretno.

Nije meni mnogo tesko da napisem i malo opsirniji post, ali bih voleo da vidim da ce to neko i procitati.
Sve vise ljudi ovde (SCG) ima digitalce i svima je potreban pravi savet jer vecina nije imala iskustva ni sa klasicnim aparatima. (tj ne idio+tima)
Veruj mi da citamo tvoje postove... (D)

Aleksandar je napisao(la):

Mislim da je Damjan mislio na tebe ;), ali nije hteo da te proziva...
Sto se tvojih postova u vezi digitalaca tice mislim da su super i da je dovoljno pogledati koliko puta su pregledani ti thread-ovi (nemoj samo da pod reakcijom gledas na broj odgovora).
Znaci, pisi slobodno - ljudi ce citati (tu se ne brini).

Aleksandre, tvoji postovi se i te kako citaju. Samo ti pisi. To sto posle njih mozda nema komentara, je zbog toga sto tekstovi ostavljaju ljude bez reci a i zbog toga sto se nema sta dodati. U svakom slucaju su citani i po meni veoma edukativni.

Slazem se.

Dobro ljudi neće vam taj jedan post od aleksandra totalno promeniti poznavanje materije foto aparata(nema čovek baš vremena da sedi na forumu i non stop odgovara ljudima). Pogledajte onaj sticky gore o korisnim linkovim, ima tu svašta da se nađe, razni rečnici i škole fotografije i tako dalje, pa onda ako vam neki detalji nisu jasni, pitajte ovde...

moja preporuka

Evo i ja da preporucim nesto korisno
Preporucujem knjigu "Kako upotrebiti digitalni fotoaparat " u izdanju Mikro knjige

Dva odlicna sitea o digitalcima:
http://www.dpreview.com i
http://www.steves-digicams.com :eye:

borab je napisao(la):
Dva odlicna sitea o digitalcima:
http://www.dpreview.com i
http://www.steves-digicams.com :eye:

'AJDE :mrgreen: :rtfm:

p.s izvinjavam se, nisam mogao da izdrzim posle tolikog pisanja na gore pomenutu temu type;

Nista nista, stvarno mu je komentar sa ta dva sajta vise nego smesan...

E da, Aleksandre, ako ti se pisu testovi za Benchmark, javi se na PM.

U sustini,razlike izmedju osnova digitalne i klasicne fotografije ne postoje,te je neophodno prouciti osnove klasicne fotografije,a razlike se mogu svesti samo na tri stavke:
a.koriste razlicite medije za stvaranje slike( film 35 mm perforirani ili film 120 Roll,za klasicne a floopi disk,cd disk ili memorijsku karticu za digitalne)
b.Rezultat fotografisanja kod digitalne se odmah vidi.
c.Kvalitet fotografije je jos uvek na strani klasicnih filmova,racunica pokazuje da ce se digitalni pribliziti tom kvalitetu sa oko 12 do 14 mil.mega pixela.
Znaci,odlican osnov za pocetak,onome ko zeli da se bavi fotografijom je knjiga profesora Kazica "Osnove Fotografije" a biblija fotografije je jos uvek knjiga "Fototgrafija" autora Milana Fizi-ja,
verovatno je tesko naci u knjizarama,ali je svaka biblioteka ima.
Pisana je u vreme kada se nije znalo za dig.fotografiju,ali je potpuno primenjiva i danas,i bez osnovnih elemenata iz nje je tesko uraditi iole ozbiljniju fotografiju.
Sloba

joja je napisao(la):
U sustini,razlike izmedju osnova digitalne i klasicne fotografije ne postoje,te je neophodno prouciti osnove klasicne fotografije,a razlike se mogu svesti samo na tri stavke:
a.koriste razlicite medije za stvaranje slike( film 35 mm perforirani ili film 120 Roll,za klasicne a floopi disk,cd disk ili memorijsku karticu za digitalne)
b.Rezultat fotografisanja kod digitalne se odmah vidi.
c.Kvalitet fotografije je jos uvek na strani klasicnih filmova,racunica pokazuje da ce se digitalni pribliziti tom kvalitetu sa oko 12 do 14 mil.mega pixela.

Sloba
U tome se slazem sa tobom da su osnovni principi isti, bilo da se radi o klasicnoj ili digitalnoj fotografiji,ali iz ovog moze da se izvuce jedino zakljucak da nemas digitalac ili ne zelis da shvatis ono sto je vec svima znano, a to je da vreme klasicnih aparata odlazi. Kao zadnji udarac pogledaj samo Olympus E-1 (naravno pricamo o SLR klasi posto u kompaktnoj je vec sve gotovo). A ni inace nisu samo megapixeli merodavni za kvalitet slike jer vec odavno ima i 1x MP aparata.

Necemo da sirimo temu na ovaj nacin,ali ja prvi digitalni aparat koji sam koristio je SonyMavica 1997 god sa floopijem,posle toga Minoltu Dimage,pa opet Sonija, ..... ali obzirom da se ovime bavim veoma ozbiljno,samo kao kontrolni aparat pre definitivnog rada sa Nikonom F2AS ili Hasellbladom 500 C,formata 6x6 cm,ukoliko su fotografije predvidjene za stampu.
Inace za amatersku upotrebu postoji gomila dobrih digitalaca (ovi dobri su stvarno skupi) a potpuno se slazem da njihovo vreme upravo dolazi,i da je to bliska buducnost fotografije.
pozdrav,
Sloba

Nazad
Vrh Dno