Šta je novo?

Mala pomoc, saveti i predlozi

Vista

Slavan
Učlanjen(a)
22.11.2008
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
INTEL Core 15-13600K + BE QUIET! Dark Rock Pro 4
Matična ploča
ASUS PRIME Z790-A WIFI
RAM
Kingston Fury 32GB Renegade DDR5 6000MHz CL32
GPU
MSI GeForce RTX 3080Ti Gaming X Trio
Storage
Kingston Fury 1TB Renegade M.2
PSU
SEASONIC Focus PX 850W
Kućište
BE QUIET! Pure Base 500DX
Monitor
Samsung Odyssey Neo G7 + Asus VG248QE
Miš & tastatura
Logicetch G502 + Hama uRage Cyberboard
Ostale periferije
Sony WH-1000XM5
Laptop
MacBook Pro M1
Posto mi je crkao moj dugogodisnji desk pc, resih da kupim sebi neku novu masinu, e sad posto nisam bas najstrucniji oko toga zamolio bih vas za neke savete i predloge.
Ja u glavi od prilike imam neku viziju kakav bi pc uzeo, ali mi treba pomoc oko toga da li ide ovo sa ovim, i ono sa onim :D.
Znaci ono, uzeo bih:
-QuadCore procesor, vi mi preporucite neki ali sve u granicama normale, tj normalne cene
-4 Gb rama na 1000 mhz-a, takodje mi vi recite koja mi je najbolja
-Graficku kartu nesto novije i nesto bolje, da budem miran nekih godinu godinu i po dana, tipa 9800GT ili tako nesto sa 512 mb rama
-Hard disk mi i ne treba toliko, s obzirom da imam svoj od 250Gb :D
-Optiku neku normalnu, ali sigurnu da cita izgrebane diskove
- i na kraju mi treba neka maticna ploca u koju sve ovo moze da se udene :D, citao sam da su intelove ploce objasnile, ali nisam siguran u vezi toga, pa vas molim da ako je ikako moguce mi pomognete oko sklapanja ove moje nove masine :D
-I neki monitor, tft naravno, gamerski nastrojen, znaci 2ms brzina i te fore
--------------
i ako je ikako je moguce cena tih delova, i gde se mogu uzeti. Hvala vam unapred ;)

e da, ja zaboravih neko kuciste i napajanje koje bi guralo sve to :D

Koliko vidim, ti si vec sam definisao bar 80% svojih odgovora na pitanja koja si postavio:) Te kategorije koje si naveo su prilicno jasne sa cenama, ali pitanje koje se u ovakvim slucajevima postavlja jeste, za sta planiras da koristis komp?

Nemoj da zaboravis da maltene nijedna igra i retko koji program iskoriscavaju taj procesor osim 3d paketa i neki 2d paketi a win32 ne vidi vise od 3-3.5gb. Koliko sam provalio po forumima, memorija nista posebno ne daje preko 800, a kamoli 1066, to je uglavnom marketing.

Ako ces samo igre, mozes opusteno da uzmes c2d (slabiji pa ga kloknes), 2x1gb ddr2 800 (za dual channel), 500w napajanje (obavezno brand, nikako kinez), ATI 48xx sa 512rama, ili nvidiu 9800GTX ako bas oces nove graficke, mada bi ti 8800 uradila posao sto se nvidie tice (ne znam kako rade ATI 38xx). Zvucnu bar neki bolji audigy (bolje x-fi music ili gamer, fantasticni su) i to je to. Za tft ne znam pa necu ni da pricam

e vidis to za procesor i iskoriscenost nisam ni znao, isto kao i za memoriju.
znaci automatski cu ustedeti nesto vise kinte nego sto sam mislio, opako opako :D.
Pa realno od kako sam batalio WoW pre jedno 5-6 meseci ni jednu igricu nisam ni pipnuo, al ono voleo bi da uzmem neki komp na kome ce mi sljakati svi ti noviji naslovi i naravno malo zahtevniji.
e sad interesuju me samo inter i nvidia stvari, posto sam sa ati karticama imao losih iskustava, tako da bi ih najradije zaobisao.
i naravno, za maticnu plocu ako neko ima predlog bilo bi dobro da mi kaze neku sto podrzava SLi mode, da posle kad ustekam nesto kinte zabodem jos jednu graficku i uparim ih :D
oznake i tacni modeli komponenata bi mi bas dosta znacili, hvala vam jos jednom ;)

Intel E5200 ~72e
Asus P5Q Pro ~120e
2GB DDR2 na 800MHz Geil, Transcend ~23e
Palit 9800GT ~125e
DVD RW sa 2 god garancije, npr LiteOn, Samsung ~20e
WD 640GB ~65e
OCZ SxS 500W ~55e
Neko kuciste za 20e
Mis i tastatura za 15e

515e. To je neka osnova...

Ako bas hoces da kasnije dodas jos jednu 9800GT, uzmi OCZ SxS od 600W za ~70e. Ali, mislim da je bolje da se igras nekih godinu dana sa jednom 9800GT (ako bas neces da uzmes ATi 4850) i da je kasnije prodas i uzmes graficku koja ce tada biti aktuelna. Sa druge strane, verovatno ce vecina igara kasnije podrzavati Quad, tako da bi trebalo da razmislis i o tome...
Nego kazi koliki ti je max budzet, pa cemo da vidimo...
E, da, dobar jeftiniji monitor je ViewSonic VA2216W za ~145e, a ako mozes da izdvojis vise tu je Samsung T220 za ~230e.

Poslednja izmena:
Pa ono da bude do 600 evra cena bez monitora,mada bi mogla i veca sve zavisi.
ali ono sto vise predloga to mi je lakse da se odlucim.

btw bez periferija, misa keyboarda i optike, sve to vec imam.

Onda ovako:

Intel Q6600 ~170e
Asus P5Q Pro za ~120e, ali ako odustanes od SLI-ja uzmi P5K/EPU za ~77e
4GB DDR2 na 800MHz (nema svrhe da uzimas na 1000MHz) Geil ~45e
WD 640GB ~65e
XFX 9800GTX+ ~190e , ako insistiras na nVidiji, ali best-buy je Sapphire 4850 dual-slot za ~145e
OCZ SxS 600W ~70e
OZC Vendetta 2 ~32e

Ako uzmes sve skuplje kostace te ~692e, u suprotnom mozes da prodjes sa ~604e.

Poslednja izmena:
Onda ovako:

Intel Q6600 ~170e
Asus P5Q Pro za ~120e, ali ako odustanes od SLI-ja uzmi P5K/EPU za ~77e
4GB DDR2 na 800MHz (nema svrhe da uzimas na 1000MHz) Geil ~45e
WD 640GB ~65e
XFX 9800GTX+ ~190e , ako insistiras na nVidiji, ali best-buy je Sapphire 4850 dual-slot za ~145e
OCZ SxS 600W ~70e
OZC Vendetta 2 ~32e

Ako uzmes sve skuplje kostace te ~692e, u suprotnom mozes da prodjes sa ~604e.

Ovo sto si mi poslao bas mi se svidja, i nekako je po mom ukusu, cena je skroz ok.
samo me sad bacas u rebus zbog ove ati kartice, ne znam ja ih nikako ne volim.
Zar je bas toliko bolja od ove nVidiine serije graficki, pa da ona nosi epitet best buy kartice ?

Pa gledaj, 9800GTX+ i 4850 su tu negde po performansama, a ATi je znatno jeftiniji. Ali ako Bas, bas ne zelis ATi, onda kupi 9800GTX+. Mada ako vec dajes toliko, dodaj malo i uzmi Gigabyte GV-N26OC-896H-B, to je GTX260 sa 216 SP, nasao sam je za 23500 din, mada kazu da moze da se nadje za 21750 din.
Znaci, uzmi Asus P5K/EPU i pomenutu GTX260 i cena ce ti ostati OK, a ti ces se rasturiti od igranja.

Poslednja izmena:
Pa gledaj, 9800GTX+ i 4850 su tu negde po performansama, a ATi je znatno jeftiniji. Ali ako Bas, bas ne zelis ATi, onda kupi 9800GTX+. Mada ako vec dajes toliko, dodaj malo i uzmi Gigabyte GV-N26OC-896H-B, to je GTX260 sa 216 SP, nasao sam je za 23500 din, mada kazu da moze da se nadje za 21750 din.
Znaci, uzmi Asus P5K/EPU i pomenutu GTX260 i cena ce ti ostati OK, a ti ces se rasturiti od igranja.

Sad sam zvao prodavnice po gradu cena tog GTX260 je od 21500 do 23000 hiljade.
A najjeftiniji model sto sma nasao je 21750 dinara, stim sto u toj istoj radnji ima i overclock-ovana varijanta te iste graficke za 22450, e sad koliko bi ja mogao da dobijem tim clockom, i sta dobijam ?
-=-=-=-=-=-=-=-
evo ono za sad najjeftinije sto sam nasao u gradu :
Asus P5Q Pro 9700 dinara
Intel Q6600 13100 dinara
4 Gb Geil BlackDragon (2x 2Gb) 5400 dinara
GTX260 21700 dinara (standardna) i 22450 (clock verzija)
...
OCZ napajanja retko ko ima, i to sto ima sve je minimum od 700W i cena im je 8k dinara sto mi je malo mnogo da dam za napajanje.
isto tako i za kuciste, retka su OCZ, a i cena im je ono golema sto bi se reklo :D

Poslednja izmena:
Ako uzimas GTX260 uzmi iskljucivo ovaj Gigabyte model sa OC u oznaci. On nije oveklokovan, vec ta verzija ima 216 Stream Procesora, za razliku od starije verzije koja ima 192. To je osetno jaca karta od 9800GTX+.

Ako uzimas GTX260 uzmi iskljucivo ovaj Gigabyte model sa OC u oznaci. On nije oveklokovan, vec ta verzija ima 216 Stream Procesora, za razliku od starije verzije koja ima 192. To je osetno jaca karta od 9800GTX+.

da da to za stream procesore su mi svi u radnjama koje sam zvao pricali.
nego sta bi mogao od napajanja i kucista da uzmem sa ove liste http://www.pakom.com/KatalogProizvoda/KatalogProizvoda.aspx?kat=CASES&title=Ku%c4%87i%c5%a1ta+i+napajanja
a da moze da gura ovu makinu :D.
btw necu uzimati hard disk da bi ustedeo kolko tolko para, a imam svoj od 250 sto mi je dovoljno za prvo vreme, kasnije cu uzeti nesto vece ako zatreba.
znaci jos mi ostaju to kuciste i napajanje da vidim kako i sta, i da polako sumiram sve to i krenem u lov :D

Ti si iz Nisa? Bas moras tu da kupujes? Izbor je los, ona koja kostaju 4000-5000 din nisu dovoljna, nema potreba da kupujes neko od 8000-9000 din, nedostaje klasa izmedju. Mislim, bas se nijedno ne uklapa. I u Nisu moze da se nadje/naruci onaj OCZ.

Ti si iz Nisa? Bas moras tu da kupujes? Izbor je los, ona koja kostaju 4000-5000 din nisu dovoljna, nema potreba da kupujes neko od 8000-9000 din, nedostaje klasa izmedju. Mislim, bas se nijedno ne uklapa. I u Nisu moze da se nadje/naruci onaj OCZ.

Ja sam iz BGa, zvao sam danas nekih 7-8 radnji sa pc komponentama i samo u jednoj radnji ima OCZ od 700W i cena mu je 8600 dinara, znaci to mi je mnoogoo.
Onu listu napajanja i kucista sam ti dao jer ni jednu drugu nisam ni trazio samo sam to uzeo i dao ti da vidis da li odgovara neko za ono sto ja hocu.
Ako neko zna gde bi mogao da nadjem u BGu OCZ napajanja i/ili kucista nek mi shibne broj prodavnice na Pm ili ako moze nek ostavi ovde. hvala
a kazi mi sta mislis o cooler master ili thermaltake kucistima a?

Intel E5200 ~72e
Asus P5Q Pro ~120e
2GB DDR2 na 800MHz Geil, Transcend ~23e
Palit 9800GT ~125e
DVD RW sa 2 god garancije, npr LiteOn, Samsung ~20e
WD 640GB ~65e
OCZ SxS 500W ~55e
Neko kuciste za 20e
Mis i tastatura za 15e

515e. To je neka osnova...

Ja bi se slozio sa ovim spiskom, osim sto ne znam sto ploca kosta toliko.

@ Vista

A koje ti to igre mislis da igras na karti od 23000din?? Osim warhead-a i crysis-a, a oni su slabo optimizovani (da ne pominjem koliko vidim da je GTA neoptimizovan), sve igre ti lete na srednjoj klasi kartica. 9800GT je ok za pare sa pejinog spiska, ali cene padaju dosta brzo (za skoro sve komponente), zato ti je moj opsti savet da ne kupujes komp koji ce kostati recimo 30-40% manje za 6 meseci. Uzmi nesto pristojno, pa menjaj komponente svakih par meseci, tako se najvise isplati. Azdaje od konfiguracija vec neko vreme nemaju poentu jer sve je to marketing, ali ako bas zelis da puknes velike pare, to je tvoja stvar. Ovaj pejin spisak ti je xtra.

poz

Ja bi se slozio sa ovim spiskom, osim sto ne znam sto ploca kosta toliko.

@ Vista

A koje ti to igre mislis da igras na karti od 23000din?? Osim warhead-a i crysis-a, a oni su slabo optimizovani (da ne pominjem koliko vidim da je GTA neoptimizovan), sve igre ti lete na srednjoj klasi kartica. 9800GT je ok za pare sa pejinog spiska, ali cene padaju dosta brzo (za skoro sve komponente), zato ti je moj opsti savet da ne kupujes komp koji ce kostati recimo 30-40% manje za 6 meseci. Uzmi nesto pristojno, pa menjaj komponente svakih par meseci, tako se najvise isplati. Azdaje od konfiguracija vec neko vreme nemaju poentu jer sve je to marketing, ali ako bas zelis da puknes velike pare, to je tvoja stvar. Ovaj pejin spisak ti je xtra.

poz

Znam matori, danas sam pricao sa nekim likovima po kraju, koji su mi bas isto to rekli. i realno kad pogledas sve sto si rekao i sve sto su mi rekli su upravu, i realno onaj pejin spisak je definitivno najrealniji, i za normalnu kintu.

@ Vista

Taj rad brate, drago mi je da si me skapirao na sta mislim:) Ponekad ljudi pogresno shvate takve savete. Veruj mi, najlakse je kad jednom kupis sve glanc novo da posle 6-8 meseci prodas (ako ne i ranije) neke komponente. Em ces lakse prodati iz vise razloga, em ces za to vreme otkriti sta u stvari hoces i koliko zelis da se cimas. Oni koji kupuju quadove za igre samo vole da se tripuju kako im 12ghz vuce igre, a 'tu je negde i graficka', a upravo je obrnuto. Igre uglavnom koriste single core, a u novije vreme poneka i dual core, ali retko. Mnogo vise im znaci da imas minimum 2.8, a recommended (u praksi) je 3-3.2ghz (single core). Dual core je za 3d i 2d aplikacije, a quad je samo za izuzetno kratak spisak programa, a recimo u nekim 3d paketima pluginovi uopste nisu optimizovani za multithread. Zaboravi na testove sa svih popularnih sajteva i foruma, sve je to marketing, nevezano o kom proizvodjacu se radi. Zato se recimo meni ne daje 50-100e vise za Intela (c2d sa plocom), ali to ne znaci da ne bi dao kad bi zaradjivao na kompu (3d-2d). A posto ti oces igre, stvarno nema potrebe da se toliko trosis (van pejinog spiska).

I zaboravi na SLI, to je tek marketing, uzmi jednu azdaju iz jake srednje klase i uzivaj...

p.s. na napajanju nemoj da stedis, izdvoj bar 60-80e i na konju si. Memorija obican ddr2 800

poz

Asus P5Q Pro sam stavio zato sto je Vista hteo SLI, a posto je (nadam se) odustao od toga, sasvim je dovoljno da uzme P5K/EPU ili P5QL-E. Bas je problem sa tim napajanjima u klasi 70-80e...

Asus P5Q Pro sam stavio zato sto je Vista hteo SLI, a posto je (nadam se) odustao od toga, sasvim je dovoljno da uzme P5K/EPU ili P5QL-E. Bas je problem sa tim napajanjima u klasi 70-80e...

e nije me bilo dan - dva :D .. markedjani matori skapirao sam i ja, hvala bogu na vreme kakva je prica i kako sve funkcionise :D... gledao sam nesto po gradu i slazem se bas sa pejom da je bas za'ebano naci napajanje 70-80 evra sto me izludjuje strasno.. a sto se tice konfiguracije, napisacu vam za dan dva za sta sam se tacno odlucio. hvala vam jos jednom na savetima ;)

Na koje probleme mislis, bas me zanima? Da li ih je tesko naci ili je nesto drugo u pitanju?

I da te pitam, posto je ista tema (da ne otvaram novu), bez obzira sto cu to mozda uraditi tek krajem sledece godine, koja Intel konfiguracija bi bila dobra ako bi presao sa X2 5000+ BE i Biostar TA780G M2+ na Intel-a (bez obzira, navedi mi danasnju konfiguraciju i cene), a da bude u relativno/priblizno slicnom cenovnom rangu (max 80e za cpu i max 80e ploca)? Ja radim u 3d-u kao hobi, manje se igram, znaci oc mi znaci, ali ne mora da bude vrhunski. I reci mi da li bi na Intelovoj ploci normalno radilo 8gb NCP ddr2 800 dvostrana memorija (to sad imam u kompu).

p.s. SLI me ne zanima

Hvala unapred

Problem je da se nadje nesto od napajanja u tom cenovnom rangu, nije nista drugo. Sto se tice prelaska na Intel, za te pare jedini izbor je E5200 i pomenuta Asus P5K/EPU ili odlicni DFI Blood Iron P35 za ~85e. Na obe ploce ces moci kasnije eventualno da stavis Quad ako zelis, posto se bavis 3D-om. Ta memorija bi trebalo normalno da radi na Intel ploci.

Vrh Dno