Šta je novo?

Maksimalni bezbedni napon&clock HyperX KHX6400D2/2G

Spider88

Slavan
Učlanjen(a)
30.11.2005
Poena
319
Imam dve KHX6400D2/2G, mashina iz potpisa. Malo sam se igrao sa OC, isprobavao razlichite solucije za mnozilac CPU i doshao do sledeceg zakljuchka.
Pri mnoziocu 13, fsb 233, dobijam 3Ghz za CPU i imam opciju da izaberem memoriju da mi radi na 400, 533, 667, 800, 1066.
Kada izaberem 800 dobijam memDevider 7 a kada izaberem 1066 tada je memDevider 5. Nisam imao opciju za memDevider 6 da bih izvukao maksimum performansi.

Dakle pri setovanjima kao gore i memorijom na 800, dobijam realnu frekvenciju 864, pri naponu 1.95V.

Kada stavim CPU mnozilac na 12, fsb 250, dobijam takodje 3Ghz za CPU, ali tada pri istom odabiru frekvencije za memoriju(800), dobijam realnu frekvenciju 1000, shto znachi da sam dobio memDevider 6. To kontam kako sam dobio(default fsb*12=2400, 2400/400=6=memDevider).

Po Everestu, dobijam bash dosta na protoku kroz memoriju(preko 1GBps), ali me muche sledeca pitanja.

Dualchannel radi jedino kada su memorije stavljene u prvi i drugi slot(nece kombinacija prvi i chetvrti). To je problem zato shto nema mesta izmedju memorija, i hladjenje je loshije. Ne mogu da postavim nijedan ventilator da duva u njih, jer mi Vandetta 2 prelazi preko obe memorije.
Orthos i 3DMark06(nisam ga testirao dalje), pucaju pri 1000Mhz za memoriju, kontam traze vishe napona(da da NAPONA,:d jezim se kada ljudi kazu voltaze:mad:), stavim 2.1 i prolazi bez problema.

E sada znam da je default napon za ove moje memorije 2.0V i da 2.1 nije nishta mnogo za nju, ali me brine shto su jedna do druge, i shto nema cirkulacije vazduha izmedju njih.

Konachno moje pitanje je da li bih smeo da stavim napon na 2.1-2.2V i frekvenciju na 1000Mhz, za memoriju za svaki dan, sobzirom da je ovakva situacija sa hladjenjem kakva jeste, ili mi je pak bolje da je ostavim na 1.95 i na 864Mhz, da ne bi doshlo do spaljivanja istih? PozZ za sve forumashe:wave:.

P.S. Samo da se pohvalim da sam uspeo da bez problema navuchem ovaj moj procesor(5000+ obichan) na 3.2 pri 1.416V i da je bio potpuno stabilan (oko 7h Linx). Na 3.25 pochinje da puca, trazi veci napon, a moja plocha nema mogucnosti za vishe(maximum je 1.375, pa overvoltuje na 1.416).

Stavi slobodno na 2.1V
Posto ne znam kakvo je kuciste, pobrini se da imas bar jednu 12ku ventilator da ti izbacuje vazduh. Optimalno bi bilo da jedna ubacuje a druga izbacuje.

Stavi slobodno na 2.1V
Posto ne znam kakvo je kuciste, pobrini se da imas bar jednu 12ku ventilator da ti izbacuje vazduh. Optimalno bi bilo da jedna ubacuje a druga izbacuje.

Kucishte codegen. Mnogo je usko(18cm), ne moze u njega da stane Vandetta 2, tj ne moze da se zatvori, tako da je do daljnjeg otvoreno.

Znam da napon od 2.1 nece nishta da mu shkodi, ali se bojim zbog temperatura(ono kao, veci napon, isti otpor, veca struja, veci Dzulovi gubici, tj vece zagrevanje:D).

Memorije su na dodir jako tople. Moze da se drzi prst na njima , ali su svejedno tople(pogotovo na sastavu memorija, na spoljnim stranama i nisu toliko). Jel ima josh neko nekih iskustava? Da li cu u sluchaju pregrevanja memorija prvo dobiti nestabilnost, neki restart ili tome slichno(neki sistem protiv pregrevanja, kao kod procesora), ili ce se jednostavno grejati dok ne crknu?
Kolike su maksimalne bezbedne temperature ovih memorija?

Vidio sam da je codegen, rekoh ne znam kakvo je a ne koje je :d
Bitan je protok unutra, mozes da namontiras neki vent desno od memorija da duva po njima. Zar na toj ploci dual channel ne ide prvi i treci slot?

Nije prvi i treci. I ja sam se zachudio, ali tek sam kasnije posle svih mogucih kombinacija skontao da samo ako su memorije ubachene redom u slotove radi dual channel. Moram videti da nabudzim neki cooler da duva. CHak mislim da ne mora da duva celom duzinom memorija, vec neka duva negde oko sredine, a oni hladnjaci sluze da rasporede ravnomerno toplotu. Ne znam samo kako da ga prichvrstim. Jedino da stavim neku osmicu, jer dvanaestica teshko da ce stati. Moram videti i neshto da stavim da duva u chipset, poshto mi je temp sada 55 stepeni. Mogu samo da zamislim kolike ce temperature biti kada u sobi bude 36 stepeni, koliko je inache u Avgustu. Nezgodno je to shto se chipset nalazi izmedju graficke i Vandette a prostor je oko 4-5cm, tako da neka osmica i neshto vece ne moze da stane. Jedino da nadjem neki ventilatorchic od 3-4cm pa njega da nekako pricvrstim direktno na hladnjak chipseta(mada ne znam na koji nachin, jer ne mogu da ga zashafim, a ne bih da ga bushim i tome slichno zbog toga shto je plocha josh uvek pod garancijom.

Ako ima neko ideju kako da prichvrstim neki cooler za memoriju neka kaze. Ima par slika u attachmentu(losheg su kvaliteta, slikane mobilnim telefonom, ali sushtina se vidi). Ima i slika chipseta, pa ako neko ima ideju kako ga hladiti, neka kaze.

Sad bash pipah memorije i na spoju memorija, jedva mogu da drzim prst koliko je vrelo.( I dalje su setovanja za 864Mhz i 1.95V). Probao sam i da ih razmaknem pa da kloknem na 1000Mhz, zbog hladjenja, ali tada gubim dual channel i imam osetan pad performansi, tako da mi od tog eksperimentisanja nema neke vajde.

Prilozi

• Image008.jpg
    Image008.jpg
    357.6 KB · Pregleda: 54
  • Image009.jpg
    Image009.jpg
    367.4 KB · Pregleda: 41
  • Chipset.jpg
    Chipset.jpg
    386.6 KB · Pregleda: 52
Zakachio sam temperaturnu sondu izmedju memorija(tj izmedju hladnjaka), i ovakva su ochitavanja:

31 stepen u idle(dodushe tek kada se upali komp), 40 stepeni posle 15min Linxa. Pri ovoj temperaturi memorije su bash vruce na sastavu izmedju njih, i prst je zaista teshko drzati.

Naravno ove temperature treba uzeti sa rezervom, poshto greshka multimetra je 1% pri temperaturama od 0-400C(po specifikaciji), a i sonda ne naleze 100% na memorije, vec se nalazi izmedju njih. Druga stvar je shto je ovo temperatura izmedju hladnjaka, a sami chipovi su topliji bar 5-6 stepeni, tako da kada imam ochitavanje 40, ja rachunam da mi je temperatura samih memorije negde oko 50C.
Da li mi je dobra pretpostavka(+10 stepeni). Da li treba da dodam koji stepen ili da smanjim. Po specifikaciji memorija, radna temperatura im je od 0-55C.

Probacu da pokrenem Linx sa 1000Mhz i sa naponom 2.1, pa javljam rezultate.

EDIT: Pri naponu 2.1 puca Linx posle 5-6 min( baca BSOD) . Memorija je u idle oko 37C a dok ne pukne zagreje se do 44C.
Pri naponu 2.2 prolazi Linx nekoliko minuta(oko 10-15), memorija se zagreje do oko 47-48 stepeni, a onda BSOD. Pretpostavljam da je nestabilna zbog temperature. Po mom lichnom mishljenju, trebale bi memorije da budu stabilne na 1000Mhz i pri 2.1, ali ih izgleda zeza temperatura. Mozda zato shto su dve(chuo sam kada ima vishe memorija, traze veci napon) traze 2.2, ali opet mi je sve to dzabe kada pucaju pri zagrevanju(pri sobnoj temp od 25-26 stepeni, kakve li ce tek biti pri 36 sobnoj). Ako ima neko ideju kako da uglavim neki ventilator da ih hladim, neka kaze.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno