Šta je novo?

Maksimalna velicina HDD-a na KT266a ploci?

Cika Deja

Slavan
Učlanjen(a)
17.07.2003
Poena
316
koji hdd tipa e bi mogao neki 250gb da se stavi naravno IDE:p

Sve zavisi od verzije BIOS-a koju imas. Obicno poslednje verzije podrzavaju velike diskove preko 138 GB. Ako ti BIOS ne podrzava, moras da instaliras programcic big drive enabler, koji imaju vecina prozivodjaca pod slicnim imenom. Kad rusis sistem padaju ti verovatno i particije iznad 138 GB, znaci verovatno gubis podatke.
Ako neces da se smaras, uzmi 120 GB i pevaj, ako hoces, uzmi veci ali se pripremi na dodatni rad.

Ako ti BIOS na ploci ne podrzava, skini poslednji i flashuj. Svaki iole ozbiljniji proizvodjac je ubacio podrsku u nove verzije BIOSa. Ja sam jos na PC133 ploci imao podrsku za hardove vece od 137 GB sa poslednjim BIOSom. Takodje, morace ili W2k SP4 ili WXP SP2, inace nece raditi.

Za 250 giga nekako i sumnjam (sa poslednjom verzijom BIOS-a). Ja sam flesovao svoju MSI plocu (KT266A cipset) i plafon mi je 160 giga koji je trenutno u masini. U svakom slucaju proveri na sajtu proizvodjaca koji je limit poslednjim BIOS-om.

Za 250 giga nekako i sumnjam (sa poslednjom verzijom BIOS-a). Ja sam flesovao svoju MSI plocu (KT266A cipset) i plafon mi je 160 giga koji je trenutno u masini...

Ne mora da znaci. Ja na svojoj Abit KT7-A sam stavio prvo od 160GB - bez problema ga video. Zatim sam dodao od 200GB - isto bez problema. A onda sam promenio bios ali ne zbog hardova (bilo je price o tome na forumu... radi podrske za jace procesore). Moguce da bi video i 250GB, a ne mora da znaci. Sve u svemu, zavisi od slucaja do slucaja i Cika Deja nece znati dok ne proba... ili dok se ne javi neko sa istom njegovom plocom (a koja je to ploca) i savetom iz prve ruke.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Alo. Nije pitanje BIOS-a nego KONTROLERA. SouthBridge. BIOS ima toliko ulogu samo ako nije ostavljena mogucnosta flexibilnog prepoznavanja novih diskova. Mada ume debelo da zezne stvar :d Sa poslednjom verzijom moze samo dobiti korektno prepoznavanje harda i rad bez bagova.
Koja ploca? Koji southbridge? VIA VTxxx5, xxx6, xxx7? Dobro, ovaj poslednji sigurno nije :D
Pa onda na netu pogledas koliko moze da adresira.
A, ima i jos jedna zvrcka: moze hard odlicno da radi, ali ako ga prethodno particionises na ploci novije generacije. Bitno da je prva particija manja od recimo 160 ili 200GB.

Poslednja izmena:
ploca je MSI k7t 266pro 2u ja mislim da je V****5 nisam trenutno kuci da pogledam to;) pa nemam pojma fazon je sto od ATA diskova imam 80gb 200gb i 250gb u ponudi a ne daju mi se pare za 80gb ili da nadjem neku kt400 plocu ili nf2???

ploca je MSI k7t 266pro 2u ja mislim da je V****5 nisam trenutno kuci da pogledam to;) pa nemam pojma fazon je sto od ATA diskova imam 80gb 200gb i 250gb u ponudi a ne daju mi se pare za 80gb ili da nadjem neku kt400 plocu ili nf2???

Imam istu plocu, doduse nisam imao prilike da ubacim vece diskove, ali mogao bi u firmi gde si se nameracio da pazaris disk objasnis situaciju, pa ili probas na licu mesta ili vratis.

Nazad
Vrh Dno