Šta je novo?

Majstor za monitor

Organic

Čuven
Učlanjen(a)
09.06.2002
Poena
609
Zna li neko nekog "majstora" koji zna da izostri sliku na Eizo monitoru ???ili uopste!!!???znam da ima nesto odozgo na monitoru ,neki mali "shraf" kojim se to podeshava sve...ali ne bih da chachkam ;)

Koji Eizo monitor imas? inace vidim da neko na yu.glasi trazi semu za neku Eizo 17"

Imas na visokonaponskom trafou potenciometar koji moze dosta da izostri sliku.

Organic je napisao(la):
Zna li neko nekog "majstora" koji zna da izostri sliku na Eizo monitoru ???ili uopste!!!???znam da ima nesto odozgo na monitoru ,neki mali "shraf" kojim se to podeshava sve...ali ne bih da chachkam ;)
Zato Mujo drzi noz pored televizora :D

Visokonaponski trafo

Visokonaponski trafo je jedna od najvecih komponenti na ploci svakog monitora, uglavnom je crne boje i valjkastog oblika. Iz njega izlazi kabl ciji je drugi kraj prikacen na ekran uz pomoc vakumskog prikljucka, obicno na gornjem delu ekrana.

Na samom visokonaponskom trafou se nalazi obicno dva kruzna potenciometra. Kod neki monitora je jedan za stelovanje fokusa a drugi za regulaciju osvetljenja, a kod nekih (Samsung) su oba za fokus.

U svakom slucaju podesavaj pazljivo i bez naglih okretanja potenciometra.

Pa dobro a kako to da izvedem a da me ne ubije struja:)

BTW imam Acer-a kome je nachisto otishao fokus.. josh malo pa cu da plachem:)

Iako sam trafo oslobadja nekih 20-tak kV, nema opasnosti od
udara struje ako se pazljivo radi. Opasna mesta se nalaze na donjoj strani ploce gde se nalaza lemovi trafoa, ali i na gornjoj strani gde se nalaze razni tranzistori sa svojim hladnjacima. Ukoliko uzmes klasican izolovan srafciger, postavis ga tacno na potenciometar i pri tom ne dodirujes nista ostalo ( sto ne bi trebalo da predstavlja problem)
moci ces da nastelujes fokus i da pritom ostanes ziv i zdrav. Mozes stati iza monitora a ispred ekrana postaviti ogledalo i tako bezbedno zavrsiti posao.
E sad, da li ces stelovanjem fokusa zaista popraviti ostrinu slike ostaje veliko pitanje. Sretao sam monitore ( a i televizore ) kod kojih stelovanje fokusa nije dalo rezultate.

Sa druge strane mutna slika moze biti i posledica konvergencije. To je pojava kada tri snopa ( za crvenu, zelenu i plavu boju) iz katodne cevi ne pogadjaju istu tacku na ekranu. Najizrazenija je u uglovima ekrana i na slici se ispoljava tako sto, na primer, kvadrat bele boje sa jedne strane ima ivicu u crvenoj a sa druge strane u plavoj boji.

Nazad
Vrh Dno