Šta je novo?

Majko moja pomagaj

hektor2

Slavan
Učlanjen(a)
29.07.2006
Poena
450
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5600G / LCPower212
Matična ploča
MSI B450 Gaming plus
RAM
48GB
GPU
Intel Arc A770 16GB
Storage
500GB nvme
Zvuk
Ima
PSU
LcPower 600W
Kućište
MS V700
Monitor
Tesla 27"
Igrom slucaja MORAM da instaliram neki od linuxa i na kraju sam nasao da antix odgovara mojim potrebama. Sve sam nekako skapirao ALI, vec par sati pokusavam da vidim ntfs particiju. Ovo je moji ljudi pakao. Sta sam sve kuckao po terminalu, sta sve pokusavao kroz tutoriale ali jednostavno ne mogu da dodjem do tacke gde cu kliknuti na ikonicu i videti sadrzaj mog harda.
Zar toliko komplikovano mora da bude :)

Nekako sam izbacio ikonicu te particije na desktop i kad kliknem na nju dobijem sledece:

Error opening '/dev/sda1': Permission denied
Failed to mount '/dev/sda1': Permission denied
Please check '/dev/sda1' and the ntfs-3g binary permissions,
and the mounting user ID.

Nije mountovana particija.
Kucaj u terminalu ovako
mkdir /mnt/win
mount -t ntfs /dev/sda1 /mnt/win

Jesi instalirao ntfs-3g?

Edit: te komande kucaš kao root

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Prvi put cujem za Antix. Stavi neki *buntu, najbolje Ubuntu ako zelis da minimizujes probleme. Sve ostalo je za avanturiste, pa i Debian.

Edit:
File systems that use FUSE (ntfs-3g and exfat) will still need to be mounted manually. Even FUSE file systems will get mounted at boot-time with "mount=usb" and "mount=all" boot options.

Dobar si naslov teme izabrao, ovo je bas za kuku majko. Ali tako ti i treba kada koristis neke opskurne distribucije koje osnovne stvari ne rade kako treba, jer jelte to trebas sam da namestis posto smo kao puristi :)

Edit2: Ovaj distro neki Grk skuvao... pa nije ni cudo sto ne radi :d

Poslednja izmena:
Probao sam novije ubuntu ali na zalost ne podrzavaju ovu graficku (radeon x800 xl), te sam procitao da mora da se koriste verzije do 9.x. Probao sam njih ali onda nisam mogao da instaliram noviji Firefox a ovaj koji dolazi sa njim ne podrzava youtube :D. Onda sam naisao na ovu distribuciju, koja je prepoznala graficku, youtube radi perfektno i ceo sistem je nekako zivnuo (u poredjenju sa Windows 7, 8, 10) ali me ubija ovo kucanje komandi u CLI-u i mountovanje u 21. veku :D

@nightshadow
kazi mi gde ja da vidim posle tu ikonicu harda. I ja sam nesto slicno pokusavao i proslo u terminalu bez problema ali gde se nalazi ikonica za tu particiju :) ? Kako da je izvucem na desktop ?
ps. bio je vec instaliran ntfs-3g

ukucao sam ono sto si gore napisao i dobio sledece:

Mount is denied because the NTFS volume is already exclusively opened.
The volume may be already mounted, or another software may use it which
could be identified for example by the help of the 'fuser' command.

Poslednja izmena:
I šta bude kad ukucaš ls /mnt/win
?
To je linux, sve se radi preko terminala uglavnom. Trebao si stvarno Ubuntu staviti, podržava to sve živo, ne trebaju ti official drajveri uopšte.

Upravo probao i ovu komandu i nista se ne desi, samo predje u novi red bez ikakvog obavestenja.
Napisao sam gore, Noviji ubuntu mi stavi neku uzas rezoluciju, tipa 640*480 (u stvari mislim da je bas ta)

Да ли је то једини оперативни систем на компу или имаш дуалбут? Ако имаш, који је други?

Acer Ferrari sa x700 mobilnom grafikom radi do XUbuntu 15.10, probao početkom godine, zbog @bachi-ja. Ubuntu Gnome 14.04.4 sa 4.2 kernelom takođe. Debian Stable najnoviji radi normalno. Sa 1GB memorije.

Za antiku

http://antix.freeforums.org/can-t-mount-ntfs-partition-in-antix-t3340.html

Možda je bolje pomučiti se sa instalacijom nekog Ubuntu, Ubuntu-Gnome, a nakon toga instalirati XFCE i/ili LXDE. Razlog je prost - Gnome i Unity koji koristi Gnome instaliraju sve potrebne pakete, montiraju sve kako treba, a onda ova dva "lakša" okruženja koristiti u svakodnevnom radu. Obrnut postupak je moguć, naravno, ali treba znati imena paketa za naknadnu instalaciju.

Да ли је то једини оперативни систем на компу или имаш дуалбут? Ако имаш, који је други?

Vidis, ni sam nisam siguran. Pri intalaciji me nije pitao nista. Samo sam mu stavio da particija bude formatirana u ext4 i mislio da time ubija sve zivo na toj particiji.
Inace, Windows 7 je bio pre instalacije linuxa

Poslednja izmena:
Pa onda je ext4, nemaš više win/ntfs particiju.
Trebao si napraviti posebnu particiju za linux..
Kucaj fdisk -l i kopiraj šta izbaci

Ljudi, hvala na pomoci. Probao sam xubuntu 16 i mogu reci da radi. Sve je tu i stari hard i najnovija mozila i normalna rezolucija. YT radi, net radi. To je to.
Mozda je i bolje sto sam prosao onaj pakao sa debianom, sad mi ovde sve nekako superiska :) Jos kad bi mogao taskbar da prebacim dole, bilo bi super.

PS. Taskbar sredjen :)

Poslednja izmena:
Ha, dobio i 5.1 zvuk u FireFoxu. To nisam uspeo na Windowsu, a ovde za minut, bez prevelike zezancije sa alsamixer. Svidza mi se :)
Bice ovo lepa, neopterecena net masina.

Pa šta nas držiš u neizvesnosti, izgrickasmo nokte do korena! Koja ljuta makina je u pitanju? ;-)

Мора да је неки буђави i5 са само 8 гига рама? ;)

Nije bas i5. U pitanju je g530 sa 4gb ddr3. Na windows-u 7, 8 i 10 je stvarno bilo mucno. Ovako podesena net masinica sa linuxom je stvarno agilna i bas prija kako radi. A ona fora sa zvucnicima me je dodatno odusevila. U onako smesnom DOS-olikom gui prozoru pritiskam strelicu na gore i ukljucujem jedan po jedan zvucnik :) Ludilo...

Ма ајте молићу, то може да тера најновије линухе са све КДЕ и да не трепне. Ја мислио неки Р3 или Дурон. ;) Теоретски може да буде проблем са графиком, ја имам једну коју ниједан линух неће да свари ... мислим HD6450 или тако нешто ... или нека на 4 ... свеједно. Ако то прође, све остало ће да ради.

Na kraju ce ovaj linux da ispadne fina zanimacija za neobavezan rad. Instalirao sam i Westher widget kroz terminal :). Posto je ceo desktop bio pomeren par pixela nadesno, dovoljno da ne vidimcrticu za skrolovanje, to sam zanemario u pocetku, jer mi je sve bilo potrebnije od tog detalja. I to sam namestio. Pritisnuo AUTO na monitoru :d.
Sad je masina spremna gotovo 100% za ozbiljan surf i info. Bar ovde nemam da se opterecujem sa ransomware-om.
Jedino me je FireFox izdao sa jednim addon-om. Umesto da kad napravim novi tab iskoce poslednje posecene stranice, ja sam stavio da mi otvori google. Medjutim zena stavila novi tab kad ono umesto googla iskocili tumbovi sa dupetima i sisama :d

Ima malware i na linuxu ali mnogo, mnogo manje. Doduse, tu je Android apsolutni sampion... valjda to ide koliko je koji sistem popularan, pa je fokus veci na malware. Ja sam sestri stavio Ubuntu na slican laptop, jer je na Windowsu u dva navrata popila prvo trojana pa onda trojan minera... onda sam rekao, evo ti Linux, bar nece CPU da radi na 100% opterecenja svo vreme. Posto nemam vremena da se igram admina i petljam remote po njenom kompu i cistim smece koje pokupi. Doduse na tom kompu sam stavio i Windows 10, koji je pojeo vecinu prostora na hardu koji ona ne koristi. Bratu sam na noviji Lenovo laptop sa i3 i nvidia mobilnom grafikom stavio cuvenu insajdersku desetku. Strasno kako se ono vuce i koci, svaki put kada sednem za njegov laptop da pogledam nesto dodje mi da placem.

Izmedju ostalog zbog toga i vodim raspravu sa w10 botovima, jer tvrde da sve radi a iz mog iskustva ono se vuce ko prebijena macka. Doduse nema SSD u laptopu, ali otkad je to osnovna oprema?

Meni Ubuntu radi posao, ali me nervira mnogo pravac u kojem sve to ide. Bukvalno tri, cetiri godine nismo dobili novu verziju. Samo stave novi kernel i promene par sitnica. A onaj novi Unity je boze sacuvaj (stari je daleko od savrsenog, dash i software centar su djubre). Da su radili desktop okruzenje kao sto radi recimo elementary (koji je kul ali ima par iritantnih bagova) mogli su imati bolje okruzenje nego Gnome3 i KDE5.

Retko ispolirana distribucija je kineski Deepin, ali je to mnogo sareno za moj ukus.

Poslednja izmena:
Eh da si imao windows 10 mogao si da nabacis Linux kao subsystem.
Evo ja cu sad malo da se igram toga.

Ne mere bez Vuka nista...

Btw,igrao sam se sa Antix-om pre par meseci,meni je sve ok radilo iz prve,nikakvih problema,doduse sa nv grafom... moguce da si zezno nesto pri instalaciji,tipa account permisions ili sl pa ti je zato brljao sa HDD,sudeci po tvojim navodima...

Kako? pored naslova teme? :)

Nazad
Vrh Dno