Šta je novo?

Mail server?

Misha

Čuven
Učlanjen(a)
18.02.2002
Poena
649
Da li neko zna postoji li program koji bi bio na jednom rachunaru u firmi, skidao e-mail i potom sve te mailove slao na sve rachunare u firmi (po mogucstvu u OE) ?

Mreza je trenutno win98 ali ce uskoro biti win2k...

10x

Inache firma za koju mi to treba nema svoj domain na internetu, znachi treba mi u principu program koji ce sve mail-ove sa postojeceg "obichnog" mail naloga slati na sve kompjutere u firmi...

Ovo mi naravno treba da ne bi svi morali da idu na internet, pa skidaju mail itd.

Nadam se da postoji neki program koji ima tako neku opciju...

Btw. jel postoji mozda tako neka funkcija u Microsoft Exchange programu? U firmi ce kad pochne ova legalizacija biti Small Bussiness Server u kom se nalazi i spomenuti Exchange, pa da li mozda on ima neku funkciju mail servera?

Ako je w98> Task scheduler>start Outlook Express-a u određeno vreme> OE podesiš da skida poštu, čim uđe u prog.> podesiš Rule da ti pošalje poštu na željenu adresu. Trebalo bi da radi. Pošto ne koristim Micro$oftov OE, ne mogu da proverim ovo zadnje sa rule-ovima.

Hmm, izgleda da me nisi shvatio :)

Naime, treba mi program (mail server ili shta vec) koji ce biti instaliran na jednom rachunaru u firmi, i gde ce se 1 zaposleni konektovati, skinuti svu poshtu a taj program dalje preko mreze poslati sve mailove koji su stigli svim zaposlenima...

jel bi moglo tako neshto da se odradi?

Ja sam nashao neki program koji radi neshto slichno, ali mora da se ima domain na internetu a to ova firma nazalost nema ... a i ima nekih *******cija oko DNS servera pa mi se to bash i ne isplati...

Moze da se instalira mail server na tom racunaru, pa da razmenjuje postu sa nekim spoljnim mail serverom - ne moras imati svoj domain.

Misha je napisao(la):
Inache firma za koju mi to treba nema svoj domain na internetu, znachi treba mi u principu program koji ce sve mail-ove sa postojeceg "obichnog" mail naloga slati na sve kompjutere u firmi...

Ovo mi naravno treba da ne bi svi morali da idu na internet, pa skidaju mail itd.

Nadam se da postoji neki program koji ima tako neku opciju...

Btw. jel postoji mozda tako neka funkcija u Microsoft Exchange programu? U firmi ce kad pochne ova legalizacija biti Small Bussiness Server u kom se nalazi i spomenuti Exchange, pa da li mozda on ima neku funkciju mail servera?

Naravno da je Exchange i mail server, ali on i je mnogo vise od toga, medjutim prilicno je tezak za instalaciju i pravilno podesavanje. MDaemon ce da ti zavrsi 95% posla. Lako je naci krek za njega, a i ako hocete da legalizujete nije skup.

silverglider je napisao(la):
Moze da se instalira mail server na tom racunaru, pa da razmenjuje postu sa nekim spoljnim mail serverom - ne moras imati svoj domain.
mozes da saljes i primas mail unutar firme pa cak i da saljes mail van firme ako nemas svoj domen ali ne mozes da primas mail spolja ako nemas svoj domen

Ja sam bas to uradio kod mene u firmi sa MDaemon-om. Znaci firma ima domen sa koga se sva posta porosledjuje na jedan mail. MDaemon skida postu sa tog naloga, a onda zaposleni skidaju postu sa servera. Kod slanja poste oni salju postu na server a ti podesis server da se u nekom vremenskom intervalu kaci na internet i salje i skida postu.

Ajd' videcu da iskombinujem neshto sa tim MDaemonom...

Tnx

E samo josh neshto da pitam :)

Znachi ako se recimo otvori domen, kako bi onda to trebalo da funkcionishe?

Mislim, jel se samo jedna mashina kachi na net, i onda taj server skida poshtu, a kasnije se ostali zaposleni konektuju (preko OE-a?) na server i svako skida svoju poshtu? Jel bi tako neshto otprilike trebalo da radi?

Ajd' ako nekog ne mrzi, da napishe samo ukratko o tome...

tnx :)

kada otvoris domen sva se posta "gomila" kod provajdera i onda se ti nakacis mdeamon-om i skines je... znaci sva posta koja bi npr bila [email protected] (gde je firma.co.yu domen) bi se gomilala kod provajdera dok je ne skines nekim odredjenim nalogom a zatim bi se ta posta raporedjivala autoomatski po korisnicima (xxxxxxxxx) u mdeamonu i svako bi primao svoju postu.. u mail server za outgoing i incoming treba staviti ip adresu racunara gde je instaliran mdeamon

Ja ti objasnih ali evo opet.
Moraš da imas domen da bi svaki zaposleni imao svoju adresu ([email protected]) onda se dogovoriš sa svojim provajderom da svi meilovi sa tog domena preusmere na jedan mail. Onda namestiš mail server da skida poštu sa tog naloga, a u okviru mail servera definišeš nalog za svakog zaposlenog. Onda kod svakog zaposlenog namestis Outlook da skida postu sa mail servera, znaci u polja Incoming i Outgoing upišeš tvoj server. Mail server podesiš kad da skida poštu i kad da je šalje. Znači tvoj server skida poštu sa tog naloga a sam je šalje.
I to je to.

Nisam video da je D-kee već napisao al od viška glava ne boli

Ako ti treba neko pitanje javi se, ja koristim Mail Daemon i sasvim lepo radi...

Evo skinuo sam taj mdaemon i josh neki Merak mail server i oba izgledaju ok i imaju brdo opcija (i vishe nego shto mi treba :))

ok, skapirao sam u osnovi kako bi to trebalo da radi... znachi kada zaposleni shalju mail on se prvo poshalje mdaemon-u a onda on poshalje dalje mail... ok :)

e da josh neshto, ima da se upisuje neki DNS, jel to dobijem od provajdera kad otvorim domen?

Za DNS upiši 127.0.0.1
Tebi ustvari treba domen samo da bi svaki zaposleni imao svoju adresu.

Jes' da sam smorio i boga i oca ali moram josh neshto da pitam :)

naime, poshto sada trenutno nisu fixne ip adrese u mrezi, ali kada budem stavio win2k na sve mashine, onda cu staviti i fixne ip adrese (to je ono 192.168.0.1 ... jel tako? :))

anyway, koliko ja kapiram, valjda bi trebalo za DNS da stavim IP rachunara na kom ce i biti mail server? Zar ne? :)

ajd' hvala na svemu... treba sad da otvorim domen i instaliram 2000-arke pa se javljam ako negde zaglavim ;)

pozdrav
Misha

Za DNS sam ti rekao šta da upišeš.
Adrese računara ne moraju da budu fiksne, možeš da upišeš i ime računara.

Nazad
Vrh Dno