Šta je novo?

mail server -domain - hosting pitanje

sa3ani

Slavan
Učlanjen(a)
10.12.2004
Poena
319
Registrovao sam domen pa mi je zelja da pokrenem mail server ( na kucnom PC-u ) koristeci kupljeni domen. Znaci nesto jednostavno, po mogucnosti windows resenje ( vodim borbu sa hmail-om ) , a posto nemam staticki IP bilo bi dobro da postoji resenje i za to...ideja je da sve to guram sa mog racunara i da mogu da pristupim e-mailu preko interneta, itd....

cisto zato sto imam malo vise slobodnog vremena a ne igra mi se nista nego bi se igrao sa ovim ;

pozdrav

MS Exchange npr.
No, pre toga imas dosta setovanja da podesis na registraru i da imas srece za bleklist IP range-ova.
Srecno!

Za pocetak transferuj domen na neki od dns servisa koji nude automatsko azuriranje dinamickih ip adresa kada se one promene, npr DynDNS. Zatim podesi automatski update adrese domena, bilo preko windows aplikacije koju Dyndns nudi ili na samom ruteru (vecina koje nasi provajderi daju ima ovu Dyndns opciju).

dobar mailserver za windows a nije komplikovan za konfigurisanje je SmarterMail, uzmes Free Edition sa 10 dozvoljenih accounta.

forwardujes potrebne portove na ruteru do pc-a gde ti je mailserver, za pocetak smtp port 25, a kasnije i ostale za one servise koje hoces da budu dostpuni sa neta, (pop, imap, webmail)...

registrujes negde free email nalog (hotmail, gmail) i koristis njihov smtp server za svoj outgoing mail, takozvani relayhost, posto nema teorije da ce ti mail poslat sa neke dinamicke ip adrese stici bilo gde, mozda se i desi, ali ce biti detektovan kao spam 100%. Kod SmarterMail se to zove "Outgoing Gateway" i tu konfigurises smtp adresu za odlaznu postu.

Naravno ovakav mail setup samo u eksperimentalne svhre, jer nije ni blizu pouzdano za bilo kakvu ozbiljnu upotrebu.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno