Šta je novo?

magistarksi

bubetici

Slavan
Učlanjen(a)
16.09.2004
Poena
301
trebalo bi vrlo uskoro (hitno) da krenem sa istrazivanjem za svoj buduci magistarski rad. tema bi mi bila video igre, preciznije: na koji nacin video igre uticu na nasu stvarnost, koji su faktori u igri, oni ocigleniji i oni manje ocigledni, na koji nacin ih dozivljavamo i sl.
od velike bi mi pomoci bili vasi saveti, iskustva, misljenja, upucivanja na razne vrste dokumenata. u obzir dolaze sve vrste dokumenata, a sto se tekstova tice, svi oni na nasem jeziku, engleskom, francuskom i eventualno italijanskom.
ukoliko vas ne mrzi da prozborite po koju, bila bih vam vrlo zahvalna!

hvala unapred

Interesantna tema.
Ono sto znam je da igrice mogu da pomognu u razvijanju psiho-motornih sposobnosti.
Pucacke igrice (kao i usa akcioni filmovi), negativno uticu na psihu i ponasanje dece, povecavaju im zelju za gledanjem nasilja i sl.
Neke igrice posebno zahtevaju koriscenje inteligencije pa je time, i "razradjuju".

Toliko od mene...verovatno se jave jos neki clanovi..:)

K'o sto kaze The Minister veoma interesantna tema. :)
U pravu je i za pucacke igre ali opet ja mislim da i one mogu nekad dosta dobro da razviju reflekse i pored toga ponekad treba i malo mozga (da bi se presao odredjeni nivo na primer koji sem cistog pucanja zahteva i malo razmisljanja),znaci i tu dolazi do razvijanja psiho-motornih sposobnosti. Mislim da i te igre (pucacke)a i ostale dosta uticu na karakter, prvenstveno mislim dece,jer su oni jos u razvoju.
Sto nikako ne znaci da su dobre. :)
Cak mislim da one podsticu decu da se i oni u zivotu ponasaju nasilno,sto definitivno, nikako nije dobro.
Ali opet to zavisi od cvrstine karaktera tj ako si dovoljno jak da se odupres i da igrice pretvoris u to sto stvarno jesu, a one su u stvari samo IGRE,bices u stanju da apsolutno uzivas.

Ako se setim jos neceg pametnog (ako je ovo uopste i bilo nesto pametno) javicu se ponovo, jer me sad trenutno mrzi da razmisljam posto idem da spavam :d :D :d

Poz :wave:

igre su bre zaraza nevidjena! Srecom postajem sve matoriji pa me to malo prolazi :d . pogledaj moj thread http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=65238 pa ce ti neke stvari biti malo jasnije. pogledaj koje ljudi konfiguracije stavljaju u potpis. cisto sumnjam da im trebaju takve masine za nesto ozbiljno. pogledaj one kanterovce (bez uvrede kanterovci :)) koji kupuju preciznije opticke miseve i udruzuju se u klanove, uzas
:d . da ne spominjem da je igranje counter strikea u rusiji proglaseno sportom ako se ne varam. ako malo procesljas internet naci ces vest o nekom nesrecnom tajvancu koji je umro u igraonici posle par dana igranja bez odmora. pogledaj cene pojedinih grafickih kartica koje idu i do 600-700 evra kod nas! igracka industrija je postala ogromna. cene udarnih naslova se krecu i preko 50 dolara na zapadu.
kad sam rekao da je zaraza nisam se ni malo salio. zato i prodajem graficku karticu :)
pretpostavljam da studiras psihologiju ili sociologiju ili nesto slicno?
e da jos nesto cega sam se setio. probaj da nadjes broj casopisa "Svet Kompjutera" u kojem je opisana igra Silent Hill 4. ne toliko zbog igre vec zbog tipa koji je pisao clanak. definitivno nije sam u glavi :-devil-:

Poslednja izmena:
Principal Skinner je napisao(la):
:d . da ne spominjem da je igranje counter strikea u rusiji proglaseno sportom ako se ne varam. ako malo procesljas internet naci ces vest o nekom nesrecnom tajvancu koji je umro u igraonici posle par dana igranja bez odmora. pogledaj cene pojedinih grafickih kartica koje idu i do 600-700 evra kod nas! igracka industrija je postala ogromna. cene udarnih naslova se krecu i preko 50 dolara na zapadu.

to bi upravo i bio neki moj osvrt, sa te ekonomsko-idustrijske strane, videti koji su ekonomski (politicki) faktori u igri i koje su zatim dalje posledice na "obicnog coveka".

pretpostavljam da studiras psihologiju ili sociologiju ili nesto slicno?

ne, studiram nove tehnologije informacija i komunikacija (ma sta god to bilo ,) )

e da jos nesto cega sam se setio. probaj da nadjes broj casopisa "Svet Kompjutera" u kojem je opisana igra Silent Hill 4. ne toliko zbog igre vec zbog tipa koji je pisao clanak. definitivno nije sam u glavi :-devil-:

tnx, probacu da pronadjem, pogotovu sto mi konkretni primeri najvise koriste.

Evo nekog mog iskustva, koje datira od 1978. god (na dzepnim rachunarima HP 29C), pa do danas. Nisam strastveni igrach, ali sam imao periode gde sam po ceo dan provodio uz rachunar (prastari Spectrum)

Kod svih igrica (da bih ih igrao) bilo je potrebno da :

- budu interesantne, zabavne-znachi da zadovolje moju potrebu za igrom i da donose veliku kolichinu adrenalina

- imaju neki razuman - ostvarljiv cilj, koji se dostize teze ili lakse, u manjoj ili vechoj meri (ovo se odnosi na sah)

Pored svih zadovoljstava koje igrice donose, lose strane su:
- troshi se puno vremena (ne retko se zbog toga zapostavljaju licne obaveze)
- troshi se pune energije (posle chovek nije ni za shta)
- ponekad se poprimaju se osobine glavnog lika iz tekuche igrice! Kad sam igrao "Mafiju", vozio sam ona kola kako sam ja hteo i mogao- gazio sve zivo i izivljavao se. Problem je bio, shto sam pocheo tako da vozim i svoja kola (krsh Jugich)!!!??? Znachi igranje igrice se reflektovalo i na moj realan zivot!!!

Bas tako :D
Ja kad treba da vozim, taj dan se ne hvatam za volan na racunaru i trkacke igre, jer se posle nadjem u situaciji da gazim Ladu, vozim "agresivno", gledam da sto bolje startujem na semaforu i sl.
Totalno podsvesno

@Mancha
nista mi ne govori, ja sam igrao The Suffering k'o sumanut pre mesec dana pa sam posle sanjao neke zatvore i pi3darije. A da sam klinac, nisam bas ('80)

Poslednja izmena:
Trebalo bi da ''prelistaš'' veći deo sobe ''Games'' na ovom forumu i imaćeš uvid u to koliko i na koji način igre utiču na većinu članova ovog foruma :D. Od izjava da se pojedine komplikovane i relativno duge igre prelaze za par dana, pa sve do ''očajan sam, ne znam kako dalje''. Ja takođe volim da ''ubijem'' par sati nedeljno uz neku igru, obavezno imam makar jednu instaliranu na računaru.
Takođe ne mislim da igre štetno utiču na bilo koga ukoliko se ''konzumiraju'' u normalnoj meri. Pre bih rekao da su igre kao cigarete, kada se navučeš na njih veoma ih se teško odričeš (ne kažem da ne može), a nisu ni štetne kao cigarete.

.... a ako volis da se igras i odjednom ostanes bez jake graficke karte...KRIZA! :D :D :D

Salu na stranu, ja obozavam da isecem par stotina zombija na neki brutalan nacin pogotovo kada sam besan. Zasto da stradaju ljudi (ili predmeti oko mene) kada mogu kompjuterski likovi :D
Mene igre odmaraju, zabavljaju i oslobadjaju negativne energije (u vec spomenutom besnom stanju kada obicno dohvatim igre tipa "prvo_pucaj_posle_pitaj" sa sto vise krvi :D).

Ja isto koristim igre tipa "Ozezi po muvi" kada sam nervozan, mada u zadnjih godinu dana sve redje, slabo se nerviram....

Btw, jel' neko primetio da se tema zove magistarksi?

Tek da dodam nesto da ne bude, igram od 87 sa commodora i polako me pusta poslednjih godina. Najveca kriza ( citaj igranje od po 15 sati itd. ) pogodila me je u 1. i 2. srednje tako da mozes da povezes to sa adolescencijom ali ne mora nista da znaci - samo pogledaj oko sebe i videces gomilu matorijih igraca. Jelte - to sto mene pusta u 23 - 24 god nista ne znaci. Inace najvise sam igrao fudbal menadzere i znam jos masu ljudi koji su ih vise igrali nego sto su spavali u periodima od po 6 meseci i vise. Inace kada igram menadzera nema jela i telefona i sl. gluposti, pa ne postaje se Kapelo i Ferguson sa losim prioritetima... :) I u tim periodima znam vise o fudbalu nego svi komentatori zajedno.

Moj bi ti savet bio da napravis malu distinkciju medju ljudima na osnovu tipa igara koje igraju ( ili kombinacije tipova igara ) ... Vidis ja sam uglavnom igrao Point & Click avanture, kasnije Real Tima po malo i uvek sve u vezi sa sportom ( menadzere i simulacije ) a npr. ljudi koje poznajem i koji pice Frp i varijacije citavog zivota, jako su temeljni, strpljivi isl. Mozda bi mogla da razvijes neke teorije na bazi ovoga.

Poslednja izmena:
mitnick je napisao(la):
Ja isto koristim igre tipa "Ozezi po muvi" kada sam nervozan, mada u zadnjih godinu dana sve redje, slabo se nerviram....

Btw, jel' neko primetio da se tema zove magistarksi?

Pa da, o tome kako igre uticu na ljude... :D

probaj ovde i ovde
i ovde zanimljivi clanci o nasilju i obrazovanju u igrama i uticaju na mentalni sklop, prevashodno dece.

nakon raznih konsultacija, citanja, lutanja i trazenja, odlucila sam da radim na odnosu virtuelnog i realnog kroz video igre.

hvala svima

Nazad
Vrh Dno