Šta je novo?

Mageia 3 - Povratak Dzedaja

laikexpert

Slavan
Učlanjen(a)
31.12.2008
Poena
319
Mageia 3 Beta 3
--------------------------------
Dostupna je u 32bit i 64bit verziji.
http://www.mageia.org/en/3/
KDE 4.10, GNOME 3.63, XFCE 4.10,LXDE
RazorQt 0.5.1 , 3.8 kernel...
Vlasnicki NVIDIA/AMD drajveri
i vlasnicki firmware dostupni
kao opcija u procesu instalacije
------------------------------
Mageia%203%20Boot.png

--------------------
Mageia vuce korjene
iz Mandriva linux-a
a sve je davno pocelo sa Mandrake linux-om.
http://www.mageia.org/en/
-------------------------------------------
Mageia%203%20First%20Load.png

----------------------------------
Trenuto je druga na DistroWatch-u.
To dovoljno govori o popularnosti Mageia linux-a.
-----------------------------------------------
Mageia%203%20Desktop.png

----------------------------------------------
Posjeduje jednostavan i udoban graficki instaler.
----------------------------------------------
Mageia%203%20installer.png

-----------------------
Mageia Kontrolni Centar
-----------------------
Mageia%203%20Software%20managment.png

---------------------
Software Managment
---------------------
Mageia%203%20rpmdrake.png

------------------------------------------
Mageia je dokaz da zajednica slobodnih ljudi,
moze da napravi dobar linux distro,
koji jednostavno dobro radi sve ono za sta je planiran.
----------------------------------------------------
Mageia%203%20Dolphin.png

---------------------------------------------------------
Mageia dolazi sa kodecima koji su unapred predinstalirani
dopuštajući MP3 i DVD reprodukciju, Flash Player podrsku itd.
----------------------------------------------------------

P.S.
Long live linux

Kako je reč o beta verziji OS ne znam čemu ovaj topic!

Ta beta je izašla pre dve nedelja tako da ni po tom osnovu nije zaslužila topic:

http://distrowatch.com/?newsid=07749

Slažem se sa tobom da zaita nema tema o 3 ali ima više tema o 2 ali je ovo je i dalje samo beta verzija.

Št ose razmenjivanja iskustava tiče nisam siguran da se razmenjivanje naziva to što se otvori tema i neda se više ni jedan kometar kao što je recimo odradio onaj ko je otvorio temu o 2 :d

Sad je naveden bombastičan naslov za betu verziju softvera a pošto ima više od dve nedelje kako se pojavila onda to nije ni vest i zato sam naveo taj komentar

Veoma je mali broj korisnika ako neračunamo entuzijaste koji će na radni računar ili računar za zabavu staviti OS koji je još u test fazi.

Dakle poenta je da nepostoji ni jedan razlog da se bombastično najavljuje beta softver osim ako bi forum ličio na distrowatch. Da se je u pitanju finalan verzija to bi bilo sasvim ok.

Poslednja izmena:
Mogu da je probam kao live ali to nije to. Čekam trenutno fuduntu da bacim na hard i verovatno će to biti izbor zbog ugrađenje opcije banalno rečeno da snižava tzemperaturu laptopa

Јупитер, програм који је снижавао температуру, више се не развија и није више уграђен у Фудунту, сада све те опције постоје у кернелу.

ево
Today however the majority of the problems that Jupiter was created to either work around or solve have all been fixed upstream or are no longer as useful as they once were; like multiple monitor support, WIFI / Bluetooth radio control, and Eee PC specific support for things like a scaled 1024×768 resolution. Today, Jupiter’s remaining valued feature is simply its ability to tune the kernel for the applied power state.

With that said, I would like to announce that I am retiring Jupiter Applet effective today. The kernel tuning functionality has been merged into the Fuduntu Linux distribution thus rendering Jupiter itself completely obsolete.

Ako je ugrađen u kernel koji je namenski prilagođen za Fuduntu onda je on automatski ugrađen i u Fuduntu, samo ne više kao aplikacija Jupiter.

Uopšte nije bitno da li će biti u kernelu, kao posebna aplikacija ili pak nešto treće dokle god je deo Fuduntu linuxa tj. dok je ta linux distribucija najhladnija na laptopu

Mageia 3 Beta 4
-----------------------------------------
Dostupna je u 32bit i 64bit verziji.
http://www.mageia.org/en/3/
KDE 4.10.1, GNOME 3.63, XFCE 4.10,LXDE
RazorQt 0.5.1 , 3.8.5 kernel...
Vlasnicki NVIDIA/AMD drajveri
i vlasnicki firmware dostupni
kao opcija u procesu instalacije

Mageia-Default-800x480.png

• Linux kernel was updated to version 3.8.5;
• Tokenring is no longer supported;
• Resizing NTFS partitions is again possible;
• The installer has been updated to include the latest kernel/rpm/perl/pango/x11-server;
• An "unselect all" button has been added;
• Grub2 can now be installed at the summary step;
•RPM was updated to version 4.11;
• The --repackage option has been removed and the repository data can be compressed with XZ instead of gzip;
• OverlayFS is now available and it's used to build live CDs;
• Perl and Ruby were updated to version 5.16.3 and 1.9.3, respectively.
http://distrowatch.com/?newsid=07785

P.S.
Long live linux

I bilo je vreme za Mageiu 3...

Laik,mani Kritiku,ne bi bio Kritika da ne kritikuje i ne trazi dlaku u jajetu,takav je i volemo ga takvog... npr imam par HDD i volim da testiram "na sirovo",u virtual ili live nije to to...

Licno mi Mageia bas legla,mada je 2 imala svoje bisercice ali sasvim podnosljivo...

Skidam pa javljam utiske... da malo nerviramo Kritiku sto instaliramo beta verzije... :D

Ako je ugrađen u kernel koji je namenski prilagođen za Fuduntu onda je on automatski ugrađen i u Fuduntu, samo ne više kao aplikacija Jupiter.

Uopšte nije bitno da li će biti u kernelu, kao posebna aplikacija ili pak nešto treće dokle god je deo Fuduntu linuxa tj. dok je ta linux distribucija najhladnija na laptopu

Kako to nije bitno, majke ti?

Keve ti ili ne ali korisnika interesuje da li će imati laptop pred sobom ili će zbog prženja misliti da ispred sebe ima roštilj.

Ako taj laptop na Fuduntu radi kao treba, nema pregrevanja i ima temperature približne one na Windows OS njega neće interesovati da li je to rešeno kernelom, programom ili nečim trećim.

Dakle to funkcioniše na toj distribuciji a zašto i na koji način su već tehnikalije koje običnog korisnika neinteresuju u ostalom i netreba da ga interesuje

Iz iskustva korisniku jeste bitno kako je to reseno,tj niko ne voli da se "cima" kasnije sa nekim resenjima koja nisu implementirana u sam OS jer ipak vecina korisnika samo koristi komp za osnovne potrebe.
Najbolji primer je Win 7 sa gadget-ima,vecina kompova koje sam radio imaju sat i CPU/RAM "pokazivace" a da ih nema korisnici sami ne bi potrazili neko resenje... razumes poentu...

Nisma siguran da li ti razumeš poentu a to je da je prema navodima korisnika kao i zvaničnom obaveštenju Fuduntu najhladnija distribucija

Keve ti ili ne ali korisnika interesuje da li će imati laptop pred sobom ili će zbog prženja misliti da ispred sebe ima roštilj.

Ako taj laptop na Fuduntu radi kao treba, nema pregrevanja i ima temperature približne one na Windows OS njega neće interesovati da li je to rešeno kernelom, programom ili nečim trećim.

Dakle to funkcioniše na toj distribuciji a zašto i na koji način su već tehnikalije koje običnog korisnika neinteresuju u ostalom i netreba da ga interesuje

Ja jos nisam imao prilike da vidim rostilj sa instlairanim Linuxom. Takodje, nisam bas primetio da Linux toliko greje laptop, covek bi pomislio da se moze istopiti citajuci tvoje blesave komentare.

Mopj komentar se inace odnosio na to da je "nevazno" da li je sve gurnuto u kernel ili ne :)

Kritika, ako ljudi kažu da su problemi zbog kojih su kreirali Jupiter sređeni "upstream", probaj neku distribuciju sa 3.8 kernelom na laptopu. Trebalo bi da radi "out of the box"...

Instalirao sam mageia 3 RC verziju kao neko ko je koristio ranije mandrivu ,a pre toga mandrake dosla mi je ko budali samar.
Jedino me nervira sto mi nije ponudila instralacija da automatski loguje jednog korisnika pri bootovanju. Moze savet kako ,gde da trazim resenje ovoga...Nisam nikada to trazio na mandrivi posto je vec imalo sve odradjeno..

Sam distro je meni ok. Lan je odmah detektovan i uspesno napravlljena konekcijak a netu i obavljen prvi update. Treba malo vremena da za zamenu nekih aplikacija mojim favoritima .

@dejan: Druze po oruzju Mandrakovce! :D
Ja sam imao isti put, MDK, pa sa MDV presao na dvojku, juce izasla trojka, ostavio da mi radi upgrade sistema.... videcemo ujutru rezultate kako su to odradili....

Nazad
Vrh Dno