Šta je novo?

made in ?????? - sta uraditi?

deni21

Slavan
Učlanjen(a)
16.11.2004
Poena
301
Odlucio sam da kupim Sony dsc-h2,ali kad sam pozvao par oglasa naisao sam na razlike u ceni od 320 do 365 eura.Nabavljac koji prodaje po 365 kaze da na njegovom digitalcu pise made in japan i da je kvalitetnije izrade a da su ostali made in singapur i da su losiji.Svi daju garanciju na godinu dana.Sta uzeti,made in japan ili made in singapur i kolika je stvarna razlika u kvalitetu?:wall:

Verovatno nikakva...

Obično prvi primerci u nekim serijama fotoaparata imaju oznake "made in Japan", a kasnije to bude neka druga zemlja dalekoistočna zemlja...

Moj Fuji S5500 je "made in China", a super je kvalitetno izrađen (nemam nikakvih primedbi na kvalitet izrade), ako ti to nešto znači...

Verovatno nikakva...
Recimo džojpedi za Sony PS2 / PS One:
Made in Japan su extra, ne možeš da ih pokvariš, kad ih otvorim sve se vidi da je do sitne tačkice lepo obrađeno...
Made in China - jeftiniji su, duplo, ima ih svugde, svaki 3-4ti ima neki sitniji bug, škripe, pri vibraciji se tresu kao da će da se raspadnu, brije, nekad na nekom neko dugme glavi... U samom džojpedu su sve oštre ivice, štampa elektronike je lošija...
Razlika su kao nebo i zemlja ali ima i kineza koji su dostojni Japancima!
Takav je svaki 5-ti, što, po meni, znači da ne opravdavaju razliku u ceni.
deni21, nadam se da sam ti pomogao, makar sa ovim banalnim primerom.

Poslednja izmena:
To je direktna posledica jurnjave za cenom i zahtevima tržišta...

Sve je više toga i do 2008. će +50% fotoaparata svih brendova dolaziti sa Made in China/Taiwan etiketom bez obzira na brend. Američki proizvođači (HP, Kodak) su prvi krenuli sa OEM/ODM modelom poslovanja jer drugačije ne bi ni mogli da konkurišu, a i Japanci su prinuđeni na taj korak (Canon, Fuji...) pa umesto svojih fabrika u Japanu koriste usluge Alteka, Preimiera, Asia Opticala, ispostavi u Maleziji itd. za sve te niže klase, a polako i za srednje/više kako se "žutaći" (copyright by Driver) vremenom usavršavaju. Da li ima razlika? Pa, možda poneka serija kiksne, ali ne bi trebalo generalno jer tu kontrolu i celokupni dizajn obezbeđuje matični proizvođač, u ovom slučaju Canon, a on je vrlo rigorozan po tom pitanju. Kikseva ima uvek, kao slučaj sa Sony senzorima... Aparati imaju mnogo sastavnih komponenti, čak i za taj MIJ realno gledano nisam siguran koliki je % delova zaista sačinjen na japanskom tlu, ali čisto radi fore možda vredi imati takvu kameru. :)

Zašto se cimati oko razmišljanja u vezi nečega što sigurno nije trajna kupovina? Sad je sve postalo potrošna roba. To što piše Made in China ništa ne treba da znači, ako je original proizvod u pitanju (čisto sumnjam da će neko da falsifikuje H2).

Recimo džojpedi za Sony PS2 / PS One:
Made in Japan su extra, ne možeš da ih pokvariš, kad ih otvorim sve se vidi da je do sitne tačkice lepo obrađeno...
Made in China - jeftiniji su, duplo, ima ih svugde, svaki 3-4ti ima neki sitniji bug, škripe, pri vibraciji se tresu kao da će da se raspadnu, brije, nekad na nekom neko dugme glavi... U samom džojpedu su sve oštre ivice, štampa elektronike je lošija...

E ala si mu dao primer:p
Poredis original PS/PS2 joy i kopiju a u njegovom slucaju su oba aparata original.
@deni21
Slobodno uzmi taj jeftiniji, razlike nema i neces se pokajati :wave:

btw, sasvim "slucajno" poznajem denija....
nego decko je mozda zaboravio da pita.. sta mislite o panasonic fz7 kao kompetitoru za sony-jev h2?

ono sto bih ja pitao umesto njega da li su tehnoloski/kvalitativno uporedivi (na stranu cena, koja je manje vise ajde da kazemo slicna, iako nije bas u evro)

i da li je fz7 "light" varijanta fz30-ice ili unapredjena fz5-ica koja je "light" varijanta fz20-ice?... po osobinama je mnogo blizi fz30-ici
usput ima li fz50 neki osiromaseni "jednocifreni" fzx model ili je u planu da uskoro izadje...

i ok je deni, ne moras mi zahvaljivati na pitanju... :D

Poslednja izmena:
Moraćete se već jednom izlečiti tih predrasuda o Kini kao sinonimu za loš kvalitet... Ako je to nekad i bilo pravilo, odavno više nije. Kina je danas tehnološka super-sila koja čak šalje ljude u kosmos...
Sposobni su oni dakle da proizvode sve kategorije proizvoda, od vrhunskih do običnog škarta...

Da sale samo treba da imas na umu da je kod njih sva roba po klasama u da kod nas salju neku sklj klasu, dok njima ostaje najbolje!

Poslednja izmena:
Ne šalju to oni kod nas (govorimo o "tehničkoj" robi), već to dovlače naši (vele)trgovci. Oni su veći krivci za tu famu o lošem kvalitetu nego sami Kinezi... Kinezi prave sve živo, pa izvoli da dovučeš šta misliš da možeš prodati...

Poslednja izmena:
Ne šalju to oni kod nas (govorimo o "tehničkoj" robi), već to dovlače naši (vele)trgovci. Oni su veći krivci za tu famu o lošem kvalitetu nego sami Kinezi... Kinezi prave sve živo, pa izvoli da dovučeš šta misliš da možeš prodati...
Bas to izgleda nije jasno ovde. Kinez salje ono sto porucis.
Jos jedna bitna stvar, Hong Kong je bio uvek u vrhu tehnologije i tehnika Made in Hong Kong je bila prva liga. On je to i dalje ali od kad je pod Kinom svi proizvodi odande se vode kao kineski.

Sećam se '94, kineski buvljak u Budimpešti, hteli drug i ja da kupimo kasete. TDK je u pitanju. CD još nije zaživeo kod nas siromašnijih. Kineskinja na tezgi je pokazala dve kutije i kaže: "Ovo orginal, 3 dem, ovo ne orginal, 0.8 dem". Spolja su naravni izgledale potpuno isto. I na obe kutije je pisalo China. Kupili smo ove orginal i evo, 12 godina kasnije te orginal i dalje savršeno čuvaju snimak.

Hoću reći, prave Kinezi sve što im se hoće. Te orginal su napravljene u TDK fabrici koju su Japanci napravili u Kini a ove druge u ilegalnoj fabrici negde u Kineskim brdima. I ne treba po tome suditi o brendiranoj robi iz Kineskih fabrika koje su vlasništvo velikih svetskih imena.

Neko reče da obično na početku proizvodnje aparati stižu iz Japanskih fabrika a posle iz Kineskih, Malezijskih, Tajvanskih i to je ono sa čime se mora živeti.

Sve se svodi na to:

" da li je drug Cheng na partijskom sastanku dobio zadatak da provincija Young-Dang poveca izvoz za 10%. Onda on nema drugi izbor nego da Loiy-Niga posalje sa mesta kontrolora proizvoda u magacin kod Deng-Wounga da pomogne oko pakovanja proizvoda.
"
Илити по нашки "оскудација је тате, данас су скупе паре "

Hoću reći, prave Kinezi sve što im se hoće. Te orginal su napravljene u TDK fabrici koju su Japanci napravili u Kini a ove druge u ilegalnoj fabrici negde u Kineskim brdima. I ne treba po tome suditi o brendiranoj robi iz Kineskih fabrika koje su vlasništvo velikih svetskih imena.

Ovo za kasete i original ili neoriginal ne moze se porediti sa kamerama.
Kamere su visoka tehnologija. Fabriku od vise miliona $ naprave u Kini sa gotovo identicnim kvalitetom kao u Japanu, dok su se kasete piratizovale. Lako je napraviti odstampati kutijicu za TDK a ko moze da piratizuje neki tehnicki uredjaj tipa kamere?

mislim da je razlika u ceni je uglavnom sto se te kineske kupe direktno od kineza koji napisu lazne racune pa se plati manja carina ili se uopste ne plati tako da prodavac ima mogucnost da da nizu cenu pa cak i bez poreza dok one original sa placenim racunom iz neke evropske zemlje koje regularno predju granicu imaju i visu cenu.

Primer moze biti i mobilni telefon koji se uveze legalno preko Com Trade-a i koji je za trecinu skuplji nego kod sitnih prodavaca koji ih dovlace ko zna odakle i pitanje je sta placaju od carine i poreza. Mislim da to made in ne igra toliku ulogu kao put kojim je usao u nasu zemlju.

skoro sve se danas pravi u Kini, Tajvanu ... kupite bilo koji original napr. Nike ili skoro bilo koju poznatiju marku garderobe pa ce biti made in China. Pa i nase fabrike su radile odela za Boss.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno