Šta je novo?

MacBook aluminum cooler

pavlex

Slavan
Učlanjen(a)
24.10.2004
Poena
319
Pozz svima!
Evo ja konacno presao sa hackintosha na pravi Mac :) Jos uvek nisam ni prihvatio cinjenicu da sam vlasnik pravog macbook-a :zgran: Prodadoh svoj laptop i iphone a i desktop je na oglasima tako da ce i on valjda otici uskoro, i jos sam dodao para da bih kupio 2.4 GHz MacBook. Ali potpuno vredelo ;)

OK posto sam prilicno nov sa apple uredjajima, da pitam samo, kad sam dobio laptop i ukljucio i koristio neko vreme, nije se cuo ni shum iz njega, znaci hladnjak se nije palio uopste (tek kad sam igru pokrenuo sa windowsa). Sad evo posle nekoliko dana kako ga koristim, hladnjak je uvek ukljucen. Naravno, vrlo vrlo je tih, ali me cisto interesuje zasto sad mora da je non stop ukljucen ako je prvih nekoliko dana bio potpuno tih? Skinuo sam zgodnu aplikaciju iStat koja mi pokazuje temperature sa svih senzora, zauzece cpu-a, ram itd itd. i pise da mi se hladnjak vrti na ~2000 obrtaja. ode koju brojku gore ili dole. I tako je non stop. Temperatura CPUa varira dosta. Kad ga drzim na krilu ide preko 55, a kad je na stolu, obicno je oko 40 ili ispod.
Naravno, kad pokrenem igru pocne da se cuje ko lud, ali posto sam u igri, igrini zvuci pokriju svu ostalu buku :) I zagreje se onako bas bas :mad:
pretpostavljam da je sve ovo normalno, jel?
Aj pa nek javi neko ako zna sta god, cisto da potvrdi sve ovo. I ako neko ima predlog za neki koristan program koji je onako bas bas must-have, neka kaze :)
Inace, BootCamp super radi, WinXP odlicno radi na macu, tera igre ko lood :D moram reci da ova nvidia 9400 nije uopste losa. :type:
aj hvala unapred :wave:

ja nisam jos video ni jedan MacBook Alu. :) ali mozes skinuti program SMCfan control - pomocu njega mozes da podesis rezime rada ventilatora. Takodje imas i program CoolBook koji moze da podize i spusta napon procesora, clock... ali pre upotrebe ovih alata proveri da li su kompatibilni sa najnovijim MacBookom!

a od korisnih programa, verujem da si vec video, ali ako nisi pogledaj Must Have App thread, u jednom od poslednjih postova sam izvukao moje favorite :)

i cestitam na kupovini! :) :wave:

Jos jedan predlog.. mozda nema puno veze sa hladnjakom ali probaj.
Widows cesto ne ume da vrati uredjaje u prethodno stanje. Svojevremeno sam imao problem zato sto windows nije vratio mreznu kartu u default stanje prilikom restarta, pa Ubuntu driver nije uspevao da inicijalizuje istu. Jedino ako ugasis racunar pa bootujes Ubuntu onda mrezna radi. Jedan registry patch je resio ovaj problem.

Elem.. da ne skrecem sa teme previse.. mozda windows nije korektno resetovao graficku, pa OSX sada ne ume korektno da je kontrolise. Pokusaj da iskljucis laptop, ili cak da izvadis bateriju (ako moze) pa onda ponovo upali masinu i idi u OSX.

Kao što Milan reče, smcFan Control i riješio si svoj problem.

Takođe, da ti se ne bi dešavalo da temperatura procesora bude visoke, a kao što si i sam primjetio - izbjegavaj držanje mašine u krilu. Tu je problem, ne samo sa MacBook-om, već i sa većinom drugih laptopova. Meni kad dođe neki laptop, ja uzmem lijepo tacnu, okrenem naopačke, stavim nju na krilo, a laptop na nju. Njemu dobro, meni još bolje - on se ne grije, a meni ne bježi sa nogu. :d:d:d

Pa to su super temperature, ne verujem da neki drugi core 2 duo laptop ima manje.

OK SMCfan je dobar programcic, a pregledao sam i thread sa must have apps :) Hvala!
da, gledam da ga ne drzim na krilu, posto mu jadnicku zatvorim disajne puteve :)
Cekam malo da se oparim ( :D ) pa cu da kupim onaj logitech comfort lapdesk sto je bio na reklami ovde neko vreme ;) Nije jeftin, ali izgleda kvalitetno a i lep je dizajn skroz :)

@yooyo: probao sam i isto je. Thx! Mada sad razmisljam realno, nije ovo nikakav zvuk prakticno, mozda ga samo nisam cuo u pocetku, a sad sam se navikao na tisinu pa cujem sve zivo :D

Ma nikako se ne zalim, laptop je neverovatan, nisam u zivotu drzao nesto ovako kvalitetno odradjeno :) Ali touchpad kako je dobar! brooooka! ono sa dva tri cetiri prsta je tako dobro, skroz se brzo naviknes i olaksa/ubrza rad!

sad sam meklija i ja :D

ne znam jel bilo ovo pitanje, al aj da pitam. Da li je igre bolje idu na Mac OSu ili Windowsu?
Posto imam WinXP na BootCampu, pitao sam se da li da igre koje su napravljene za oba sistema, stavim na Mac OS ili ipak na Windows? Npr. COD4 ili C&C Tiberium Wars ili tako nesto. Jel igra bolje ide sa Windowsa ili Mac OS X-a?

Poslednja izmena od urednika:
mislim da ce ti bolje raditi na win-u. Konkretno COD4 je Mac OS X igra dok je masa drugih igara Cider port - znaci da ih startujes na Mac-u on mora da podigne i pola windowsa da bi poterao igricu. Koliko je relano ovo sporije trebalo bi testirati :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno