Šta je novo?

Macbook Air - SSD problem

Prvo procitajte clanak:

http://appleinsider.com/articles/13...irmware-update-to-check-test-for-ssd-failures

Izgleda da nemam srece i da moj SSD ulazi u tu kategoriju pa me zanima u kojim najblizim zemljama postoji Apple servis kako bi zamenio trenutni SSD?

Pozdrav!

da li si ga proverio. treba flashowati firmware 1.01 i ako flash uspe ssd ti je u redu recimo kao meni a ako ne uspe onda ga menjaš a mislim da i ovi naši reselleri moraju to da u rade.

Sve sam to uradio i nije u redu :(
Videcu onda u iStyle kakva je situacija...

Da li se ova poruka dobija ako je faulty ssd:

"Pise this software is not supported on your system"

Meni je proslo sve bez poruke, a iStyle to sigurno mora da radi...

Ovo sam kod brata na air-u probao, donio ga iz USA iz skole, 64gb disk, model iz 2012, rekoh daj da provjerim za svaki slucaj. OS je 10.7.nesto....

Za sve koji mozda imaju slican problem. Istyle vrsi besplatnu zamenu SSD-a. Ozbiljan je problem sto ce kod njih komp stajati izmedju 10 - 14 dana...

Мени је јуче ”црко” МВА13, после 3 недеље коришћења. Однено сам га одмах у iStyle и претпоставка је да је у питању SSD.
Није ме мрзело па сам урадио мало истраживање и дошао до ових података:

Reported SSD Failure Issues and Failure Rate

1. Macbook Air 2008 Model: 0 out of 1 (0%)
2. Macbook Air 2009 Model: 0 out of 1 (0%)
3. Macbook Air 2010 Model: 1 out of 14 (7%)
4. Macbook Air 2011 Model: 2 out of 14 (14%)
5. Macbook Air 2012 Model: 10 out of 31 (32%)
6. Macbook Air 2013 Model: 2 out of 26 (8%)

Source

Такав процентуални скок броја кварова и непоузданости је узрокован увођењем још једног произвођача/добављача дотичних SSD:
Failure ratio of Toshiba SSD in MBA 2012: 47% (21 out of 44)
Failure ratio of Samsung SSD in MBA 2012: 4% (1 out 26)

Source

За разлику од свих силних квази експерата, ово су обични људи (попут нас овде) који су прикупили информације на основу личног искуства... никакве тупаве ”процене” и слично.
Иако је ово други хардверски проблем који имам са њиховим лаптоповима у последњих 6месеци, уопште нисам у фазону да пређем на нешто друго (понајвише јер немам на шта) али јесам у фазону да изузетно обраћам пажњу да Мекови које будем куповао долазе искључиво са компонентама које Самсунг прави (ако постоји још неки добављач).

Као што сам имао проблем са Ретином, јер је био шугави LG екран, тако после нисам имао никакав проблем са Самсунг екраном.
Исто сада, SSD је Тошибин и лаптоп ми није саставио ни месец дана рада... толико о томе.

Како је могуће, да после оваквих проблема који очигледно постоје са свим осталим произвођачима (Sharp, LG, Toshiba...) да Аpple и даље сарађује са њима?
Сунце ти пољубим, па имате 140 милијарди долара у штеку, одвојите 20 и купите Sharp/Toshiba компаније и уведите барем ниво контроле који имате за iOS уређаје... или пребаците комплетну производњу у Foxconn.

Poslednja izmena:
Au, ja planirao ako budem išao u SAD početkom iduće godine da uzmem MBA... o_O Pa da li je moguće ovo?

Nazad
Vrh Dno