Šta je novo?

Mac Pro

aleck

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2003
Poena
619
Apple prebacio i Pro na Intela, a isporučuje već od danas.

Dual 2.66GHz Woodcrest
1 GB RAM
Geforce 7300 GT (256 MB VRAM)
DVD/RW double
------
$2499

Upravo pričaju da ima gomila (5M?) mogućih BTO kombinacija, pa cenim da će imati svakakve opcije za jače konfiguracije.

Jel se pod "dual" misli na jedan dual-core procesor ili kao kod starog Maca fizički dva procesora (nezavisno od broja jezgara)? Ako je jedan procesor, malo ga preteraše sa cenom ;)

Poslednja izmena:
Pise Dual Dual, tj. Quad... Nisu dzabe stavljali Woodcrest koji moze da radi u SMP varijanti.

Mada, ovo je verovatno najslabija prekonfigurisana Mac Pro masina... Nema ni SuperDrive, procesor je najsporiji od svih novih Xeona itd...

delimir je napisao(la):
Pise Dual Dual, tj. Quad... Nisu dzabe stavljali Woodcrest koji moze da radi u SMP varijanti.

Mada, ovo je verovatno najslabija prekonfigurisana Mac Pro masina... Nema ni SuperDrive, procesor je najsporiji od svih novih Xeona itd...

Koliko videh ovde ta verzija od 2,5k$ ima SuperDrive. Doduše čini mi se da je cena ipak previsoka. Za oko 300$ manje se može uzeti HP workstation sa Quadra karticom, što je kud i kamo bolje nego 7300GT.

Poslednja izmena:
Pa tipicno Windows user razmisljanje... Za mnogo manje pare ima stosta od PC masina, ali to ne vozi Mac OS X.

Ko je navikao da obalja posao pod Mac OD X, pa je jos i profesinalac (zivi od toga), lako ce da nadje 1k dolara extra da doda...

Jednostavno, vecini korisnika Mac nije ni potreban, a taj 7300 ce sasvim dobro sa svojih 256 MB VRAM-a da vozi MacOS X QuartzExtreme cak i na Cinema Display-u od 30 inca i to je ono sto je vazno za profi usere...

prichate bzvz i napamet

Kod:
...Take the Dell Precision Workstation 690, for instance. When kitted out with two Intel Xeon 5150 2.66GHz dual-core processors, 250GB hard drive, 2GB of 667MHz RAM, and 16x DVD burner, you’ll end up paying $3,637. That’s over $1,100 more than the base Mac Pro, which has a similar configuration. And unlike the Mac Pro, which can run Windows XP via Boot Camp, I wouldn’t expect to see Mac OS X supported on this Dell any time in the near future...

nije teshko otici na apple.com/store i pogledati shta se to dobija itd... memorija i dalje standardno skupa za apple ali sve ostalo je ql... pre svega: prichate o grafichkoj... nudi se do 4 nVidije 7300 GT za 450e/$ doplate... Quadro FX 4500 512mb je 1650... X1900 512mb je 350... itd...

4 harda... 16gb rama... 2 super drive-a...

poboljshani i jeftiniji cinema display-i... bio je polu prazan keynote ali ovaj MacPro je zverina... konachno su me saslushali.. vratite mi drugi optichki drajv i dajte vishe mesta za HDD-ove... :) .... mesta za ram ima dovoljno da svake godine dodam po 2gb... isto i za hardove.. necu skoro zheliti vishe od 2 TB... 30" sada koshta 2000 dolara.. 23" je 999$.. to je manje od 800 evra.. best buy...

P.S.
time machine.. LOL.. ok postoji system restore na xp.. ali ovo je stvarno fenomenalno... desilo mi se milion puta da quark sjebe neki fajl.. i da nekim chudom ne snimi backup tamo gde mu je recheno.. eto meni reshenja... josh da izadje CS3 kao universal binary i ja pazarim neki intel mac.. taman ce i leopard izaci... histerija :))

ru(sic) je napisao(la):
time machine.. LOL.. ok postoji system restore na xp.. ali ovo je stvarno fenomenalno... desilo mi se milion puta da quark sjebe neki fajl.. i da nekim chudom ne snimi backup tamo gde mu je recheno.. eto meni reshenja... josh da izadje CS3 kao universal binary i ja pazarim neki intel mac.. taman ce i leopard izaci... histerija :))

Otprilike moje razmišljanje. Kad izađe Leopard, Mac će biti vrlo fina kupovina. Do tada će izaći i VMWare, Parallels će razvijati stvari dalje i biće tu sve što treba za rad po Windowsom. Sada recimo, na 2GB laptopu pod VMWareom radi Win2003 (unutar XP-a) fantastično.

No, da se vrnem na hardver. Očekivao sam nove displeje, sa HDCP-om (sve ostalo može da ostane isto), ništa od toga. Smanjiili su cene postojećih modela, ali sem 30" to je nedovoljno smanjenje. 20" je posebno bezobrazno skupi definitivno ne vredi 150 funti više od Viewsonica VX2025mw.

Ma, cena je nebitna...

Cinema 23" za 999 USD je odlicna kupovina - konacno cu da skinem sa stola Dell 24" :)

delimir je napisao(la):
Pa tipicno Windows user razmisljanje... Za mnogo manje pare ima stosta od PC masina, ali to ne vozi Mac OS X.

Upravo tako, ja sam win user (što ću verovatno biti i u narednom periodu) ali nikada nisam skrivao simpatije prema Macu, ako ni zbog čega drugog ono zbog dizajna (i voleo bih da posedujem neke do primeraka makar mi služili kao nameštaj :D ). Mac je uvek bio skup, razloga je puno, ali Appleovim prelaskom na Intel mislim da se stvar menja u priličnoj meri. Mac je hardverski sada jedan jako lepo upakovan PC. Naravno, tu je i OS sa svim svojim prednostima i manama, koji je ruku na srce bio i na starom Macu. Kad se podvuče crta mislim da je razlika u ceni prevelika.

delimir je napisao(la):
Ko je navikao da obalja posao pod Mac OD X, pa je jos i profesinalac (zivi od toga), lako ce da nadje 1k dolara extra da doda...

Slažem se, navika je čudna stvar, ko je navikao da koristi tu platformu verovatno će nastaviti, ali mislim da nije primarni cilj Apple da zadrži postojeće korisnike.

delimir je napisao(la):
Jednostavno, vecini korisnika Mac nije ni potreban, a taj 7300 ce sasvim dobro sa svojih 256 MB VRAM-a da vozi MacOS X QuartzExtreme cak i na Cinema Display-u od 30 inca i to je ono sto je vazno za profi usere...

Nisam imao prilike da isprobam takve mašine, verujem na reč, ali slučaj koji sam naveo je da za dosta manje para ide dosta bolja grafika, a od viška ne boli glava. Nudi se Quadra kao opcija i za Mac Pro, ali za još $1600.

Ponavljam, nije mi cilj da pravim MAC vs. PC flejm, samo sam iznenađen cenom i mislim da je previsoka.

ru(sic) je napisao(la):
prichate bzvz i napamet

Cene koje sam poredio u sinoćnoj poruci su sa www.hp.com odn. www.apple.com

delimir je napisao(la):
Ma, cena je nebitna...

Cinema 23" za 999 USD je odlicna kupovina - konacno cu da skinem sa stola Dell 24" :)

Što, zar je toliko loš? :d

Sada treba uporediti koliko bolje rade programi na Mac OS-u u odnosu na WinXP.

delimir je napisao(la):

Ako imaš koga da ti donese iz USA, super, onda je to to. :)

Ovde u UK je cena 632funte + VAT (nakon sniženja i to samo na Apple Online Storeu). U Srbiji je bio 1700E a kada će stići to sniženje ko zna. Plus što u Americi pričaju da se stavili bolji backlight, dok u UK i dalje nude staro, da ne pričam o ostatku Evrope.

Tako veliki monitor bez HDCP-a ne kupujem. Preskupi su za takvo igranje, dok su 20" prava mera po ceni trenutno.

Super je mac pro, ali sta sa njim da radis dok jos nema programa za OS X intel edition. Na poslu su mi zamenili G5 sa core duo Imacom i u otvaranju i zatvaranju prozora i slicno je brzi od G5, ali dzaba kada je u Photoshopu i Illustratoru sporiji i sto je bitnije nestabilan do bola. A imam i vise memorije nego pre.
Mada kad izadje CS2 za intel to ce da bude pesma.

ivo.r je napisao(la):
Upravo tako, ja sam win user (što ću verovatno biti i u narednom periodu) ali nikada nisam skrivao simpatije prema Macu, ako ni zbog čega drugog ono zbog dizajna (i voleo bih da posedujem neke do primeraka makar mi služili kao nameštaj :D ). Mac je uvek bio skup, razloga je puno, ali Appleovim prelaskom na Intel mislim da se stvar menja u priličnoj meri. Mac je hardverski sada jedan jako lepo upakovan PC. Naravno, tu je i OS sa svim svojim prednostima i manama, koji je ruku na srce bio i na starom Macu. Kad se podvuče crta mislim da je razlika u ceni prevelika.

Po mom mišljenu ako ne jedini, najvažniji razlog zašto je Mac prešao na Intel je što Apple (čitaj Stiv) hoće da napravi MS-u (čitaj Bilu) ono što je ovaj njemu uradio pre dvadeset i kusur godina. Ja očekujem za nekih 2-3 godine da izađe full funkcionalna verzija OS X (XI, XII) za PC u cenovnom rangu sadašnjeg XP Home Edition.

Doduše i MS se sprema za to. Bil zvanično odlazi (možda da spreči baš ličnu osvetu), Vista će da izađe - to više ni MS ne zna, full pažnja je na XBOX-u koji očito donosi mnogo više para nego OS koji MS i ovako proda u 90% preko OEM-a.

Poslednja izmena:
Ono sto je simptomaticno jeste da Apple ima velike uspehe na trzistu notebook racunara, a i ostali Mac-ovi se vise nego dobro prodaju... Market share je sa 5% pocetkom godine skocio na 12% kada je trzite prenosnih racunara u USA u pitanju. To je ogroman uspeh i to ce biti veliki katalizator dodatne prodaje Mac racunara...

Sa druge strane, Intel je ocigledno Apple-u dao odlicne cene, jer evo danas sam gledao po raznim sajtovima i Apple je u ovom high-end segmentu odlicna kupovina. Mobile takodje - MacBook je best buy, ako se gleda trziste u USA.

Doduse sto se tice Mac Pro, na prvi pogled povoljna cena, delimicno se kvari, kada se masina kastomizuje, jer su opcije po obicaju skuplje, ali opet je to sve povoljno.

Sa druge strane Intel-ov verni Dell, je ocigledno popizdeo zbog svega ovoga, i ovog puta je AMD u Dell notebookovima i desktop masinama sasvim izvesna stvar.

Ja se iskreno nadam da ce Mac OS X za non-apple masine da se pojavi, jer napraviti veliki uspeh na ovaj nacin kako to Apple radi nije bas moguce. Mislim, njima sjajno ide, vrednost kompanije je skoro kao vrednost Dell-a (sto je ogromna trzisna kapitalizacija), ali svi bi voleli da market share OS X-a bude veci... Treba sve to da se omasovi. Steta je stvarno, kada cujem od neupucenih ljudi kako je vista do jaja OS. Tragicno je stvarno, da taj Aero i uopste cela vista nije ni na nivou Tigra, a o Leopardu da ne pricamo. Quartz onakav kakav je u Panteru je bolji od Aero-a u Visti. Slazem se da MS jednostavno nece da se cima oko svega toga. Prvo taj Windows i sigurnosne rupetine koje se stalno javljaju kvare imidz kompanije.. To nije moguce nikako ispraviti, jer je sistem lose koncipiran, a pricalo se o nekom novom kernelu iz MS-a, ali je to uzasno tezak poduhvat, jer kako izvrsiti tranziciju kada nemas kao Apple kontrolisane uslove?

Nije bas lako za M$ da inovira i nudi korisnicima iznova nove funkcije. Previse je sve to skupo za razvoj, jer se u Windows-u viku repovi od ko zna kada...

Sve je to cool, ali i PC tržište beleži rast od 10% na godišnjem nivou (desktop+laptop), što kompenzuje stvar na globalnom nivou.

OS marketshare
osmarketsharega4.gif

OS trend
ostrendye8.gif

Bilo bi fino (šbb-kbb) kada bi marketshare između vodećih OSa (WinX/MacX/*nix) bio uporediv, pa da tržišna konkurencija učini svoje. To bi nesumnjivo razdrmalo M$ u borbi za svaki % i imali bi SP na svaka 3 meseca... naravno, pod uslovom da nema hardverskih nekompatibilnosti i sličnih zezancija (ŠBB faktor).

delimir je napisao(la):

... i u njemu je 7300GT. Verovatno će one jače ići sa 7600GT, barem, a možda i 7900GT (mora da postoji opcija da se doplati, mada sad je to PC sistem, pa možda i ne mora poseban BIOS za karticu, nego se instalira regularan GeForce :))

ne verujem! Mislim da apple nece dirati grafiku, nego ce samo da stavlja brze procesore, vise memare i vece diskove!
Tako su barem do sada radili!

byMaX je napisao(la):
... i u njemu je 7300GT. Verovatno će one jače ići sa 7600GT, barem, a možda i 7900GT (mora da postoji opcija da se doplati, mada sad je to PC sistem, pa možda i ne mora poseban BIOS za karticu, nego se instalira regularan GeForce :))

Koliko sam ja cuo danas na streamu Keynote-a, nema jaceg.... Ovo je Mac Pro, a imas "5 miliona" kombinacija za upgrade i kastomizaciju masine... Ja da kupujem, sigurno bih odmah nabudzio vise RAM-a, jer je ovaj FB-DIMM preskup za kasnije cimanje oko nadogradnje...

667MHz DDR2 ECC fully-buffered DIMM (FB-DIMM) memory
Eight FB-DIMM slots on two memory riser cards (4 slots per card) supporting up to 16GB of main memory
Up to 256-bit wide memory architecture

Grafiku mozes da ubacis X1900 XT 512 ili Quadro, ali to je totalno nebitno za ono za sta je ta masina namenjena... Imas dve opcije za fabricki apgrejd X1900 i FX4500 - imas sve to na Apple.com.

Multiple graphics card configurations including two, three, or four NVIDIA GeForce 7300 GT cards. 300W for up to four PCI Express graphics cards Support for up to eight displays(1). Support for digital resolutions up to 1920 by 1200 pixels; dual-link DVI ports support up to 2560 by 600 pixels

Grafika je poslednja stvar koju bih menjao... Pre bih dodao jos jedan HDD od 250 giga. Sa cetiri mesta za hardove, nema vise potrebe ni za externim Firewire 800 diskovima, ako se radi VE, vec se RAID niz noze izvesti direktno u masini.

BIOS za karticu mora specijalan, ne moze obicna graficka...

Masina ima fenomenalno resena mesta za do 4 HDD-a, dva opticka uredjaja... Lepo kazu da je ovo najnadogradijivi Mac ever. Zato i jeste tako "slabasna konfiguracija", prosto vapi da je malo nadogradis :)

Sa druge strane u poredjenju sa prethodnim G5 Quadom, jeftinija je za 800 USD, a ima bolje specs to je nesumnjivo... Jedino je shit sto nema BT i WiFi po defaultu, ali eto jos jednog razloga za nadogradnju.

Optional AirPort Extreme wireless networking (4)
Optional Bluetooth 2.0+Enhanced Data Rate (EDR) up to 3Mbps

Ne znam samo kako ce kod nas to sve biti izvodivo - cekace se mesecima na masine. Trebalo bi da ponude, kao sa Mac Book koji se prodaje u 5 razlicitih varijanti (pridodate su jos dve sa po giga RAMA) da naprave nekoliko prekonfigurisanih opcija.

Poslednja izmena:
delimir je napisao(la):
Mislim, njima sjajno ide, vrednost kompanije je skoro kao vrednost Dell-a (sto je ogromna trzisna kapitalizacija)

Ja bih rekao da za ovaj skok vrednosti cele kompanije na prvom mestu mogu da zahvale iPod/iTunes revoluciji.

aleck je napisao(la):
Ako imaš koga da ti donese iz USA, super, onda je to to. :)

Ovde u UK je cena 632funte + VAT (nakon sniženja i to samo na Apple Online Storeu). U Srbiji je bio 1700E a kada će stići to sniženje ko zna. Plus što u Americi pričaju da se stavili bolji backlight, dok u UK i dalje nude staro, da ne pričam o ostatku Evrope.

Tako veliki monitor bez HDCP-a ne kupujem. Preskupi su za takvo igranje, dok su 20" prava mera po ceni trenutno.

ja imam par dana da odluchim dal' da uzmem taj 23" CD... dolazi jedan lik iz DC-a i nosi tonu stvari u kontejneru i mogao bi da provuche i ovo... znachi 23" apple cinema display goodness-a za $999... to je super cena.. monitor je nov, updateovan pre 2 dana... ali... dal' mi to treba? za 1000 dolara mozhe i SONY P234... i josh par novih monitora.. novi paneli sa boljim specifikacijama.. ali ipak kao i svaki apple whore naginjem u tom smeru...

ah odluke :wall:

Pazi, za tu cenu (reda 700E) to je već za ozbiljno razmišljanje. JA sam se 10 dana hoću-neću piškio i na kraju odustao.

- 23" je velika kupovina, a bez HDCP-a je (meni) besmislena (isključivo na monitoru gledam filmove)
- 23" sa 1920x1200 je prava mera za grafički rad i generalno ono što ja radim na računaru
- dobri 23" su 700funti i naviše
- dobri 20" su 250-300 funti (1680x1050)
- taj 1680 rezolucija mi je ipak malo (detaljno isprobavao jednu i drugu veličinu)
- čak i ti 20" nemaju HDCP, pa bi ih za 1-2 godine teško prodao za smislenu sumu

Tako da sam odustao i čekam da izađu sledeće generacije monitora. Zahtevi su mi prilično strogi - 23", HDCP na DVI-u, S-IPS ili panel istog ili boljeg kvaliteta boja i ugaonog prikaza.

Valjda će do kraja godine da se nešto pojavi na tržištu. I ovo smanjenje cena ACD-ova mi miriše da će oni da izbace novu generaciju.

Sto se tice HDCP-a, koliko sam ja negde cuo/procitao moguce je da ce se HDCP implementirati i na samim grafickim kartama, tako da ce ti grafika pustati HD signal na monitor iako monitor nema HDCP tj. moci ce da se gleda HD film na obicnom DVI monitoru.

delimir je napisao(la):
Grafiku mozes da ubacis X1900 XT 512 ili Quadro, ali to je totalno nebitno za ono za sta je ta masina namenjena... Imas dve opcije za fabricki apgrejd X1900 i FX4500 - imas sve to na Apple.com.

Nije totalno nebitno. Juče smo u gradu sreli Obrada, koji je svojevremeno ovde pravio 90% onih CG reklama. Sada je čovek u Londonu i njegova ekipa radi na Mekovima, Dual G4 naravno. Na tim mašinama se radi video montaža i composing, ali čak i odelenje koje radi modeling radi na istim mekovima pojačanim sa Quadro i GeForce 6800 kartama. Na kraju sve pošalju u render farmu koje su na AMD Opteronima, ali me je iznenadilo kad je rekao da veliki broj njegovih kolega iz drugih sličnih firmi radi modeling na Meku i da uglavnom imaju pojačane kartice...

byMaX je napisao(la):
Nije totalno nebitno. Juče smo u gradu sreli Obrada, koji je svojevremeno ovde pravio 90% onih CG reklama. Sada je čovek u Londonu i njegova ekipa radi na Mekovima, Dual G4 naravno. Na tim mašinama se radi video montaža i composing, ali čak i odelenje koje radi modeling radi na istim mekovima pojačanim sa Quadro i GeForce 6800 kartama. Na kraju sve pošalju u render farmu koje su na AMD Opteronima, ali me je iznenadilo kad je rekao da veliki broj njegovih kolega iz drugih sličnih firmi radi modeling na Meku i da uglavnom imaju pojačane kartice...

Pa, mislim, za modeling i jeste predvidjen taj Quadro koji je opcija.

delimir je napisao(la):
Sto se tice HDCP-a, koliko sam ja negde cuo/procitao moguce je da ce se HDCP implementirati i na samim grafickim kartama, tako da ce ti grafika pustati HD signal na monitor iako monitor nema HDCP tj. moci ce da se gleda HD film na obicnom DVI monitoru.

Joj, greške.
Po Holivudu, da bi mogao da pustiš film, kompletan lanac mora da ima HDCP instaliran: player + grafička + monitor, player + TV, sve. Tako da ti se može desiti da ili vidiš downgrade na DVD ili da uopšte ne vidiš ništa. I HDCP mora da bude namešten na svakom izlazu i na svakom ulazu, ne samo generalno na kartici/monitoru.

Sony se sad nešto vrlja izjavama da njihovi playeri neće zahtevati HDCP na drugom kraju, ali to ne uzimam za ozbiljno, pošto su oni lupetali i da će na BD diskovima snimati DVD kvalitet umesto HD kvaliteta, jer je DVD sasvim dovoljan (more šic!).

Ima odličan tekst ovde na BeHardwareu.

delimir je napisao(la):
Mislim, njima sjajno ide, vrednost kompanije je skoro kao vrednost Dell-a
evo sad gledam Google finance, tržišna vrednost (kapital) Apple-a je veća u odnosu na Dell čemu je najviše doprinelo i to što su se akcije Della survale poslednjih godinu dana, ali i pored toga Dell ipak ima 4x veći prihod, više radnika...

HighDefinition je neshto shto cu ja usvojiti u vidu sony bravia TV-a i PS3-a... tako da... HDCP na monitoru mi nije neshto za chime cu plakati, ali eventualni S-IPS u apple monitorima je neshto chega se bojim... smorio bi se da uzmem taj monitor a oni za par meseci izbace novi.. do sada nisu to radili ali nikad se ne zna.. imam josh oko nedelju dana da odluchim.. malo cu spavati.. :)

Nazad
Vrh Dno