Šta je novo?

Mac OS X: Boot Camp - Benchmark

Bench admin

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
619
Mac OS X: Boot Camp

Nije ništa novo ako kažemo da će ako kupite Apple mašinu, instalirate OS X i (uglavnom) budete zadovoljni celom simbiozom, uvek "nešto" nedostajati. Na primer, kupili ste novi Macbook Pro za cifru koja se kreće oko 200.000 dinara i želite da proverite stanje na računu. Uključujete Safari, odlazite na sajt banke i naravno (!?) ne možete proveriti stanje vašeg računa jer je ta opcija moguća isključivo ukoliko stanje proveravate putem Internet Explorera, isključivo na Windows-u koji nemate. Ovakvih situacija je zaista mnogo, tj dovoljno da je gotovo neophodno da uz vaš OS X instalirate i konkurentski proizvod i iskoristite neke njegove prednosti.

os_x_boot_camp_7.jpg

Neki će ovaj potez nazvati "Svetogrđem", "Uništavanjem mašine", "Bogohuljenjem" i sličnim, zaista vrlo interesantnim nazivima sa jakom emotivnom podlogom. Jeste "apple hardver" napravljen da radi sa apple softverom, ali, ako su potrebe nekad malo drugačije to ne znači da ste "skrenuli" već da vam je potrebno rešenje problema. Ono se ogleda u instaliranju Windows operativnog sistema kao trenutno najpopularnijeg na planeti. Uostalom, da je to "nenormalna" akcija da li bi i sam Apple u svom operativnom sistemu integrisao Boot Camp aplikaciju koja će vam olakšati instaliranje Windowsa? Dovoljno je istu pokrenuti iz Utilities podfoldera i pratiti vrlo prosta uputstva koja se manje više svode na "next, next, next".

Pre nego što pređemo na sam proces podizanja Windowsa spomenimo da postoje određena ograničenja koja morate ispoštovati. Tako, ukoliko posedujete Snow Leopard operativni sistem (10.6) možete instalirati sve trenutno aktuelne Windows sisteme u vidu XP-a, Vista-e i naravno Windowsa 7. Situacija sa Lionom (10.7) se u principu, iako na prvi pogled ne izgleda tako, poboljšala jer imate mogućnost isključivo instalacije Windowsa 7 u svim njegovim verzijama, i 32 i 64bit. Jednostavno, ako "terate" najnoviji OS X, zašto ne bi bilo tako i sa druge strane? Još jedno ograničenje se odnosi na to da morate imati Intel baziranu Mac mašinu.

http://software.benchmark.rs/how_to/mac_os_x_boot_camp/

Neki će ovaj potez nazvati "Svetogrđem", "Uništavanjem mašine", "Bogohuljenjem" i sličnim, zaista vrlo interesantnim nazivima sa jakom emotivnom podlogom.

Невероватно, али пречесто сам ”чуо” или прочитао управо такве изјаве људи као реакцију да неко хоће, планира или је већ то урадио... поготово на апл форумима. Док на, нпр, [h] форуму, неколико пута сам виђао поруке од ликова који користе Win као примарни ОЅ на својим МВР или МВА рачунарима.

Са друге стране, текст је једноставан за праћење и неко ко би то радио по први пут, не би имао проблем да успешно инсталира Win на својој апл машини. ;)

Са друге стране, текст је једноставан за праћење и неко ко би то радио по први пут, не би имао проблем да успешно инсталира Win на својој апл машини. ;)

To mu je bila i neka poenta :)

:wave:

Pre nego što pređemo na sam proces podizanja Windowsa spomenimo da postoje određena ograničenja koja morate ispoštovati. Tako, ukoliko posedujete Snow Leopard operativni sistem (10.6) možete instalirati sve trenutno aktuelne Windows sisteme u vidu XP-a, Vista-e i naravno Windowsa 7. Situacija sa Lionom (10.7) se u principu, iako na prvi pogled ne izgleda tako, poboljšala jer imate mogućnost isključivo instalacije Windowsa 7 u svim njegovim verzijama, i 32 i 64bit. Jednostavno, ako "terate" najnoviji OS X, zašto ne bi bilo tako i sa druge strane? Još jedno ograničenje se odnosi na to da morate imati Intel baziranu Mac mašinu.

http://software.benchmark.rs/how_to/mac_os_x_boot_camp/

Čisto kao info, Windows XP preko virtuelne mašine radi sasvim lepo, tako da ko hoće može ovako da ga instalira.

Čisto kao info, Windows XP preko virtuelne mašine radi sasvim lepo, tako da ko hoće može ovako da ga instalira.

Ради и Win 7 сасвим солидно, са само једним језгром додељеним и 2гига меморије. ;)

Ради и Win 7 сасвим солидно, са само једним језгром додељеним и 2гига меморије. ;)

Rekao bih, radi za neke najosnovnije potrebe, za išta zahtevnije ipak to jedno jezgro nije dovoljno ;)

Rekao bih, radi za neke najosnovnije potrebe, za išta zahtevnije ipak to jedno jezgro nije dovoljno ;)

Истина, за рад у Visual Studio 2008, SQL Server 2008 и још пар захтевнијих апликација, требало ми је још једно језгро, што сада није проблем, пошто сви апл рачунари(из 2011) имају 4 threads, било то уз НТ или прави квад процесор... ;)

Pravio sam jednu app koja otvara vise quicktime video fajlova i slaze ih u grid i paralelno reprodukuje sve i pored toga crta neki 3d i sve to posredstvom OpenGL-a. App je pisana za Windows i tu lepo radi. Imam klijenta koji koristi Mac i boot camp i program mu ne radi u boot campu. Nisam u mogucnosti da otkrijem zasto program ne radi. Predpostavljam da je neki problem sa boot camp-om. Ako neko moze da mi objasni sledece:
1. Ako win app radi u osx prozoru, da li je hardware emuliran?
2. Ako se racunar bootuje u windows da li se koriste pravi win driveri ili se i to emulira
3. Da li neko moze da potera Realtech GLView (www.realtech.com) u OSX-u i to kao mac app, winapp u prozoru i winapp kada se mac bootuje u windowsu i napise kako je detektovana graficka karta u sva 3 slucaja.

Windows preko boot camp-a radi kao i na svakoj drugoj masini. Nista se ne emulira koliko je meni poznato. Dakle, samo se iz OSX-a pripremi particija za Win i loader, posle toga sve je kao na svakom drugom PC-ju sto Mac po svom hardveru i jeste. Drajveri su ko i svaki drugi, dakle obicni win drajveri, e jedino sto im je vendorID drugi pa bas ne mozes da skines sa sajta proizvodjaca hardvera.

Poslednja izmena:
Ok.. ali ako npr pokrenem 3d aplikaciju u OSX prozoru.. koji je driver za 3d ispod? Ne verujem da OSX ucitava catalyst ili forceware. Da li mozes da npr pokrenes windows 3d igru u osx prozoru?

Hm, mislim da se ne razumemo. Pogledaj kako se instalira WIN perko boot campa. Nije to virtuelizacija. Boot camp je samo tu da pripremi particiju (resajzuje HFS particiju) i da prebaci UEFI u legacy mod tj emulira BIOS za boot. Nista vise. Onog trenutka kada loader (prilikom butovanja biras oces OSX ili Win) pozove Win dalje Windows radi sve kao na svakom drugom PC-ju. Drajveri za ATI grafike su catalyst za Intel intel drivers i to je isto kao na bilo kom PC-ju, sa onom razlikom koju sam ti vec napisao. Ti sto pitas verujem da mislis na Parallels. E to je virtualna masina na kojoj mozes da instaliras Win virtual masinu, onda vaze druga pravila, emulacija itd.

Poslednja izmena:
OK.. mislio sam da boot camp omogucava i rad u prozoru.. Da li je moguca kombinacija parallesa i boot camp-a?

OK.. mislio sam da boot camp omogucava i rad u prozoru.. Da li je moguca kombinacija parallesa i boot camp-a?

Jeste, napravish boot camp particiju i pokrenesh je iz Parallelsa. Tj znam za VMWare da radi sigurno, a za parallels ce morati neko drugi da kaze mada koliko sam pogledao radi...

OK.. U tom slucaju me zanima jel vuce virtuelne drivere?

Izvol'te:

Prilozi

• Screen shot 2011-09-02 at 00.49.50.jpg
    Screen shot 2011-09-02 at 00.49.50.jpg
    335.9 KB · Pregleda: 66
Da.. to je virtuelni driver. Hvala.. sad znam u cemu je problem.

Mislim da nije napisano u tekstu:

na MacBookPro iz 2010. nije moguce instalirati Windows XP (putam BootCampa)!

- mucio sam se par dana da bih kasnije procitao da MBPu "hardwerski" nesto nedostaje i da ne moze da se instalira XP. Nisam se dalje udubljivao u problematiku vec sam instalirao Win 7.

Mislim da nije napisano u tekstu:

na MacBookPro iz 2010. nije moguce instalirati Windows XP (putam BootCampa)!

- mucio sam se par dana da bih kasnije procitao da MBPu "hardwerski" nesto nedostaje i da ne moze da se instalira XP. Nisam se dalje udubljivao u problematiku vec sam instalirao Win 7.

Vidish ja se mucio danima da instaliram kod devojke na upravo taj MBP i mislim da mi je na kraju uspelo, mada sad da me ubijesh nisam siguran da li je sedmica ili XP. Provericu prvom prilikom. Mada sad svakako sa Lionom i BC4 nije moguce nishta osim sedmice instalirati ;)

Nazad
Vrh Dno