Šta je novo?

Mac OS X: Aplikacije za svičere - Benchmark

Bench admin

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
619
Mac OS X: Aplikacije za svičere

Kada na red dođe priča o operativnim sistemima, gotovo svima nama je prva asocijacija Windows. A kako i ne bi bila, kada pomenuti dominira tržištem i nalazi se na gotovo svakoj mašini koja nas okružuje. Pored toga što je ta pojava učinila da svi danas znamo šta je Windows, imala je jednu nus-pojavu, a to je da u korišćenju bilo kog drugog operativnog sistema prenosimo Windows "iskustvo". Šta to znači u prevodu? Vrlo prosto, znači da kad podignemo OS X npr. mi tamo tražimo Total Commander, Winamp, WinRar...Ova pojava je vrlo izražena kod korisnika koji "tek što su prešli" na novi OS, i članak koji je pred vama treba da im pomogne da se snađu u novom okruženju...

os_x_azs_08_s.jpg

Možemo slobodno reći da je to jedna od najvećih grešaka koju možete učiniti prilikom prelaska na novi operativni sistem iz prostog razloga što je svaki od njih pravljen na neki svoj način sa nekom svojom filozofijom i nekim svojim načinom kako se treba koristiti. Upravo iz tog razloga uopšte nije nemoguće, ukoliko tražite Windows iskustvo na ostalim operativnim sistemima, da ćete ostati razočarani i vratiti se u "stari tabor". Kada pokrenete OS X tamo neće biti Windows Media Playera, Windows Explorera i sličnih i vrlo lako se može desiti da sebi postavite pitanje "I šta sad?". Savet: moraćete ipak malo više da se potrudite i samo malo informišete kako biste našli ono što vam odgovara, a verujte nam na reč - izbor je u poslednje vreme zaista ogroman. U ovom tekstu ćemo se staviti u kožu onog koirsnika koji je tek seo za Apple računar i hoće sve one "njegove" programe sa Windowsa. Mi smo to nazvali "aplikacijama za svičere"...

Pre nego što nastavimo dalje, upozorenje/savet - sve programe o kojima ćemo govoriti uzmite kao uslovnu preporuku za snalaženje u novom okruženju. Aplikacija je "mali milion", alternativa programima iz ovog teksta je ogroman broj i nemojte misliti da ćete ovde naći sve što treba, niti da smatramo da su ovde opisani programi najbolje što ćete pronaći na novoj platformi. Ne, oni su tu kao naša preporuka kako da sebi olakšate snalaženje u novom okruženju korišćenjem poznatih alata. Za dalje se morate sami angažovati...

Link

Tek sam sad skontao da moj nick ima smisla.

Vrh Dno