Šta je novo?

mac mini

to3a

Slavan
Učlanjen(a)
21.01.2005
Poena
350
Izasao je novi mac mini, ima dva modela. ja mogu da se isprsim za jeftiniji koji plus tastatura dodje do 60.000 dinara.
Da li je neko isprobao masinu?
Zanima me funkcionalnost i onaj novi program koji omogucava dual mode win/mac kako radi.
Vredi li to para?

driver ma smorio sam se sa tim makinama koje guraju mac os.
ocu da kupim mek masinu a ne da se smaram sa nekim keksovima :) posle.
a i ova masina je shto se tice velicine idealna za na sto.
Za iste pare da dobijem 1oo giga veci hdd mi nije bitno .

Posedujem tog novog minija (mada mislim da je ovaj moj onaj "model pre" s početka/sredine prošle godine ... razlika je što je kod mene 120gb i 1gb ddr3 rama, grafička je naravno nv9400M)

Ne znam šta da ti kažem, sem dođi da vidiš ;) mašinica je ko lutka. Radi skroz lepo, SL radi odlično, jedino se desi da zbog rama ume da štuca kada se pokrene više programa u isto vreme, ali u nekom normalnom radu (meni je najčešća postavka sa 4 desktopa, u prvom su otvoreni chrome, safari i firefox, u drugom je CODA, u trećem iTunes a četvrti je ako zatreba za iWork ili nešto slično ..) radi vrlo lepo ..

E sad ako si očekivao da ćeš se naraditi u Photoshopu .. ovaj novi ima 2gb rama i to će ga izvući, ali ipak je unutra 5400 hdd (osetna je razlika u podizanju sistema i aplikacija npr na hakintošu koji je radio na klasičnom hardu od 7200 iako je taj desktop bio na papiru slabiji procesor i sporiji ram)

Pored tih para naravno planiraj i za neki eksterni hard, ja trenutno koristim transcend (gumeni) od 500gb u kombinaciji timemachine i klasični bekap ali hoću da nabavim barem još jedan klasičan eksterni hard ili neki manji NAS.

Da li se isplati ne znam .. ja sam se godinu dana igrao na Hakintošu na velikoj mašini (E2160, 2gb rama, nv8600) i tu sam se navukao, uleteo mi neplanirani keš i reko daj da uzmem ... sada se razmišljam da ga prodam i da uzmem mekbuk (13"/15" običan ili pro zavisi šta i kad uleti) jer ipak često nosam komp a sa 95% poslova sam prešao na mek.

Imam jedan relativno stariji laptop (oko godinu dana) na kome se igram i isprobavam windowse, ofise, linuxe i sl ali sam prestao da ga koristim za "ozbiljan" rad ...

Veliki komp je rasformiran, sprema se da ide šuraku da se igra ... :d

Sve u svemu dok sam bio na hakintošu navukao sam se, dok me je mini definitvno naterao da razmišljam u smeru nabavke mekbuka i iMac-a .. zavisi mi od nekih kombinacija da li ću prodavati minija ili ću ga ostaviti da mi glumi htpc/server ...

Što se tiče para u trenutku kupovine bila je stvar vaganja.. jesam se igrao na Hakintošu, ali nisam bio ubeđen da ću moći tek tako da pređem na meka pa nisam hteo da bacam 1000e na laptop, pre bih te pare dao na iMac-a ali sa druge strane već imam dobar monitor (Samsung T220) pa je bilo ajde da kupim ovog malog pa ako se navučem videćemo dalje .. i navukao sam se .. :d

Stvarno, ako si zainteresovan za demo uživo slobodno me cimaj na PM ...

P.S. Mini je povezan na Samsung T220, Logitech MX1000 i gle ironije Microsoft natural 4000 ;)

Pa nemoj da mi kazes da ne moze da se doda ram na taj mini ? :)

Jel su ubacili neki audio ulaz u novom ?

driver ma smorio sam se sa tim makinama koje guraju mac os.

Ja bih rado uzeo Mac-a iako imam Retail SL na PCu koji radi odlichno, ali ono shto meni treba za posao (obrada HD videa), ne bi moglo bez Mac Pro, a to znamo koliko koshta :) Ovako, ja za bukvalno 300e imam neki model koji koshta 6x vishe :)

Poslednja izmena:
to3a, da li si razmišlja o polovnom Mac-u? Možeš da uzmeš PowerMac G5 ili eventualno DualG5 za te novce, eventualno, neki MacBook.

Mac mini je super kupovina za "kuću". Više nego dovoljan.

Castore, imaš dobru tastaturu. :)

Meni pored ostalih poslova treba za autocad.
E sad poshto autocad i mac nisu idealno resenje, pojavio se onaj novi software koji dozvoljava dual okruzenje. Najvise me zanima kako to funkcionise. Sto bi se reklo integracija winXP u snow.
U skorije vreme pocinjem da uchim programiranje. Covek mora da nadogradjuje svoje znanje. I jedna takva masina mi je idealna jel ko ce da pipa mac na kome ne ume da se snadje. Ja mac gledam kao spoj prosecih komponenti, odlichno upakovanih da se izvuche max, odlichnog dizajna, i na kraju poprilichno nepristupacnog svakome ko prvo shto uradi je otvori win explorer, program files i pochne da mrmlja a shat ce ti ovo ili ono.
Sa mekom bih se resio cekanja u redu za racunar (iako ih imam nekoliko) jel za njega niko nece hteti da seda.
Sto se tice hdd prostora, on bi bio u mrezi koja ima dovoljno kapaciteta a u svakom sluchaju u skorije vreme ce doci i neki mrezni 1 tb hdd.
jedini graficki zahtev je da moze da tera stari dobri CS :) i naravno da za iphone filmove pakuje lepo.

Na koji novi software misliš? Mac dozvoljava instalaciju Windowsa preko BootCampa, osim ako misliš na emulacije.

Sa Macom ćeš verovatno naići na veći red nego na PC mašine. :D Tako da u svakom slučaju ti je win win situacija. :)
Što se tiče CS-a, to radi i na P1 radiće i ovde. iPhone konvertovanje... Ne znam.

Pa nemoj da mi kazes da ne moze da se doda ram na taj mini ? :)

Naravno da može, ali DDR3 košta, a pare mi se ne daju, jer ovih 1GB gura sve što koristim ... a i ako budem uskoro prelazio na mekbuk glupo da sad dajem pare za ovaj ako će se nekome udomiti ili ostati kao mali HTPC/server

Naravno da je super varijanta kupiti nekog zverka za 300e (a može da se kupi vrlo lepa mašina za te pare ...) problem je što taman namestiš neku verziju .. lepo je razradiš onda dođe update i koliko vidim po forumima popucaju neki drajveri .. ono varijanta .. ali što jes jes, kad se namesti da radi, radi fenomenalno !

Za dual sistem, možeš da koristiš BootCamp da "nativno" instaliraš Windows, particioniše se hard, imaš najnormalniji dual boot. Druga varijanta je virtuelna mašina i tu postoji onaj Parallels, VirtualBox itd. Ja sam se igrao sa Parallelsom (čisto da vidim na šta liči) i ima lepu munju da prozore windowsa "integriše" sa mac okruženjem .. znači može klasika - otvori se jedan prozor i u njemu cela virtuelna mašina a ima i to spajanje "desktopova" .. U praksi za neki iole ozbiljniji rad u ovoj varijanti kontam da je 2GB rama apsolutni minimum, a opet ako u Windowsu radiš neki ozbiljan program, onda je nativna instalacija, odnosno BootCamp idealno rešenje ... (Seti se one reklame da je svojevremeno MacBook Pro bio najbrži laptop koji je gurao vistu :p )

Secam se, sto se tice uklapanja komponenti da bi se dobio maximum mek je majka. Ni kod jednod brand name racunara nisam video tako fino sklopljen hardver jednostavno sve lepo radi. Nema onih varijanti grafika koci sistem ili ovo ili ono uklope ljudi svaka im se dala. Jedino nase male plate se uzasavaju na rec mac.

Nazad
Vrh Dno