Šta je novo?

[Mac] Mac OS X Lion 10.7 - zvanicna tema

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Posto je zvanicno dostupan od juce, hajde da vidimo kakva su iskustva i da li je neko imao problema sa instalacijom omiljenog softvera.

Skinuo, instalirao preko SL, koristim:)
Nemam problema, ali mi se neka rešenja definitivno ne sviđaju, a nekima još uvek ne nalazim svrhu.
my2cents

Nisam ni ja, sacekacu vikend ili tako nesto ali po svim komentarima ovo mu dodje kao neki Service Pack a ne zaista novi OS.

Evo da se i ja bacim u instalaciju. Obzirom da mene i SL nervira, mislim da necu imati problema sa Lionom :)

Instalirano, do duse nesto me je zezala kupovina sa stora pa sam skinuo torrent. Sada mi store opet radi, ali kad hocu da pazarim lion stoji installed i ni makac dalje.

Svidja mi se sto je konacno sredjen resize prozora, a ovo drugo - pa i ne vidim bas neke posebne razlike. Ok mi je i launcher (zaboravio sam mu ime) a Mission Control tesko da cu ikada da koristim i jedva cekam da se pojave update-ovi za meni korisne programcice (dockview, witch i sl.).

Jedva cekam da apple postane jos recimo duplo popularniji, ko zna na koji ce cirkus tek onda OS da lici :d

Ne, ozbiljno, svi smo mi ludi i brzi i koristimo milion programa na mac-u, pa pored application foldera, dock-a (koji ima po default-u precicu do foldera sa aplikacijama) treba nam jos i Launch Pad, gde su nam SVI programi (koje mozemo da stavljamo u foldere u okviru Launchpad-a). Ne znam, ja sam dete sa sela, i koristim mozda desetak programa konstantno, i dovoljne su mi precice na dock-u.
Mission Control, opet konfuzno, npr. napravis nekoliko desktopa, i npr. na svakom imas po nekoliko otvorenih prozora raznih programa- iz Mission Control-a ne mozes da vidis sta je na kojem desktopu dok ne kliknes na odredjeni desktop na kojem mislis da je to sto trazis.
Super je Safari u full screen-u, sem sto ne mozes da vidis dock ako ti je na auto-hide- moras da izadjes iz full screen-a.
Finder... ma nema veze....

Aj da ne nabrajam dalje, uglavnom mi se Lion i nije nesto svideo, daleko od odusevio. Ocekivao sam da srede bar neke banalne stvari (zasto i dalje zeleno + dugme resizuje prozor kako mu se cefne), ali ok, navici cemo se polako.
Ako nista drugo bar sad u cosku pored sata stoji ime korisnika, da ne zaboravis ko si i sto si dos'o, dok se juris sa prozorima. :d

Instalirao juče bez problema na MBA 11" (2010). Insalirao i uobičajene programe, i sad se prilagođavam. :whip: Koliko vidim, skoro sve radi, tek ponešto pukne (Vox, na primer, ili TotalFinder - verovatno treba sačekati da se pojedini programčići i sami prilagode). Neka rešenja mi izgledju dobro, druga ne, ali je uvek tako kad se dođe sa starim navikama. Verovatno će i 10.7.1 biti ispeglaniji.

Definitivno ga treba ispeglati jer svaki OS po izlasku boluje od standardnih dečijih bolesti, meni se već 2 puta zakucao što uopšte ne liči na Mac ali tako to ide

Ima li neko informaciju da li je sada sredjen TRIM na svim SSD-ovima. Posto znam da je na SL radio samo na nekim.
Izgleda da Cisco VPN client radi samo ako butujes Lion u 32-bitnom modu. Sto je trenutno "show stopper" za mene. Valjda ce Cisco brzo to srediti.

Ih bre... taman pohvalim launchpad kad on krene da se blesavi - potegnem neki download sa app store-a, dobijem u docku na ikonici launchpad-a liniju koja pokazuje download progres, medjutim vec par puta vidim da se zaglupi, pa linija stoji i stoji i stoji.... cak i kad je download gotov.

Posle reboot-a, naravno, sve se vraca u normalu.

Ima li neko informaciju da li je sada sredjen TRIM na svim SSD-ovima. Posto znam da je na SL radio samo na nekim.
Izgleda da Cisco VPN client radi samo ako butujes Lion u 32-bitnom modu. Sto je trenutno "show stopper" za mene. Valjda ce Cisco brzo to srediti.

A da li si probao ugradjeni vpn client? Meni je poprilicno lepo radio da se kacim na Cisco Router-e i ASA-e. Nisam imao potrebu da instaliram Cisco VPN Client.

Da li se nekome desava da mu Safari nakon nekog vremena surfa zauzme i vise od 900 mb. rama a da pri tome ima par prozora otvorenih? Ne secam se da se to desavalo ranije. ***. kad sam kupovao macbook rekli su da je za neko neobavezno koriscenje tipa surf, gledanje filmova i malo muzike dovoljno 2 gb. rama a izgleda da moram sad da se mlatim i ubacujem 4 a mogao sam lepo to u startu da uzmem.

Da li se nekome desava da mu Safari nakon nekog vremena surfa zauzme i vise od 900 mb. rama a da pri tome ima par prozora otvorenih? Ne secam se da se to desavalo ranije. ***. kad sam kupovao macbook rekli su da je za neko neobavezno koriscenje tipa surf, gledanje filmova i malo muzike dovoljno 2 gb. rama a izgleda da moram sad da se mlatim i ubacujem 4 a mogao sam lepo to u startu da uzmem.

Pa dosta je 2GB, ali sa ovim cenama memorije ne vidim razlog da se ne stavi 4GB ;)

:wave:

Ih bre... taman pohvalim launchpad kad on krene da se blesavi - potegnem neki download sa app store-a, dobijem u docku na ikonici launchpad-a liniju koja pokazuje download progres, medjutim vec par puta vidim da se zaglupi, pa linija stoji i stoji i stoji.... cak i kad je download gotov.

Posle reboot-a, naravno, sve se vraca u normalu.

Zanimljivo da se meni to desava u iOS-u :(

Moze li nekako da se namesti da mi se prilikom bootovanja ne podizu svi oni programi koje nisam zatvorio kada sam gasio racunar? Ja sam gledao po System Preferences, ali nisam nesto uocio takvu opciju...

Citao sam danas po MacRumors forumu, koliko problema ljudi imaju sa doticnim Lion-om(kao sto je i bilo sa Snow Leopard-om), tako da... ja cu da sacekam da prodjem, barem jedno... hm, par godina? Nemam nameru da menjam nesto sto radi.

ardzuna

Probaj da iskljucis svetlosne indikatore ispod ikona u docku. Kod mene funkcionise na taj nacin :)

Moze li nekako da se namesti da mi se prilikom bootovanja ne podizu svi oni programi koje nisam zatvorio kada sam gasio racunar? Ja sam gledao po System Preferences, ali nisam nesto uocio takvu opciju...

Kad ga gasis samo odstikliras ono " reopen applications...".

Hvala.
Ja nisam uopste ni gledao sta pise u tom prozorcetu, nego bih odmah pritisnuo na Enter za Shut Down :d

Citao sam danas po MacRumors forumu, koliko problema ljudi imaju sa doticnim Lion-om(kao sto je i bilo sa Snow Leopard-om), tako da... ja cu da sacekam da prodjem, barem jedno... hm, par godina? Nemam nameru da menjam nesto sto radi.

Upravo, SL je sada "rock stable". Ljudi vec prijavljuju da imaju problema sa iMac + Lion kombinacijom http://www.tuaw.com/2011/07/24/lion-bug-some-imacs-locking-up-after-playing-video/

Update za 6 meseci mi se cini jako realnim.

Ja sam uradio upgrade i imam tonu problema koji su isplivali na povrsinu posle nekoliko dana... za pocetak sistem mi je uzasno usporio, imam fantomska zauzeca procesora od strane Findera, curenja memorije (Safari trosi 600 mega rama sam za sebe), App Store i dalje ne radi (plus se raspada vizuelno), neke aplikacije ne rade (ok to je delom i do njih), logovanje na sistem ponekad traje citavu vecnost, quick look mi ne radi kada selektujem vise item-a odjednom...

Mislim da cu uskoro morati da uradim jedan clean install Lion-a jer ne mogu da koristim laptop kako treba. Inace pored ovih problema, ne primecujem nista specijalno. Mission control je cool i to je to, Launchpad sam pokrenuo jednom i najverovatnije necu vise nikad. Natural scroll je budalastina teska, ne primecujem nikakav porast u performansama niti da su bilo sta uradili po pitanju optimizacije sistema (i da lje jede memoriju ko mutav). Lepo je sto su sredili resize prozora i sto su malo (ali smesno malo) doradili Finder i sve vizuelno bolje upakovali ali iskren da budem ne vidim zasto ovo nije mogao da bude 10.6.9.

Da demantujem sam sebe.
Posle par dana intenzivnog korišćenja mogu samo da kažem da je urgentan 10.7.1 update, definitivno. Ne znam šta su radili ovi likovi iz Cupertina, ali da su požurili sa izbacivanjem, definitivno jesu.
Dakle, problemi:
- usporenje sistema (u odnosu na prethodno instaliran Snow Leopard 10.6.8)
- lagovanje miša (ali samo na pojedinim internet stranama, na drugima radi relativno ok), pri čemu imam problem i sa levim klikom, tj. neće da "okine" iz prve, na nekim internet stranama tek iz 2-3 puta reaguje na klik.
- čudno renderovanje stranica kada skrolujem mišem, kao da nije glatko, vide se neke poprečne crte??
- curenje memorije - Safari, ali i Finder, kao i Mozilla Firefox koja radi ubistveno sporije nego na SL
- sporo dizanje sistema, ali i problem sa gašnjem, ponekad, neće da se ugasi
- temperature prema iStat-u su za desetak i više stepeni više nego pre, proc ide vrlo često preko 60 stepeni, pre mi je bio na max 54-55.

Ovo je kod mene, dovoljno da zažalim što sam ga instalirao preko SL koji je tako fino radio:(

Poboljšanja???? Ne znam, ja ih ne vidim, pa čak mi ni resize nije poboljšanje.

Poslednja izmena:
E za temperature sam i ja primetio ali nisam bio siguran da li se iStat tripuje. Kod mene na 5.5k obrtaja temprature su 50 stepeni i to dok pustam muziku i picim po netu! To nije bilo tako ranije na SL.

EDIT: Fullscreen mode je takodje cudno nedoradjen, ako udjem u FS mod dok koristim Chrome recimo, prvo ne postoji jednostavan nacin da se izadje iz njega (sem ako ne znate magicnu precicu) a drugo ne radi pozivanje docka na donjoj ivici ekrana. Bas bezveze...

Poslednja izmena:
E za temperature sam i ja primetio ali nisam bio siguran da li se iStat tripuje. Kod mene na 5.5k obrtaja temprature su 50 stepeni i to dok pustam muziku i picim po netu! To nije bilo tako ranije na SL.
Takođe, a ovo me stvarno najviše nervira. Pre par dana dok su bile one nesnosne vrućine dao mu da renda nekih par desetina minuta HD-a. Ode temperatura na Sandy Bridge-u za 30-ak sekundi skoro do 90 stepeni, a ventilator je poludeo od vrtenja. Ja se usrao, šta da radim, gledam raste temperatura kao luda, pa sam morao sve da prekinem, nisam imao herca da ostavim do kraja. Kod prethodne mašine ovo nije bilo ni u najavi, doduše i5 quad sa 16 gb, ali iMac late 2009, kontam, više se greje od ovog novog 25nm, ali ovaj MacBook Pro je non-stop oko 50 stepeni, a ventovi postavljeni i rade na 4k obrtaja.
Definitivno mi se ne sviđa što sam prodao iMac-a, ali morao sam da uzmem mobilnu mašinu, na žalost.

Moram da se prikljucim 'harangi' - i moj MBP se greje ko blesav, cak i kad ne radim nista posebno (surf). Gledao u top-u sta se desava i nista pametno nisam mogao da zakljucim.

Da to nije apple napravio polu-gotov proizvod? :d

A šta bi vi za 29,99$?:p

I SL je bio 29.99 pa nije pravio ovakve probleme. Izgleda da su ga bespotrebno zbrzili....

Srediće to oni, ne brinem ja. Najvažnije mi je da Final Cut radi bez problema, ostalo ću da preživim.

Nazad
Vrh Dno