Šta je novo?

Mašine za pranje sudova - sudomašine

Bio bih oprezan sa preporukama za Bosch.
Ako ima plastično dno, onda ne bih. Kvalitet im nije sjajan, a cene rezervnih delova kao da su ručni rad od zlata.

Jesu skupi delovi ali moze da se dostavi svaki originalni deo i za modele stare 15 godina, moje iskustvo. Tako da moze da se ozivi masina i da radi jos dugo umesto da se baca.

Poslednja izmena:
Što znači da je često neisplativa popravka na starijim uređajima. Kod sudo mašine ako su pumpa i grejač integrisani, to znači da će mašina na otpad ako grejač rikne (a sam po sebi ne košta više od 1500 dinara). Sa rukama, popravka može da košta preko 30k dinara.

Управо, интегрисали су два најбитнија дела у један прилично скуп. Кад је нама пре неколико месеџи рикнула машина, размишљао сам о поправци и није било сврхе јер је пумпа-грејач испао скупљи од целе (баш јефтине) машине. Па смо узели Сименс (идентичан као Бош) надајући и неком квалитету узимајући у обзир цену. Дочекала ме пластична кадица (није да ми је јако битно, али за те паре...), и на крају не пере ништа боље од претходне кунг-фу од 200 евра. Надам се да ће барем потрајати као и ова стара...

Popravka je isplativa ako si zadovoljan modelom. U prevodu i 200evra popravka je isplativa ako je dobar model, ako nisi zadovoljan onda nije.

To je moje vidjenje, imam dve popravke na bosch modelu koji koristim dugo, deceniju, i radije sam popravljao nego da bacim i onda eksperimentisem sa drugim modelima. Dzaba nova ako losije radi (ili se cesce kvari).

Meni je popravka (ruke, delovi, transport do-od servisa) izašla 45.223 dinara i ma koliko mašina bila dobra ipak sam se odlučio da ne popravljam 10 godina staru mašinu kupim novu...

Prilozi

• Screenshot_20240908_194155_com.yahoo.mobile.client.android.mail.jpg
    Screenshot_20240908_194155_com.yahoo.mobile.client.android.mail.jpg
    195.9 KB · Pregleda: 42
Samo sitnije popravke koje možeš sam da uradiš.
Izlazak majstora je 3000, radni sat 3000 i cena rezervnog dela po ceni koja nije fer, ako govorimo o ovlašćenim servisima. Kod lokalnih servisa cene delova su niže.
Posle nekog vremena počinje igranka sa kvarovima koji polako izvlače novac, a recimo probleme mogu da prave i stvari koje se u principu "ne kvare". Recimo kanapi i opruge koji drže vrata, kao i roleri i klizači, fioke, dihtunzi na vratima, le dioda kod ugradnih mašina...
Meni je popravka (ruke, delovi, transport do-od servisa) izašla 45.223 dinara i ma koliko mašina bila dobra ipak sam se odlučio da ne popravljam 10 godina staru mašinu kupim novu...
Za mene neprihvatljivo. Za cca 80k opet mogu da kupim mašinu sa recimo 5+ godina garancije.

Ovo prvi put vidim da naplacuju transport (da uopste transportuju) i popravku 17k plus delovi.

Mene je pre 5 godina popravka (druga po redu) pumpe kostala 12k (ovlasceni servis), i za taj novac imam masinu koja radi i dalje, znaci +5 godina, umesto da kupim novu za x10 novca, tako da ne znam kako se ta popravka nije isplatila.

Zahtevna popravka koja zbog vremena, prostora i kompleksnosti nije mogla da se izvrši na licu mesta ali sa ovakvim cenama meni se popravka jednostavno nije isplatila.

Ovo prvi put vidim da naplacuju transport (da uopste transportuju) i popravku 17k plus delovi.

Mene je pre 5 godina popravka (druga po redu) pumpe kostala 12k (ovlasceni servis), i za taj novac imam masinu koja radi i dalje, znaci +5 godina, umesto da kupim novu za x10 novca, tako da ne znam kako se ta popravka nije isplatila.
Zaboravi na te cene danas.

@maxy Al ti je argument, mislim ne shvatam tvoj savet. Ako su bosch delovi danas skuplji, pa skuplji su i od ostalih poizvodjaca. Sve je skuplje pa i model u toj klasi.

Pa skuplji su i drugi, nigde nisam napisao drugačije.

Boš sam spomenuo zbog kvaliteta koji se zadnjih godina baš srozao. Da li je tako i preko, ne znam ili sam ja imao uglavnom lošu sreću sa njihovim uređajima. Njihovu cenu ne prati baš i kvalitet koji odgovara toj ceni (recimo grejači moje Boš rerne su isti kao i za Candy, ali je cena u nabavci 6x veća nego za Candy). Na sreću, to mi je otkrio jedan serviser. Ok, napomenuću da nemam iskustva sa drugim uređajima iz klase u kome je Boš.

Ako me konkretno 7 godina odlično služi Beko sudomašina koja je u nabavci bila upola jeftinija od Boša, ne mogu reći da je to loša kupovina. Konkretno, po sudomašini i veš mašini najviše i vrednujem kvalitet koji nudi neki proizvođač, jer su to dva uređaja koja svakodnevno koristimo (recimo, veš mašina ima oko 500 pokrenutih programa godišnje).

No, moj savet je išao u smeru da se za stare uređaje, ne isplati davati mnogo novca za popravke, jer neke stvari zbog starosti i dotrajalosti krenu da propadaju i onda igranka sa zamenom delova vrlo brzo postane noćna mora.
Ako za popravku mašine platim 45k dinara, očekujem valjda da radi u narednih 5 godina bez problema, pod uslovom da ekvivalentna mašina u nabavci košta 100k. Ali taj ekvivalent mora da znači da će mašina inicijalno raditi bar 10 godina bez otkaza pri svakodnevnoj eksploataciji.
Ovo važi generalno za svu tehniku.

Ono što je bitno poskupelo su usluge servisa i izlaska na teren u vangarantnom periodu i to bitno utiče na dilemu - nov uređaj ili popravka, bez obzira o kom brendu govorimo.

Ali opet nije isto da li je reč o entry Boshu, nekoj Bosch srednjoj klasi ili Bosch premijum uređajima bez obzira što će svi oni raditi posao za koji su namenjeni.

Apsolutno se ne isplati popravljati sudo mašine, bez obzira na proizvođača.
Meni su za popravku Gorenje mašine tražili 17.000 (i uzeli 3k za izlazak na teren). Mašina je bila stara 7 godina. Za 200 evra uzeo Beko sa 5 godina garancije, apsolutno me ne interesuju ni delovi ni popravka posle toga. Namerno sam uzeo jeftinu, i to još Beko, radi eksperimenta.
Ruku na srce, ne bih se kockao npr. sa veš mašinom, tu je svaki zastoj velika glavobolja, a može se normalno živeti dok je sudomašina u servisu.

Odnos cena - kvalitet mora da postoji u svakoj klasi u kome brend plasira uređaj. Onaj mali znak (logo ili naziv brenda) ne želim da plaćam nikome po ceni 30 % višoj od konkurencije.
Ako govorimo o Bošu, on može da uštedi na opcijama i funkcijama, ali ne sme da omane što se tiče pouzdanosti u odnosu na konkurenciju iz cenovne klase.

Ne sme i mora jer ti tako želiš? Neće biti.
Osnovni model i onaj iz najjače serije dele 90% delova, ostalo je kozmetika.
Isplativost popravke je stvar percepcije kupca, koliko para je dao i koliko para je spreman da uloži, u prevodu koliko uopšte razmišlja o tim stvarima.
Postoji neka generalna računica isplativosti popravke uređaja a da se ubeđujemo da su neke popravke od 150, 200+ eur u uređaje stare 5+ godina isplative ne ide

Moje želje su stvar lične percepcije i afiniteta i baš je onako kako sam napisao. Dakle, radi se o mom odnosu prema nečemu, pa ako mora, mora zbog mene ili za mene, jer moja logika tako nalaže.

Slažem se da je isplativost popravke stvar percepcije kupca, ali često i nedostatka informacija i odsustva zdrave logike, pa se može reći da je percepcija manje ili više subjektivan doživljaj.

Ruku na srce, ne bih se kockao npr. sa veš mašinom, tu je svaki zastoj velika glavobolja, a može se normalno živeti dok je sudomašina u servisu.
Kod mene suprotno. Ne bih se kockao sa sudomašinom jer mi je potrebna svaki dan po dva puta. Veša imam zalihu i da sedam dana ne radi mašina. Ako je duže mogu spakovati veš u torbu i i odneti negde na pranje, a sudove baš i ne mogu spakovati u torbu

Preziveli smo 2 nedelje bez sudomasine, rpali sudove, suprugi to cak i bio neki nacin terapije, njoj koja ne voli da pere sudove, ja cuvam decu ona per. pusti muziku i tera.
Prosle nedelje bili iz servisa da zamene gornje prskalice, ne znam zasto o nisu uradili kada su menjali nosac pre par meseci.
Prvi put su serviseri bili vrlo neprijatni, bila supruga sama sa decom, ta dvojica sto dolazili nisu ranije dolazili, 3 majstora su do sada bila i sva troojica su bili bas fini.
Na sudomasini izmenjana ona u sredini kadica ili kako se to zove posto je procurela, pa je onda to ziazvlao kvar pumpe pa je pumpa menjana, onda mesec/dva kasnije nosac gornji a prosle nedelje oba proopelera.
Sve se ovo desava u 4. godini koriscenja.
Masina se koristi svakog dana minimum po jedna se pusta dnevno.
Placena 31000 2020. tako da ova kada izadje iz garancije ako je izlazak majstora 3000 plus delovi to mu dodje trecina vrednosti a ona je vec izamortizovana , najverovatnije ce tada doci nova.

Imam problem sa mašinom za sudove, Bosch SMV6ZCX00E. Pre par meseci izbacila grešku kao da je zapušeno crevo, ja ga skinuo da očistim, nema ništa u njemu, ponovo pustim, opet ista greška. Sutradan sve ok. Posle možda mesec-dva, ponovi se isto, opet skinem da očistim to crevo, opet nema ništa, opet sutradan proradi samo od sebe. Evo juče se opet desilo, sad ni ne pokušavam da čistim, ali verujem da ima neki problem. U garanciji (produženoj) još oko 2 ipo godine. Najgore mi je što kad zovnem servis i kad izađu na teren, sve će biti ok najverovatnije.

Imate li neki predlog šta da radim i šta je moguće da bude problem? Zvao sam Bosch danas, uputili su me na servis Ignis, kaže možemo mi da otvorimo radni nalog da dođu kod vas, ali sam tražio da se prvo ja konsultujem sa servisom, da ne dođem u situaciju da dođu da pregledaju to i da sve bude ok i da mi naplate izlazak na teren, ali do 17 rade pa ću ih sutra zvati.

Kakav Ignis? Bosch servisira Specijalelektro.

Tako mi rekoše kad sam pozvao da pitam. Sad gledam na sajtu ignisa, piše da su ovlašćeni i za Bosch. Zvaću i jedne i druge sutra.

Rade jedni i drugi, prosto se ne zna koji servis je bolji

Ja narucio Bosch masinu pre 20 dana, jos nije stigla, 14 dana stoji u Dexpressu, ludim.
Elem moje iskustvo sa 45-icama je da nismo mogli da ubacujemo sudove zajedno sa serpama i da smo vise prali na ruke nego sto smo ubacivali u masinu.

Za porodicu je 45 uvek iznuđeno rešenje

Zvao sam oba servisa, specijalelektro mi je bliži pa će i brže moći da izađu na teren. Danas će mi navodno zakazati termin, po opisu kvara trebalo bi da se na licu mesta rešava. Videćemo kako će stvarno biti.

Nazad
Vrh Dno