Šta je novo?

M4A89GTD pravi problem

Joystick

Čuven
Učlanjen(a)
23.09.2003
Poena
600
Imam problem sa desktop kompjuterom pa ako neko vidi ono sto ja ne vidim neka kratko da neki predlog. Pre pola godine uzeo sam polovnu ASUS M4A89GTD-PRO plocu, Athlon II x3 3,2 i 4GB Exellram memorije. U kucistu je LC Power 420w. Prvo sto se desilo kad sam je kupio jeste da nije htela da radi sa Zalmanovim bakarnim kulerom nego samo sa box kulerom?! OK, ako je tako, ali comp je s vremena na vreme poceo da se zakucava, u windowsu 7, prilikom butovanja, u BIOS-u - na raznim mestima, podjednako i posle ciste instalacije Win7. U poslednje vreme je to postalo ucestalo, cak mi je i par puta prijavljivao neispravan BIOS pa sam ga i regenerisao pustem integrisanog CrashBios programa sa fles memorije. Pocupao sam sve suvisne stvari iz compa, stavio novu memoriju (ne radi DualChanell !), setovao BIOS na default, pa cak i ispod toga ali nikakvih efekta nema, rusenje se i dalje sporadicno desava. Ostajem polako bez ideja, a ne menja mi se ploca koja mi odgovara. Hvala na pomoci.
J.

Prvo sto se desilo kad sam je kupio jeste da nije htela da radi sa Zalmanovim bakarnim kulerom nego samo sa box kulerom?! OK, ako je tako

lol :d Ovo je nemoguce,problem je bio do neceg drugog. Pozajmi od nekoga drugu ram memoriju,stavi nju i probaj onda. ;)

Zvuci nemoguce da nece da startuje samo zbog kulera, ali video sam svojim ocima. E sad, da li je u pozadini neki drugi problem pa se kvar vidi na taj nacin, ne znam. Memoriju sam promenio, umesto Exellrama od 4GB uzeo sam novih 2x2 Mushkin 1600, ali se kompjuter i dalje ponasa potpuno isto.

Prvo mozda je glupo pitanje ali sta znaci nije hteo da radi sa zolmanom, konkretno nije vrteo vent? ako je tako izbacio bi ti gresku odmah(ako nije rpm na ignore) na bootu, ako pak ne, vrti se preko nekog minimuma onda ti je obicno prvi jutarnji start ok a posle kad nagura temperaturu imas probleme jel ga ne hladi dobro? Jel si pratio temperature?

Proveri hard disk,moguce da te on zeza...

Garanciju bas i nemam, bila je neka radna, ali to macku o rep. Stavio sam novu verziju biosa, probao i sa starijom, ali kako kod ga flesujes isto se ponasa. Kada je u pitanju zalman, jednostavno je kompjuter bio potpuno mrtav. U pokusaju da prorati stavio sam mu neki stari kuler i on je bez problema proradio. isto mi se desilo pre mesec dana kada je jednostavno kompjuter ponovo rprestao da radi. Onda sam i taj kuler zamenio sa box kulerom sa svog starog atlona i od tada radi ali se rusi povremeno, Meni je to zona sumraka! Inace, uobicajena temp procesora je oko 42, ploce oko 30 C.

Ja koliko znam komp se butuje i bez kulera, ne vidim razlog zasto ne bi radio sa istim neispavnim dok se ne pregreje.....?.....mozda....imao sam par puta slican problem kad sam pretegao kuler na jednoj ploci, dali je soket zezao ili je naponska krenula da se odvaja nemam pojma u svakom slucaju problem sam resio prostim smanjenjem pritiska na srafu i komp je proradio.

Proveravao sam i hard, To je Seagate od 1tb, Blokiranja su se desavala i kada su hard i dvd iskljuceni, u biosu ili za vreme postovanja ili tako sto nece da se ukljuci uopste... desava se prilicno cesto i da se srusi kad ubodem usb memoriju.

A jel si probao da zamenis napajanje?!

To je tacno, zato i mislim da je stvar u necem drugom, samo mi nista pametno ne pada na pamet.

Meni jeste palo da pitam za ovaj tvoj zolman je je to bas cudno i prvo mi je zapalo za oko, sto ti kazes vrlo verovatno nije bilo do njega uopste, jel si probao da izbrtis memtest86+?

Ova Asusova ploca ima dugme MemOK za hardversko resetovanje rama, ali i posle njegove upotrebe se nista ne desava. Napajanje nisam probao da zamenim, pretpostavljam da je ono dovoljno za ovako ogoljenu konfiguraciju koja nema nijednu pci karticu, pa ni graficku, jer se koristi ingegrisana.

Po opisanim simptomima vrlo lako moze biti da ti napajanje pravi problem,a ako nije do njega,onda trazi dalje...

probao sam sa nekim Frontier 350 ili 400 w koje mi je bilo pri ruci i opet bez poboljsanja.

Gledao sam na nekim stranim forumima i vidim da dosta ljudi ima problema sa ovom ploco, tj. niz neobjasnjivih rusenja, plavih ekrana is sl, a da pri tom ne pomaze ni menjanje drugih delova racunara. Tako da meni sledi menjanje ploce a svima na benchmarku oprez kada se radi o ovoj ploci koja ocigledno ima graskuu proiyvodnji.

Gledao sam na nekim stranim forumima i vidim da dosta ljudi ima problema sa ovom ploco, tj. niz neobjasnjivih rusenja, plavih ekrana is sl, a da pri tom ne pomaze ni menjanje drugih delova racunara. Tako da meni sledi menjanje ploce a svima na benchmarku oprez kada se radi o ovoj ploci koja ocigledno ima graskuu proiyvodnji.
Moj 890GTD radi vec trecu god. bez ikakvog problema...

Ček malo stani, probao si sa Frontierom 300 ili 400 wati i očekivao poboljšanje ? Ako je nešto do napajanja onda ovakvo neće sifurno doneti ništa dobro, pravo je čudo i da je upalio sa njim.

Ček malo stani, probao si sa Frontierom 300 ili 400 wati i očekivao poboljšanje ? Ako je nešto do napajanja onda ovakvo neće sifurno doneti ništa dobro, pravo je čudo i da je upalio sa njim.

Napisao sam iznad da sa citao iskustva forumasa iz drugih zemalja: neki od njih su pokusavali da rese problem sa high-end PSU pa nisu uspeli. Ocigledno je nega greska u proizvodnji nekih serija ove ploce.

E narode..
Da li je u granicama normale ocitavanje napona +12 V ~ 11,5V (najvise mada na 11.48V..opterecen IBT-om)?
Inace na idle je zakucan na 11.63 V

Poslednja izmena:
Jeste, u granici atx standarda. Pitanje je kojim programom 'meris' napon?

HWmonitor,a AMD OverDrive pokazuje nesto vise vrednosti..

Dodaj ~0.4 na rezultat hwmonitor'a što se tiče 12v.

Nego da te priupitam da li koristis OC profile u biosu?
Dešava mi se da kada sa nekog OC profila vratim na 'auto' profil,
da zadrzi OC parametre za CPU dok ostale sve promeni kako treba.

Napone ako hocete tacno da vidite gledajte u BIOS-u ili ih merite unimerom.

Nazad
Vrh Dno