Šta je novo?

m4 ili intel 510 ssd

Učlanjen(a)
11.03.2011
Poena
159
Ljudi sta mislite crucial m4 ili intel 510 od 120gb ssd?

KOji je brzi,bolji?

Ili da uzimam vertex 3 ili neki drugi? Imam oko 200 eura sto je oko 270 dolara, pa me zanima sta vi mislite ?

Mislim da je intel 510 120Gb bolje rešenje, jeste marvell kontroler ali je stabilniji od SF kontrolera i 99% sam siguran da neće biti BSOD-a. I ja sam se naoštrio da pazarim jedan uskoro, čekam samo malo veću ponudu kod nas jer bi to trebalo malo da obori cene.

Mislim da je intel 510 120Gb bolje rešenje, jeste marvell kontroler ali je stabilniji od SF kontrolera i 99% sam siguran da neće biti BSOD-a. I ja sam se naoštrio da pazarim jedan uskoro, čekam samo malo veću ponudu kod nas jer bi to trebalo malo da obori cene.

+1, mada i taj M4 nije los... ako je slicna cena uzmi intel ako je razlika +40$ uzmi M4

Poenta je da u realnom radu nećeš primetiti razliku, meni je intel jednostavno bolji jel su se pokazali kao najpouzdaniji SSD uređaji na tržištu.

Oba prakticno koriste iste kontrolere, dok mi se cini da intel ugradjuje "bolje" flash chipove ako za to postoji merilo :)

M4 čini mi se ima bolji random r/w 4K, 510 ima bolji sekvencijalni r/w, mada u praksi teško da mogu da se uoče neke razlike među tim diskovima.
Od malih razlika u brzini daleko je važnija pouzdanost, Crucial se isto odlično pokazao kao i Intel, tako da u principu nema greške ni sa jednim od njih, mada možda bih i ja dao malu prednost Intelu upravo iz razloga koje je naveo Dimco.

Evo ovako .Cene su.

crucial c300 235 dolara
crucial m4 250 dolara
vertex3 265 dolara
intel 510 280 dolara

nije mi problem da izdvojim toliko para sta mislite? Treba mi sto brizi, i po mogucstvu pouzdan ssd,iako znam da ne moze oba u jedno.
Ja imam z68 maticnu i sandybridge i7 2600k sta mislite sta da uzmem od ponudjenog?

Poslednja izmena:
Ma uzmi C300 i uštedi 45$, razliku nećeš ni da osetiš u realnom radu.

Meni nisu problem ni pare da dam za ssd 510 intel ako je barem malo bolji od cruciala(brzi,pouzdaniji).. ne znaci mi to sada nista stvarno. I ovako cu sada uzeti i ko zna kada opet.

Sada citam neki test na anandtechu, i vidim da je ubedljivo najbolji vertex 3,ali je rizican. Posle njega drugi je intel 510, pa crucial,po njima.
Posto se ne razumem bas preterano u ssd ove, koja brzina je bitna ? seq read i write,nije toliko bitna koliko shvatam?. Vec brzina u 4k? write je brzina pisanja na disk, a brzina loadovanja sa diska je 4k read speed, i windows i svi programi tj brzina otvaranja istih zavisi upravo od 4k read brzine ?Jel sam upravu?
Jel moze neko to da mi pojasni?
A taj 4k read speed ima najbolji crucial c300 i c400 pa onda intel 510. Znaci da su najbrzi za dizanje windowsa i otvaranje programa?

Poslednja izmena:
Šta bi sa onim pričama da je čip u 34nm procesu mnogo bolji od onih u 25nm procesu ... ko koga više dezinformiše u zadnje vreme?!?
BTW. koji proces proizvodjnje čipova je primenjen u ovim iz naslova teme?!"?

Šta bi sa onim pričama da je čip u 34nm procesu mnogo bolji od onih u 25nm procesu ... ko koga više dezinformiše u zadnje vreme?!?
BTW. koji proces proizvodjnje čipova je primenjen u ovim iz naslova teme?!"?

za intel 510 znam da je 34nm.....
mada sve te price oko trajnosti SSD su debelo preuvelicane, u kucnoj upotrebi trajace svaki 10+ godina

Bezobrazno je vise da se postuju ovakve teme - ima ih 20 bukvalno u HDD sekciji i Sta Da Kupim podforumu da samo lenjivac ne moze naci odgovore na pitanja pogledaom na iste teme!
Sta je bolje? Za e-penis ili realan rad? Za prvo se smarajte sami, za drugo je odgovor po 54054054054 put da nema razlike.
Sta je pouzdanije? Isti odgovor - ista je sansa da vas zakaci problematican Intel kao i da budete medju onima koji uhvate problematican C300.

Bezobrazno je vise da se postuju ovakve teme - ima ih 20 bukvalno u HDD sekciji i Sta Da Kupim podforumu da samo lenjivac ne moze naci odgovore na pitanja pogledaom na iste teme!
Sta je bolje? Za e-penis ili realan rad? Za prvo se smarajte sami, za drugo je odgovor po 54054054054 put da nema razlike.
Sta je pouzdanije? Isti odgovor - ista je sansa da vas zakaci problematican Intel kao i da budete medju onima koji uhvate problematican C300.

hahahhahah " svakom je njegova muka poseban tred " :))) Ali se slazem, bar ti si 5x sumirao utiske +1

Ala ovde ima nadrndanih likova.
Poenta je sto citam stalno ovde da je sve isto, a ustvari nije. Da je ovo sektor mog znanja,objasnio bih lepo i ne bi bilo nedoumica kod ljudi. Ali kad neko ko misli da zna samo odgovara ukratko ne bi li cisto rekao nesto,onda ljudi pitaju iznova i iznova posto se kockice ocigledno ne slazu. Jasno je postalo da bez citanja stranih sajtova i foruma ne mogu da dobijem realnu sliku o problemu ,odnosno nedoumici koju imam ja kao i vecina drugih potencijalnih kupaca novog ssd-a.I naravno da postoje razlike,uvek su i postojale,samo je pitanje da li su za nekog vazne, primetne ,i bitne, a za drugog ne.

Ala ovde ima nadrndanih likova.

Kao i svuda u zivotu, no ako malo udjes u problematiku kao ovi " nadrndani " koji jedno te isto objasnjavaju mesecima i onda se pojavi novi sa pitanjem " E sta da kupim " onda ce ti biti jasno zasto su nadrndani, da si imalo prethodno procitao neki tekst na forumu o SSD tematici shvatio bi da tvoje pitanje jedno od onih koje preliju casu. + Su ti ljudi lepo pokusali pomoci u izboru

Pa vecina tih koji objasnjavaju niti su videli ,niti iskusili ssd. Ja ga licno imam od 2008 od kada su se mnoge stvari promenile. I uostalom ovo je forum,mesto gde se pomaze ljudima,a ne mesto gde nekome uvazenom preliva casa.

Pa vecina tih koji objasnjavaju niti su videli ,niti iskusili ssd. Ja ga licno imam od 2008 od kada su se mnoge stvari promenile. I uostalom ovo je forum,mesto gde se pomaze ljudima,a ne mesto gde nekome uvazenom preliva casa.

Pa ako imas od 2008 tehnologiju onda ti je mozda pitanje i neumesno, mogao si i sam da procenis ?? Takodje " forum nije mesto gde se pomaze, nego razmenjuje misljenje a ono je cesto uzrokovano emocijama sto ponekad implicira i teze reci.

Mogao sam da sam se bavio iskljucivo time. Da ,forum je mesto gde cemo probleme iz svakodnevnog zivota da svalimo na nekoga ko nije doktorirao svaku oblast racunarstva i samim tim nije kompetentan ni da pita ni da trazi odgovor niti misljenja umesnih experata. Ali ovo je jos nizi nivo iznosenja misljenja ,tako da se ja iskljucujem iz ovoga. Drago mi je da ste bili voljni da mi pomognete, hvala.

Meni nisu problem ni pare da dam za ssd 510 intel ako je barem malo bolji od cruciala(brzi,pouzdaniji).. ne znaci mi to sada nista stvarno. I ovako cu sada uzeti i ko zna kada opet.

Sada citam neki test na anandtechu, i vidim da je ubedljivo najbolji vertex 3,ali je rizican. Posle njega drugi je intel 510, pa crucial,po njima.
Posto se ne razumem bas preterano u ssd ove, koja brzina je bitna ? seq read i write,nije toliko bitna koliko shvatam?. Vec brzina u 4k? write je brzina pisanja na disk, a brzina loadovanja sa diska je 4k read speed, i windows i svi programi tj brzina otvaranja istih zavisi upravo od 4k read brzine ?Jel sam upravu?
Jel moze neko to da mi pojasni?
A taj 4k read speed ima najbolji crucial c300 i c400 pa onda intel 510. Znaci da su najbrzi za dizanje windowsa i otvaranje programa?
Da, 4K rezovi u kombinaciji sa što manjim vremenom pristupa su najvažniji za što veću "responzivnost" sistema, ali sa druge strane nisu baš nevažne ni sekvencijalne brzine (zamisli da imaš neki SSD koji ima odličan 4K, a da mu je seq u rangu 100MB/s, on bi bio zagušen kopiranjem sa jednog današnjeg iole novijeg harda jer oni dostižu ~120-140MB/s, ovo čisto navodim kao primer).
Znači, što bolji 4K read i što niži access time uz solidan seq write je ono što je najpoželjnije.:)

Poslednja izmena:
Vrh Dno