Šta je novo?

Lpt na usb

saigic

Čuven
Učlanjen(a)
08.08.2003
Poruke
347
Poena
630
Imam stari HP 5L stampac sa LPT (ili paralelnim) portom. Da li je moguce povezati ga na USB? Vidim da postoje kablovi (https://www.aliexpress.com/i/4001120255918.html) ili cak PCI-e kartice sa paralenim portom (Gembird PEX-COMLPT-01 COM serial port+LPT port PCI-Express add-on card, +extra low-profile bracket kontroler)
Da li bi to funkcionisalo i sta bi bila eventualno bolja opcija?
 
Stigao kabl (https://vi.aliexpress.com/item/1005...st_main.5.30151802soqpbO&gatewayAdapt=glo2vnm)

Nikako ne uspevam da napravim da radi na Win 10. Ne uspeva nista da odstampa, samo prazan papir izlazi, i to ne odmah kad kliknem da odstampa nego posle nekog vremena, cak provlaci vise papira. Nasao sam neki drajver za Win 10, pise da je za HP 5L, ali jednostavno ne radi. U devices and printers imam USB 2.0-Print i printer koji je stikliran, mada nije sam prepoznao uredjaj, morao sam rucno da dodam printer, pitanje je da li ga Windows uopste vidi
 
Možete povezati vaš stari HP 5L printer na USB, ali postoje prednosti i nedostaci za svaku metodu:

1. Kabel sa LPT na USB:

Prednosti:
Jeftinije rešenje.
Lako se pronađe.
Nedostaci:
Nije garantovana funkcionalnost. Windows 10 i noviji operativni sistemi možda neće pružati native drajvere za ovu vrstu kablova.
Može biti po potrebi instalacija dodatnih drajvera koji možda nisu dostupni ili su nepouzdani.

2. PCI-e karta sa paralelnim portom (Gembird PEX-COMLPT-01):

Prednosti:
Generalno bolja kompatibilnost sa drajverima, jer direktno komunicira sa računarom.
Moguce je da pruži bolje performanse.
Prednosti:
Skuplje od LPT na USB kabla.
Zahteva slobodan PCI-e slot na vašem računaru. Instalacija može biti malo složenija za neke korisnike.

Preporuka:

Ako imate budžet i slobodan PCI-e slot, PCI-e karta je verovatno bolja opcija zbog bolje kompatibilnosti sa drajverima.
Međutim, ako tražite jeftinije rešenje i ne brinete previše o garantovanoj funkcionalnosti, LPT na USB kabel može biti vredan pro probu.

Dodatne napomene:

Pre nego što kupite bilo šta, proverite da li HP ima dostupne drajvere za vaš printer koji rade sa operativnim sistemom koji koristite.
Možete da potražite online recenzije za specifične LPT na USB kablove ili PCI-e
 
Kartica je uvek bolje resenje od kabla.
Kablovi su upitni pogotovo ako se uzimaju kineski (ovo vazi i za serial rt232 - usb adaptere).
Kod ovih portova nije fazon samo prebaciti podatke sa jednog formata na drugi nego su i naponi signala mnogo drugaciji, sto jeftini adapteri uglavnom nemaju (jer se napajaju sa usb 5v uticnice) pa tu nastaje nekompatibilnost. Skuplji adapteri imaju u sebi konverziju napona ali to zavisi od adaptera do adaptera kako je to kvalitetno odradjeno.
Ja sam jedno vreme kupovao samo kompjutere koji na maticnoj imaju rs232 i paralelni port zbog kompatibilnosti jer svi ostali adapteri na nasem trzistu su kineske kopije koje ne rade, a ono sto valja je bilo tesko naci (citaj Digitus firma ima po meni najkvalitetnije i najkompatibilnije adaptere ali kostaju nekoliko puta vise).
Dajem ovaj savet jer sam se godinama bavio pisanjem drajvera za rs232-usb adaptere i poznajem dobar deo njihovih cipova sto original sto kineskih fake kopija koji ne rade ili delimicno rade.
 
Poslednja izmena:
Ako nije do adaptera možeš da probaš još neke stvari. U biosu namesti USB2 na "legacy" mode (USB 1.1) jer USB 2 nije ni postojao tada. Drugi je da pustiš Windows da sami nađu universalni printer driver preko "USB 2.0-Print" drajvera > Add printer> Find driver. Tako sam ja napravio HP6l Pro da radi.
 
Problem je sto Windows uopste ne vidi stampac, tako da je jedina opcija da sam izaberem stampac i drajver. Mogu da probam to sa Bios-om, ako ne morace neka kartica, samo se nadam da ce i dalje postojati podrska za ovaj stampac
 
Probaj ovako:

Kada klikneš na windows update, idi popij kafu, budi strpljiv i tako to :)
Meni je nešto u glavi kod tih starih štampača da nema kačenja i paljenja štampača dok drajver pri instalaciji ne krene da ga traži. Tek onda ga treba ubosti u USB.

EDIT: ne znam što je napisao za prvi link ovo "redirecting" ali klikni prvo na taj.
 
Hp 6MP koristim kao mrezni stampac vec godinama uz pomoc Tplink TL-PS110P.

Drajver od win10 neke verzije je izbacen pa ga instaliram rucno.

Drajver na linku u prilogu, nisam siguran al verovatno ima i za tvoj stampac.

HP 6MP Driver.cab:
 
Nazad
Vrh Dno