Šta je novo?

Low Level Format

mixi

Čuven
Učlanjen(a)
07.03.2002
Poena
630
Da li postoji program koji radi low level format nebitno od proizvodjaca diska? Odnosno da li powermax sa maxtorovog sajta radi low level format samo za maxtor diskove?

Powermax ne radi pravi low level format. Ja sam pre 8 meseci trazio dugo tako nesto, ali nisam nasao. Na starijim plocama se low level radio direktno iz BIOS-a, malo kasnije (kada su BX ploce bile "u modi") se dobijalo neko programce uz plocu, a sada nista jer za modernije diskove to nije ni potrebno. Ono sto radi powermax je da napuni disk nulama, a to je pre high level format. Ako ti je to potrebno, imas slicne utilitije za sve diskove, powermax koristi samo za maxtor i quantum diskove. Ovo sam pisao da bi znao o cemu se radi, ako vidis neki program koji radi zero-fill to ti je to.

Low Level Format kod danasnjih IDE diskova *jeste* zero-fill. Pod "pravim" llf-om se smatra procedura koja se odradjivala na MFM diskovima u vreme XT-ova i 286-tica, a danas je ostao samo naziv "llf" za ono sto je, u stvari, obican zero-fill. To ukljucuje i llf iz biosa ploce ili iz externog programcica, posto se prica svodi na jedno te isto.

Nazad
Vrh Dno