Šta je novo?

Low-level format cena HDD-ova

ToxiC

Čuven
Učlanjen(a)
12.12.2002
Poena
679
Pa gledam nesto vec skorije vreme u cenovnike i nemogu da verujem !

I da hocu da se potrudim da nadjem HDD za nekih ~150e nema sanse... ako uzmemo da je trenutno na nasem trzistu najveci (ujedno i lako dostupan) HDD velicine 300GB/16MB cache-a, bilo Maxtor ili WD i da mu je cena ~97e (ATA) odnosno ~112e (SATA), prosto ne mogu da se prisetim kada su cene ovog izuzetno vaznog parceta hardware-a bile tako niske :trust:
O HDD-u od 250GB/16MB i da ne pricam, sa cenom od oko 79e je ubedljivo najjeftiniji po pitanju odnosa cena/GB :zgran:

Za HDD je uvek vazilo da nije bitno koliko ga platis vec koliko je pouzdan, jerbo posle samo visecasovnog nabacivanja podataka na njega, cena mu moze vrtoglavo zbog istih porasti !!!
E pa tu nastaje problem i neverica, da li je cena proizvodnje HDD-ova snizena zbog kvaliteta, ili su jednostavno toliko ovladali tom tehnologijom da se niza cena sama namece ?!?
U sumnju ne dovodim konkurenciju, naprotiv po pitanju HDD-ova su se iskristalisala dva proizvodjaca, akvizicijom Maxtora od strane Segate-a i WD, su pa recimo jedini na nasem trzistu dostupni HDD-ovi (ne racunajuci Samsung koji se zestoko batrga u 2.5" svetu HDD-ova) !!!
Ukoliko je cena snizena zbog kvaliteta, jadni smo ga mi :S: ima par thread-ova sa temom cudnog kliktanja novijih HDD-ova...

Ako je pak ono drugo, da je proces proizvodnje toliko usavrsen da se cena "sama od sebe" snizava...

Ja licno mislim da je i jedno i drugo u pitanju. U svakom slucaju, opet mi korisnici gubimo. Sta li je onda sa WD Raptorom 10K? Zasto je tako skup? :trust:

re

ToxiC je napisao(la):
Pa gledam nesto vec skorije vreme u cenovnike i nemogu da verujem !

I da hocu da se potrudim da nadjem HDD za nekih ~150e nema sanse... ako uzmemo da je trenutno na nasem trzistu najveci (ujedno i lako dostupan) HDD velicine 300GB/16MB cache-a, bilo Maxtor ili WD i da mu je cena ~97e (ATA) odnosno ~112e (SATA), prosto ne mogu da se prisetim kada su cene ovog izuzetno vaznog parceta hardware-a bile tako niske :trust:
O HDD-u od 250GB/16MB i da ne pricam, sa cenom od oko 79e je ubedljivo najjeftiniji po pitanju odnosa cena/GB :zgran:

Za HDD je uvek vazilo da nije bitno koliko ga platis vec koliko je pouzdan, jerbo posle samo visecasovnog nabacivanja podataka na njega, cena mu moze vrtoglavo zbog istih porasti !!!
E pa tu nastaje problem i neverica, da li je cena proizvodnje HDD-ova snizena zbog kvaliteta, ili su jednostavno toliko ovladali tom tehnologijom da se niza cena sama namece ?!?
U sumnju ne dovodim konkurenciju, naprotiv po pitanju HDD-ova su se iskristalisala dva proizvodjaca, akvizicijom Maxtora od strane Segate-a i WD, su pa recimo jedini na nasem trzistu dostupni HDD-ovi (ne racunajuci Samsung koji se zestoko batrga u 2.5" svetu HDD-ova) !!!
Ukoliko je cena snizena zbog kvaliteta, jadni smo ga mi :S: ima par thread-ova sa temom cudnog kliktanja novijih HDD-ova...

Ako je pak ono drugo, da je proces proizvodnje toliko usavrsen da se cena "sama od sebe" snizava...

ti si spavao jedno 7 godina?

ToxiC je napisao(la):
ako uzmemo da je trenutno na nasem trzistu najveci (ujedno i lako dostupan) HDD velicine 300GB/16MB cache-a
Imaš i od 400GB Maxtor DM11, WD4000KD i isti takav eksterni u kućištu (MyBook), zatim od 500GB Maxtor DM11 i WD5000KS... cene u toj klasi su već znatne, oko 180e/400 i oko 270e/500. A mislim da nisu još ovde stizali perpendikularni 600/700GB.

ja mogu da nabavim diskove od 500 i vise giga
al nikom ne trebaju

Uskoro cemo hardove kupovati kao noname diskete iz doba Amige... kupis 500 pa 200 ne valja :)

@duksa88
zasto mislis da sam spavao 7 godina?

inace poenta je da iznesem svoju nevericu po pitanju trenutnog stanja sa HDD-ovima!!!

Ne znam sta ti je tu cudno. Usavrsavanje proizvodnog procesa, masovnost proizvodnje, smanjenje troshkova proizvodnje i mnogo bitnije smanjenje troshkova PROJEKTOVANJA. Nema vishe shta novo da se izmisli, pa su ulaganja manja.
Plus, opshti napredak nauke i tehnike.

P.S. Secas li se mozda koliko je nekada koshtalo 32MB dobre SDRAM PC100? Pri tranziciji EDO-SDRAM?

Ipak si prespavao 9 godina :D

Poslednja izmena:
Ni ja ne vidim ništa čudno. I dalje je najjeftiniji disk oko 50 evra, samo nije više 40 giga, nego je 80 giga. Jeste generalno za nijansu pala cena, iz razloga što su diskovi jednostavno postali preveliki za korisnika sa osnovnim potrebama. Većini office korisnika od 80 giga, sigurno će preko 60 da zvrji prazno.

Ko pravi zalihe MP3 i video fajlova, od kućnih korisnika, taj koliki god hard da stavi - napuniće ga. Tako da bih njih izostavio iz ove priče, kao i profesionalne korisnike - oni tačno znaju šta hoće.

Logično, sa veličinom diska, do određene granice mora da opada cena po gigabajtu, pošto je najveći deo materijala kod svih njih isti. A i taj disk od 80 giga, kao i disk od 400 giga zauzimaju mesto na proizvodnoj traci. Bolje štancovati onaj na kome se više zarađuje, a to je sigurno ovaj veći.

Ma razumem ja i usavrsavanje proizvodnog procesa i sve... ali me opet nesto kopka !
Do pre samo "par" meseci i 160GB HDD je bio oko 100e... mora se priznati da je bilo preko noci pojeftinjenje...

Kako to mislish ? Ja platio Maxtora 160GB SATA 75e pre vishe od godinu dana :D A recimo da je u slobodnoj prodaji bio 5e skuplji...

Poslednja izmena:
ToxiC je napisao(la):
Ma razumem ja i usavrsavanje proizvodnog procesa i sve... ali me opet nesto kopka !
Neko je ipak prespavao izvestan broj godina.... :p

Prilozi

• snap.JPG
    snap.JPG
    38.6 KB · Pregleda: 115
Da, pogotovo sto IBM vise ne proizvodi hard-diskove ;)

milanbb je napisao(la):
Da, pogotovo sto IBM vise ne proizvodi hard-diskove ;)
Kroz 10 godina niko ih vise i nece proizvoditi....

BokiPK je napisao(la):
Ne znam sta ti je tu cudno. Usavrsavanje proizvodnog procesa, masovnost proizvodnje, smanjenje troshkova proizvodnje i mnogo bitnije smanjenje troshkova PROJEKTOVANJA. Nema vishe shta novo da se izmisli, pa su ulaganja manja.
Plus, opshti napredak nauke i tehnike.

Mislim da gresis, ne mora da ulaze u razvoj Maxtor jer je prodat ali WD itekako ulaze zato su i ojacali i kupili glavnog konkurenta. A i taj razvoj opasno kosta, bolje ovako zajedno ga placaju. Inace od prijatelja sam cuo da samo Maxtor nije resio hologramski zapis pa mu je zato pretila propast u narednim godinama u kojima bi inace zavladali hitachi i wd

ClassicDVD je napisao(la):
Mislim da gresis, ne mora da ulaze u razvoj Maxtor jer je prodat ali WD itekako ulaze zato su i ojacali i kupili glavnog konkurenta. A i taj razvoj opasno kosta, bolje ovako zajedno ga placaju. Inace od prijatelja sam cuo da samo Maxtor nije resio hologramski zapis pa mu je zato pretila propast u narednim godinama u kojima bi inace zavladali hitachi i wd
hitachi i wd nece nikada zavladati pored seagate-a ;)
pad cena je uzrokovan pojeftinjenjem elektronskih/mehanickih delova hdd-a pa cena i ne treba da cudi a i gigabajti se omasovili (za prosecnu audio/video montazu u recimo 1080p rezoluciji ti treba brdo prostora,ulazni raw formati itd...pa sve to u raid da bi radilo brze) mislim tehnologija rada hdd-ova stoji bogami u mestu dobrih 20+ godina tako da je snizenje cena $/gb sasvim razumljivo (sve gusce i gusce ploce=jeftinija proizvodnja) nema to veze s' kvalitetom svaki noviji hd(pata,sata,sata2,ncq/bez ncq nije bitno) ce raditi bar 3-5 godina minimum uz posteno maltretiranje i solidno hladjenje ("cast" izuzecima koji stizu na nase trziste) tako da ako hoces da kupis hd batali testove gde je razlika 5-10% max iliti par sekundi u proseku izmedju svih nama dostupnih proizvodjaca nego gledaj garanciju i vozi u prevodu ne kupuj nista sto ima 1 god. garancije (ovo u svetu vise ne postoji al nasi dileri/prodavci su cudo)

Vrh Dno