Šta je novo?

Low-end napajanje

J__

Slavan
Učlanjen(a)
16.10.2005
Poena
320
Molim za malko pomocji, potrebno mi je neko `solidno` lowend napajanje da pogura e6300 na p35 ploci, 1gb, hdd i 8800gt. E sad budzet je takav da je limit 3.000din ili tek malo preko.

gledao sam malo ponude i nasao nesto sto se uklapa u zahtev:

http://emmi.rs/napajanja-i-dodatni-...0w-lc-power-lc600h-12.11.html?productId=12092

http://www.gigatronshop.com/napajanja/blueberry_power_supply_pro_atx_550w_-_psb550-14-9700

http://www.gigatronshop.com/napajanja/blueberry_power_supply_pro_atx_600w_-_psb600pro-v2.2bb-9702

u principu svestan sam kvaliteta istih ali situacija nalaze da se uzme nesto od navedenog :crash: Sta je po vasem misljenju best buy od navedenih? ili pak ako neko ima dodatnu sugestiju... :cigar:

dankeschon

LC power ima da radi za sve pare. Moj 550W gurao E8600, Ati5850, 2x2GB DDR2, 3xHDD, DVD-RW, CD-RW, TV karticu i ventilatore po kucistu (7 ne racunajuci one na grafickoj i u napajanju). Odlican odnos kvalitet-cena.

A zasto ne Chieftec GPA-500S8? Uklapa se u budzet, iako je mozda jace nego sto mu treba - ali moze da posluzi ukoliko bude menjao grafiku+proc za jace. A bolje je dosta od tog LC power, blueberry da ne pominjem.

Edit: sad pogledah, pa ta 8800 jede struje ko nezdrava ;) Nije prejako, taman je.

Poslednja izmena:
upravo zbog 8800GT sam i postavio thread, posto me to jedino brine.

* nije lose opcija ali pitanje je gde ima da se nadje

Poslednja izmena:

Napajanje je odlično za te pare.
Mane su mu: kratki kablovi (nećeš moći da praviš neki lep "cable managment") i nedeostaci OC, OV, OL i sl. zaštita. Negde možeš pročitati da to i nisu mane s' obzirom da napajanje ima aktivan PFC.

Ja sam ga probao na debelo (napon sa 1,3 na 1,55V) OC-ovanom X2 sa OC 9800GT. To je "hranilo" bez problema, tek bi pod opterećenjem malo ubrzao ventiš.

EDTI: samo da dodam da je bilo hladnije i tiše od Chief 400W koji sam imao baš pre pomenutog LC-a. LC je izgledao kao "upgrade" sa tog Chieftec-a.

Poslednja izmena:
Nista mi ne prostaje nego da uzmem taj LC 600w, makar ima 2god garancije pa i ako izduva... Masina je namenjena mladjem burazeru, neci butu nikakvog OC-a i slicno sve na defaultu.

U svakom slucaju hvala svima na pomocji i trudu ;)

Ljudi cela konfiguracija sa 8800GTX u loadu trosi 282W (http://www.tomshardware.com/reviews/geforce-8800-gts-512-mb,1743-13.html) i mislite da LC od 600W nece moci da isporuci 47% svoje nazivne snage? Pa ako nije u kategoriji 80+, sigurno je u kategoriji 50+ :):):)

Pogledajte ostale komponente i uporedite sa mojim, pa vidite sta je gurao LC Power 5550 - 550W dobijen uz kuciste !!! Pritom, star dve godine (znaci oslabile komponente u njemu). A za ATI 5850 kazu da cela konfiguracija u loadu trosi 305W (pa ju je gurao LC 550W - 55.45%+ kategorija).

Zakljucak: J_ uzmi slobodno LC Power-a i ne sekiraj se nista. Ja sam uzeo Seasonic 620GM, posle LC Powera, pa ce mi sledece napajanje biti LC6650 (toliko o zadovoljstvu ubacenim sporetom u kucistu). A ovi sto se pale na "brend", nek se pale i dalje, prodacu im Seasonic. Povoljno :):):)

@strela

kao što ti je rečeno u drugoj temi, menjaj tog seasonic-a, o tome koliko su seasonic napajanja bolja od lc-power ne treba trošiti reči a tebi je ili upao loš komad ili nisi dobro rasporedio ventilatore...

a što se tiče lc-power, rade ona (po meni iznenađujuće dobro obzirom kako su napravljena) ali su jako daleko od deklarisane snage, koliko se sećam njihovi 650w modeli isporučuju ampera na 12v grani skoro kao moj matori enermax od 460w(33a), a 8800gt ne troši uopšte puno, ja sam terao 2140@3,2ghz i 8800gt@800mhz na eneru od 350w, bez problema...

Moj drug na cifteku aps-500w tera klokovan e8500 na 4,1ghz+geminII,4gb patriot 1066,1tb hard+2x160gb,grafiku 3870x2,i jos nekoliko svetlecih kulera.Taj lc ni u snovima to nece drzati.

ale, mislim da nisi procitao prvi post. Pominjes napajanje koje je u cenovnom rangu oko 50e. Jasno je naznaceno da je budzet 30e za napajanje koje bi trebalo izgurati navedene komponente.

Zasto ne uzmes polovno sa garancijom?Ako neces,skupi jos 1500din i kupi nesto normalno...nemoj da bude knap,jer lc laze za snagu,bolje da ima rezerve.To je moje misljenje a ti odluci sta ces,ali napajanje je stavka na kojoj se ne sme stedeti.

@J__

ako već budžet toliko ograničen lc je svakako mnogo bolji izbor od bluebery-ja (ne želim nikog da uvredim ali dati 3,5k za blubery u najmanju ruku je ludost), za "samo" 1000~1500 više već ima ozbiljnih napajanja...

LC laze - koliko? 53%? Umesto deklarisanih 600W, nece dati 282W?

Ako je ono dobijeno sa LC kucistem od laznih 550W teralo ATI5850 (na 12V grane davalo 10A i 15A), i ovo lazno od 600W ce terati 8800. Tacka. Bolje - losije, karakteristike napona / struje... su tema br.2, ali ce terati. 'Ladno bez po muke.

Evo sta je teralo coeku (pa vi vidite):
AMD Phenom II x6 1055
5 Gb Kingston hyperX genesis 1600MHz
470 gtx gigabyte
MSI 760 GM-E51
Chieftec Dragon
LC power 600w
CpuCooler:Titan Vanesa

@vlab
Serviser napajanja mi kaze da su se i njemu ta napajanja grejala - da jednostavno tako rade. Nema ono temperaturu 90 stepeni, ali je znacajno toplije od LC Powera 5550 - gornji lim kucista se omlaci koliko je napajanje toplo (sto se sa LC-om ne desava). Temperature komponenti su porasle sigurno 5-6 stepeni (core procesora sa recimo 27-28 na 33-34 u idle,...)
Sto se tice struje po granama, ako one zadovoljavaju traznju grafike, sta ima veze kolike struje daju druga napajanja? I da li je to u rangu Enermaxa od 150W ili 350W? Moje je po granama davalo 10A i 15A, pa je guralo ATI 5850.

Za 30 evra nema boljeg napajanja od novog LC Powera.

Pozdrav.

Ako je ono dobijeno sa LC kucistem od laznih 550W teralo ATI5850 (na 12V grane davalo 10A i 15A), i ovo lazno od 600W ce terati 8800. Tacka. Bolje - losije, karakteristike napona / struje... su tema br.2, ali ce terati. 'Ladno bez po muke.

Evo sta je teralo coeku (pa vi vidite):
AMD Phenom II x6 1055
5 Gb Kingston hyperX genesis 1600MHz
470 gtx gigabyte
MSI 760 GM-E51
Chieftec Dragon
LC power 600w
CpuCooler:Titan Vanesa

@vlab
Serviser napajanja mi kaze da su se i njemu ta napajanja grejala - da jednostavno tako rade. Nema ono temperaturu 90 stepeni, ali je znacajno toplije od LC Powera 5550 - gornji lim kucista se omlaci koliko je napajanje toplo (sto se sa LC-om ne desava). Temperature komponenti su porasle sigurno 5-6 stepeni (core procesora sa recimo 27-28 na 33-34 u idle,...)
Sto se tice struje po granama, ako one zadovoljavaju traznju grafike, sta ima veze kolike struje daju druga napajanja? I da li je to u rangu Enermaxa od 150W ili 350W? Moje je po granama davalo 10A i 15A, pa je guralo ATI 5850.

Pozdrav.

bitno je i koliko dugo može to da gura i kakve su posledice kad prestane da gura...

a ja se time da sam 5850 kačio na napajanje koje daje 20 ili manje A (tih 10 i 15 se ne sabiraju) ne bi hvalio, ne vidim smisao kačiti karticu koja sad vredi 150€ (nekad i 250) na napajanje od 30€....

bitno je i koliko dugo može to da gura i kakve su posledice kad prestane da gura...

a ja se time da sam 5850 kačio na napajanje koje daje 20 ili manje A (tih 10 i 15 se ne sabiraju) ne bi hvalio, ne vidim smisao kačiti karticu koja sad vredi 150€ (nekad i 250) na napajanje od 30€....

Ja sam tada imao to napajanje (staro 2 godine) i probao sam ga. Proradilo i radilo neko vreme tako (testove raznorazne sam izvrteo i to vise puta). Nisam valjda trebao da ugasim racunar dok ne uzmem neko jace napajanje.

Kasnije zbog grize savesti, pojacao ga (mada zalim sto ne uzeh LC Power 6650). Treba naci karakteristike 600h napajanja i videti detalje. Ja sam siguran da ce da gura (kao sto je moje pre toga guralo 2 godine 9600GT karticu, a posle 2 godine - mesec i nesto 5850). Inace taj LC 5550 i dan danas gura kucnu konfiguraciju.

Pozdrav.

Probaću da ti odgovorim tako da se ne uvrediš i ti i svi "pametni" koji su negde nešto pročitali:
Kada budeš imao konkretnih iskustva onda pričaj o nečemu.
To što pročitate u SK ili ko zna kojem tabloid magazinu, o tome ne vredi diskutovati.
Tračevi i nestručna nagađanja ne mogu protiv istine. Odnosno mogu ali "low life" društvima. Tu tračevi vladaju i svačija su briga.
Vas par je ovde striktno protiv LC-a a ni ne znate konkretno zašto, samo vi "ne bi nikako", "pročitali ste / čuli ste da je tako"...

Mislim da je dalja diskusija nepotrebna jer ne vodi nigde i pretvara se u prepucavanje LC vs ostali.

Uzecu LC 600 koje sam naveo u prvom postu na osnovu licnog iskustva koje su jedino izneli Strela i Superstarr.

Jasno sam naveo koji je limit i zatrazio pomoc u prvom postu znajuci za sva ogranicenja/nedostatke tih napajanja, znam da moze i bolje i jace za dodatne novce naravno.

Slazem se da je moguce pronaci bolje polovno napajanje u oglasima ali kako objasniti klincu da mora sad da ceka na nekog ciku da postavi oglas? :d

Javicu kad stigne i kad ga montiram cisto da se vidi kako radi, dal se greje itd...

pozdrav i hvala svima jos jednom :wave:

Probaću da ti odgovorim tako da se ne uvrediš i ti i svi "pametni" koji su negde nešto pročitali:
Kada budeš imao konkretnih iskustva onda pričaj o nečemu.
To što pročitate u SK ili ko zna kojem tabloid magazinu, o tome ne vredi diskutovati.
Tračevi i nestručna nagađanja ne mogu protiv istine. Odnosno mogu ali "low life" društvima. Tu tračevi vladaju i svačija su briga.
Vas par je ovde striktno protiv LC-a a ni ne znate konkretno zašto, samo vi "ne bi nikako", "pročitali ste / čuli ste da je tako"...

pročitaj pažljivije pa onda komentariši ili napiši gde sam to napisao da sam striktno protiv lc-a, i molim te da više ne gledaš u pasulj gde se ja informišem i koliko iskustva imam...

Ajde i ja da uskocim, masina bi bila sledeca
CPU AMD Phenom™ II X4 955 o/c koliko moze sa box coolerom, znaci na nekih 3.5/3.6ghz
RAM 3x 1gb ddr3 kingston 1333mhz
Grafa ATI 6870 malcice o/c-ovana
HDD samsung f3 500gb
mis/tast usb
i to je to bez ikakve optike i dodatnih fanova.

Jer moze ovo da radi na ovom LC poweru barem 1-2 godine, duze od toga nema potrebe.

@vlab

Pozdrav.

1. LC laze ko ker... neki modeli isporucuju 55% a neki 75% svoje snage, takodje efikasnost 80+ nema veze sa realnom snagom vec o iskoriscivosti elektricne energije u procesu transformacije iste....
2. LC za cenu nije los ali kazem model do modela varira sa snagom i zato treba paziti (na primer 550w v.2.0 i klot su po snazi veoma razliciti)
3. onaj ko nakaci 600e opreme na LC manje snage i o tome se hvali je *****....
4. zagrevanje lima NEMA nikakve veze sa kvalitetom napjanja, to sto se LC lim ne greje znaci da se temperatura sa malih mosfet hladnjaka ne prenosi na taj isti lim, dok se na primer kod nekog drugog brand-a namerno temperatura prenosi a usled veceg kvaliteta elektornike (kondenzatora) ventilator je namerno nastelovan da pravi manje buke i da radna temperatura napjanja bude +50C, takodje vecina kineza se nimalo ne greju spolja desi se samo PUFFF kad ga preopteretis
5. LC je ok za cenu ali kazem nije isto imat LC hyperion 700w, silent giant 550w ili silent giant 550w 2.0, itd... a bas zbog lose specifikacije istih ili ti frljanja u istoj treba obratiti paznju

Poslednja izmena:
Tako dobru masinu hoces da stavis na lc?Radice,ali nemoj ni da pomisljas na klok...jel tesko dodati jos 1500din i kupiti provereno napajanje?

Eto nebuloze, ponovo.
Ako slušate ovakve komentare onda nemojte ni da kupujete komp bez 1000€ u džepu...

4. zagrevanje lima NEMA nikakve veze sa kvalitetom napjanja, to sto se LC lim ne greje znaci da se temperatura sa malih mosfet hladnjaka ne prenosi na taj isti lim, dok se na primer kod nekog drugog brand-a namerno temperatura prenosi

Experte, gde si ti dobio ovo saznanje?
I reci da si slučajno spomenuo najgori LC model napajanja - "stari" 550W.

Poslednja izmena:
@SuperStarr
Otvarao i gledao... neznam zasto toliko pokusavas da branis LC,... tacno je da pricam o 550w modelima, tu spada i 420w model koji je ok samo za office masine, nadji neki iole bolji review novijih LC napajanja low klase
eto ja licno imam Hyperion 700w i zadovoljan sam, ALI i tu su me *****ali za 100w, u svim prospektima pise da ima 56A sto odgovara Chiftecu 700w (oba su CWT), ali otvaranjem sam zakljucio da ima samo 48A sto odgovara modelu CWT-a od 600w, jeste neko ce da kaze pa sta nije strasno, ali cena LC hyperion-a nikako nije niska i takve malverzacije su ispod svakog nivoa, cak sta vise na sajtu i na nalepnici napjanja pise 56A a u samom uputsvu za isto pise 48A (naravno na +12V)

Sto se tice grejanje zna se da Corsair stavlja bolje kondenzatore koji trpe 105C, normalni ljudi pre svega cene tisinu tako da nevidim nista lose u tome da se na ustrb toplote smanji buka istog

Vrh Dno