Šta je novo?

Low Budget Hi-Fi umesto Logitech Z-5500

1.
Ako kazes da kao privremeno resenje logitech zvucnici (sateliti) povezani na AVR 'ne moze', budi drug pa mi objasni zasto ne moze?

Lakše mi je tako da kažem nego da objašnjavam. Imeđu povezivanja Logija i DVD a koji ti nudi kolega, izbor je više nego očigledan.

Ako sam rekao da se protivim ugradjivanju atmos zvucnika, sta to AVR za koji kazes da mora da bude skuplji od 200 eura, (posto ja komponente drzim duzi period bez zamene), sta to taj AVR od 200+ eura moze da ponudi od tehnologije koja ce mi trebati kasnije, a koju nemaju trenutno jeftiniji AVR-ovi?

Kao što kod matičnih ploča postoje serije koje se traže tako je i ovde.

4.
Pitao sam i sta fali (prilicno jeftinim) Pioneer-ovim VSX AVR-ovima u odnosu na neki od 200 eura?

Isti odgovor kao na pitanje broj 3

5.
Za subwoofer kazes da mora pasivni. Generalno i meni se ta ideja dopada mada mi je tesko da objasnim zasto.

Meni pasivni bolje zvuče, ali ovo uzmi sa rezervom. U ovoj sobi postuju članovi koji su promenili uređaje od par hiljada evra, uz to nisu "tatini i mamini sinovi".

Mene su na početku savetovali Kokan i Zek. Posle sam se razvijao sam kako sam mogao. Malo visio na Hi Files, solidno učio na svojim greškama. Nekada na greškama svojih prijatelja. U svakom sluičaju ja više volim stereo sistem. Sve što sam napisao je iskreno i iz najbolje namere.

Poslednja izmena:
Ok, 'ajde da probamo drugacije:

1. Koji pasivni woofer sa impedansom od min 6 oma za 100 eura, i zasto bas taj?
2. Koja dva zvucnika (za stereo) od 6-8 oma za 100 eura (ukupno za oba) i zasto bas oni?
3. Koji centralni zvucnik 6-8 oma za 50 eura i zasto bas on?
4. Koji AVR za 200 eura i zasto bas on?
^ imajte u vidu da zvucnici zajedno treba da pokriju kompletan frekventni opseg kako ne bi bilo 'rupe' kod npr srednjih tonova.

Nadam se da su vam pitanja sada dovoljno koncizna i jasna. :)
Ako si planirao da za ove pare kupuješ nove komponente, a da nema "rupa", nemam ama baš ništa da ti preporučim.
Ako u obzir dolaze polovne komponente, mogao bih da ti preporučim samo jedno - da u tu avanturu kreneš sa jako iskusnim poznavaocem, jer ako budeš sam počeo da listaš KP u nameri da kupiš, 100% ima da naletiš na minu, jer se na tom online buvljaku nalazi dosta našminkanih krševa koji se prodaju, a koje ti nećeš uspeti da detektuješ da su krševi.

Imam i jedno pitanje. Zašto si se ograničio na zvučnike 6-8 oma? Zašto u startu mora sabvufer?

Ako se ipak odlučiš za avanturu, u cenovnom razredu koji si zacrtao i nemaš baš mnogo izbora.
Ja ću se ograničiti na AVR, pošto smatram da zvučne kutije 2+1 za 150 evra, a da iole valja, nema, pa čak ni polovno.

AVR - Panasonic SA-XR70, ako ćeš da ga koristiš za kućni bioskop (ako ga nađeš) ili SA-XR55, ako će da se koristi za klasičan Hi-Fi sistem. Alternativa može da bude SA-XR45. I to da se ISKLJUČIVO koristi digitalni izvor zvuka, spdif ili toslink.

Poslednja izmena:
@lepi kokan Necu menjati i editovati post samo zato sto se tebi ne dopada, i jer si me uslovio tom promenom da bi mi odgovorio.
U svakom slucaju hvala na vremenu koje si utrosio da kreiras moj phiholoski profil.

@tozovac Moj post je bio kristalno jasan. Na samom pocetku Imali ste 4 jasna pitanja. Ostatak posta je, ako ponovo proveris, jasno upucen za @vladat1 ukoliko bude zeleo da odgovori (a naravno nisam, niti bih zamerio ako bi jos neko odgovorio na pitanja koja sam uputio njemu). Trazili ste budzet, dobili ste konkretna 4 pitanja gde je za svako pitanje koje se ticalo komponenti jasno naveden budget uz dodatno pitanje zbog cega bas ti zvucnici. U svakom slucaju, hvala na savetu.

@zmanic Slazem se sa tvojim prvim postom. Nisam pitao zasto u smislu da mi neko kaze "zato sto 'lepse / bolje' zvuce", jer je to individualna stvar. Pitao sam u smislu karakteristika. Ima li nesto sto je nekoga ko je npr. predlozio neki zvucnik navelo da zbog odredjenih karakteristika predlozi bas taj zvucnik.
Sto se drugog posta tice, HVALA! Izgleda da si jedini koji je pored @zek primetio na samom pocetkku posta 4 jasna pitanja.

@zek Iskreno ne znam da objasnim zasto. Medjutim dok i dalje imam ideju da li aktivni ili pasivni woofer, jedan drugi clan mi je predlozio 'samo pasivni' woofer.
Ok, razmisljam...covek zna. Sigurno postoji razlog zasto je to savetovao. (na stranu sto se i meni generalno svidja ideja o pasivnom woofer-u, ali ja sam laik).
Receno mi je 'samo pasivni'. A 'zasto'? Pa ko ce to sada meni da objasnjava.
Elem, hvala sto si primetio na pocetku posta ona 4 pitanja. Vecina nije.

@vladat1 Ne zameram ja tebi, brate, skoro nista. Hvala na iskrenosti. Smatram da jedna zasluzuje drugu, ma kako ona sagovorniku zvucala. Pa cu sada i ja nesto reci:
Hvala ti na ulozenom trudu da mi odgovoris bilo kako. Potrebno je izdvojiti vreme da se odredjeni deo posta quote-uje i da se ispod ispise odgovor.
Ali, vecinu odgovora koje si dao nakon sto si citirao deo mog posta mi nece pomoci. Znam da te mrzi da objasnjavas. Ne zameram nista.

@RingeRaja Napisao sam u jednom od postova da se raspitujem oko polovnih komponenti. :)
Sto se tvog posta tice, BRAVO! Prvi deo posta totalno oslikava sta je 'moj problem'. Jasno opisan nekoliko puta u poduzim postovima, ali vecina je nasla vremena da kritikuje velicinu posta.

Sto se ostatka tvog posta tice: Napisao sam 6-8 oma zeleci da kazem da ne zelim od 4 oma. Razlog lezi u cinjenici da, koliko sam primetio, vecina AVR-ova cije sam karakteristike gledao, navodi raspon od 6 do x oma. Znam da neki idu 6-16 oma. Generalno vecina polovnih zvucnika koje sam pogledao su 6 ili 8 oma, pa iz tog razloga sam tako napisao.

Meni je crkao Logitech Z-5500 5.1 PC surround sistem. Bio je vezan za racunar, preko PCI-e zvucne kartice Creative Labs X-Fi Titanium Fatal1ty Pro. Zvucna ima opticki izlaz, i tosslink-om je bila vezana za Logitech-ov sistem. Ovo sto sada trazim je zamena za taj Logitech sistem.. I dalje ce zvuk dolaziti sa te zvucne kartice putem optickog tosslink kabla u AVR. Video sa graficke ce ostati povezan na DP graficke i monitora (jer za sada nemam neki drugi video uredjaj). Ali naravno zelim da AVR ima hdmi ulaze i HDMI arc-x izlaz.
AVR takodje mora imat opticki ulaz, sto vecina i ima. Takodje 5.1 (ili 7.1) povezivanje, sto vecina surround AVR-ova ima.

Sistem ce u pocetku biti 2.1 (2 zvucnika i woofer), a kasnije ga mogu nadgraditi dalje. To mi je osnovno sto sam planirao. Znaci, da mogu da pustim neki film preko racunara a da se cuje preko tih zvucnika. Da kada pokrenem igru, zvuk ide takodje preko tih zvucnika. Dakle, sve sto pustim sa racunara da reprodukuju ti zvucnici. Kada i ako se kasnije poveze neki drugi izvor, ili prosto ubaci USB flash, da reprodukuju ti zvucnici. Da ima FM radio. Ja bih rekao da, generalno sto se samog AVR-a tice, ne zakeram previse. Ali nikako da mi se objasni sta fali jeftinim (ja sam naveo Pioneer, ali nebitno) AVR-ovima, u odnosu na ove AVR-ove od 200+ eura, ali...niakako da mi se odgovori. Pitam previse, izgleda. :)

Sad' ce opet neko da upadne i da napise da je post dug i da skratim i tako redom. A napisao sam u prvom postu ovog topic-a, u samom uvodu na bukvalno samom vrhu posta, da je post dugacak i dosadan, i da ako neko nema strpljenja za citanje i tracenje vremena da ide dalje. Ne vredi. :)

Poslednja izmena:
Sad' ce opet neko da upadne i da napise da je post dug i da skratim i tako redom. A napisao sam u prvom postu ovog topic-a, u samom uvodu na bukvalno samom vrhu posta, da je post dugacak i dosadan, i da ako neko nema strpljenja za citanje i tracenje vremena da ide dalje. Ne vredi.
a ti baš ne voliš da slušaš.
obrati pažnju na 2. pravilo a zatim na ovo što ti ovde piše

@twister

Као прво желим да ти кажем да стварно хоћу да ти помогнем, стога се надам да нећеш погрешно протумачити мој пост. На жалост конкретне одговоре не могу да ти дам, верујем да не могу ни корисници са много више искуства од мене а који такође учествују у овој теми. У сваком случају сваки почетник је био у сличној дилеми.

Да кренемо редом, на крају си поставио конкретна питања али је проблем у одговорима које очекујеш. То је као да си рекао имам 1.000€ и хоћу да купим Мерцедес, Ферари или Порше, који модел да иаберем и зашто? За те паре се могу узети пристојни половни звучници и ништа више од тога, чини ми се да ти очекујеш одличан звук а пут до одличног звука је дуг и зависи од јако пуно фактора (буџет, избор компоненти, величина и распоред просторије...). Што се тиче препоруке за конкретне моделе, тешко да ће се сви сагласити око неког бренда и модела јер доживљај звука је врло субјективна ствар и свако од нас има другачију перцепцију и афинитете. Једноставно мораш да прихватиш да не можеш да добијеш све одговоре са тачно означеним моделима.

Након ових уопштених савета конкретно ти могу рећи две ствари, они горе предложени Панасоници су добри па ако налетиш на неке од њих у добром стању могао би узети. Што се вуфера тиче мој предлог у твом случају је активни, конкретан модел ти на жалост не могу предложити.

Углавном људи који имају пуно искуства у овоме су Кокан, Зек, Зманић, Рингераја, Влада, па првенствено послушај њих...

За те паре се могу узети пристојни половни звучници и ништа више од тога, чини ми се да ти очекујеш одличан звук а пут до одличног звука је дуг и зависи од јако пуно фактора (буџет, избор компоненти, величина и распоред просторије...). Што се тиче препоруке за конкретне моделе, тешко да ће се сви сагласити око неког бренда и модела јер доживљај звука је врло субјективна ствар и свако од нас има другачију перцепцију и афинитете. Једноставно мораш да прихватиш да не можеш да добијеш све одговоре са тачно означеним моделима.

Odlično napisano

@lepi kokan Necu menjati i editovati post samo zato sto se tebi ne dopada, i jer si me uslovio tom promenom da bi mi odgovorio.
U svakom slucaju hvala na vremenu koje si utrosio da kreiras moj phiholoski profil.

Poštuj starije kolege, po gotovo ako znaju znanje. Na ovom forumu one ne kupuje već se stiče. Ako se malo šali - pa šta. Svako do nas nosi neki stil pisanja.

a i ti ga boki oduži :) nema ovde pametnog rešenja, na žalost, jer mora da se piše elaborat zašto baš to i to, a posebno jer čovek hoće polovno ali je isprepadan da je tu nešto budženo itd...tako možemo unedogled...biće još gore ako se krene sa konkretnim predlozima, jer će svako da predloži nešto drugo ili treće, a tek će tu nastati gomila pitanja i potpitanja...

Ako imaš nekoga u DE da kupi za tebe, uz fee za prevoz do Srbije, fenomenalno rešenje, plafon 120€.
A dobiješ fantastičan AVR za ove pare, može da tera i mazge od zvučnih kutija.
Da dodam…kupiš ovaj AVR, pa pod mišku (nije težak i glomazan) i nosiš ga tamo gde planiraš da kupuješ zvučne kutije.
Ja bih ovako, da sam na tvom mestu.

Prilozi

• IMG_1844.png
    IMG_1844.png
    473 KB · Pregleda: 55
Poslednja izmena:
Ako imaš nekoga u DE da kupi za tebe, uz fee za prevoz do Srbije, fenomenalno rešenje, plafon 120€.
A dobiješ fantastičan AVR za ove pare, može da tera i mazge od zvučnih kutija.
Da dodam…kupiš ovaj AVR, pa pod mišku (nije težak i glomazan) i nosiš ga tamo gde planiraš da kupuješ zvučne kutije.
Ja bih ovako, da sam na tvom mestu.
Može sa https://deprevoz.com/ da proba

Evo ti malo činjenica, a ti vidi šta ćeš s njima....nisi mali...

Ti pitaš:
Koji da kupim?

Odgovor:
Bukvalno bilo koji avr (ispravan i mlađi od 2002/3, npr) će da pruži, ako ne bolje, onda sigurno jednake performanse, u odnosu na taj pojačavač koji je u tvojim zvučnicima.

Isto tako, bilo koji aktivni vufer (ispravan, sa membranom većom od te što imaš) će isto tako da "nadsvira" taj što si dosad slušao i bio kolkotolko zadovoljan.

Ti pitaš:
Kako da znam da nije nešto "budženo", da me ne prevari?

Odgovor:
U tvom slučaju, skoro nikako.
Najviše što ti možeš da uradiš je da proveriš da li je, u momentu kupovine, ispravno -
Da li rade svi kanali,
Da li rade svi HDMI ulazi/izlazi,
Da li rade ostali ulazi/izlazi,
Da li radi radio,
I već šta još ima...

Da bi smanjio rizik, bolje je kupiti uređaj kao taj pionir, što je bio ovde na oglasima - čovek je slušao, kupio bolje, i prodaje staro.
Da se razumemo, tako se samo smanjuje rizik, 100% sigurnosti nema, nigde i nikad.

Ti pitaš:
Zašto ovaj košta 50, a onaj 200?

Odgovor:
Pod uslovom da se ne šališ,
Zašto bilo koji proizvod ima drugačiju cenu od nekog drugog proizvoda?
Pa zato što može nešto više/jače/bolje/brže...
Pravo pitanje nije zašto košta više, nego da li tebi treba to što košta više?

Toliko za risiver, kad/ako kupiš, zakači te tvoje, slušaj, i gledaj dalje za zvučnike.

Što se tiče tehničke strane - toliko,
A sad nešto potpuno drugačije:

Ti pitaš:
Koji risiver do 150 i zašto baš taj?

Nije mi jasno kakav odgovor očekuješ i šta ti on znači?
Npr, Pera ti kaže kupi soni xxx, zato što je lep, svira jako, ima hdmi, itd.
Posle dođe Žika i kaže uzmi kenvud isto lepo svira, isto je jak, i ima 2 hdmi.
I?
Šta si ti zaključio?
Da kupiš soni ili kenvud?

Ispada da tebi neko treba da predloži uređaj i da te pride ubedi da je to dobar izbor.

P.S.
Ako možeš da prežališ ARC, panasonic nema mane

Ja bih na tvom mestu gledao da uložim što manje novca, jer u principu ti nemaš pojma šta hoćeš.
Slušao si Logitech i sad se raspituješ za hi-fi. Možda uopšte nisi za hi-fi, možda ti je neki avr od 60-70e i zvučnici od 100-ak sasvim dovoljno.

Nemoj da misliš da imam nešto protiv tebe, i meni su jeftine varijante skroz dovoljne i ne treba mi sistem od par k evra da bih uživao slušajući muziku koju slušam svaki dan.

Zagrizi i kupi nešto jeftinije za početak, ako ti se ne sviđa, prodaš i ideš dalje dok ne nađeš. Ako već nećeš da kačiš Logitech na kućni bioskop.

I skrati postove, ubijaš u pojam.

Ja bih na tvom mestu gledao da uložim što manje novca, jer u principu ti nemaš pojma šta hoćeš.
Slušao si Logitech i sad se raspituješ za hi-fi. Možda uopšte nisi za hi-fi, možda ti je neki avr od 60-70e i zvučnici od 100-ak sasvim dovoljno.

Nemoj da misliš da imam nešto protiv tebe, i meni su jeftine varijante skroz dovoljne i ne treba mi sistem od par k evra da bih uživao slušajući muziku koju slušam svaki dan.

Zagrizi i kupi nešto jeftinije za početak, ako ti se ne sviđa, prodaš i ideš dalje dok ne nađeš. Ako već nećeš da kačiš Logitech na kućni bioskop.

I skrati postove, ubijaš u pojam.

Ovo je sasvim korektno. Ja sam do sada promenio više od petnaest komponenti i još uvek nisam zadovoljan :D

U zadnjih 38 godina promenio sam stotinak uređaja.
Nikad nisam bio zadovoljniji.
Izoštrili se ukusi, sluh oslabio. Sad se pronašli.

Mislim da je pokretač teme izgubio dalje interesovanje za nastavak priče :( osim kao

momsab nije bio brži :D

Ne znam dal je neko pisao, ali popravi taj logi kod nekog profi elektronicara, i vozi dalje. To ti je najjeftinije.
Ili kupi Z906

napisao sam jednu recenziju, možda vam se svidi

Nazad
Vrh Dno